Жалейка по 100 каба бетеери по гайдата на Радев

Имам обосновано предположение защо тройната “Коалиция антизеленски”, съставена от БСП, Румен Радев и бандата на фюрера, позеленя от гняв заради предоставянето на 100 девствени “стари моми” от резерва на МВР. 

Бетеери!

Това е вълшебна, сакрална думичка за сърцето на носталгиците по неребе. Произвеждани са по онова време в количества, асиметрични на дефицита от какво ли не, но пак ще посоча детските колички. И друг път съм откроявал този антагонизъм. Поколения бебета се отглеждаха в предавани от ръка на ръка десета ръка детски колички, докато конвейрите бълваха беетеери.

Една от (полу)лъжите, които изрече днес видният представител на спомената по горе коалиция Румен Гечев в предаването на БНТ тази сутрин, специализирано в безконтролното сервиране на подобна носталгия, беше свързана именно с въпросните бетеери. Те бяха поводът той да спомене, че сме продавали много (повече от сега?) оръжие в Близкия изток. Само пропусна да се похвали, как сме помагали на Иран и Ирак да пролеят реки от кръв в своята безплодна 8 годишна война, завършила на изходни позиции от териториална гледна точка. Пряко, без посредници ги въоръжавахме да се самоизбиват.

Нашите другари и другарки носталгици са много горди с факта, че сме въоръжавали воюващи помежду си държави. Но не обичат да им се припомня, че не по-малко въоръжавахме всякакви терористични движения, представяни за “народно освободителни”. Безплатно! 

Дори и богатите на нефт Иран и Ирак получаваха на кредит съветската ни военна продукция. Огромни български ресурси потънаха в тази интернационална “дарителска кампания” и никога не бяха възстановени. Гечев безнаказано подхвърли в ефира пропагадния комат за 60 годишните бетеери, които били откъснати от залъка на нашите бащи. Това наистина е една от причините залъкът по онова време да беше доста постен. 

Така е, откъснати са бетеерите от залъка на българите, за да бъдат нахранени с него безвъзмездно всякакви банди и бандитски държави. В много от документите, разписани от безконтролните велможи в неребе, стои резолюцията “ безвъзмездно” за “другарите”.  

Голяма гордост на днешните “миролюбци”, макар и изтъквана с недомлъвките на маниакалната секретност в неребе, бяха именно родните бетеери заради количествата им. Гечев бегло спомена, че сме имали тогава 3000 танка ( три хиляди)- това е в пъти повече от танковете на воюваща за оцеляването си днес Украйна! А бройката на бетеерите със сигурност беше по-голяма…

Навремето един известен водещ на новините по същата телевизия не на шега тренираше речевата култура на проходилите си дъщери като ги караше да произнесат “бронетранспортьор”. Майтап, няма що.

Никак не е случайно, че тази легендарна дума възпали автоматично болната жалейка по “светлото минало” на тъмни сили на човекомразието у нас, според която Украйна трябва да бъде оставена беззащитна в лапите на руzката мечка. И като засвириха жалостиво едни каба гайди, че като ги надуха с плам, достоен за гневните произведения на Шостакович…

Положението е 100 каба бетеери!  

Групата БТР, една от най-добрите и най-популярнтите през последните десетилетия рок формация в България, сигурно има какво да добави за причините да избере това съкращение за своя запазена марка. Но от тяхно име-вярвам, че моите приятели няма да ми се разсърдят-ще приложа тук само един стих от песента им “Роден от прахта”:

Имах един странен свят,

имах един странен свят,

отлита мига, като птица навън,

като песен изпята, изпята от мен.

Отлита мига, отшумя, странен свят. 

46 мнения за “Жалейка по 100 каба бетеери по гайдата на Радев”

 1. Радев е фрустриран, промяната у нас скъса бента. И той, остана в стремително отдечаващото се минало.
  Прагът, видимия праг, е обединението около кандидатурата за кмет на София. След тази кандидатура, чугунените глави вече не са нужни.

  Тази кандидатура е краят на дългия преход, започнал с убийството на Иван Башев. Ето, вижте, имаме блестящ предприемач, почтен, открит, безспорен. И старите лисици от ДБ не може да не са сметнали, че отлива на 10% десни избиратели, като мен, които няма да гласуват, или ще гласуват с нежелание, ще бъдем компенсирани от гласовете на мажоритарните собственици на националния капитал.
  За тях, Бойко и пеевски са просто пазача и касиера.

  Има, спомняте си, г-н Инджев, един филм от късния соц. Казваше се ” Те победиха”. И с това историческите вини останаха в миналото, заедно с червените и сините и с преходът им от едното в другото.

  А сега да запрятаме ръкави. Възраждането предстои.
  То е. Сега, утре.

  Асен Василев го каза практично и просто. Няма да избираме патриарх! Избираме кмет.

  Абе не ме кефи, но е “реалполитик.”

 2. Ако няма бетеери, как ще има далавери покрай тях? Далавери за хора, които гласуват за русофилистията.
  А самите украинци не се впечатлиха много от тези 100 бетеера. Все пак новите картечници ги правят на швейцарско сирене. Та може би ще ги ползват за някой по-безопасни работи като медицински превозни средства или като камикадзета.

 3. Радев и Ко.(пейки) вече дори не се крият под маската на “миролюбието”, а все по-открито пропагандират човеконенависттната си същност. Справка – колажът със С. Паси.

