Соларното производство на ток надхвърли ядреното от “Козлодуй”-Георги Котев е посмъртен победител в този спор

От сайта на “Дневник” научих изключителната новина, че соларната енергия В БЪЛГАРИЯ е превишила производството на ток на АЕЦ “Козлодуй”. Повтарям, не в Германия, която се отказа от развитието на атомната енергетиката след катастрофата във Фукушима през март 2011 г., а В БЪЛГАРИЯ.

Посвещавам този текст на моя приятел и съавтор на книгата “Ядреналин”, покойния ядрен физик Георги Котев. Не знам дали трябва да привиждам мистика във факта, че неговата ( а покрай него и моята) мечта намира отражение в тази публикация, която закръгля броя на тестовете в ivo.bg на 9000 ( девет хиляди).  

Ето тази част от статистиката към днешна дата:|

Георги беше израснал беше в дом като дете без родители при жив родител. 

Сбъднал си беше мечтата да стане ядрен физик. Сам, “без връзки”.

 

 

 

 

Заразен беше от тежка безкомпромисност към лъжата, лицемерието и лакомията , включително на ядреното лоби у нас и в света. Зарази и мен, когато се запознахме по повод неговия протест в Брюксел срещу безобразията в ядрената енергетика в България. Вместо да се самозапали като крайна форма на протест, за да бъде обърнато внимание на аргументите му, той прие предложението ми да изложи тезата си в нашата обща книга. 

 

 

 

 

 

Притежаваше феноменалното качество да смята с големи числа на ум като компютър.

Беше калкулирал, че следваща катастрофа с ядрена централа е неизбежна като математическа вероятност.

Изправи се срещу собствената си професия на специалист по ядреното гориво, за чието качество в “Козлодуй е отговарял 17 години, за да предупреди колко опасно е заиграването с “мирния атом”.

Отиде си по време на китайската пандемия беден, а можеше да бъде обратното, ако се беше полакомил за големи пари и беше направил компромис със съвестта си.

Георги беше уверен, че при темповете на инвестиране и развитие на производството на електричество от алтернативни източници на ядрената енергия “мирният атом” скоро ще загуби състезанието.

Позна!

Само не можеше да си представи, че това ще се случи в България, където беше видял твърде много корупция и обслужване на руските интереси, за да си представи подобна скорошна победа на здравия разум.

Дано да не е познал и за неминуема ядрена авария. Смяташе, че тя най-вероятно ще се се случи във Франция, водещата страна в света по струпване на (все по-стари) ядрени централи.

Георги не доживя да види и фактическото окончателно погребване на проекта АЕЦ “Белене”, за което като експерт и гражданин се бореше.

Ние, живите, му дължим поклон за себеотрицанието и прозорливостта, както и за примера да се бориш до смърт за справедлива и човеколюбива кауза без оглед на личното удобство.

 

12 мнения за “Соларното производство на ток надхвърли ядреното от “Козлодуй”-Георги Котев е посмъртен победител в този спор”

 1. Това хубаво и се очакваше , но за да се затвори цикъла трябва изграждане ПАВЕЦ централи който да се помпи през деня с излишъка и да се ползва вечер когато няма слънце. Така правят в Норвегия и имат вече 97% енергийна независимост. При нас не могат да оправят Павец ЧАИРА вече трета година. Иначе като знам колко проекта се правят в момента въпреки умишлените спънки от ЕРП-тата до година производството ще е тройно и четворно на АЕЦ.

 2. СВЕТЛА МУ ПАМЕТ НА ГЕОРГИ КОТЕВ!
  За мен той е пример за почтенност и страната ни има остра нужда от такива като него!
  Не се учудвам, че и у нас произведената ел. енергия от фотоволтаици надхвърля енергията от АЕЦ. Процесът на изграждане на такива централи ще продължи и поради това, че се увеличиха много производителите на качествени и евтини панели. Освен САЩ, Китай и Япония вече се произвеждат и панели в Корея, Виетнам и т.н.

 3. Могат да произведат при ярко слънце и никакви облаци. При по-хладно време дори повече заради по-високия КПД. Проблемът е, че производството намалява в пъти при най-малкото облаче на небето, при плътна облачност или мъгла е нищожно, нощем няма никакво. Затова са нужни базови мощности, способни да работят при всякакво време.

 4. А най- новото технологично постижение, разработвано в САЩ са дъждовните панели, генериращи електричество от дъжда – rain panels. Най-хубавото предстои.

 5. Светла му памет на този светъл човек! Малко са като него! В Америка – Стив Джобс; в България – Георги Котев.

