Готвачът на Путлер все пак го сготви-бавно, както се вари жаба

 

 

 

 

 

Маршът на наемниците на Пригожин на 24 юни 2023 г. , тръгнали като на парад към столицата на московията, е следствие от нахлуването на рашистите от 24 февруари 2022 г. в Украйна с намерение да маршируват на парад в Киев след три дни. И единият и другият марш са провал по същество спрямо заявената цел, но крайният резултат предстои в разклатената империя, приближавайки нейния разпад.

Както Путлер не може(ше) да спечели по дефиниция своята война в Украйна, зад която застана могъща западна подкрепа и монолитната съпротива на 44 милионния украински народ, така и шепата наемници от “Вагнер” нямаше как да свалят властта без решаващата подкрепата на населението и държавните институции.  

Да, за разлика от рашистките пълчища в Украйна, наемните убийци на “Пригожин” бяха изпратени с овации от ентусиазирани ( но едва ли непременно представителни за целия град) жители след еднодневния триумф на метежниците в Ростов на Дон. Въпреки това не може да се каже, че призивите на Пригожин за нещо като въстание бяха чути и възприети от “народа”, от чието име той се опита да действа. Разбира се, за това съществено допринесе и практически пълният бойкот на контролираните напълно от властта медии в страната, които пренебрегнаха най-сериозното сътресение в империята откакто тя се смали от СССР до границите на Руската федерация.

Съвсем различно стои вече въпросът пред властващото над този смълчан народ малцинство, отгледано в епохата на своя цар. Отлично осведомените олигарси масово се метнаха на частните си самолети и избягаха от столицата. “Гласуваха” не точно с краката, а с крилата на своите летящи крепости. Както те, така и видимо голямото мнозинство регионални феодали, запазили мълчание като неофициално обявена форма на неутралитет в критичния момент, ще трябва да дават обяснения за своето (без)действие пред лицето на заплахата за централната власт.

Гръмко е мълчанието вече повече от два дни на началника на въоръжените сили генерал Герасимов и на военния министър Шойгу, обвинен поименно от Пригожин, че е избягал от Ростов на Дон като “женка”. Нарече го още “тувинската отрепка”, обиждайки го по етнически признак във връзка с произхода му от малката сибирска етническа група на тувинците. Герасимов и Шойгу бяха публично обявените мишени на бунта ( или имитацията на такъв, който е разчитал на успех с неофициалната подкрепата на царя?). Днес този тандем вече е сведен до разменна монета в сделката с оттеглянето на наемниците от подстъпите към столицата в (предполагаемо) Беларус.  

Рухна вторично митът за руzката военна мощ и то в сблъсък с въоръжени сънародници. Приказките за нежеланието да се лее руска кръв са за най-тъпата част от наивниците. Истината е, че не режимът не посмя да експериментира опасно дали неговата охранена жандармерия Росгвардия ще изпълни заповед да се бие с въоръжени лице, вместо да бие мирни демонстранти.

Спука се (за пореден път) балонът на увереността във всесилието на силовите служби. Нито предвидиха нито се опитаха да предотвратят метежа. Унижението на ФСБ, родното гнездо и трамплин на Путлер в овладяването на дървата, беше наистина невиждано и нечувано. В ранната утрин на 24-ти обявиха заповед за арестуването на Пригожин, а привечер я отмениха.

Двойният стандарт, проявен към убитите рашистки летци ( при три свалени хеликоптера и един свален от наемниците транспортен самолет), тепърва ще напомня на всички лицемерието на държавата. Ако си спомняте, заради един загинал руски пилот, свален от турските ВВС, Москва и Анкара ( за кратко, но рязко) развалиха отношенията си ( а в България с поста си се прости председателят Лютви Местан, позволил си да заяви правото на натовска Турция да стреля по руски самолет). Оказва се, че убитите от руснаци руски пилоти влизат сега в сметката “карай да върви, само мир да има”. 

