СМУТА в московията

За пореден път в московията се случва “немислимото”. 

Миналият път  това беше нашествието в Украйна въпреки всякакъв здрав разум. Сега сме свидетели на нахлуване на добре въоръжена и обучена руска (макар и наричана частна) армия в Русия. 

Случва се въстание, бунт, военен метеж, опит за военен преврат на Частната военна армия на “Вагнер”.

С една (руска) дума: смута. 

Такава спохожда московията периодично през вековете и винаги е много кървава. Само че смутата обикновено е стихийна. Този път към подстъпите на властта са се насочили изпечени главорези, въоръжени до зъби и командвани от кандидат да управлява. 

Вярно е, че не могат да се мерят по брой и въоръжение с армията. Но мобилизираните на този етап срещу тях (специални) части на полицията ОМОН и репресивните сили на Росгвардия (която по численост превъзхожда боеспособната част от редовната армия и това е знак за параноята на режима) имат един проблем: досега са били хвърляни да бият невъоръжени сънародници по митингите. 

Друго нещо са относително малобройните,но калените по смъртоносните полета на Украйна “отчаяни глави”, каквито са главорезите на Пригожин. А те са именно такива-вижда се от видеоматериали, заснети от самите тях за сплашване на противника, как осакатяват, обезглавяват и запалват сирийски дезертьор.  

Ще дръзнат ли “храбрите” побойници на путлеристкия режим, обучавани да тормозят протестиращи граждани, да се изправят срещу опитните убийци на “Вагнер”. От отговора на този въпрос зависи много, ако не всичко, относно развръзката на днешния сюжет. А че той (ще) се развива на високи обороти, в това няма съмнение. Пригожин разбира очевидно, че бързината е от решаващо значение за неговото оцеляване ( ако не и за краен успех, какъвто малцина наблюдатели предвиждат срещу милитаризираната държавна машина, стига тя да бъде задействана).Ето защо бърза да съобщава за превземането на Ростов на Дон, където е щабът на Южното командване на армията, ръководещ оперативно войната срещу Украйна. Следващото му “спирка” е Воронеж, а от там до Москва има 500 километра.

По непотвърдени сведения “Вагнер” наближат Краснодар и Волгоград. Ако това е вярно, може да се обясни само с липсата на съпротива, което поражда все повече слухове за преминаване на правителствени части за “масово присъединяване към музикантите” на правителствени части.

Разпространявани в интернет кадри показват нещо като “мирно съжителство” между настъпващите вагнеровци и части на армията, които не оказват съпротива. Една гранична застава на границата с Украйна дори е предала оръжието си на хората на Пригожин. Надеждата на “готвача на Путин” е този пример да стане заразителен. В противен случай едва ли има шансове да постигне фантастично звучащата си закана да арестува министъра на отбраната Шойгу и началника на генералния щаб Герасимов.

Разбира се има и вариант вагнеровците да бъдат превърнати в пихтия “дистанционно” с помощта на артилерия, самолети и прочее оръжия, с които държавата разполага. Но това изправя Путлер пред риска да демонстрира масово убийство на сънародници пред очите на цялата страна. Ефектът може да е не по-малко опасен за режима в Кремъл от самия поход на Пригожин срещу Москва.  

 

Защо на Путлер му беше нужна цялата нощ, за да се изкаже срещу метежа? Защо не спомена Пригожин по име, заплашвайки с неизбежно наказание за “измяната и предателството” виновните? Защо и Пригожин продължава да спестява до последно обвиненията срещу самия Путлер в пламенните си речи срещу военното командване и олигарсите?

Истината е, че двамата са кръвно свързани. Без санкцията на Путлер нямаше да съществува терористичната организация “Вагнер”. Едва след неговото изявление срещу метежа в канала на “Вагнер” в мрежата ескалираха заплахата си с “прогнозата”, че страната “скоро ще има нов президент”.

С голям интерес очаквах да как и този път Путлер ще обвини Запада. Не ме “разочарова”.