 6. Добър повод да си спомним за Георги Котев и неговата антикорупционна и просветителска дейност, наравно със Стамбо.
  Но все пак това засега е провал “победа” , защото тези 2 Гигавата фотоволтаици сигурно са изчезнали по-скъпо от двата реактора в Белене. Ядрената мафия се прехвърли към ВЕИ-тата, тя краде отвсякъде!
  Защото още преди 10 години България “преизпълни” плановете за фотоволтаиците няколко пъти , заради огромните субсидии и еврофондовете, и цената за изкупуване която е 10 пъти над цената на Козлодуй!
  Само оттук порционните бандити и лобистки “усвоители” свързани с властта взимат над 1 милиард, …..и то годишно. За всичките над 10 години.
  И повечето от тях са свързани и с лобистки дУпетатски калинки в парлаМЕНТА и вождовете им , особено от геЙрбь и ортаците им от ДПСь, както и другите. Има проекти и на сътрапезника на бокоТИКВАТА- Златев от Лукойл, които са най-големите в България.
  Уж произвеждат горива, но са и най-големите “усвоители” при ВЕИ-тата!!!!
  Освен милиардите за ВЕИ-тата трябва и ново разпределение и нова огромна разпределителна мрежа от ЕСО, което да свърже новите солари, допълнително и огромни акумулатори , като ПАВЕЦ, и нови!
  Така че проблемите със соларите тепърва предстоят, а и гладните лобисти ще имат много нови милиарди, за съжаление!

 7. На днешната дата – 02,08, преди шест години се разделихме с големия СТАМБО!
  Отиде си без страх от смъртта, надмогнал болката, неподвластен на страданието!
  Нека бъде светла паметта за него, за да продължава да разпръсква мрака пред пътя ни към истината и свободата!
  Скъпи, СТАМБО, благодарим ти, че ни допусна до себе си и ни прие за свои съмишленици и приятели! Липсваш ни!
  ПОКЛОН!

 8. Стамбо
  (ivo.bg/2016.03.03)
  Колеги, хвърлете поглед към тролската активност на рубладжии с разни никове под този точен текст на М. Дойчев за митовете около “освобождението” и “освободителката”http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/03/03/2715954_sedem_mita_za_osvobojdenieto/
  *
  – всъщност Санстефанския 3-ти март го извадиха като ‘’сърцето на данко’’ за възродителния процес и от 1990г. свети на нацията при прехода през либерастията
  -от1880 г. официално 3 март се чества в София като Ден на възшествието на престола на царя ‘’ освободител’’- княжество България показва своята “васалност”и към русия , защото е васално на султана, но с посочен от русия княз , с руски офицери за премиери и подчинена на руския цар армия – дори в изт. Румелия военното обучение е на руски език След 1-вия бълг. 3 март 1886г. при Съединението , санстефанския се празнува само в периодите , когато русия си връща контрола над България с интриги и тайни съглашения
  – след 2-рото освобождение санстефанския 3-март се вкарва в основата на „традиционни ценности” още 1950 с чавдарските връзки и гвардейски калпачета и историята преди него се свежда до Вазовата епопея на !забравените.
  – от 1972 г.е ясно , че иконм.соц с-ма зацикля и се подготвя преход, та не случайно санстефанския 3-ти март през 1978 г. придобива ‘’национално значение” с решение на Политбюро , за да се отбелязва с масови тържества ”освобождението от османско иго” и от 1988 г.вече е официален празник за освобождаването ни от ”турско робство” като част от 2-рия възродителен процес – смяната на имената, граждански терор и размирици по плана ”АНДРОПОВ” за преврат , денационализация , див капитализъм , отглеждане на носталгия по соца = руска протекция
  – януари 1990г указ на Държавният съвет обявява санстеф. 3 март за национален празник и през март депутатите, избрани преди 10 ноември го гласуват – назобването с патриотизъм на дебеловратите по плана АНДРОПОВ започна в клубовете за бойни изкуства и бяха готови за битка , после с калашници под шлиферите застраховаха прехода ‘’АНДРОПОВ’’ и с 3-те мандата на мутрата взеха държавата на абордаж и руската мафия си има и тази държава – онази изцепка на калфата на гоце първанов :”който не обича русия не е патриот” вече е ханкубратвска пръсъда : който не празнува руския 3 март не може да живее тук(https://blitz.bg/obshtestvo/veselin-kostov-lider-na-natsionalno-dvizhenie-khan-kubrat-povede-rodolyubtsite-podnasyayki-pochitta-na-3-mart_news871795.html) – не случайно цирея се спука в Стара Загора – там и съдийките се учат да стрелят и ножчета за макети на черешови топчета НЕ са макетни, а бълг. карамбит(http://ekipirovkata.blogspot.com/2014/03/blog-post.html) за ‘’оцеляване в гейропа’’:
  ”Аз не вярвам в устойчивостта на капиталистическото общество, в което всяка финансова криза провокира най-лошото в хората. Това общество е близо до разпадът… не съм единственият, който мисли така и ще да дам на другите готвещи се максимално подробна информация за екипировка, оръжие и техники за оцеляване във възможните ситуации на разпад на обществото, като по този начин положа основите на общност от подготвящи се хора…(http://ekipirovkata.blogspot.com/p/blog-page.html)’’– не случайно формулирана мисия през 2014
  – по време на смяната на националния герб Стара Загора разпространяваше проект за национална концепция около„традиционната празнична’’ триада 1-3 март – всъщност патриотични сдружения под мотото ‘’брат за брата’’има и в Молдова и не само там и сигурно като заралии са благотворителна тимуровска команда с възпитателна цел – дали яките братушки са чели написаното от Старозагорския митрополит Методий и дали знаят защо всъщност поручик Рачо Петро налага с бълг. хоро да се откриват военните балове 1884г и друсат мъжки хора с трибагреника ни, метнат на дебели вратове, като жертвено агне – https://tvstz.com/2022/02/28/info-zona-28-02-2022-brat-za-brata-s-priziv-za-chestvane-na-treti-mart-v-stara-zagora/
  *
  ПАМЕТ за ПРОВИДЕЦЪТ Стамбо/ivo.bg . . .