 4. доколкото има много да се говори за БТР -те и вече циркулират обичайните “комунистически истини”, т.е. ЛЪЖИ, предоставям инфото, с което разполагам от първа ръка.
  лъжа е, че тези машини били купени заради възродителния процес!
  от кога точно ги има не знам и не искам дори да гугля, но през 1975г в българия със сигурност имаше т.н./ официално! / ВЪТРЕШНИ ВОЙСКИ, които имаха БТР-ри – възможно от ссср, възможно от нашия завод за същите машини в червен бряг, както и чисто нови съветски танкове Т-55. споменатата железария беше дислоцирана в поделението, построено от ВЕРМАХТА преди 1944г. насред царевичната нива между сметището на софия в горубляне и младост-1. самото поделение през 1975г беше на първа софийска дивизия към първа армия, но “нежно приютяваше нямащите още свой покрив ВЪТРЕШНИ ВОЙСКИ” понятие нямам тези войски обичайната комунистическа папагалщина към москва ли бяха, но имах съученик, който изкара службата си в точно това софийско поделение и от него узнах, че там се вземат само БЛАГОНАДЕЖДНИ наборници! сиреч, ако ще има да БИЕШ своите сънародници, трябва да си особено “верен на партията”.
  пиша това – да се знае, че МУХАЛИТЕ В МВР имат и танкове Т-55 ! МАРШ ЗА УКРАЙНА! путлер от три месеца праща Т-55 в УКРАЙНА – значи може, значи СТАВАТ! какво чакат нашите папагали? мислите , че им пука? боже, не забравяйте, че те са ШИЗОФРЕНИЦИ! колко пъти да го пиша, че във военните ни заводи от портиера до директора всички са РУСОФИЛИСТИЦИ по подразбиране, но вече девета година бълват военна продукция , та ще се скъсат! за УКРАЙНА, за ВСУ ! – прекрасно си го знаят, но нямат раздвоение на личността – те са си родени РАЗДВОЕНИ…/ българи уж, а мразят българия – тесничко им е в сърцето, чак боли…, защото там ръчка с пилешки лакти копейкин, възседнал любимия си путлер! /

 5. Г-н Инджев пак е проявил “разбиране” и не е изброил всички “заслуги” на потомственият номенклатурен параZZитень плазмодий и болшевишки “партиен” мутробаджанакь от терористичната колониална банда БКПь- ТЪПьарищь лумпен геЙчевь, и неговата родна издънка калинката геЙчевь-младши , който винаги гледа да се присламчи на държавна “служебна” хранилка , и да паразитира с партийни и мутробаджанашки политкомисарски протекции, както баща му през цялата му паразитна номенклатурна “кариера” през последните 50 години!
  Ето това представлява паразитният номенклатурен дИбиль геЙчевь, който наистина открадна и последния залък на всички българи , чрез “гениалната” си “икономическа” политика , като министър на Виденовь, и лично той направи пенсиите по 1 долар на месец!
  Заслужава си и едно малко странично сраМнение с внука Терзиев, който не предлаган за държавни службички от баща си , както геЙчевь-младши , който се ползва с пълните партийни и лични връзки на баща си геЙчевь-старши!
  И е чудно при това , как геЙчевь-старши въобще има “правото” да проявява абсолютно наглото и арогантно лицемерие и цинизъм към своите противници , които нарича “чантаджии”?!?!…..?!?!?
  Използва само безочливи лъжи и манипулации срещу тях, а всъщност той никога не е изкарал и една стотинка данъци, а и не може като номенклатурна “партийна” калинка, и през целият си паразитен животец само е използвал бюджетни пари за собственото си паразитиране. Въпреки че партията-майка БКПь го е пратила да се “учи” дори при “вражеските” капиталисти от САЩ , и то пак на “държавна” издръжка! И след това , и въпреки това геЙчевь-старши фалира България 1996-97г. , заради пълната си номенклатурна “икономическа” НЕкадърность, “икономическа” НЕкомпетентность и “икономическа” НЕграмотность!
  Ето такъв иксперть е геЙчевь-старши , който се “подиграва” на “чантаджиите”!
  И точно заради такива путлерастки икспертьи, като него и зИльоната гнусна фатмашка ТИКВА реZZиЛдентът лумПен гадень трябва да се даде целият савецки скрапь на Украйна, и даже да им се плати за “утилизацията” му срещу пушечното мЯсо на Путлер!
  Одите на хуйло ви!

  ДОЛУ МОЧИ-те, одите на хуйло си !

 6. Проф. Вили Лилков – издигнат за кандидат кмет на София
  Борисов може и да отиграе тази топка и да спечели още бонус точки.
  А това силно ще усложни силно недоосмислената кандидатура на ППДБ.

 7. Большое спасибо за БТРите от Полонски с благодарствено кратко видео от Киев.

 8. ++ за кандидатурата на Вили Лилков. Интересно е сега градската десница за десния кандидат ли ще гласува или за кандидата на ДС?

 9. Уважаеми колебаещи се за Терзиев. Той не е виновен, че се е родил и израсъл в “ГРУПАТА на Шаро” , но е дошло време да се отплаща и групата му поставя задача да заеме кметския пост. После , когато тя почука на вратата на кабинета му, той ще може ли да й откаже каквото и да било? Вярвате ли , че като честен експерт и безупречен бизнесмен е готов да завърши кариерата си като Иванчева например ?! Да ама не.
  Номерът е един и същ на всички избори и то не без съучастие на афиширащите се за “партии на промяната”?