Интернет гърми на руски език саркастично, че обикновени руски блогъри получават дълги години затвор заради изразен от тях пацифизъм, докато нахлуването на хиляди въоръжени лица в държавата от чужда територия, довело до смъртта на военнослужещи, е “заслужило” милостта на царя и останало без последици.

 

Целият свят видя нагледно разликата между украинското общество и липсата на такова в московията. Украинските граждани въстанаха срещу корумпираното си ръководство и в крайна сметка го свалиха, връщайки страната на пътя на парламентарната демокрация. В московията опитът властта да бъде свалена дойде от страна на платени убийци, наемници и бивши затворници, помилвани, за да убиват хора в Украйна. 

Видяха се още много срамотии по отношение на руzката претенция за величие и световна значимост. Страната откровено заприлича на африканските държави, някои от които са в близки отношения едновременно с режима на Путлер и с наемниците на “Вагнер”. Там е обичайно военни бунтари да атакуват управлението, докато населението като правило гледа безпомощно отстрани.

Лъсна лъжата за монолитното единство на нацията зад царя. Нито народецът, който аплодира Пригожин в Ростов на Дон, нито висшата администрация, показаха ентусиазъм на страната на своя господар. 

Жалка картинка стана фактът, че царят практически няма на кого да се оплаче в чужбина. Освен ако за чужбина се брои Беларус. В мрежата вървят опозиционни шегички, че царството на Лукашенко вече разполага с ядрени оръжия, а той-с нов личен готвач в лицето на Пригожин. Ето защо било подходящо Путлер да избяга в Минск.

Иронията Лукашенко да играе ролята на спасител на своя ментор и покровител Путлер, който от години спасява режима му с икономически и финансови мерки, се повтаря и в казахстански вариант. Президентът Токаев, когото Путлер спасяваше от краткия януарски бунт на казахите миналата година, уверил по телефона своя бивш “спасител”, че внимателно наблюдава ситуацията в Русия…

Истинският международен отзвук на най-голямото сътресение в империята в постсъветския период ( ако не броим онзи злополучен пуч от август 1991 г., овладян от Елцин), се сведе до мълчаливото признание на световните лидери, че не могат да изберат страна в противопоставянето между два злодея. Заявиха го с отказа си от коментар. Западните медии обаче не спестиха ироничните си забележки относно прословутата руска “стабилност”, изтъквана през годините като голяма заслуга на режима след турбуленциите в страната от 90-те години на миналия век.

Да дам и аз своя сромен ироничен принос.

Готвачът на Путин го сготви на бавен огън както се вари жаба, за да не изскочи веднага от тенджерата с врялата вода. Никой не знае кога и как точно ще приключи варенето, но е сигурно, че сготвеният цар с разбития на пух и прах образ на силния обединяващ авторитет няма шанс да се завърне в блатото на фалшивото си блаженство като безспорен национален лидер. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА С НЯКОИ ИСТОРИЧЕСКИ АНАЛОГИИ:

Борис Акунин: Има три сценария за бунта на Пригожин

15 мнения за “Готвачът на Путлер все пак го сготви-бавно, както се вари жаба”

 1. Путлер е изрод и то многократно по-голям от Пригожин. Както и можеше да се очаква Путлер се е подготвил за такъв случай и отдавна се е застраховал, като е издирил и хванал семейството на Пригожин. Няма да се учудя ако скоро излезе съобщение, че някое от децата на Пригожин е “загинало” при нещастен случай. Такава демонстрация придружена със заплаха и другите деца на готвача да бъдат убити, е била достатъчно убедителна Пригожин да завие на 180 градуса. Но ако Пригожин не бъде убит и той успее да скрие семейството си ще следва отмъщение. Но Путлер е крачка напред и засега държи козовете, а той е показал, че не си поплюва и няколко олигарси бяха избити заедно с децата им.

