Съпротивата срещу МОЧА за мен е съдба,повече от лична

Не съм прочел досега статия, свързана с предстоящите местни избори в София, в която да НЕ се коментира съдбата на МОЧА. Доживях.

Благодаря за вниманието, ако мога така да се изразя във връзка с добре документирания факт, че призовавам този въпрос да стане център на вниманието от…десетилетия. Ето че стана!

Гледам и острието на червената пропагадна тъпота Ал. Симов е станал покрай тази дълго потискана, осмивана, пренебрегвана, маргинализирана тема активен борец срещу ДС. Врещи във Фейсбук като да е бил концлагерист по времето на любимия му комунизъм. Все едно, че на върха и в основата на неговата БСП не гъмжи от другари, горди да бъдат почитани като бивши чекисти.

Леви, десни, всички се захванаха да коментират Монумента на окупационната червена армия МОЧА. Някои, вкл. противници на окупационния символ, продължават услужливо да го наричат паметник монументалната декларация в прослава на съветската окупация. Въртят на практика ръчката на червената латерна, според която ставало дума за паметта за събития, които са се случили. Имат предвид “освобождението” на България от Червената армия на работниците и селяните (РККА на руски), наречена съветска години след като нахлува в България.  

Вече съм предлагал, но ще се повторя ( възпитанието и обучението се базират на повторението, както всеки човек с академичен опит знае):

Ако не можете да преглътнете МОЧА, употребявайте ПСЕ: Паметник на Съветските Еничари.

Велико нещо е конкуренцията! В дясно тя се бори кой да бъде припознат от осъзнатите вече българи като ликвидатор на съветската светиня. В ляво се надпреварват кой ще бъде разпознат от своите тук и в Москва като истински защитник на това завоевание на завоевателите.

Защо се връщам към този въпрос отново? Много просто, връщам се оттам, накъдето сега тепърва се запътиха знайни и незнайни прогледнали за важността на МОЧА “герои”, част от които ми се присмиваха “отдясно” за моето “фиксиране” върху тази тема. Искрено им пожелавам успех в конкурентната битка.

Бил съм и сам срещу МОЧА, като на тази снимка от май 2012 г. пред заличения от мен позорен надпис в основата му. Запомнил съм снимката с две съвпадения: край безлюдното място пред МОЧА минаваше моят съсед и приятел Илко. Помолих го да ме снима с телефона ми, който в същия момент ми съобщи с гласа на лекар от “Пирогов”, че баща ми е починал в болницата.

Съдба? Повече от лична. 

 

 

 

7 мнения за “Съпротивата срещу МОЧА за мен е съдба,повече от лична”

 1. https://trud.bg/как-се-опитват-да-изкарат-вили-лилков-виновен-за-провала-на-светослав-гаврийски-на-извънре/ – това е през 2005 , когато вилилилков УСЛУЖЛИВО обяви кандидат за кмет само на ДСБ преди НАСРОЧЕНАТА среща с другите десни … и борисов стана кмет
  – 2015 г. по самоинициатива кандидат кмета вилилилков дава любезно ПЛАТЕНО интервю в ТВ-канала на шиши и спечели тениска с въпроса ‘ЗАЩО?’ и скандал в ДСБ (https://epicenter.bg/article/-Radan-Kanev-da-ne-opravdava-sobstvenite-si-provali-s-Kanal-3/82458/2/48)
  – после заработваше ”на повикване”, както каза сега байхуй:”работил съм с него още като кмет(https://www.mediapool.bg/borisov-vili-lilkov-e-mnogo-dobar-v-desnitsata-shte-imat-problem-news349715.html )” – пазнайте защо се загуби от ДСБ, когато избраха и генерала след Радан… всъщност сега атаката е срещу правителството и огитоминчев си го каза в прав текст – https://plovdiv-online.com/komentarni/komentari/otkazat-ot-mocha-sthe-namali-podkrepata-za-denkov/, но не обяснява,че наречените от него “бюрократични съображения” са процедура, която върви по законен ред и че точно той щеше да пише как предизборно рупкат МОЧА прескачайки законната процедура и че
  “Никой не дава “на задна”. Напротив най-сетне , след толкова години усилия, имаме СТАРТИРАЛА процедура за демонтаж!
  Ама не си давате сметка, че всяко прескачане на регламентите за подготовка на демонтажни действия и преместване на който и да било обект, ще компрометира демонтажа и точно това е пътят към това да бъде СПРЯН!
  В Прага изпълняването на тези регламенти отне СЕДЕМ месеца! Щото са “тъпи”и “балами” чехите ли?!” – това е коментар на Jenia Georgieva ТУК – https://www.facebook.com/VassilTerzievZaSofia/posts/132536966575222?ref=embed_post
  … 2015 разбиваха герб, както сега, че даже БЛЪСКОВ обединява десните

 2. Според мен, МОЧА има място само в пещите на някоя леярна, за да се изкорени злото и спомена от него, за да няма повече идол, на който да се кланят рашистите. Но за жалост уж десния кандидат за кмет им предоставя тази възможност като казва, че мястото на моча било в музей.

 3. И ПАЧА му отива – паметник на агресорите от червената армия. И всичките съкращения прилягат и на останалите издигнати в прослава на руските мародери стърчилки.

 4. MI-6 е арестувала трима “бълхарские” в лондон за шпионаж в полза на маЦква. А МВнР и родната прокуратура на боря бобЭвич продължават “внимателно да следят случая”. Съжо като позорните изцепки на толстой, безобразията на митрофановна и произвола на руZкия ВМФ в икономическата ни зона. Смех! Горчив!

 5. Трайчо Трайков с пореден констативен протокол за МОЧА – иска ограда и махане на палатките:”Имам уверението на г-жа Тодева, че поверената ѝ администрация ще реагира адекватно, за разлика от всички предишни случаи…”
  https://frognews.bg/novini/visokopostaveni-balgarski-polititsi-zaplashvani-ruski-slujbi-nso-ohraniava.html
  https://zonanews.bg/dokumentite-i-arhivi/pametnikat-na-okupatsionnata-savetska-armiya-mozheshe-da-bade-premahnat-oshte-prez-1993-g-
  1993 г. кметът на София от СДС Ал. Янчулев и двамата му заместници Христо Димов и инж. Стоян Груйчев, които са натоварени с прякото изпълнение на решението на Столичния общински съвет за демонтиране на МОЧА. Започва издигането на скеле около паметника от общинска фирма “Сградостроител” и с устна заповед на министъра на вътрешните работи Виктор Михайлов всякакви работи по подготовка и демонтажа са спрени
  https://cdn.zonanews.bg/resources/Скелето около паметника на окупационната Съветска армия.jpg
  – безвъзмездно се предлага пълен цифров модел на МОЧА-та на окупаторите за тези, които си го искат, та тази драма да приключи
  https://www.facebook.com/stelian.dimitrov.9/posts/pfbid0ibRK2kurZrb9TLJh1GagJUf64nVeM6cDvnQeCvQoA9sHf24vWdk8cvT2kSz1Hiel

 6. А доживяхме и фандула да иска го премести, макар да не го нарича моча. Поне аз до сега никога не я бях чувал по този начин да се изказва, след толкова години мълчание по темата…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.