 10. тези бетеери са от т.нар. “възродителен” процес – тогава бяха на гранични войски и с тези бетеерите газеха нивите и градините на хората и целта беше да се предизвика отпор – подгряваха населението за гражданска война, но не им се получи тук – този спуснат от москва сценарий сработи по-късно при разпадането на юго-федерацията – турците са кротки, трудолюбиви хора и българите им съчувстваха … та, тези бетеери останаха да ръждясват в МВР-то и дано са полезни сега на украинците…
  – да припомня изцепката на Борисов за Възродителния процес и хвалбата , че “водил батальон” да “гасят пожари по нивите”, че било горещо и се връщал потресен да плаче на рамото на майка си, че:” не целите на възродителния процес са грешни , с новите граждани, които се раждат, с това да беше започнат този процес. Иначе то беше, един път – фарс, един път – нещастие за тези хора, защото им даваха по 1 кв.м. да си натоварят багажа” – борисов беше кмет на столицата ни, когато с тези си спомени вдигна топката на ДПС да плашат с “етническиоя мир” …
  – сега с антиДеСарската си кандидатура вилилилков вдига топката на борисов , да се разправи с внучето на тези , които са убили единия му дядо … а на вилилилков образеца за кмет му е успешната борисова кметичка фандъкова , която сътеори чудеса в София като баххуй в дъжавата
  https://glasove.com/novini/vili-lilkov-ot-fandykova-nauchih-kak-s-umenie-i-takt-chovek-mozhe-da-reshava-golemite-vyprosi

 11. Чета отдавна, но нямам навика да пиша, само че на мен болката ми е София- моят роден град. Понеже аз живея тук и съм живяла тук и по времето в което едни млади и нахъсани младежи са учили с странство- кой в Харвард, кой в Сорбоната, та си спомням как направиха Борисов кмет. Разбиха десните гласове. На втори тур гласуваха малко, но пък това нямаше и значение и десния кандидат, който беше пуснат за мюре стана зам. Кмет на този срещу който се бореше.
  Що се отнася за бореца за спасение на София. То хубаво критикува, но знае ли как се прави. Колко са следили преди години сайта https://bezhaberie.com/
  Имаше критика и показано как се прави. Имаше изпратено писмо до институции, медии и т.н. Интересно защо никой не потърси този човек тогава, а момчето завършило Сорбоната доста често ни обяснява, как само те критикували?

 12. До “Съвсем Серсем”:
  Абсолютно вярно! Изпращането на въпросните 100 броя Български ТаРатайки е гавра с настоятелната молба на Украина! Този боклук при първото влизане в бой ще бъде разпилян като консервни кутии! Те са били предназначени за употреба от “Вътрешни войски” при ситуации от вида “Тянънмън” срещу невъоръжени цивилни. При съвременният бой, който се води в Украина още в първите минути ще се превърнат в самоходни ковчези! България разполага с над хиляда таралясници Т-55, чиято бъдеща съдба /само след няколко години/ е СКРАП и поне половината от тях незабавно трябва да тръгнат за Украина, където ватенките се трепят със същите!

 13. Пропуснах да отбележа – освен упоменатите Т-55, България разполага и със стотици Т-72 и Т-72А! Тагарев, Денков, вие сте на ход!

 14. Руская машинка – хорошая ламаринка. Тези БТР-и и те.

 15. По отношение на Вили Лилков от години не съм го виждал на различните форуми на ДСБ. И като знам отрицателното му мнение за отказа на ДСБ да продължи да управлява с гроб 2016г. няма да се учудя, ако геройкото издигне кандидатурата му. За мен това няма да бъде изненада.

 16. E.GAVRILOV💙💛
  15.07.2023 в 18:49

  И аз няма да се учудя.

 17. Към 0815. Агитацията ви към уважаемите колебаещи се е е оплетена с целенасочени внушения и не се съобразява,че може да има и други истини.
  В училище такова художествено изпълнение като вашето наричахме “лирическо отклонение” от истината.

 18. Колеги,предлагам да не се вглеждаме в зъбите на “харизания кон”-били съветски,стари,тънки и т.н.,нали все от някъде трябва да тръгнем.А как да процедираме?Да оставим чорапа да изпраща?
  Според мен, когато опира до живот и смърт, всяка помощ е ценна!

  Ще се опитам да си послужа с “риъл истейт” обяснение(нали повечето бг-та сме собственици на имоти и полуброкери)

