Международно изолираният Радэв и неговото “народно движение” могат да задвижат (между)народен отпор

Интересна информация се промъкна в руската версия на интернет. Според социологическата агенция Russian Field, 4 от всеки 5 граждани, с които социолозите се свързват, отказват да коментират т.н. специална военна операция в Украйна.

Нещо повече, мнозинството от отказващите правят това в груба форма, вкл. с псувни, често пъти без обяснения, а 43 на просто затварят телефона. Иначе, както знаем от рашистката пропаганда, в московията всички “обичат” лудия си цар.

Как ли стои този въпрос у нас? Има ли статистика за реакциите на хората, към които социолозите се обръщат за мнение в рамките на техните проучвания? И дали не ни поднасят (в двата смисъла на думата с) мненията на хората, склонни да отговарят така, както на поръчителите им се иска? 

Може и да има такава статистика за вътрешна употреба, но тя ще да е твърде “деликатна” за оповестяване.

Все пак е известно, че от решаващо значение е как формулиран въпросът. Не случайно от въzраждане гъделичкат съпротивителните инстинкти на българина с формулировката дали биха защитили българия лев, а не дали имат нещо против еврото. 

Едно е да питаш хората дали биха се отказали от националния празник, друго е провериш дали одобряват такъв празник да бъде консенсусният (за разлика от 3 март) 24 май.

Номерът с въпроса дали биха се отказали от националния празник поръчково беше изигран от “Галъп” на соцлога Андрей Райчэв. Самият той, след като доложи, че цели 70 на сто от българите стоят зад 3 март, създаде платформа на рашиzоидния ни президент Румэн Радэв, върху която той да се покатери и да развее от пилона собствено знаме с претенциозното название “Народно движение” за защита на 3 март.  

“Народно” движение! Ни повече ни по-по-малко, претендира да оглавява уж надпартийният ни държавен глава в ролята на самозван говорител от името на целокупния народ. Народът срещу партиите, а той-начело. Не ти требе цар Борис Четвърти. Царува му се.

“Създадена е строга организация”, както се изразяват униформените относно собствената мобилизация при изпълнение на спуснатата им от началството задача. В рамките на така създадената организация две от най-гледаните телевизии тази сутрин облъчваха с тезите на Радэв широката си аудитория. Може да са били и повече от две, но и това стигаше, за да се види, че става дума за офанзива.

От екрана на БТВ се лееше антипартийната Райчэва реторика в прослава на преzидента, представен от него като …партия, изправена срещу лошите партии. Същото с други думи формулира пред БНТ някогашният шеф на Столичната организация на БСП и днешен озвучител на преzидентските помисли Александър Маринов.

След така подадената топка Райчэв, позовавайки се на собственото си соцлогическо творение (сготвено по незнайна за публиката рецепта), вече плаши партиите с Радэв. Употребява гаменския похват на риторичния въпрос : “ами ако слезе от президентството”? “Слезе”, означаваше този път да “излезе” от ролята на президент и да “оглави народа” със заявка да използва рейтинга си за въвеждане на “ред” в държавата по негов вкус. 

Това е заявка за разправа и еднолична власт, каквато явно много му се услади, страдайки от същата тази властова булимия, в която обвинява най-злите си врагове от изпълнителната власт и парламентарното мнозинство.

Ами да слезе. На претенцията да оглави “народно движение” ще получи (между)народен отпор. И без това е в (между)народна изолация, остава и да стигне до нова излагация като инициатор на открита вътрешнобългарска конфронтация. Да видим как ще мобилизира “родници” срещу “безродници”, организирайки безредици в името на реда, угоден на Путлер. 

