„Преди да се махне съветският паметник, трябва да е ясно какво ще се случи там“           

                                Това заяви г-н Трайчо Трайков, кмет на столичния район „Средец“, на чиято територия се намира Монумента  на окупационната червена армия – МОЧА,  по Иво Инджев. Заяви  го на проведената на 28  ноември 2022 година в Клуба на архитектите обществена дискусия за бъдещето на Княжеската градина, където е разположен паметникът.

            Няколко месеца по-късно плочата с надписа върху него беше счупена от храбрия българин Светлозар Райанов. По този повод проф. Искра Баева в спор с доц. Михаил Груев по една от трите най-големи телевизии язвително заяви следното, което цитирам по памет: „И какво направихте Вие, след като разрушихте мавзолея?  Направихте паркинг. Да бяхте направили нещо полезно за хората!“

            На 04.06.2023г. в блога на г-н Инджев е публикувано мнение по темата на автор с псевдоним „P1”. Фокусирах се върху три цитата от него: „ … нямаме единна визия за това, какво точно искаме на негово място (на мястото на МОЧА – бел. м.) … , общи приказки, без много конкретика“ ; „ … фокусът трябва да се измества полека-лека върху това, какво ще се строи на негово място, вместо да е изцяло върху събарянето му. Това  ще катализира пoбързото му отстраняване.“ ; „ … колкото по-често се говори  какво трябва да има на негово място, колкото повече хора участват в изготвянето на проекти, толкова по-добре.“

            От приведените три примера може да се направи извод, че е възможно демонтирането на МОЧА  да бъде значително улеснено и ускорено, когато не се дават поводи на опонентите ни като проф. Баева за критични мнения към наши предложения  и действия за осъществяването им. Като предложенията да бъдат не само за увековечаване на  исторически личности, но и за постижения  в различни сфери на световната цивилизация, с акцент върху българския принос.      

За такъв български принос  от световно значение прочетох в статията със заглавие „Виенското колело е измислено в България“ и подзаглавие „Какво светът смята, че  сме му дали?“ (в.“Лечител“, бр.17, 24-30 април, 2014 г.). Даденото на света от нас преди 4 века е документално потвърдено от чужди източници. Днес Виенското колело триумфира по света. Но в България то все още не е заело полагащото му се място. А то е, както може би вече се досещате – мястото на МОЧА в Княжеската градина! А на МОЧА – в най-добрия случай, в музей!

            Трудно би могло да се намери алтернатива на тази идея. Ако тя все пак не бъде одобрена, ще завалят предложения с имената на българските ханове, князе и царе, основатели на държавата ни. Ще бъдат предлагани имената на стотици, дори хиляди българи, творили с перо и воювали с меч за Възраждането ни  като народ и държава. Както и Симеон-Радевите строители на съвременна България, поставили я на европейски релси. И коя ще бъде институцията, която да отсее най-достойния/най-достойните от  плеядата българи? Задача, непосилна за когото и да е! Нека все пак проф. Баева се опита да намери алтернатива на предложението за Виенско колело на мястото на МОЧА. Ако ли не успее, да не съжалява, защото колелото е „нещо полезно  за хората“ (нейно пожелание – вж. по-горе) и то „за хора от всички възрасти“ (мое пожелание – вж. по-долу). И  да се възползва от това съоръжение за развлечение. 

            Статията  „Княжеската градина в София – Център за леки и екстремни преживявания за хора от всички възрасти“ (вж. ivo.bg, 20.11.2019г. и в.“Лечител“, бр.42, 17.10.2019г.), изцяло се вписва в процедурата за демонтирането на МОЧА, препоръчана от г-н Трайчо Трайков и автора в блога ivo.bg с псевдоним „P1”.

 

 

 

 

 

Макар статията да е писана преди около четири години, тя е актуална и днес.Защото, както съветската армия окупира България преди 8 десетилетия, така пък сега наследилата я руска армия вероломно нападна суверенна Украйна и окупира части от нейната територия. Такава армия ни най-малко не заслужава прослава чрез паметник, какъвто и да е той.

                                                                                     Георги Чунчуков 

 

 

12 мнения за “„Преди да се махне съветският паметник, трябва да е ясно какво ще се случи там“           ”

 1. „Преди да се махне съветският паметник, трябва да е ясно какво ще се случи там“

  :Много ясно какво!
  Каквото се случи на мястото
  след взривяването мавзолея
  на тор терориста комунист Георги Димитров!