  Та значи, ваше приятелско семейство дълги години е живяло под наем в къща разположена до много мръсно блато обитавано от комари кръвопийци.
  Преди около 30тина години на вашите семейни приятели,обаче им се отдава възможност да станат горди собственици на въпросния имот. Осъзнават много добре, че комшиите хапят до кръв но си казват “какво пък толкова-имотът вече е наша собственост ще сложим комарници и ще заживеем щастливо”.Да,ама не! Комарите са върли противници на комарниците и се борят с тях като първоначално жужят частушки в ушите на по-податливите членовете на семейството,които влюбвайки се в частушко-жуженето, открехват постепенно комарника и за няколко петилетки белята е сътворена отвътре.След като жуженето е подготвило почвата(както е докладвано на главния блатар!) цялото блато решава че е време да се разшири и изпраща няколкостотин хил. комара с наточени за кръв хоботи.
  Семейство е в шок, задействайки SOS към целия свят и въпреки че получава доста инсектицидна помощ се обажда за да помагате. Вашето мазе и таван са задръстени с “Пол Мухозол”от миналия век. Въпреки че главите на тъщата и тъста ви преливат от легенди за благи комари,които още преди 78години се настанили в дома ви-е вярно, докато били там хапели, ама то било от любов, та затова тъщата и тъста не искат и да чуят за изпращане на въпросния инсектицид. Въпреки тяхната съпротива вие успявате да помогнете с един кашон -100бр.”Пол Мухозол” на вашите приятели- комшиите на въпросното мръсно блато.
  И тук задавам въпроса:
  Вашите приятели биха ли губили време да търсят срока на годност на получения препарат или спешно ще вадят от кашона и ще пръскат наред тази напаст?!

 19. Относно 100 те Бетеера Аз ги видях натоварени на дълга влакова композиция още на 17 ЮНИ – преди месец.
  Мога да ви пратя и снимки.
  Та ми е много интересно, защо чак сега скачат пред камерите. Много вероятно е вече да са в Украйна.

  На последните избори, когато РР беше похвален от Кремъл за твърденията му, че Крим е Руски, почти всички “демократи” в това число и Кирчо Промяната си затвориха очите и ушите, за да не нямат Герб президент. Подкрепиха Кремълската лимонка а сега се чудят какво да го правят.
  Бих искал повече искрени и честни хора, да станат кандидати за Народния Вот. Явно това в момента е много трудно.
  Иначе имам усещането, че след изтрещяването на ИГ – главния идиот на РъБъ и фалшивия му сценарий за атентат (който между другото се покри и никой не го разследва) сега следва поредно изтрещяване или самовзривяеане на още един Главен Патреотин -РР румения ни президент, тотално почервенял след брака по сметка на Герб-ППДБ-Дпс. Явно се надяваше още дълго да командва и да го играе Важен Фактор на Балканите.
  Толкова е почервенял, че вече усещам мирис на изгорели бушони. Властта му се изплъзна и вече открито залага на Путинска пропаганда, може би с цел да вдигне гласовете на БСП и Възраждане, за да върне Парламента в Патовата ситуация, която досега го правеше Някой, тоест Главен Командир на РъБъ. Еххх Румба!! Еххх патреотино!!! Така ли защитаваш “националните” интереси? Кремъл пак ти ръкоплеска, само че не чакай награди. Путин сега има много голям проблем. Той ще е следващия на който ще му изгорят бушоните, когато армията му от орки изгори в окопите на Украйна.
  А теб Румба, не знам къде ще те крием след войната от гнева на Украинския народ…А той ще бъде Опустошаващ. Като Божи Гняв.

 20. След като се създаде избор между наследник на партизани и човек удобен на боко, най-после се появи една разумна идея
  https://www.peticiq.com/407416?fbclid=IwAR0rOPnKtIJ8juGW7iffQenOsU_uY–lWCfa88wlcL_t804i5YZPMS4ErcU
  Време е апаратчиците в партиите да стъпят крачка назад и да дадат право на избирателите сами да решат кой искат да видят като кмет на София.
  Без игрички, без перални, без тарикатлъци!

 21. КАКВО БИ СТАНАЛО,
  ако Русия победи Украйна?

  Русия на Путин ще избие без съд и присъда най-малко 20-30 хиляди украинци,
  ще осъди на смърт или да дълги години затвор най-малко 50 до 100 хиляди души,
  ще покрие Украйна с концлагери.

  Русия ще постави свое марионетно правителство на Украйна
  и ще обяви всичко това за “денацификация”.

  КАКВО БИ СТАНАЛО
  в България,
  ако Русия победи Украйна?

  Русия ще постави свое марионетно правителство на България, както след 9.9.1944г.!
  С премиер Костадин Костадинов.

  Както е обещал възрожденеца фашист Костадин Костадинов,
  ще избие без съд и присъда най-малко 30 хиляди българи “унтерменшен”,
  ще осъди на смърт или на дълги години затвор най-малко 50 хиляди българи “унтерменшен”,
  ще покрие България с концлагери за най-малко 100 хиляди българи “унтерменшен”.

  Фашистът Костадин Костадинов ще бъде българският Фюрер!
  Или българският Пол Пот!

 22. ”Ако има законни основания за импийчмънт на Радев, може да се говори за това… и Васил Терзиев ще е новият кмет на София и ще модернизира града. Не мислим да променяме кандидата си и няма причина да го правим ”
  https://frognews.bg/novini/vladislav-panev-dumite-radev-ukraina-iavno-tarsiat-novi-trolove.html
  … но можем да върнем на хуйло сабаката мутрофановна – тук си имат посраник и вече няма нужда и от акредитивни писма … 24:28монута ТУК

