Злобари от всички страни, успокойте се – няма разрив между Зеленски и НАТО

НА СНИМКАТА:

Вилнюс днес:

 

 

 

 

 

Ако човек не знаеше кой точно е Сергей Лавров и кой е Румен Радев можеше да си помисли, че Лавров цитира Радев, заявявайки днес, че Западът трябва да се откаже от целта Украйна да постигне победа във войната. Точно това беше един от акцентите на злополучното мрънкане на Радев пред Зеленски в София.

Интересно е да се наблюдават някои наблюдатели у нас, които злорадстват, че Зеленски не е получил конкретна покана за членство на Украйна в НАТО на срещата на върха във Вилнюс. Сред тях се възвисява величествено низвергнатият от Зеленски в очите на българските и останалите евроатлантици президент Радев. Той поначало казвал, че Украйна не може да стане член на НАТО преди края на войната, докато “войнолюбците” у нас твърдели обратното (?), но сега и те били принудени да се съгласят с него., радва се Радев.

Радва се, както изглежда, че на Зеленски му е зле. Връща му за собственото си падение.

Не може Радев, нито никой друг, да посочи нито един цитат от лидер на натовска държава, който да е обещавал на Украйна покана в рамките на текущата среща във Вилнюс. Всичко, което могат да направят злорадстващите, е да се радват на изразеното несъгласие от страна на Зеленски. 

А какво трябваше да каже той при огромната подкрепа сред народа му за присъединяването към НАТО? Естествено, че ще реагира подобаващо на очакванията сред онези 87 на сто украинци, които днес са за бързото присъединяване към алианса като гарант за прекратяване на руzката агресия.  Хората там са измъчени от войната и никой не може да ги вини, че искат тя мигом да бъде прекратена, ако има начин.

Там е работата, че никои от съюзниците не иска да прекратява чрез пряка военна намеса в натрапената на украинците война от многократно по-голямата по население и всякакви ресурси агресивна съседка. Никой не иска още по-голяма война. Тази позиция се нарича проява на здрав разум. Той не е продиктуван от страх пред силно дискредитираните военни способности на московията, а от нежеланието на населението в натовските държави да мре на фронта. Може да изглежда цинично, но е факт, с който управляващите в съответните столици се съобразяват.

За московските сатрапи човешкият живот на собствените поданици не значи нищо. Те могат да си позволят всичко спрямо наличното покорно пушечно месо. На за западните общества има значение какво мислят те-обществата. Съставени са от свободни по дух индивиди, всеки от които е ценен според западната доктрина, формирана през Ренесанса. С това овластените от своите граждани политици няма как да не се съобразяват.

Цяло чудо е, че германците преодоляха част от болезнения си комплекс за вина и предоставят с нарастващи темпове оръжия на Украйна в разрез с близо 70 годишните си принципи да не правят това в държави, намиращи се във война. Но в тази най-голяма европейска държава, една от водещите икономики в света, населението подкрепя този вид солидарност с украинските жертви на руzката агресия, но не и пряката военна намеса с германски войски. 

Гледах интервю на германски генерал, провокиран от журналист да каже какво мисли за изпращането на танкове, германско производство, в Украйна. На упоритото повтаряне на въпроса генералът също така упорито отвръщаше, че това са украински танкове (сега). Но същият отговор няма как да бъде даден в случай, че германски войници бъдат изпратени на “Източния фронт”.

Така че позицията на Берлин срещу незабавното приемане на Украйна е разбираема също. Тя съответства на преобладаващото мнение на гражданите на държавата които са избрали сегашното ръководство на Германия.

Иначе казано, както Зеленски е прав да изразява волята на своите избиратели, така и канцлерът Шолц прави същото. Така е в демократичния свят. 

В московията е обратното: никой не го пита народеца дали иска да мре с десетки хиляди и дали, да речем, газовата война срещу Европа му е харесала на фона на факта, че самата московия не е газифицирана, а продава(ше) тази суровина в Европа, за да финансира безумната си милитаризация. Вместо газификация-милитаризация. Такава е равносметката там и роптаещите срещу нея са твърде малко, за да променят нещо. Изключение беше направено за бутафорния “бунтовник” Пригожин, който напомни за старата руска традиция на лудия да му бъде позволено да попържа царя на мегдана.