“Русия започва сега борба за бъдещето си, цялата военна и информационна машина на Запада е срещу Руската федерация. Сега се решава съдбата на народа на Русия, необходимо е единството на всички сили, затова е необходимо да се оставят всякакви раздори. Това е битка, когато се решава съдбата на нашия народ, изисква единство на всички сили, единство, консолидация и отговорност, когато всичко, което ни отслабва, трябва да бъде захвърлено, всяка борба, която нашите външни врагове могат да използват и използват, подкопавайки ни отвътре“, каза той.

Абсурдно е за метежа на крайния шовинист Пригожин да бъдат обвинявани “външните врагове”, и в това обвинение да бъде вплетена тирада срещу “цялата военна и информационна машина на Запада”, но за Путлер логиката няма значение. Ако имаше, нямаше изобщо да напада най-голяма държава в Европа и да настрои света срещу себе си и своя режим.

За демократичния свят и демократично мислещите хора изобщо руската смута е смущаваща с невъзможността да се вземе страна. Режимът на Путлер, който е виновен за избиването на хиляди украинци, е застрашен от един доказан масов убиец не само на украинци, но и на руски дезертьори, какъвто е Пригожин.

Едно е ясно отсега: московията я чакат затягане на репресиите. Нищо “либерално” и “демократично” не може да произтече от тази гражданска война, както вече откровено я наричат в самата московия.

 

“Русия започва сега борба за бъдещето си, цялата военна и информационна машина на Запада е срещу Руската федерация. Сега се решава съдбата на народа на Русия, необходимо е единството на всички сили, затова е необходимо да се оставят всякакви раздори. Това е битка, когато се решава съдбата на нашия народ, изисква единство на всички сили, единство, консолидация и отговорност, когато всичко, което ни отслабва, трябва да бъде захвърлено, всяка борба, която нашите външни врагове могат да използват и използват, подкопавайки ни отвътре“.

Реакцията на Киев е сдържана и на ниво съветник на Зеленски. Лаконичното съобщение беше поверено на Михайло Подоляк, който заяви, че “това е само началото”.

Дали пък не иска да каже също, че е време за начало на голямо украинско контранастъпление, симптоми за което днес има край Бахмут и в Запорожието?

Украинците настъпват с възгласи “руснаците отстъпват, тръгваме след тях” .

И нещо интересно за (отворен)финал:дори след като Путлер най-после  взе страна видни представители на управляващия руzки елит не рискуват да се определят. С малки изключения, мълчи и военното командване. Но най-шумно беше дългото мълчание на на любимия клоун на Путлер в Чечня, който е цар на страховитите заплахи срещу враговете на своя господар. Изчака го да се изкаже и избълва закана към превратаджиите, предлагайки на Кремъл помощ.   

 

 

31 мнения за “СМУТА в московията”

 1. Както казва зевзекът, да пожелаем успех и на двете страни!

 2. putlen zagubi vsichko pirozkata sashto ne e spechelil dori i putler da na e car.pirozkata ima samo 1 shans da ostane ziv i zivee spokoiino pri svoite diamanteni mini.////kakav e shansa mu edin spored men a toii e kato Franco. vadi OT zatvora Navalni slaga go prezident i tooi pirozkata moze da dozivee starini—-drug shan niama—shte go ubiat no ne i zivot—-LICHNO MOE MNENIE—slava na Velika UKraiiina s Velik Prezident ZELENCKI

 3. Към клепоухия “миротворец” със зелените чорапки и фашизоидните МУ “патрэоти” и “възрождэнци”- рублофили, умилкващи се с вдигнати лапички, като циркови помияри, около тов. Мутрофанова с референдума ИМ “За мир и суверенитет” :

  https://i.ibb.co/qY863HH/da-ima-mir.jpg

 4. Най-добрият изход от нестабилната ситуация в русия би бил неутрализиране на руските ядрени оружия и вечна забрана русия отново да има такива. Като компенсация Западът да остави вече неядрената русия да си урежда самостоятелно вътрешните проблеми, обаче без сваляне на санкциите и дължимите репарации. За по-голяма сигурност Украйна веднага в НАТО и ЕС и всички неприети страни от източна Европа също. И като съпътстваща полза,това би бил тотално охлаждащ урок за Китай. Така светът ще си осигури още един век развитие без значими военни конфликти.