 23. към: よ
  15.07.2023 в 17:15

  типично изказване на пишман -историк със соц образование! фактите ги нямате за нищо. институциите в държавата – също. БТР-те били на гранични войски, пък после “останали да ръждясват в МВР”. ей такива “историци” ни оставиха ВЪОБЩЕ БЕЗ ИСТОРИЯ – едни лъжи, съчинения, измислици!
  направо ми счупихте главата с “прозрението”, че възродителният процес на ТЖ – последното му лай.но върху лицето на европейска българия, било “подгряваха населението за гражданска война”. паднахте от високо, “историко”! поради вечния “много ум ” в комунистическите тикви, ние , тогава, извършихме “меко” ЕТНИЧЕСКО ПРОЧИСТВАНЕ и леко ни се размина само , защото последва спихването на “соц. ЛАГЕРА” и европа ни третира като умряло куче на пътя на историята!
  мога да се хвана на бас, че ще почнете да заеквате, ако се наложи да ми отговорите , примерно, какво животно е днешната жандармерия. / макар че сме я имали в държавата още преди 1944г. /
  а вашите “граничарски БТР-и” си кротуваха в бившите немски хангари, източно от младост-1 още от 1975г и насетне. впрочем, това първо поделение на ВЪТРЕШНИ ВОЙСКИ после се изнесе в провинцията.
  но преди това имаше любопитна “холивудска роля”: по него време се строеше естакадата на бул. ленин на 4-ти км в софия. когато бетонните работи бяха готови, нощем изкарваха и нареждаха БТР-те плътно по цялото платно – да пробват дали мостът няма да падне. като НЕ падна, докараха от незнам къде си стотина ТАНКОВЕ Т-34 / да, Т-34 / и те се наредиха върху естакадата на собствен ход, през ноща, разбира се. било генералното изпитание на тежест! през деня т-34 ките бяха паркирани на асфалтната лента между младост-1 и горубляне, на средата на която беше поделението на ВЪТРЕШНИ ВОЙСКИ. нооо, Т-55 не си показваха носа извън поделението- те “бяха много секретни”.

 24. П.П. Подхвърлих на г-н Инджев да продължи с наистина Агромната “заслуга” на “икономическата” калинка геЙчевь-старши към истЕрическата нАука, защото днеска той нагло и целенасочено ИЗШЪГА, съзнателно, че неговият “бащица” Сталинь е “плащал” на Рузвелт за ленд-лийза със золото…….ЗОЛОТО,…….разбрахте ли?????
  Ето това е хибридната лъжа на Путлер за ленд-лийза, която днеска геЙчевь-старши изтърси в БНТь!
  Само че геЙчевь-старши трябва да каже на американците , че СССРь и Сталинь са “върнали” заемите на САЩ, макар и те да не са РАЗБРАЛИ за това! А пък “икономическата” номенклатурна калинка геЙчевь-старши е разбрал за това преди всички , и даже преди самите му колониални ТЪПькачи от партията-матушка КПССь , и местният й клон-матушка БКПь !
  Ето такива измишльотини на геЙчевь-старши доведоха и фалита на НРБь през 1996-97г. от него , лично! Оди на бащицата Сталинь, оди на виденовЬ , оди на кУрвела ниновНаЯ, оди на хуйло ти!
  И при положение , че Сталинь е имал деньги, валЮта, за да се “изплати” по ленд-лийза, то е много чудно защо той е откраднал “военни трофеи” от цяла източна Европа, а?
  Нека истЕрико-икономическата калинка геЙчевь-старши да обясни, защо Сталинь опустошава всичките си източноевропейски колонии, включително задунайската му колония НРБь?

  П.П.1. Малко отклонение и за местните избори в сАфия, с кандидатурата на г-н Лилков за кмет. Това повече ми прилича на предварителна провокация към ППДБ, за да да провокират реакцията им , отколкото на наистина сериозна кандидатура!
  Още повече и г-н Лилков и Терзиев са били обсъждани на местните избори , съответно 2015г. , и 2019г. , както каза депутата Мирчев преди няколко дни!
  И аз вече предложих някакъв хибриден вариант за предварителни преференциални кметски избори , като всички партии предлагат не само една крайна и компромисна кандидатура за кмет , а листа от няколко кандидати , както е например листата за преференциалните пропорционални избори за парламент.
  И така ще имаме едновременно преференциално-мажоритарни и предварителни избори за кмет , в самият избирателен ден , пред урните. Без нужда от губене на време и средства за провеждането на предварителни избори във всяка партия! Същото може да се приложи и за други мажоритарни избори , като президентските, пак с преференциални предварителни листи .
  Като на балотаж отиват първите двама с най-много преференции , от двете първи партии.
  Може да има и победител още на първия тур , ако дадена партия има над 50% плюс един , и нейния кандидат с най-много преференции е победител още на първия тур на мажоритарните избори или за кмет , или за президент!

 25. Има хора съгласни за скрап да ги дадат. Нали все е келепир, няма да се очудя , че някои си потриваха ръчички и за тези бетеери. Лично съм виждал в депо за скрап колесника на стара съветска гаубица. Беше преди около 2 години. А че хора мрат, не ги вълнува.

 26. @Веселин Димов
  15.07.2023 в 11:10

  Филмът се казваше “Те надделяха”, но в Бургас някой беше написал на афиша “Те надебеляха.”

 27. Дайте ги на бат Динко Ямболския, той знае какво да прави..никога да не се убиват хора с тях!

 28. Хубаво е нещата да се наричат с истинските им имена:
  Злорадев е съучастник на Злопутин.
  Партията на Дивото куче костаДинго е Атака 2.