В заключение: нищо фатално ( под формата на някакъв “разрив” с Украйна) не се е случило във Вилнюс, където днес можем да очакваме още новини за нарастващ ангажимент на НАТО в подкрепа на Украйна. 

Злобари от всички страни, успокойте се!  

 

 

23 мнения за “Злобари от всички страни, успокойте се – няма разрив между Зеленски и НАТО”

 1. Путинофилията е като отворен учебник по Фройд. Имат най-силната армия в света, най-страшните ракети, танкове, спецназ, а вият протяжно като гладни вълци сънуващи печено прасе. Или в техния случай – НАТО спира помощта, военните спретват преврат на Зеленски и подписват капитулацията.

 2. До къде я докараха русофилските измекяри – да се радват, че нямало конкретна дата за приемането на Украйна в НАТО.
  А какви надежди бяха преди година и половина – Украйна изчезва от картата, НАТО и ЕС се разпадат…
  Сега най-голямата им радост е, че контранастъплението върви бавно.

 3. Московията е международен гопник. Следователно разбира САМО от сила. Всяка слабост пред гопник се наказва с наглост от негова страна.
  Случката във Вилнюс не излъчи сила. Следователно е добре за гопника.
  Путлер се наака от страх пред Пригожин. Следователно няма да посме е да употреби ядрено оръжие. От тук следва, че ядрената бухалка е едно обикновено плашило.
  Вилнюс е един пропуснат шанс за бързо приключване на войната и ще доведе до повече убити украински герои.

 4. за съжаление, в УКРАЙНА сега повечето коментатори, които редовно, ежедневно мъдруват в тяхните най-популярни медии / защото ги канят /, са пуснали латерната с внушенията, за които г-н ИНДЖЕВ говори в статията си. едва ли е плод на рашистката пропаганда. по-скоро е проява на обективен дефицит в моментите на изпитание. или е пригласяне на зеленски, който на път за вилнюс развиваше своята пресираща дипломация точно в същия смисъл. / но ВВС нощес пишеше в обзорна статия, че този път дипломацията на зеленски ” е провал”. което е също , подобно пригласяне. истината е , че получаването на боеприпаси с касетъчни заряди е много голяма придобивка за ВСУ. но да се игнорира е най-малкото нетактично! /
  вероятно няма да съм единствения, който ще сложи линк за митинга във вилнюс, организиран за зеленски + вдигане на бойно знаме от бахмут на главния пилон на столицата.
  искам съфорумците просто да си изплакнат очите с гледката на множеството. не сме правили такива мощни митинги мното, много отдовна.
  факт , че дори президентът на ЛИТВА силно се впечатли от гледката.
  https://www.youtube.com/watch?v=TRYFdMSwQCk
  няма да сбъркате, ако видите това видео.

 5. Не искам да започвам спор по терминологията, но според мен става дума точно за страх. Разбира се, страхът не винаги е нещо лошо и позорно. Понякога си е много градивно (ако хората не са се страхували от мълнии, нямаше да измислят гръмоотвода). В случая страхът за живота на собствения народ много допринася за увеличаването на помощта за Украйна. Ако натовските държави не се страхуваха, че след Украйна ще дойде техния ред, а само съчувстваха на жертвата, може би помощта щеше да е по-вяла. Със съчувствие и страх се постига повече, отколкото само със съчувствие.
  А иначе,, ако на 25.02.22 бяха затворили небето над Украйна, никой не може да ме убеди, че щеше да коства много жертви на натовската авиация, или че Путлер щеше да удари с атомна бомба. Ама шубето е голям страх….
  А Радев, Нинова и Копейкин просто не се страхуват от руска агресия… Някой би казал дори, че я чакат, но това е друга тема….

 6. Е, Украйна получи повече военна помощ, колкото Израел е получил . Израел също не е в НАТО, нали!
  И ,точно, национално-освободителните войни на Израел, от 1948г. – до сега , показват, че само военното поражение на агресорите срещу него във войните 1948-56-67-73-82г., а и военните операции след това, може да гарантират някакъв мир и гарантиране на оцеляването и независимостта на еврейската държава!
  Така че военната история на Израел е типичният пример за нобходимият изход и победа в сегашната лична колониална война и терористичен геноцид на хунтараторь Путлер в Украйна ! Оди на хуйло ти!
  Освен типичният пример и аналогия с Израел, Путлер и подлогите му , като унилата лошадь-лавров ь и туземната му фатмашка шлюха- зИльоната гнусна фатмашка “маZZонская” превратаджийска ТИКВА – реZZиЛдентът лумПен гадень , “успяха” да РАЗШИРЯТ НАТО с Финландия и Швеция, досега! А скоро и Украйна ще е член на НАТО,също!
  Така че, както се вижда от всички реални днешни факти, пълни дИбильи , като унилата лошадь-лавровь и реZZиЛдентът лумПен гадень, заедно с ТЪПькачът им Путлерь няма как да получат нещо “друго” освен ПОСТОЯННОТО разширение на НАТО , и военен разгром в Украйна, и още повече международни санкции и ембарго за матушката им за много годининаред!
  Одите на хуйло ви!