 5. https://twitter.com/wartranslated/status/1672547127317209095/photo/1

  Светльо – КОСМОС БГ 🇺🇦@Zvezdichko
  2021 г. – руската армия, втората армия в света
  2022 г. – руската армия, втората армия в Украйна
  2023 г. – руската армия, втората армия в Русия

  Георги Илиев@BgProfil – Изгонете Митрофанова, защото после няма да има къде да се прибере и ще трябва да остане тук.

  Victor Lilov @victorleelove@pettingzoo.co@freetwit4lee
  По всяка вероятност Лукашенко и семейството му вече са в Турция. Няколко самолета излитащи в момента от Москва са обявили за дестинация Турция. Ръководните тела се евакуират май.

  Зеленски: Путин се барикадира от тези, които сам въоръжи …
  https://t.me/V_Zelenskiy_official/6694

 6. 2021 – руската армия е втората по сила армия в света; 2022 – руската армия е втората по сила армия в Украйна; 2023 – руската армия е втората по сила армия в Русия :))

 7. А Чукундура от Дундуков2, се сети че сме в НАТО. Късно е Румба, за нов танц.
  Тък като вече се разконспирира публично като “дълбок” познавач на военните събития, си мисля колко дълбоко все пак си налапал раZистката свирка????

 8. Истината е, че голямата част от наистина опитните убийци на Пригожин бяха похарчени в специалната военна операция (СВО). С пандизчиите няма да е тъй успешен, както преди няколко месеца. Добрата новина е, че вече е без илюзии по отношение на политиците-путлеристи, които пъък са готови да го “сготвят”. Но все пак има на разположение верни, мотивирани и боеспособни части, което не може да се каже за кликата на джуджето. В добавка и общественото мнение е за Пригожин, той е стопанина на “тролските фабрики”. Само се колебая кой от двамата е по-лош – снажния бункерен плъх или Готвача.

  Но за Украйна и ВСУ всичко това е много добро. Респект!

 9. Чия страна ще вземе този или онзи руснак няма значение, но за наш костя е време да навлича камуфлажката и начело на частните “левски” и “раковски” да тича да спасява пупуткин. При такива новини откъм блатата тука скоро може да му стане тясно!

 10. Уважаеми Г-н Инджев, моля да спрете с “Путлер” – излишен и неактуален комплимент. От днес нататък можем да говорим единствено за Муамар Путафи.

 11. Днес и идните дни са много подходящи за бързо събаряне на МОЧА, докато родното русофил се е снишило в очакване на кого ще се кланя.

 12. в началото на м.май коментирах,че за изказванията си Пригожин би бил вече осъден,ако не стоеше някаква голяма лапа зад него,ГРУ,ФСБ или крупни олигарси.Виждаме развитието на процеса,прав съм бил.Но ме безпокои факта,че Пригожин показва ищах на ястреб/руски Бари Голдуотър/.Може и театро да е,игра на добър и лош окупатор.

 13. Много интересно и за туземните путлерстки мутри , като бокоТИКВАТА, дИбильян прасееФскиЙ и “масонските” ченгесарски фатмаци от ДРОНЬдуковь2, които неотклонно следват альфа-сАбаката си – хунтараторь Хуйло!
  И там , и тук, първо “затягаха” гайките на либерастите , и “чуждите агенти” на “чуждите агенти ” на Сорос, еврогейовете и краварите , а сега какво ще правят , след като изградиха (ФА)шизофренични фашистки “арийски” хунти???
  Нямат вече либерасти и “чужди агенти” , които да им “пречат” , и които явно НЕ са били проблемЪТ, и нито НАТО, и нито ЕС са неВИДИМАТА “заплаха”, …….. така че явно е дошло времеТО, да се пробват да решат “проблемите” точно с обратните на досегашните им фашистки действия, т.е. дали не е време те да си “затегнат” ,сами, фашистките гайки , защото явно това е ИСТИНСКИЯТ ПРОБЛЕМ, вместо да хвърлят ,пак, “вината” на НЕсъществуващите либерастки “заплахи”, НАТО и ЕС , а???????
  Одите на донь байХУЙаньЮ ви геЙрберасткиЙ, одите на “успелият” бай бизмесмемь дИбильян прасееФскиЙ, одите на “масонския” реZZиЛденть лумПен гадень, одите на Хуйло ви, блядове!
  Долу МОЧИ-те, идите на хуйло си!
  Долу КримскиЙ воениЙ мость, оди на хуйло ти!