 2. Успоредица между 7 януари 2021 в САЩ и раZZия вчера- 24 юни 2023г.
  За часове, практически без жертви, бе смазан метежа на няколко стотин тръмписти-екстремисти. Всички до един под съд. Има вечен и осъдени.
  В “матушката” сутринта метежниците до един врагове №1 на кремъл, вечерта-поголовно помилвани. Фактически, освен загиналите пилоти няма дори истрелян куршум срещу “музикантите”. Противодействие, под каквато ѝ да е форма И на “цивилни гарги” са равни на 0, zеро.
  Янките от няколко дни са забелязали прегрупирането на частите на Вагнер и са достигнали още в четвъртък до логичният извод, целта е марш към масква. Голямият им дерт е била охраната на складовете с ЯО. Били са в постоянен контакт със съответни местни власти. Нещо повече, настойчиво са помолили Киев да не усилва контранастъплението за да не доведе ввХУЙЛО до пълна неадекватност. Той и без това е недоговороспособен, живеейки в “паралелна реалност”, туй по танте Меркел.
  Накрая, давам връзка към изводите на Лев Шлосберг (на уралският диалект на български са).
  Единнственото мерило за значението на събитие са последицитее му. Обсъжданиият казус е класика в жанра.
  https://t.me/rusbrief/130077

 3. Може да спорим кой е по-голяма отрепка, Готвача или путю (той поне не шмърка). И ми е смешно, когато корифеи на криминалния жанр като др. борис акунин (он же гриша шалвович чхартишвили) почнат да правят исторически съпоставки. Не може да сравняваш ген. Корнилов, кадрови военен, герой от Мукден и реално истински патриот, с номенклатурния готвач. Неслучайно соц-историците и до днес (искра баЭва) така стръвно плюят Корнилов. Който впрочем наивна е вярвал, че с едно патриотично възвание може да вразуми шайките, боричкащи се за властта в руZия. И даже не напуска щаба си в гр. Могильов-същи “метежник”, няма що.

  Чудно и що никой руZки или световен аналитик не изследва опцията, че демаршът на Готвача може да е съгласуван с бункерния богатир, та да се измъкне от украинската каша по тарлъци, че и да позачисти останалите недоволни/недостатъчно верни. Ще гледаме!

 4. Руски канали съобщават, че украинците са успели да прехвърлят мала част и закрепят плацдарм около километър край Антоновския мост.
  https://twitter.com/NOELreports/status/1673002828284022785
  Ватата е избягала.
  Ако успеят да разширят плацдарма, Крим може да бъде освободен по-скоро от края на годината.

 5. Георги Николов,
  Това че янките са помолили Киев да не усилва контранастъплението ми идва малко в повече. А ако някой каже, че Киев ги е послушал – хептен.
  Не поставям под съмнение Вашата добросъвестност в цитирането на източника. Само си спомням, как ерудит като Свитан (или Жданов, не помня) дълго и напоителни обясняваше, че не дават F 16 на Украйна заради уговорка, Москва да не дава Су 35 на Иран. А то кво стана?
  Та мисълта ми е, че свят голям, анализатори разни (дано да помните вица за попа и двете чехкини в купето), но елементарната логика не трябва да се забравя…
  Надявам се, че янките вече са си плюли в пазвата, че с Путин така или иначе ще трябва да се воюва, и е по-добре това да става с украински ръце, а не с американски или с български (по Копейкин и Нинова).

 6. Складовете с ЯО не се намират по пътя Ростов-Москва,та да се тревожат американците за тях.Бая далече са и охранявани както трябва.Не се отбеляза намаление на украинския стремеж да си връщат окупираните територии-това се вижда най-добре на Бердянското направление и непотвърдената информация за десант на левият бряг при Антоновския мост.А Пригожинските маневри са ”Маневри на петия етаж”,след като ще се крие /от Путин/ при най-верния Путински съюзник.