 29. Съвсем Серсем,

  какво точно опровергавате с написаното от вас:
  “граничарски БТР-и” си кротуваха в бившите немски хангари, източно от младост-1 още от 1975г и насетне. впрочем, това първо поделение на ВЪТРЕШНИ ВОЙСКИ после се изнесе в провинцията…” – гранична полиция е структура в МВР и активно се ползват в кампаниите за преименуване на помаците и турците – в края на 1975-та преименуваха изцяло турски Смоленски села , после бяха взривовете в Пловдив и Варна, за да оправдаят репресиите – в стил “родната милиция ви пази”, но целта не беше побългаряване на това население, а настройване на българите срещу тях – един от вароиянтите за дорцовия преврат, който скалъпиха 1989 г. беше граждански метежи , дворцов преврат и възстановяване на гражданския мир от БКП реформаторите – НЕ ИМ СЕ ПОЛУЧИ ГЕРОЙСКИЯ СЦЕНАРИЙ, та им се наложи да фалшифицират първите свободни избори – после с жельожелевото “разотивайте се” бетеерите не потрябваха …та до днес

 30. До Деян:
  Няма да се лигавя с “мухозола”, защото знам, че той е палиативна мярка!
  Ще им пратя незабамно багера и фадромата, които и без това ми ръждясват в задния двор и ще им помогна с необходимото гориво, за да ликвидират блатото!

 31. Интересно ми е обаче едно нещо…Няма лошо всеки да изразява мнението си и така трябва да бъде.Друго ми е интересно… как така рязко никой не избухна цели 12 години когато оная Банкя ска тиква управляваше и ежедневно говореше глупостите на които берем плодовете и сега че и продължава да ни довършва

 32. Към Барези:

  “Никой не избухна…”
  ???
  Не претендирам да съм “някой”, но в освен книгата ми “Премиер на РъБъ” съм “избухвал”толкова много и често навсякъде (най-вече тук), че редовно ме нападаха заради това неговите поданици.
  Вие откъде се появявате с този нелеп въпрос? Да не би да сте новороден или пуснат от затвора, където сте бил 12 години без право на достъп до медии?
  Да не говорим за “избухването” на протестите срещу същия през 2020 г…

 33. за : よ
  16.07.2023 в 07:01

  вие питате :
  – “какво точно опровергавате с написаното от вас”?
  аз отговарям:
  – “тези бетеери са от т.нар. “възродителен” процес – тогава бяха на гранични войски и с тези бетеерите газеха нивите и градините на хората” – това са вашите думи. и са ДЕЗинформация. през нелицеприятната, гореща фаза на възродителния процес УЧАСТВАТ както МВР, така и БНА. и двете структури имат БТР- и, танкове. ” изюминката” на спора е, че МВР, ДОРИ ДНЕС СЕ ХИТРЯСВА ДА НЕ РАЗКРИВА СВОИТЕ СКЛАДОВИ НАЛИЧНОСТИ. ПО-РАНО ОТ БЕЗХАБЕРИЕ, ДНЕС ЗАРАДИ РУСОФИЛИСТИЧНИТЕ МОЗЪЦИ ПОД ФУРАЖКИТЕ. но, както е казал народът – шило в торба не стои! надяваме се, че новото правителство ще преджоби тезе милиционерски складове! защото има защо!
  непростимо грешите и за “възродителният процес” , който стартира с партийно решение на 19 юни 1984г. атентатите, които последваха като РЕАКЦИЯ НА ВП, бяха през 1985г. дори самите ВЪТРЕШНИ ВОЙСКИ се реанимират – създават отново през 1985г., точно заради ВП…, след като десетилетия са били официално РАЗФОРМИРАНИ.
  хаха- поне така са го оставили за историята на българия нашите “историци”. защото аз – “неопровержим факт”, близо две години си развявах гащите от 1975г насетне в поделение на БНА, източно от младост-1, в което си живееше живота съвсем материално поделение на ВЪТРЕШНИ ВОЙСКИ, че и новички Т-55, “секретни” получаваше + в него си караше срочната служба мой съученик, но БЛАГОНАДЕЖДЕН, за разлика от мен. наверно заради тази си БЛАГОНАДЕЖНОСТ, неговото поделение разполагаше с цяла камара БТР-и и съответните им механик-водачи. дали точно тези БТР-и са газили ПРЕЗ възродителния процес, не е тема. твърдението ви, че СА ОТ ТОГАВА , ОТ ВП, днес има съвсем различен смисъл. убеден сте в това и ми го твърдите опониращо. а зря! ние ги произвеждахме и продавахме. младите днес не знаят, че всичкото оръжие и муниции, които над 50 години произвеждаме, е все по съветска документация, но винаги сме го продавали ПО-СКЪПО, защото е по-КАЧАСТВЕНО от произвежданото в ссср и педерацията.
  решението за насилствената смяна на имената на турските ни съграждани се взема лично от ТЖ и спец.групата за целта, на пенчо кубадински, в края на 1984г.
  вие бъркате “смяната на имената” / начало , условно, декември 1984г / с мероприятията в изцяло турските села , задължаващи ги да говорят на български поне в общините, в магазина…/ глоба от 5 лв за турска дума. това са палеативни напъни много години преди ВП и то е ясно, че не е имало резултат /
  въобще, тази дискусия с вас ми затвърти негатива към “професионалните историци”, но и роди , поне за мен, откритието, че в уж педантичната соц държава, ТАЙНО е съществувала силовата структура ВЪТРЕШНИ ВОЙСКИ – много, много години след официалното и разформиране! колкото и да се рових в архивите – нея я нямаше през тези години, докато аз си залагам главата, че я имаше. не само я имаше, но и добре е работела. / изпитах го лично и незабравимо: след няколко месеца “служба” се срещам в моето поделение с моя съученик и той решава да ме впечатли с това, което вече го бяха научили. заставаме на метър и половина един срещу друг и той ме подканва – предизвиква да насоча служебния си пистолет към него. ОК. бях една глава по-висок от него. обичам оръжията, не съм “вчерашен”…и насочвам пистолета срещу него. днес знам хватката, но тогава просто не усетих как пистолетът ми отлетя чак в ъгъла на стаята. такива умения в БНА не ни учеха /