 14. Aз не мисля че Путин има задръжки да ги смачка. По-скоро се чудя дали не е някакъв Гебистки етюд с който да оправсаят внезапното прегрупиране от Украйна? Братя, купувайте пуканки!

 15. Благодаря на коментаторите ! Беше крайно интересно.

 16. От почти началото на специалната военна операция съм писал… как ще свърши цялата работа… по царски ерго путлер сготвен… или по сталински путлер ще разстреля тоя оня от генерали, олигарси, “политици”… и ще каже объркаха ме…

 17. Такава е истината!

  Фашиста Хитлер имаше доблестта да се самоубие в бункера си!
  Фашиста Путлер нямаше доблестта да се самоубие
  и е избягал от бункера си!

  Пред разпад е РСФСР!
  Както се разпадна ССС!

  пРезидента Радев още ли твърди, че Крим е Руски?
  Фашизоидът изрожденец Костадинов още ли е фен на фашиста Путлер?

  ,,Предай нататък…
  АЗ ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ и цивилизованият ЕС!

  Нашите приятели,
  могъщите САЩ и непобедимият НАТО
  са гарант за свободата ни!

 18. Кога опасността за планетата е по-голяма? Когато ядреното оръжие на Русия е в ръцете на Путин или на Пригожин? Каква ирония на съдбата! Да не стане така, че Путин да бъде от страната на добрите. Бу-ха-ха!

 19. П.П. Добавям допълнително за фашисткият похотЬ на Пригожин към мАсква!
  Много символично е , че това е ВТОРИЯТ нацистки похотЬ към мАсква, пЕрвият е на 22 юни 1941г.. По време на МЕЖДУсОюзническата война на Хитлер срещу Сталинь!
  Сегашният ВТОРИ фашистки похотЬ към мАсква е срещу ВТАРАЯ “армия” мира!
  Този фашистки похотЬ е точно 82 години след първиЯТь, също на 22 юни 2023г..Този ВТОРИ похотЬ също е МЕЖДУсОюзнически, между сОюзниците Путлерь и Пригожинь, нали!
  Така че краZZноносните фашистки похотЬи към мАсква са вече ДВА, ако не броим болшевишкият краZZноносень похотЬ към мАсква на Ленинь, през 1917г., тогава краZZноносните фашистки похотЬи към мАсква стават ТРИ! ТРИ! Одите на ТЪПарищь Ленинь, одите на ТЪПарищь Сталинь, одите на геноССе Хитлер , одите на ТЪПарищь Пригожинь, одите на ТЪПарищь хунтараторь Путлерь, одите на хуйло си!
  Долу МОЧИ-те, одите на хуйло си!
  Долу КримскиЙ воениЙ мость, оди на хуйло ти!

 20. П.П.1. Не добавих и заключението си към коментара за ТРИте краZZноносни фашистки похотЬи към мАсква.
  Изключително любопитен е въпросЪТ кой , КОЙ от всичките краZZноносни похотЬи към мАсква ще е НАЙ-бързият, защото Пригожинь напредва към мАсква много по-БЪРЗО от своят предшественик- геноССе Хитле, преди точно 82 години, нали! Така че ,Пригожинь е още по-добър “военноначалникь” от Хитлер, засега!
  Одите на хуйло ви!