 7. За протокола.
  Иде реч само за нощта на петъък срещу събота. Украинската армиия благодарение на перфектните си уреди за “тъмно виждане” по принцип и изобщо настъпателнните си действия извършва главно от полунощ до виделото.
  Колкото до складовете с ЯО при “марша на справедливоста” се има предвид че, риба в мътна вода се лови, И освен ггаворезите водени от Нациста уткин, винаги може да се намерят и други желаещи да се влючат за своя сметка в “разборките”.
  На Западняците големият им проблем сега е след неизбежният разгром на раrZZия каква ще да е съдбата на огромния ядрен потенциал (btw, всички балистични ракети са “съветска направа” И с изтекал срок на годност (технологичната смяна на плутония струва майка си и баща си) това пък е друга тежка тема).
  Инфото което споделям е от цитирани висши американски чиновници пожелали анонимност. Склонен съм да допусна, че колкото до “усилването” може да е елемент от хибридната война въпреки че, от друга страна загубите на агресора за денощието са най-малки като убити и техника от 4 юни насам.
  Янки посланика в масква от обеда на 24 юни, по официално инфо и от двете стране е бил в постоянен телефонен контакт с ресорния зам.външен министър. При положение, че още сутринта “Госдеп” заяви, че случващото се е “въттрешна работа”.

 8. Все пак Пригожинь можеше да поиска помощ от Украйна , за да има успех в похотЬ към мАсква.
  Освен ВСУ , Пригожинь можеше да поиска помощ и от РДК и ЛСР , които воюват в Белгородската и Брянската области.
  Или пък Пригожинь можеше да им помогне.
  Колкото до “боеспособността” на Вагнер трябва да не забравяме тяхното бандитско участие в окупирането на Донбас, след 2014г., и разгромът им от американските военни при Дейр ез-Зор в Сирия. Също и на бандитизма им в Либия и другите африкански държави!
  Всичко показва, че някой друг във висшето командване на путинската армия и разузнавателните служби помогна на Пригожинь да стигне до мАсква, иначе няма как да го направят без никаква съпротива . Пригожинь просто е фасада на задкулисните му гасудари в армията и службите, а може да е получил и парична “компенсация” за това.

  П.П. Малко отклонение и за вътрешните мутренски бандити , туземни “колеги ” на Пригожинь, начело с герберастката мутра бокоТИКВАТА, който иска “коалиционни” споразумения с ППДБ, а всъщност истинското му “КОЙалиционно” споразумение е подписано още преди 30 години с неговите мутренски “колеги”:
  https://www.google.com/amp/s/blitz.bg/politika/barekov-izvadi-snimka-na-borisov-s-karamanski-kiro-yaponetsa-i-stoil-slavov_news232736.html/amp
  И това е само , част от ИСТИНСКАТА десетилетната мутренска КОЙалиция, без да включваме и ортаците му в СИК , и след това с истинският му КОЙалиционен ТЪПькач дИбильян прасееФскиЙ!

 9. Ето и подробна справка за свалените летатели апарати от авторитетния руски военен блогър @rybar: https://t.me/rybar/48990

 10. Минаха години!

  Но умът ми все още не го побира!

  На последните избори за ГЕРБ-СДС са гласували 669 924 или 26.49%!
  669 924 българи са с престъпно комунистическо мислене!
  Симпатизират на доказаният престъпник комунистът Борисов!

  Цяла България го знае!
  След като Божков си признава, че е давал милиони подкупи
  на Борисав, Горанов и Менда Стоянова,
  самите те си признават,
  че от хазната са отклонени 700 милиона!

  Но най-ясно го казва тогава депутатът Кутев!
  Който е потомствен комунист,
  но явно вече не е с престъпно мислене!

  Изгледайте видеото!
  videoplaybackBKCULAOO

  УЖАСНО Е!
  669 924 българи са с престъпно комунистическо мислене!
  Симпатизират на доказаниат престъпник комунистът Борисов!