Самозваният вожд на народа избра връх Шипка, за да плаши със себе си “безродниците”

20 мнения за “Международно изолираният Радэв и неговото “народно движение” могат да задвижат (между)народен отпор”

 1. pREZidenta e tap zaobikolen s prosti savetnici–a akala ni s chuk se nabiva ni s funia se naliva– impiichmant za urok na sledvashtite Prezidenti da znaiat che ne sa nedosegaemi

 2. Няма как българският народ да е родил сентенции като ” Прост човек и силен вятър спиране нямат!” и “Дай на простака власт и му гледай сеира!” без да познава Румен Радев. Вече започвам да вярвам в прераждането, едва ли е живял някога по-прост от този. И гласувалите два пъти за него също не са за подценяване. Няма да се учудя, ако знакът на неговото движение е високо вдигнат “среден” пръст, а не юмрук. Импийчмънт и съд за престъпления против републиката, и работа в полза на чужда държава.

 3. B тоя ред на мисли, “Галъп” на вЭнцелович и кынчо да проучи кво мисли матрюла за движението “Третъй март” на руZкия шурей и РъБъ рЭзидент, на бас че много благословии ще има.

  Или пък да му се напомни (на рундю и на матрюла), че днес е годишнината от смазването на руZофилският опит за преврат 1886 г. Премиерът Ст. Стамболов нарежда на 22 авг. на подп. Сава Муткуров да сложи край на политическата криза. Кап. бЭндерев и още 4 предатели са разстреляни, кап. димитриев успява да духне в рашата, та по-късно да допринесе за касапницата на Чаталджа, пак да духне в рашата си, където 1917 г. болшевиките го пребиват с колове и сапьорни лопатки в един трап. Така свършват всички предатели…

 4. НДРР (национално движение румЭн радЭв) – това щеше да е вицът на годината, ако положението не беше сериозно: България има прэZидэнт, който системно и целенасочено не caмо разделя нацията, a я подстрекава към агресия. Вчера сутринта по НОВА TB Явор Божанков отново в прав текст заговори за импийчмънт за рашиZтката гад.

  ППДБ и ГЕРБ, действайте!

 5. И двамата са СОЦИОПАТолози, а най-много е тяхната сегашна подопечна падруга зИльоната гнусна фатмашка предателска “маZZонска” ТИКВА реZZиЛдентът лумПен гадень, която “защитават” по заповед на ТЪПькачите им от туземните путлерстки кагебисти на Кремль , пасоль-губернаторь мУтрофановНаЯ и пасоль-свиневъда геЙрговь!
  И , разбира се и двамата са многохилядни четирихилядници , все пак при рублоядите руско хладно – нема!
  Но все пак има и други предшественици на решетниковия “геЙнераль” , които също направиха “успешни” мужишки(“народни”) движения и даже цели “партии”! Това е сирищнишкият селяшки бракониер ма архари – агенть Гоцье, създал “общомужишкото” “движение-партия” – АБВь ! Да , днеска оня геЙнерален директорь на БНТь – куРВшлуковь беше поканил и пикаещият шут на агенть Гоцье, а не само сегашната секретарка на лумПенгадень – мариновичЬ!
  Но все пак да припомним на “маZZонският” фатмакь, че неговият “маZZонски” “брать” – агенть Гоцье имаше все пак някаква “партийна” кариера и опит , преди да си “създаде” собствено “общомужишко” “движение” !
  агенть Гоцье беше дружинен комсомолски секретаринь още на болшевишкия фашистки комсомоль – ОКЗНИ, а след това го монтираха и в ръководството на партията-матушка БКПь, а след това стана и генсекь на терористичната колониална банда БКПь! И едва след това, и едва след като стана реZZиЛденть на НРБь през 2002г., агенть Гоцье реши да си прави собствено мужишко “движение-партия” АБВь!
  А гнусният фатмакь нямаше и няма абсолютно никакъв “партиен” опит и кариера! Той е само един лакей и прислужник-парашутист и калинка на ТЪПькачите му , от ЗКПЧ-тата в военното училище и в БНАь, през Решетниковь, и до пасоль-губернаторь мУтрофановНаЯ и “маZZонският” му сводникь пасоль-свиневъда геЙрговь! Одите на хуйло ви!
  Той е толкова НЕграмотень, че вече принуди, от няма как, всички партии в парламента да искат тоталното ограничение на всички президентски правомощия и “квоти” , които излизат от конституционните текстове за президентството. Те бяха дадени по добрата воля на същите партии , които сами си ограничиха правомощията, за да има и президентски “квоти” в изпълнителната власт, и тези партии сефа иска да “закрие” фатмашкия социопатен селяшки психопат ! Но както се вижда при такива НЕграмотни лумпени и калинки, като гнусният мегаломански селяшки фатмакь, това доброволно ограничение на партиите води до двувластие и НЕлегитимно и абсолютно ПРЕСТЪПНО вмешателство на самозваните ченгесарски селяци от президентството във конституционните правомощия и легитимност на изпълнителната власт и партиите, което те ще премахнат , заради НЕГРАМОТНИЯ “геЙнераль” и още по-НЕграмотните му ченгесарски, фатмашки и “маZZонски” сОветници и пасоли! Одите на хуйло ви!
  Така че ППДБ , а и бокоТИКВАТА да не забравят да изхвърлят фатмашкият селяк от ДАНС, ДАР, ДАТО, МВР, СЕМ , и всички други резиденски “квоти” , включително Конституционният съд!
  Защото загубите и грабежите причинени от него и служебните му лакеи са от липсата на самолети и техника за армията , до десетките милиарди за войната на Хуйло му, чрез контрабанда , Лукойл , Турски поток и всички други лобистки схеми на путлерастите му.