 21. е, не може да става дума за СМУТА и аз да не изкукумявкам веднъж-дваж! който ги разбира тези работи, значи ме е разбрал.
  по-умните от мен отдавна са забелязали, че мерилото за злодейство корелира с ума на злодея. за съжаление – във възходяща посока.
  доколкото от край време смятам пригожин за по-умен от путлер, следва еднозначно, че пригожин , реално и потенциално, е по-големия злодей от двамата. но въпреки това, бих предпочел педерацията да я управлява пригожин, а не путлер! защо? пригожин е по-адекватен към реалността и досега не е засичан да иска да унищожава целия човешки род. за разлика от нищожеството на токчета!
  бурята в чаша вода, която тия дни пригожин прави, показва, че в никакъв случай НЕ е по-стока от герасимов и шайгу, които са му кост в гърлото. защото тия двамата, с тежки звезди на пагоните, влязоха ПАРАДНО в УКРАЙНА на 24 февруари 2022г, съвсем сериозно ОЧАКВАЙКИ и УБЕДЕНИ, че хохлите ще ги срещат с погачи и шарена сол. ГРЕШКА!
  същата наивност ДОПУСНА и пригожин, почвайки бунт с шепа хора, но ОЧАКВАЙКИ и УБЕДЕН, че педерастите в педерацията ще се юрнат да се присъединяват към неговия отряд…ГРЕШКА!
  /моля, без да скачате с морализаторски аргументи /…чисто асоциативно ми идва на ум отрицателната поука от ВСИЧКИТЕ навлизания на български ЧЕТИ в земите ни до 1878г. всичките ТЕ са имали благородни и големи цели, казано модерно: надявали са се да бъдат КАТАЛИЗАТОР на подкрепящо ги “движение” в територията с българско население. уви, било е ГРЕШКА!

  досега пригожин беше ефикасно и основно острие на фронта в УКРАЙНА. генералите на педерацията със сигурност ГО ПАЗЯТ за по-нататъшна употреба във войната. направи ми впечетление, че колоната на пригожин, движеща към москва, беше стопирана чрез напречно и дълбоко разкопаване на магистралата с багери. ЗАЩО НЕ БЕ РАЗКОПАНО И ЗАД КОЛОНАТА? – и да я унищожат на пътя от въздуха? НЕ, ДАДОХА ИМ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ОБЪРНАТ И СЕ ВЪРНАТ В БАЗИТЕ СИ.
  та такива ми ти работи с бурята в чаша с вода.

 22. ПП: от снощи въобще бях спрял да гледам новините.
  сега видях, че случаят е приключен, бунтарите са опростени от царя. пригожин също е опростен, но “изселен” при лукашенко.
  съпругата ми смята, че всичко това е било кагебейска постановка. моя милост е на точно обратното мнение.

 23. кукумявка,

  Ruslan Trad: Нека за момента да отложим заключенията. Днес бяха преминати много червени линии. Нито Путин, нито ФСБ, нито Пригожин, нито ГРУ смятат бързо да забравят последните събития. Русия е тежко ранена и тепърва предстоят трусове.

  – а “български ЧЕТИ в земите ни до 1878г. всичките”, като се почне от кап. Мамарчев , та до последното априлско въстание, са били саботирани и предавани на властта от руските консули и руските им еничери тук … руската версия на българската история цели смачкване на самочувствието ни като нация и русофициране …
  https://twitter.com/officejjsmart/status/1672708373194653699

 24. Бездарно активно мероприятие на мозъчния /?/ тръст на Кремъл. Гърч за вътрешна употреба. Един свестен екшън-спектакъл не са в състояние да сътворят.
  Многоцелеви напъни за излизане от задаващата се безизходица. Във всеки случай така няма да стане – или ще се опитат /отново/ да забаюкат наивния Запад с нова перестройка, докато тежко заболялото джудже се гърчи овъргаляно в телесните си течности /вж Джугашвили/, или ще се наложи Ейбрамсите да стъпят на Червения площад /кои ще са танкистите няма значение/.

 25. Павел Тинков 💙💛,

  в реката вече плуват труповете на шойгу и герасимов – хуйло е гол , но НЕ е цар …
  – всъщност има прецедент на преврат в полза на 3-то лице – 1993 г. в Азербайджан метежа е воден от полк. Гусейнов, а на власт идва Алиев и Гусейнов е отстранен за организиране на военен преврат – a на пригожин СV- то е печатано с ковалда …