  ДОЛУ МОЧИ-те, одите на хуйло си!

 7. Това е обичайната злоба към НАТО не като организация, а към членовете и най-вече защото те не са сред тях, което е дългогодишен мерак на кремлин.
  Изникне някоя новина за спор, противоречие, скандал и веднага я разкрасяват и разпространяват чрез всякакви гурльовци и канали с надеждата това да повлияе негативно на подкрепата за Украйна и да започне всеки да ги харесва.
  В популярни соц(иални) канали е пълно с българи, които препращат новини на обявилите ни за неприятелска държава. :
  https://www.imagebam.com/view/MEMRLQQ
  “руснаците много му се радват” – това е важното, да ги зарадваме, защото може освен неприятелска държава да се превърнем и в избягвана от великите расийски туристи.

 8. За мен е странно и нелогично защо точно сега се “спихнаха” призивите за импийчмънт на клепоухия Резидент, сега, когато има най-много и най- ясни аргументи за това, тъй като на срещата си с достойния украински президент Зеленски русският миризлив (зелен) чорап изложи за пореден път и унижи пред цивилизования свят не само жалката си особа и институцията ” български президент”, а цяла България и българите! Точно СЕГА е моментът да го махнем и да заличим името му в списъка на БЪЛГАРСКИТЕ президенти!

 9. Зеленски и украинците живеят между два различни свята. Ес Нато и Русия. Едните ги искат опечени а другите ги искат загасени. Изпитвам огромно съчувствие към този народ и не мога да разбера Ненормалниците в България и други държави, които по някакъв начин се държат жестоко, безсърдечно и злобно с този народ а в същото време се представят за миротворци. Сигурно някой психиатър може да обясни това поведение. Аз не.

 10. КАК ДА РАЗПОЗНАВАМЕ РУСКИТЕ АГЕНТИ НА ВЛИЯНИЕ У НАС?