  ДОЛУ МОЧИ-те, одите на хуйло си!

 6. П.П. Чудя се, защо голубЬ интернационалЬ не вземе да зададе въпроса , колко от фейк-социолозите в НРБь имат голф игрища и организации???
  Защото дори по долните “стандарти” на социоПАТологията в задунайския колониален Бандитустань няма такива! Чудно как се “съвместяват” голфа и “социлогията” , според райчевь и кънчо, а и заедно с твюях и червен колЮ?!?
  И как “успяха” само с една “социолигия” да направят голф игрище на брега на морето, а никой друг социолог не може да го направи?!?
  Но платенара шлюха райчевь най-подлизурски се натегна за милионен път пред “политическото животно” бокоТИКВАТА, като каза че, когато ППДБ “паднат” по-ниско от кУпейкинь и иZZраждане , тогава бокоТИКВАТА щял да се откаже от ППДБ!
  Ами , ако пък стане точно обратното – бокоТИКВАТА, и неговата геЙрберастка шайка паднат под кУпейкинь и иZZраждане , тогава какво ще направят , според многохилядният рублоядь райчевь??? И какво трябва да направят ППДБ в този случай, дали да не направят “коалиция” с кУпейкинь, вместо с неговият своднически “спонсорь” и ТЪПькач бокоТИКВАТА, а?????
  Оди на донь байХУЙаньЮ ти геЙберасткиЙ, оди на агенть БудаХари, оди хуйло ти!

 7. Жалко! Българският президент е много,много болен.

 8. Насилих се да чуя “речта” му на Шипка, за която се пише от няколко дни: избягвам да го слушам/гледам по психохигиенни причини. Той наистина прилича на човек, който е изгубил разсъдъка си напълно. Политическите реакции на ПП-ДБ срещу него ми се струват твърде слаби. Едната възможна причина за това – съзнателно и целенасочено да бъде оставен да се саморазобличи и самоопозори напълно до степен да се превърне в посмешище. Другата – да не успяват да си изяснят докрай демократичните (което означава и правови) механизми, с които да му се противодейства. Такива има – просто трябва добър анализ на тези механизми, така че да бъдат приложени разумно и ефективно, за да се избегне внушението за политически реваншизъм и “преследване”, с които Радев ще се опита да манипулира заблудената маса българи. В контекста на това един реторичен въпрос – защо простият, безпринципен и безотговорен човек винаги успява да надделее над просветения, умния, добосъвестния, компетентния. Поне в България изглежда, че винаги е било така: Лозан Панов до Румен Радеви, покойният Неделчо Беронов до Георги Първанов, Бойко Борисов до Иван Костов, Стефан Савов и Йордан Соколов до Вежди Рашидов и Делян Пеевски, Десислава Атанасова (шефката на Правната комисия) до Светослав Лучников. Победата на простащината по тези ширини е безпощадна.