 34. към либералец,
  без да съм гарезчия, когато в един коментар преди време Ви споменах Методи Андреев (и не си спомням още кой) за подходящи личности като за „подкваса“ на една нова партия, която по мое мнение трябва да бъде очредена, за да не НИ бъдат вечно „подхвърляни„ по обичайните начини вечнифе заблуди, Вие нарекохте моето предложение НАХВЪРЛЕНО, т.е. щяло да има дори отрицателен ефект!
  Както сега във Ваша публикация с удоволствие установявам, за кметските места ни предоставяте и публикувате един подход (при това както много по–професионално, така и мого по–обилно) бива използван същият способ за обществен избор. Изборът по моята представа, базиращ се на това какво са показали личноститре за да могат те да бъдат избрани. Апропо, между които аз лично намирам и моите преференции!
  Явно и за други, много по–профрсионално от мен, макар че аз не се считам за професионалист в тазин област а само обмислящ, е важно обществото да бъде запознато с факти които съществуват отдсвна и са показани с деиствия, а не само голи кандидатури. Това, единствено, за един избор, при който да няма и капчица съмнение за прокарване на заблуда.
  Това е правилният способ обществото, т.е. всеки един от нас, въз основа на събрани и обмислени факти (а събирането и обмислянето също не е работа за всеки), за да може изборът НАЙ–ПОСЛЕ да е правилен.
  И освен това, за да има основание ВСЕКИ да отиде да гласува, защото безгласието е най–голямата глупост.

 35. HVoltageWForce, от къде на къде ще трябва да “крием” някакви руски щ(.)урви, криещи се под длъжност пРезидент? Смятам, че още при първото искане, трябва да отговорим така, както отговориха на Пригожин на искането да му предадат Шойгу и Герасимов – “да забирай , кому они нужны”

 36. проруската позиция и изказвания на Резидентина се размахват като победоносен байрак по всички руски сайтове и медии.Опозори ни това непреработено захарче.

 37. Съвсем Серсем

  не случайно е известен като “в.процес”, защото е по руски тертип заложен и целенасочен, за да е сега е “възраждане” на българското
  – 1948 с директива на Георги Димитров е триетапно изселване на мюсюлманско население по цялата южна граница над 10 000 души – до изселническата вълна от 1950-1951 , тогава сред 250 000 изселени в Турция ,40 000 са етнически българи
  1953 са първи директен сблъсъци при смяна на личните документи
  1956 г.тато почва да им “издига политическотото и културно равнище ”
  1958-59 г. е насилствените кампании за „разфереджаване”, което т
  – следва забрана на традиционни обреди, разделяне по етнос в армията.и
  1964 са първите „възродителни” акции за ”приобщаване”- насилоито в Рибново.
  1970-1974 започва кампанията за промяна на имената на помаците и жертвите в Родопите и тежки присъди.
  1968 г. нова изселническа вълна – над 100 000 болшинството етнически българи
  – натискът се насочва вече и върху отделни лица, семейства , групи извън компактните райони. да сменят имената за да работят някъде, за жилище… преименуването включва и децата и родителите при смесените турско-помашки бракове.
  1982 – 1984 отчитат сменени имената на повече от 50 000 души.
  – с обявяването на “неизбежното отмиране на държавата и правото” с чл.1 ЗА ръководната роля на ПАРТИЯТА ,след 1971г партийния апарат по административен и насилствен път започва да НАЛАГА решенията на висшето партийно ръководство и мюсюлманския “проблем се разработва” от функционери на БКП по спусната от горе програма с мерки за “консолидация на българската нация” – без законодателство, с безконтролна власт на партийния апарат , милиционерски репресии и тотална информационна цензура и подмяна на информацията – насилието по смяната на имената се представя за ” масово спонтанно движение на български граждани с турско-арабски имена” и насилие помежду им, с даване на предимства вв учебни заведения, с по-добро зареждане на магазините с компактно население … пълен набор от хибридки и целта беше “противопоставяне”, но не им се получи …

 38. “Cicy Clear”

  Това ми хареса. “Забирай кому нужно”.
  Ако брака по сметка Герб-ППДБ-Дпс издържи, което е фифти/фифти и е споено с участието и на много бивши червени Барони, може би ще се оттървем от зарусовелите БГ “Патреоти” и “Възрожденци” налапали здраво Кремълската наденица, като в онази реклама по телевизията на Леки.
  Те сега се надяват на мирен договор Украйна Русия, за си спасят кожата, обаче може и друго да стане, като гледам Генерал Залужни как е побеснял.
  Румба, скоро може да ти наложи, брат, да купуваш билетче за Аржентина, Дубай или друго пиратско кътче, ама най-сигурно на Марс.