  Една хубава градинка!

 2. МОЧА, альоша, царе “освободители”, “не нам” и прочие стърчилки и символи на припикана територия нямат място в суверенна държава! Дори дупка да има вместо тях е по-добре от тяхното присъствие!

 3. Да, Виенско колело би било чудесно, но всъщност пространството пред паметника от как аз се помня (началото средата на 80те) се е използвало и използва днес най- много за импровизиран скейтпарк. Даже като се разтърсих в мрежата видях, че вече има проект за такъв на това място. Намирам идеята за модерен проект на скейтпарк с органични, вкопани в земята форми за много добра.

 4. Към NY:

  Надявам се да не пледирате да се запази МОЧА като фон на младежките забавления, което не веднъж съм чувал на публични диспути като “аргумент” от страна на рашисти.

 5. Виенско колело и пред него скейтпарк, а наоколо градинка и всички са доволни без рашистите…

 6. Към всички по-горе

  Няма нужда да чакаме план за какво трябва да има на мястото на МОЧА, за да премахнем грозната чуждоземска стърчилка (както и останалите символи на припикана територия по страната ни), така както няма нужда да има план какво да има на мястото на кучешки отходен продукт на тротоара. Премахване, почистване, а междувременно умните да се наумуват.

 7. Predlagam na mjastoto na MOCHA da se izdigne pametnik na buditelite po podobie na pametnika na otkrivatelite (v arhitekturno otnoshenie) v Lisabon. Osven tova e v blizost i do Sofiiskija Universitet. Ne vjarvam njakoi da ima protiv lichnostite vazrodili Balgarija.

 8. първо трябва да се махне,после ще се решава какво да бъде.За сведение на Баева,паркинга е нещо добро и полезно за хората.

 9. Не, г-н Инджев, съвсем не. Не пледирам за запазване на МОЧА. Може би не го написах ясно, но ми се стори че статията е за това какво ще има на мястото на МОЧА, а не как ще се организира мястото около съществуващия МОЧА. Опитах да изразя моята представа за модерна София. Такава каквато я виждам за моите три деца, които обичат да се движат/спортуват и срещат с приятели. Както и аз навремето. Какво по-добро място за това от центъра на София и един модерен скейтпарк. Друг въпрос е качеството на проекта, който видях- стори ми се твърде банален и евтин, може би проектиран с цел тупане на топката и усвояване на средства, но като знаем качествата на съществуващия кмет и главен архитект…..ех, затънали сме в провинциалност и ретроградност. Каква ти модерност.

 10. “Ако тя все пак не бъде одобрена, ще завалят предложения с имената на българските ханове, князе и царе, основатели на държавата ни.”

  Подмяната на недодяланите, набързо направени фигури на МОЧА с други, по никакъв начин няма да реши един от основните проблеми на монумента – малограмотното му ситуиране! Предполагам, че решението за неговото поставяне в пространството е взето на пленум на ЦК на БКП, поради което се е получила настящата тъпня! Малограмотни тъпаци друго не могат да измислят, освен кучешки отходен продукт (туй по В и К)!

  Аз съм за възстановяване на детската площадка, разрушена от комунделите, но Виенско колело, или скейт-парк също би било добре!

 11. Да я питам рашиZтката вещица ыскра баэва МОЧА пък с какво е полезен на хората. Макар че е права за паркинга на мястото на мавзолея с мумията, където би трябвало да има детска площадка, беседка или нещо друго симпатично, а не да се разваля гледката с редици автомобили, които бездруго развалят пейзажа навсякъде в София. Особено отвратителeн е около парламента и Ал. Невски, който е най-емблематичната сграда на столицата, покрай която минава всеки турист. Но с кметове без въображение и размах като досегашните – толкова. Как поне един от тях не се поучи от световния опит да се строят неугледните гаражи под земята, или поне в нарочни сгради, които що-годе архитектурно да го докарват на вид, и то само на места, където има терени за такива сгради, примерно около централните жп-гари.

  Иначе идеите, които прочетох тук какво да се прави с терена, върху който е МОЧА, са много добри и все пак без да се махне годзилата, т.е. без ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ за ПРОМЯНА никоя от тях не може да бъде реализирана. Комбинация от тези идеи ми изглежда най-примамлива.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.