  П.П. Впрочем Лозан Панов рязко и напълно аргументирано нападна Радев по време на президентската кампания, защото вероятно е съзнавал и знаел що за мръсник има срещу себе си и откъде идва истинската опасност. За съжаление, хората около него не го осъзнаха и не го подкрепиха, считайки, че това е лош предизборен ход в момент, когато Радев се ползваше с висок обществен рейтинг заради заявената борба с “мутрите”.

 9. На 21 април 1967 година в Гърция се извършва преврат от полковници (трима). В страна от НАТО! И се задържат цели седем години! Формален повод за преврата – за връщане на обществото към ”традиционните християнски ценности” – каквото и да означава това. Доста сходно с реториката на РР и мажоретките от Въраждане, не мислите ли?
  Така че да не подценяваме РР, който може да има някой приятел командир на танкова част. Все пак тези хора са в цайт-нот, т. е. времето им изтича и всичко може да се очаква от тях.

 10. Убеден съм, че една от най-важните промеви в Конституцията нr трябва да бъде премахването от съответния раздел на понятието “президентство”. Последното трябва да се замени с “президентската канцелария”. Но това е мярка в необозримото бъдеще.
  Понастоящем спешно трябва да се преразгледва и актуализира по целесъобразност от НС бюджетът на “президенството” – една недопустимо обраснала паразитна структура, активно функционираща като правитeлство в сянка, като паралелен властови център, като префектура на азиатския департамент!
  В духа на симпатизантка ДСБ, – правителството и любимите ни партии да се вземат в ръце и да действат! Министър Василев да ревизира президентството и с подкрепата на парламентарното мнозинство да ореже парите на пРезидента, за да се ограничи безумно раздутият щат в разумни граници!
  Напомням, че Ал Капоне е окошарен за неплатени данъци…
  Стига лигавене! Пръст в раната!

 11. Аз мисля,че обикновеният руснак , който има нещо в главата си е наясно,че живее в тоталитарна държава.Хората са уплашени.Няма нищо по лошо от това да има война,така че отговорите на тези анкети не могат да бъдат критерии за нищо.Те са дадени от едни притиснати хора без избор.То е като Северно корейците, които плачат за техният починал вожд – едно ,че са промити мозъци и второ,че ако не плачат има риск за животът им.
  Лошото е ,че и нашият президент е страхливец. Опитва се да го играе миротворец, приятел на всички,но всъщност е един страхливец, който от страх застава на страната на агресора.
  Това е много недостойна позиция.
  Едно,че дава лош пример на всички нас, когато имаме нужда да ни бъде повдигнат духа.
  Второ излага България пред света.
  Винаги съм знаел,че не е особено интелигентен,дето се вика само като му видя вицето и…
  Трето отваря врати към Русия и и дава надежди ,в момент когато целият свят и ги затваря.Това не е добре , защото ние искаме да сме Швейцария на балканите,а не Нигер.
  И Радев и Борисов излязоха големи страхливци.Мисля,че начело на държавата трябва да стоят цивилни,а не генерали,без значение от кое ведомство.
  Като изключим Чили, където случаят е малко по особен,се вижда ,че няма държава, която да се управлява от военни, милиционери, пожарникари и да е просперираща.СССР си имаха Генералисимус(чин който Борисов би си сложил с удоволствие) и ето докъде го докараха…
  Аз разбирам,че не е лесно да си начело на държавата в такъв момент.Съгласен съм ,че трябва да се подхожда внимателно.Но не може да ти дойде Зеленски на гости и ти като абсолютен тъпанар да му кажеш,че оръжието не решава конфликта….
  Това е недопустимо.Това е изказване в полза на Русия .То не е импровизация.То е предварително обмислено и планирано и това поне за мен е трагедията.