 26. за : よ
  25.06.2023 в 08:07

  – ако ви стяга чепикът, че сме русофицирана нация, НЕ ми цитирайте РУСЛАН, при това с чист спам, т.е.описване на нещо очевАдно за всеки.
  – споменах за четите в историята ни, защото тяхната съдба е широко известна. ЗА НАС! а синдромът, който е сементиката на примера ми, е общовалиден за целия свят, за всички епохи.
  като чуя за “руската версия на българската история..” се хващам за кобура – както е обичал да метафоризира гнева си гьоринг. защото ме жегва трагичният въпрос за вината на българските /псевдо/историци! защото БЪЛГАРСКАТА “ВЕРСИЯ” НА ИСТОРИЯТА НИ я пишат ДНЕС хора като ИВО ИНДЖЕВ, но студентите ни и ДНЕС учат в БЪЛГАРСКИТЕ вузове “руската версия”, а като смачкана от изкушенията на московските сребърници нация, редовно си избираме / доброволно! / проРУСКИ управници!
  нефелни историци! русия ни била виновна…АМИ НА НЕЯ ТОВА И Е РАБОТАТА, а ние какво сме? боксова круша? мазохистична боксова круша? ами да! ако едно тъпо желязо почнеш да го налагаш с чука, то се загрява “от възмущение”. като не спираш да го налагаш, желязото се зачервява, зажълтява и накрая се превръща в ДАМАСКА СТОМАНА. от която не се правят чукове или боксьори, а саби, които не лодбират чии глави режат! в тази алегория е ИСТИНАТА “кой ни е виновен”.
  стотици професори-историци, академици- историци…, хиляди учебници, монографии, сборници, антологии, филмови сценарии, исторически романи, нескончаема публицистика…и вместо да родят СЛОН / българската “версия” на историята ни /, е родена МИШЧИЦА, постоянно цвърчаща, че не е порасла, щото е настъпена от руския , безжалостен ботуш.
  ами спрете да гледате на ботуша като на дом за благородни девици

 27. Като се има в предвид бекграунда на Пригожин,
  обслужващ интересите на фашиста Путлер в Украйна, в Сирия и в цяла Африка.
  най-вероятно “пучът” е бил уйдурма!
  Целящ да се демаскират притаените вътрешните врагове на Путлер.
  С които тепърва ще се саморазправя…

  ,,Предай нататък…
  АЗ ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ и цивилизованият ЕС!

  Нашите приятели,
  могъщите САЩ и непобедимият НАТО
  са гарант за свободата ни!

  Просперитетът ни зависи
  единствено от нас!.

 28. кукумявка, до よ,
  отлично го обосновахте!
  Излиза, че сме продажна нация и при това се обиждаме, като ощипана госпожица.
  Още бих желал да доизясня–
  Русия, както за себе си, така и за нас, се е грижила, винаги на ръководни места да бъдат внедрени простаци, защото те са послушни. Не е трудно да ги проследим от печалният „Девети септември 44“ до ден днешен.
  И както КУКУМЯВКА спомена, „редовно и доброволно (продължаваме) да си ги избираме“!
  Простаците са послушни, защото добре се самооценяват, че без Русия и нейното домогване, ще мрат от глад и освен просене, едва ли с друго могат да се занимават.
  Умело ни презентираха царчето, което е от същата порода и предварително добре го бяха приласкали.
  Е, там нямахме опит и жестоко се самоизлъгахме и КАКТО ВИНАГИ, жалкото тук е това, че не си взехме поука.
  НО СЕГА? Пак ще си останем жалка нация, ако не се опълчим на това, на което цял свят (освен нашите политици и президент) относно Русия вече го прави.
  И нито радевци или копейкаджии могат да са ни виновни, щом дори и Гешев с неговата прокуратура ни го показа (разбира се, не като положителна фигура).
  Просто, позволяваме да ни управляват негодници. Това го забелязвам дори и при мои роднини, които се „възхищават“, че Бойко бил „голям гявол!“, макар ,че те никога не са използвали някакъв гяволък в професиите си.
  Явно от дълго сме завладени, първо от еничерските „турци“, след това от „кагебейските рашисти“ и всички те при това са били БЪЛГАРИ по рождение.
  И сега при тази минимална надеждица с новото правителство, повече го критикуваме, вместо да го окуражаваме, разбира се с условия да изпълняват поетите задължения, заради които ги избрахме.
  Герберите да внимават, защото и те до сега, като „проевропейци“ бяха избирани с мнозинство. Това също ще се промени, след като лъсне демагогията на вождът им еднокнижник.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.