  ,,Предай нататък…
  АЗ ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ и цивилизованият ЕС!

  Нашите приятели,
  могъщите САЩ и непобедимият НАТО
  са гарант за свободата ни!

  Просперитетът ни зависи
  единствено от нас!

 11. Поради бързия отказ от щурмуване на Москва, тази акция ми прилича на лоша постановка. А не е ли възможно това да е направено, за да може във втората част на постановката Пригожин да попълни “частната си армия” с бойци от Белорус и да нападне Украйна отново! Така ще може на “частен” принцип да легитимира вкарването на Белорус във войната!

 12. Georgi Nikolov,

  на западняците, и не само на тях, големият проблем сега са минираните 4 от 6-те енергоблока на Запорожката АЕЦ
  – за 24 юни сводката е за 720 унищожени орки +19 артилерийски с-ми и 41 крилати ракети
  – за 25 юни унищожените орки са 950 + 21 артилерийски с-ми и 36 единици техника
  – за изминалата седмица са унищожени стотици единици руска бронетехника, вкл.танкове, хеликоптери, артилерийски с-ми – напр. 2-та хеликоптера Ка-52 и 1 Ми-24 Б + 48 от 51-те ирански щурмови БПЛА Шахед131/136 и общо над 110 удара по зони с концентрация на орки … https://edition.cnn.com/2023/06/24/politics/us-western-officials-russia-prigozhin-putin/index.html

  *

  Видьо Видев,

  кутев, който “не е с престъпно мислене”,
  а “човек на реZидента” с правилното мислене стриктно по руските опорки – https://clubz.bg/15011-kutev_ne_putin_a_borisov_zakri_yuzhen_potok
  – септ. мин.год. кутев,беше осъден за “политически примитивизъм“като говорител на гълъбарника с мотиви:”…разделението на властите не допуска изпълнителната власт да обявява определени лица за извършители на престъпления, още по малко в правомощията на тази власт е да насочва протестиращи към възмездие(!), което не е постановено от съд. Такова поведение, представлява израз на анархистични(!) намерения…“
  – сега кутев – човека на реZидента, който пак се изцепи, че сме близо до война, защото нямало как Украйна да победи магучая:”Това са несравними величини … тази война трябва да се развърже с дипломация”, а на срещата на върха в Литва нямало да бъде реZидента: „Това е решение на правителството. Очевидно знакът е, че те искат да поемат ангажимента. Друг е въпросът дали всичко това няма да доведе до дисбалансиране на позицията на България”

  – та, проблемът е това – https://twitter.com/svetlozara_/status/1672987848419442689?cxt=HHwWgoCwqbLl0rcuAAAA

 13. Според мен,решението във Вилнюс да не ходи руския шпионин е продиктувано от съображения за съюзническата ни сигурност.За да го дезавуира окончателно Митрофанова го притискаше да прави антисъюзнически изказвания/нещо като в детството ни-дръпни си и ти от цигарата за да не ни изпортиш/.А пък Мутрофанова си заслужава червена точка пред джуджето.

 14. Това, че орките на Пригожин” бяха изпратени с овации от ентусиазирани ( но едва ли непременно представителни за целия град) жители…“ ми говори само едно, както и у нас, че е пълно с „ветропоказатели“, които със страх за животите си, се люшкат насам–натам, за да не им се случи нещо.
  С това не укорявам, но диктатурата в Русия, както и в България, добре са си свършили работата. Две робски наций под един и същи похлупак.
  Тогава, друг начин може да е нямало (знаем за непокорната главица…)но сега времената поне у нас са други.
  Господин Инджев, а и много други, го показват. Значи може да се противостои, а щом може, трябва да избираме такива и да се причисляване само към такива!
  Време е, слугите в общеаствените пространства на медии и партии, да бъдат очистени от тази сган и дано да има американско продължение на българските разкрития по Магнитски. Колкото и да лаят бесните кучета, керванът ще продължи ходът си.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.