 12. в Изборният закон трябва да бъде записана ЗАБРАНА за заемането на политическа длъжност от фатмаци…твърде много са ограничени и лесни за манипулации,а и ОГРОМНАТА част са вербовани от КГБ/ФСБ и ГРУ..!!!!
  а радевой е чиста проба гнусен рашистки МЕРЗАВЕЦ…ПФУ!!!!!

 13. ИМПИЧМЪНТ за безродника, руски пРеzzидент, продажното селянче рундю! Чемодан, вокзал и при катера Маzzква!

  към Рейгън/Тачър:

  “Аз мисля,че обикновеният руснак, който има нещо в главата си е наясно,че живее в тоталитарна държава.”

  А аз мисля, че обикновеният руснак, каквото и да има в главата си, то е от векове промито и именно той е в Украйна да краде, убива, изнасилва… Цял свят разбра, че добър руснак няма, точно както нямаше добър нацист през и след ВСВ! Лично аз никога не съм срещал нормален руснак през целия си живот! Те са генетично повредени!

 14. Не разбирам какъв е проблема с 3-ти март в момента. Мисля че Радославов го е решил преди в 1918 г. Даже Путин не дойде да в 2018 празнува 140 години от измамата освобождение защото тогава някой му спомена че можем фа празнуваме и 100 год. от разгрома на рашка! Нека не оставяме делото на Радославов, който лично се е наложил над Германия, Австро-Унгария и Турция за датата на капитулация на източните пълчища.

 15. @Тодор Тодоров,
  напълно Ви подкрепям!
  Въобще не може да се говори за наличието на някаква руска култура, като в този случай ни се представят няколко писатели, музиканти или хореографи, достигнали световното ниво.
  Първо, тези индивиди са една шепа и при това имитатори на не руски жанрове.
  Второ, тези не са тръгнали нито да завладяват, нито да налагат собствените си мнения, а просто са са опитали в общосветски (извънруски) маниер да се „изкажат“.
  Трето, може би и най–странното, това руско народностно малцинство, като странна световна особеност е рядкост и може да се причисли към гениите, които се появяват статистично някъде си и генезисно нямат нищо общо с местораждането си.
  Друг е въпросът, къде и защо им е била предоставена възможността да се изявят.
  В Русия, в съветската далеч по–малко, но при това винаги с насилие, са били приоризирани военните приложения. В повечето случаи те са били и крадени отвън!
  В изкуството, ако е изобразявана някаква чувствителност, тя винаги е като следствие на причинено страдание, проведено чрез заповеди или насилие, което пак е присъщо на тази вечно поругавана страна.
  И тук идвам до сентенцията Ви
  „(че правилно мислите), че обикновеният руснак, каквото и да има в главата си, то е от векове промито и именно той е в Украйна да краде, убива, изнасилва…
  Бих желал само да добавя как я беше определил Реган, „Империя на злото“, и то доста преди събитията в Украйна!

 16. как ще се развие страната зависи от това какъв е ”генералисимуса”Тайван беше управляван от Чан-Кай -Ши,Испания от Франко-виждаме резултатите,цял свят е с чипове от Тайван..И Кемал Ататюрк беше военен-полковник или генерал,пък измъкна страната си от феодализма,

 17. към Boris:

  Благодаря за разбирането и подкрепата!

  Писал съм тук, но нека напиша пак – западните културолози поставят руската култура в графа Паразитна култура на Подражанието! И имат пълно основание, защото руската “класическа” литература е написана 46% на западноевропейски езици, цитира автора на “Калинка малинка, или руската култура а подражанието”! Толстой пише на френски… а тези които не са писали на западноевропейски езици, са писали на уралския диалект на българския (по Жорж), признат след 8 години проучване от Лингвистичния отдел на Руската академия на науките, за диалект на българския! Материалите ги има в Интернет и на руски и на английски!

 18. Към
  Симеон Спасов/Красноселски/
  23.08.2023 в 15:15:
  Шапксрите от феодализъм или хаос могат да направят хунта или диктатура.
  Ама и от демокрацията пак могат да направят пак същото – хунта и диктатура.
  Те друго не могат!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.