 39. Аа пък се сещам за песента на Ахат ”Черната овца”:

  ”Аз САМ си избрах тази съдба – вечната черна овца”

  През 80те тази песен е имала един определен смисъл но сега също е актуална в смисъл че в едно демократично общество човек има избор дали да поеме отговорност за съдбата си или да блее резигнационно острани и да гледа тъпо как други решават съдбата му с успокоението че някой друг е виновен за всичкото зло около него.

 40. А за старите БТРи не се притеснявам – даже и да не стават в този си вид, украинците ще си направят от тях нещо от което имат нужда. Те знаят как от плуговете да си изковат мечове и най-важното – че не ги мързи като нас понеже свободата им е вече по-скъпа от всичко друго.

 41. за : よ
  16.07.2023 в 16:52

  ах, този навик да се насипват фантасмагории+ полуистини+ истини за цвят!…много характерна “академична практика”, в резултат на която имаме стотици монографии, сборници, учебници, доктори и докторчета, професори и аж академици, но нямаме реалната история на българия.
  “сервираните” дати, числа и абсурдни словосъчетания, ако въобще са взети от някъде, то е наверно от някой провинциален вестник на ДПС, в който постфактум си изплакват дереджето и направо “усукват кривото”!
  само че не на мен тези простотии!
  – какво ще рече, че при вербализираните от вас изселвания, примерно – 250 000 през 1950/51 г., 40 000 били “етнически българи”?! тях пък защо сме ги изселили? знам, че имате мнение, но то просто е дълбоко погрешно! иначе не бихте се излагали със словосъчетанието ” смесените турско-помашки бракове.” въобще не съм изненадан, че бг-историк към днешната дата НЕ ЗНАЕ НОТОРНИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ ФАКТ : НИКОЙ НЕ МРАЗИ ПОМАЦИТЕ ПО-СИЛНО ОТ НАШИТЕ ЕТНИЧЕСКИ ТУРЦИ! няма в реалността такова животно като “турско-помашки бракове”. ако някъде някой е лъгал нещо, с цел да си спаси кожата, а срещу него е седял зад бюрото обичайният бг-каскет, гледал много бг-“исторически” филми, могло е да се роди на хартия “турско-помашки брак”. но не и на живо!
  имах възможност да узная тази ИСТИНА от българската реалност не от вестник или учебник, а от живи, зрели турци и помаци. сам бях изненадан, но аз не съм историк с претенции за компетентност като моя опонент, който вместо да се бори за истините в българската история, се афишира с докосването си до японската култура. примерно.
  поразен съм от безхаберието, с което “историк” игнорира факта, че между 1944г. и 1990г. в държавата ни НЕ можеше да се случи нещо, без за това да има решение на хартия , взето от малка или голяма вертикала на властта! също така каруцата ни винаги е била с коня отпред. били сме правоверни русофилистици през целия споменат интервал. да, винаги сме имали забит до главата кремълския “укрепващ дружбата “пирон, но е факт, че в същото време , доказвайки колко свръхправоверни ватници сме, постоянно сме млатили с теслата по пирона, внушавайки си още от детската градина, че той, пиронът, е “въздухът и слънцето за всяко живо същество…в българията”. припомням го заради вашите постоянни опити да прехвърлите отговорността за събитията у нас…към “пирона”. че и фантазията, че “пиронът” искал да направи гражданска война у нас, та инспирирал за целта “възродителния процес”.
  ние , НЕисториците, отдавна знаем, че “сънят на разума ражда чудовища”. нашата дискусия тук показва, че когато в главата на историка безконфликтно си кротуват истини и НЕистини, почват да се лее…това, което се лее.
  а според документите / те са ЕДНИ и са в ДА /, задължителното преименуването на българските граждани с български имена започва месец декември 1984г.

 42. Не очаквах такава липса на самоуважение от страна на г-н Вили Лилков да е кандидат на менте-десния ГЕРБ за кмет на София.

 43. Съвсем Серсем,

  “вербализираните” изселвания са исторически факт и през масовата вълна на “доброволно” изелени през 1950/51 г. като “етнически българи” се броят т. нар. „славяноезични мюсюлмани“ – принудени са да искат да се изселват , за да запазят вярата и мюсюлманските си имена – изселническата психоза е същата като сегашните психози предизвикани от руските пропагандни опорки – властта постепенно засилва натиска – репресиите срещу първенците на общността, ограниченията за образование и религията –целенасочено се нагнетява безпокойство и несигурност – властта обвинява Турция за изселническите настроения – пуска се слух за “последна възможност за изселване“ – предизвикват паника и масово мюсюлманите започват да правят постъпки за изселване – това оказва силен натиск върху турските власти и се подписва изселническата спогодба – това е най-общо сценария и на последната масова вълна с възрожденското име – това е сценария и на сегашното възрожденство – нагнетяване на страхове за ВЪЗРОЖДЕНСКО “изселване“ от ЕС и НАТО – а за кой кого да мрази има точни инструкции в сценария и “смесените бракове” са в параграфа “най-голяма заплаха” …
  – познаването на историята е на датите , а на процесите между тях …

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.