  В контекста на войната на Русия против Украйна и хибридната война на Кремъл срещу НАТО, ЕС и България, в управлението и в обществено-политическия живот са инсталирани руски агенти за влияние. 1. Говорят за необходимостта от постигане на “мир”, по пътя на преговорите. Внушението е, че това следва да стане с цената на компромиси, включително и под формата на териториални отстъпки от страна на Украйна. 2. Дори сега да не използват отявлената кремълска терминология за “специална военна операция”, избягват да употребяват думата война. Същата е заменена с политкоректни евфемизми, като например конфликт. Вместо да заявят “войната на Русия против Украйна” или “руската военна агресия” те използват по-неутрален език, като “конфликтът” в Украйна. Все едно не Руската федерация е нападнала и води пълномащабна война на агресия против Украйна, а там се води/развива се/в процес е/ескалира някакъв конфликт. 3. В думите си избягват/въздържат се да осъждат недвусмислено и категорично руската военна агресия, а темата за руските военни престъпления в Украйна за тях е табу. Ако бъдат притиснати да коментират, говорят най-общо за необходимостта от спазване на международното право и Хартата на ООН. 4. Не заявяват категорична подкрепа за издадената заповед за арест на Владимир Путин от Международния наказателен съд в Хага. Вместо това разсъждават, че е практически невъзможно Путин да посети на този етап България и затова въпросът не стои на дневен ред. 5. Използват хибридния наратив “въвличане във война” по повод оказването на военна помощ на Украйна. Наративът е богато гарниран с думи за мира и за войнолюбците. 6. Наричат войнолюбци тези, които подкрепят предоставянето на оръжие на Украйна. 7. С всичките си думи, действия и бездействия работят против даването на военна помощ на Украйна. Умишлено саботират възможностите чрез предоставяне на военна помощ на Украйна да получим помощ от съюзниците ни за превъоръжаването и модернизацията на въоръжените сили. Словакия с примера си за успех е трън в очите им! 8. Работят за максимално удължаване на срока на експлоатация на останалото старо съветско въоръжение и техника. Дори ремонтите в Русия да са вече невъзможни, важното е съветската техника да стои още дълго на въоръжение. Целта е да не бъде изпратена на Украйна. 9. Де факто работят против, особено чрез пасивен саботаж, увеличаването на присъствието на НАТО в Черно море и по-специално в България. 10. Работят против или пасивно саботират нови и регулярни съвместни мисии със съюзни държави от НАТО по охрана на въздушното ни пространство. 11. Не са съгласни с изгонването на руски дипломати от България и изравняването на броя на руските дипломати в България с този на българските в Руската федерация. При всеки акт на обявяване на руски шпионин за persona non grata търсят обяснение и са загрижени за развитието на двустранните ни отношения. 12. Подкрепят руските енергийни проекти в България, вкл. АЕЦ “Белене”. Против са продажбата на реакторите и оборудването за “Белене” на Украйна. Работят за увеличаването на транзита на руски газ през България. 13. Работят против влизането в Еврозоната. Подкрепят предложението на Иzраждане за референдум против еврото. 14. Срещат се и поддържат приятелски отношения с руския посланик и руски дипломати. Те или техни представители посещават събития, организирани или свързани с руското посолство и/или русофилски организации. 15. Поддържат добри отношения с унгарския премиер Виктор Орбан, президента на Хърватия Зоран Миланович и други европейски политици, защитаващи проруски, евроскептични и антинатовски позиции. 16. Говорят за голямо разделение в българското общество по темата за Русия, дори за разлом. В някои публични разговори могат и да делят хората на крайни русофили и крайни атлантици. Отхвърлят на думи и двата “лагера” като крайности, а себе си опитват да представят като позиционирани в средата български патриоти. Оттук наднича и вероятен нов политически проект с псевдоконсервативен патриотарски привкус. 17. Емоционално са привързани към безсмисления мегаломански пилон на Рожен.

  18….СПИСЪКЪТ ОСТАВА ОТВОРЕН!

 11. – песков се изцепи с парафраза на аксаков:
  ”гаранциите за сигурността на Украина са посегателство срещу сигурността на русия”
  – 1885 г. Захарий Стоянов в отговор на аксаковата изцепка пише в „Независимост“:
  ”…вие правите народите на мост, за да преминете по тях, а после вземате за себе си и самия мост…“
  и това трябва да се УЧИ и ЗНАЕ от българите, защото само 8 години след поредната руско-турската война на българска територия, но вече обявена за “освободителна“ , българите разбират, че са превърнати в мост за имперските амбиции на русия
  – Захарий ПО СТАР РУСКИ ОБИЧАЙ е отрове и умира 39 годишен , както първия български ген.Сава Муткуров, и българския княз Александър I. Истината за тези смърти малцина я знаят, а наглия руснак аксаков до днес е ПОЧЕТЕН член на …БАН, името му до днес носят български град, български улици, вкл. в центъра на БЪЛГАРСКАТА СТОЛИЦА , българско училище …
  – украинците след 20014 се стреснаха, но като полетяха руските ракети над домовете им знаят, че са мост за ЧУЖДА цел

 12. Малко вън в темата, но пък може и не толкова, да питам – г-н Инджев има ли мнение за кандидатурата на терзиев в София?

 13. CNN: за зеленски и срещата във вилнюс.

  Обединеното кралство не е “Амазонка” за доставки на оръжия, каза британският министър на отбраната на Украйна миналата година
  Британският министър на отбраната Бен Уолъс каза в сряда, че съюзниците на Киев „искат да видят благодарност“ от Украйна за тяхната подкрепа, като същевременно припомни как той каза на украински официални лица по време на посещение в Киев през юни 2022 г., че Обединеното кралство не е „Amazon“, фирмата за лобална търговия на дребно, когато му беше даден списък с искания за оръжие.

