Ето защо бранителите на МОЧА държат да го наричат “паметник”

Ако някой още не разбира или се прави, че не знае, защо пазителите на съветската окупационна символика толкова много държат на наложеното от тях официално название на жалоните на робството ( по проф. Любомир Далчев) именно като Паметник на съветската армия ПСА, ето един цитат от вчерашния ден. 

Иван Таков, един от най-изявените пазители на МОЧА в БСП, заявява вчера пред партийна аудитория във връзка с развитието на подготовката за преместването на монумента:

“Категорично това е и част от опитите за реабилитация на фашизма в България. Паметниците носят памет. Пазят я. Това е тяхното предназначение. Самата дума “памет” се съдържа в наименованието им”.

Всички, които волно или неволно държат МОЧА да бъде наричан Паметник на съветската армия, наливат вода в пропагандната мелница, която се опитва да представи МОЧА като автентичен източник на истинската памет за съветската окупация, интерпретирана като “освобождение”. 

Ще бъда вероятно заподозрян, че държа на абревиатурата МОЧА, защото съм автор на това название на “паметника”. За първи път го нарекох така на 23 декември 2011 г. в ivo.bg.

Ето и първото изречение от тази статия , в което се обосновавам:

“Сигурен съм, че в централата на ГЕРБ са информирани за някои нюанси от възможната руска реакция при демонтиране на Монумента на окупационната червена армия ( МОЧА)”

Междувременно предложеното от мен през 2011 истинско название на съветската окупационна светиня в центъра на София да бъде определян като Монумент на окупационната червена армия МОЧА се наложи вече масово. Чета тук-там, че това било “на жаргон” или някак си “станало” популярно название без да бъда споменат като автор. 

Не се боря да “ставам известен” с авторството си. Радвам се все пак, че истината най-накрая взе връх. Това ми е по-важно, но малко колегиална коректност нямаше да бъде излишна…

НА СНИМКАТА: Авторска снимка пред МОЧА в ранна майска  утрин през 2012 г. след като предишния ден (но вече по смрачаване и не ставаше за снимка) закрих с бяло, зелено и червено позорния надпис.

5 мнения за “Ето защо бранителите на МОЧА държат да го наричат “паметник””

 1. Разбира се , че не е “памЯтьникь” , и НИКАГДА няма да бъде, както се пееше в началото на прехода!
  Нито е сАвецки, нито е АсвАбАждение, нито е от “признателния” народ! Единственото вярно е , че е построен с “народни” пари, но не е от “признателния” народ, а от колониалната колаборационистка терористична коминтерновска банда БКПь. Това е техният “пар(т)иен” памЯтникь, личен “памЯтникь”!
  И всеизвестно факт е , че през 1944г. е нямало савецка армия , а е имало лична краZZная армия на “бащицата” им Сталинь!
  Така че с този “памЯтникь” , болшевиките от БКПь наистина благодарят не само и не толкова на РККА , която им е дала колониалната власть през 1944г., те благодарят още повече на “новата” савецка армия за гарантирането на колаборационистката им власт след 1944г., до 1989г.. Ето това е истината за “признателността” пред този колониален “памЯтникь” , признателност е само на колаборационистите от БКПь пред колониалната им савецка армия , разбира се!
  А и пред другите МОЧИ и альо-ши в задунайския колониален Бандитустань НРБь!
  Одите на РККА, одите на “бащицата” си, одите на хуйло ви!
  И самият надпис на МОЧА показва и подсказва, че самите колаборационисти от БКПь осъзнават цинично , че това е един лъжлив и фейк ФранкенщайнЬ, или ФейкеншайнЬ!
  Защото дори те не са написали, че са загинали сталински мужици в “минархофашистка” България и , че ги почитат за саможертвата им чрез МОЧА! Не!
  Защото такива няма, и те много добре го знаят, и поне не са излъгали в надписа на мочовският ФЕЙКьенщайнЬ!
  Не пише , че е за загинали савецки мужици, нито за тяхната саможертва за!
  Това е априори “памЯтникь”, посветен изцяло на цяла армия! Но НЕ на българската армия – НЕ! Посветен е на ЧУЖДА армия, която нито АсвАбАждава , а която ОКУПИРА българската армия и българската държава!
  И на другите МОЧИ- тоже!
  Дори на царската армия на царя-АсвАбАдитель от руско-османската война от 1877-78г., НЯМА посветен отделен “армейски” “памЯтникь” от ранга на МОЧА и МОЧИ-те, има на отделни военни части и битки , като шипченския.
  Така че в задунайския колониален Бандитустань няма такова отделно почитане с посветени за целта ПАМЕТници на цялата българска армия, но на колониалната савецка армия навсякъде има такива “армейски” памЯтници – МОЧА и МОЧИ-те им!
  Все едно българската армия е “поробителка” , а савецката армия е АсвАбАдителката!

  ДОЛУ МОЧИ-те, одите на хуйло си!

 2. МОЧА и всички тотеми на окупаторите ни трябва да бъдат премахнати. Русия е проказата на планетата Земя. Булеварда в София не трябва да носи името на убиеца на Левски.

 3. При акт на изнасилване има две истини – тази на изнасиления, и тази на изнасилвача. Тези две истини след време водят и до две истории – тази на изнасиления, и тази на изнасилвача. Това съответно води и до два вида памет, но имаме само паметник на изнасилвача! Истината и паметта на изнасилвача не са нашите и трябва да бъдат разрушени, а изнасилвачите наказани! Ние искаме само нашата памет и нашата истина!

 4. АХАХХАХАХАХА … хванали са се за PPP индексa (един от МНОГО, аз поне си направих труда да го разбера, колкото ми позовлява образованието. НЕ в областта) 🙂 че Русия задминала Германия 🙂 и сега онанират на Комсомлоксая правда със снимка на целуващи се в устата съвеЦки вождове във външния кенеф :)))) КЪДЕ БЕЕЕЕ 🙂 мамини сладки 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.