 9. Павел Тинков 💙💛
  НЕ ГО ЗАБРАВЯМЕ!
  Една Несправедлива смърт на фона на преливащи от безсмислено съществуване татуирани рубладжийски орди!

 10. Към RICOшетниковь,
  С уважение,
  Сигурно, са ги преместили. Обикновено PV централи, се изграждат/строят, за да бъдат бързо преместени. Обособеното ядрено лоби, сигурно чака а ?
  Защо никой, не чете какво е написано ?! Просто да коментираме ? Всички разбират от война, фотоволтаици, ядрена енергетика, хидроцентрали…
  Четете.
  С Уважение,

 11. Към RICOшетниковь,
  не сте прав за т.нар. “лоби” при ВЕИ. Цената в момента от тях е сравнително ниска заради голямото производство и ниското търсене в пиковите дневни часове. Да трябва да се изграждат мрежи и нови присъединителни мощности, но като си правите кафето сутрин се замислете, тока не идва по въздуха нали? А и всеки е свободен да постави фотоволтаични панели на собствения си покрив – правят го много хора вече, частни обекти и т.н. В крайна сметка това е безплатна енергия от слънцето, която специално в България може да съхраняваме във водните каскади и да я ползваме нощем, пак благодарение на безплатния ефект на гравитацията и то при нулев риск от замърсяване (в сравнение с един АЕЦ например).

 12. Към
  Георги Георгиев
  03.08.2023 в 08:53:
  Г-не, това са всеизвестни факти , за субсидираното изкупуване на соларния ток , и то за осигурен пазар , на регулирания пазар за частни потребители! Преизпълниха плановете мина ЕС за ВЕИ-та преди 10 години, и ги дадоха на порционни мутробаджанаци, а не на частните потребители, и затова прибират над 1 милиард от субсидираните ВЕИ-та, годишно! Вижте субсидираната цена на тока от ВЕИ-та, която беше 10 пъти над цената от Козлодуй. Отделно порционните бандити свързани с властта през последните 15 години се изхитриха, да получат и директни средства и от Брюксел , за което имаше разследвания преди 10 години . И така освен че си построиха ВЕИ-тата с европейските пари бандитите свързани геЙрбь и ДПСь, а и ортаците им от БКПь, получиха субсидира цена и изкупуване на тока от соларите им 10 пъти над пазарната.
  А единственото решение за тази соларна корупция беше да се субсидират само частните ВЕИ-та, а не “усвояването” за определени големи проекти , свързани и с Лукойль и със Златев, а и с други енергийни бандити , включително свързании с ядрената мафия! Тези чорбаджийски ВЕИ-та унищожават околната среда, защото използват големи площи земя , която може да се използва за много по-екологични и земеделски цели, а не за соларите им, което е нископродуктивно и понякога и вредно! Трябваше субсидиите и грандовете от Брюксел да отидат за частни ВЕИ-та, в застроени градски терени и сгради, където земята вече компрометирана и не може да се използва за други селскостопански и екологични цели. Така нямаше да има нужда от големи разпределителни мрежи , тъй като самите производители
  в градовете сами щяха да консумират повечето от произведената от тях енергия, или да я акумулират в собствени акумулатори ! Така че повечето милиарди отидоха пак в енергийната мафия, а не в частните производители на ток от ВЕИ-та! За огромно съжаление! Това истината за задунайския колониален Бандитустань!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.