  „Тук има малко предупреждение, което е, че независимо дали ни харесва или не, хората искат да видят благодарност“, каза Уолъс пред репортери в кулоарите на срещата на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс, според стенограма от негови бележки, изпратени до CNN от министерството на отбраната на Обединеното кралство.
  „Казах на украинците миналия юни, когато пътувах до тях 11 часа, за да ми бъде даден един списък…,че аз не съм Amazon“, каза той.
  Уолъс каза, че страните съюзници помагат на Украйна не само за техния суверенитет, но и за по-широки свободи. Той каза, че украинските служители понякога трябва ДА УБЕДЯТ чуждестранните служители да разрешат тази помощ, като законодателите на Капитолийския хълм в Съединените щати, например.

  „Трябва да убедите съмняващите се политици в другите страни, че си струва и че си заслужава и че получават нещо за това“, каза Уолъс. „И понякога ще чуете мърморене не от администрацията в американската система, но ще чуете от законодателите на хълма: „Дадохме 83 милиарда долара или колкото там е, но знаете ли, ние не сме Amazon“, отново позовавайки се на онлайн магазина.

  Зеленски, в отговор на коментарите на министъра на отбраната, каза: „Винаги сме били много благодарни на Обединеното кралство, винаги сме благодарни на министър-председателя, или може би трябва да кажа на министър-председателите, и на министъра на отбраната, г-н Уолъс.“

  “Просто не разбирам какъв е въпросът. Благодарни сме, Великобритания е наш партньор. Може би министърът иска нещо специално?” – добави той.
  според моята скромна гледна точка, последното изречение на зеленски е заядливо и направо обидно, но и той е човек, претоварен и обременен с отговорността и грижата, че трябва да направи чудеса до победата, с които някак да компенсира “онова” преди 24 февруари 2022г..

 14. Към Тодор Тодоров:

  Г-н Цонев, надявам се случайно да сте избрал “Тодор Тодоров”, а не, за да подвеждате форума с името на Тодор Тодоров, един от честите коментатори тук.
  Придържам се към принципа да не бия камбаната повторно за онези, които не са я чули. Изказал съм се по въпроса и не виждам необходимост да се повтарям за персонална употреба.

 15. Коментар на военния експерт, полковник от резерва на ВСУ Роман Свитан:

 16. … Русия си отива от Европа, но ние трескаво сме се вкопчили в Русия и се “борим за мир” – за да “не ни вкарат във войната. Ако не беше резултат на отблъскваща продажност, тази позиция би била христоматиен пример за геополитически идиотизъм…Има само един фактор, който ме прави оптимист – на фона на множеството причини за песимизъм. Русия с нейната неумолима колониална политика спрямо България е в отстъпление. Може би частично, може би не за толкова дълго, колкото ни е необходимо, но …
  https://boulevardbulgaria.bg/articles/moskva-e-v-otstaplenie-za-nas-tova-e-prozorets-na-vazmozhnosti

 17. @dkaraivanov
  “Ако натовските държави не се страхуваха, че след Украйна ще дойде техния ред, а само съчувстваха на жертвата, може би помощта щеше да е по-вяла.”

  Брей да му се невиди! Та това си е рашестка пропаганда 100%, крайно неподходяща за този блог!

 18. Дария Калинюк задава неудобен въпрос на Джейк Съливан:

 19. Продължение към предното видео с Джейк Съливан:
  Ако резюмираме многословния отговор на Джейк Съливан ще получим следното: “Ние наблюдаваме как героичният народ на Украйна се сражава за страната си, а синът Ви ще трябва да се готви за армията, защото ние ще продължим да наблюдаваме.”

 20. “Тодор Тодоров”
  Сьюрьозно?
  (Цитат от виц. Ако не го знаете, ще Ви го разкажа при представянето на следващата книга на Иво Инджев…)

 21. @Българин,съгласен съм с Вас,допълвам:някой се подвизават като министър-председатели-Кимон Георгиев,Георги Димитров,Васил Коларов,Вълко Червенков,Антон Югов,Тодор Живков,Андрей Луканов,Любен Беров,Жан Виденов,Симеон !!,Сергей Станишев и плеада борци на ”Тихия фронт”.

 22. Всичкия вой от типа “НАТО предаде Украйна”, “Украина е оставена на волята на Путин” и т.н. са завоалирани послания на руската пропаганда.
  Украйна получи гаранции които никой член на НАТО не притежава. Гаранциите за сигурността на Украйна дадени във Вилнюс са по-стабилни и по-силни от тези които имат Япония, Южна Корея, Тайван и дори Израел! Не повтаряйте и не цитирайте съмнителни послания на неразбиращи, паникьори или направо подставени от Рушня лица!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.