“Глобалният юг” не се състезава със Севера, а се бори безуспешно с бедността като главен вътрешен враг

Като чуя за “глобалния юг” и ми става едно северно, но не и сибирско. А именно в държавата, в която Сибир преобладава над европейската част, а общо 64 от московията е вечно замръзнала,  са най-гръмогласни в разпалването на фантазиите за “глобалния юг” като противотежест на Запада.

Още една тухла (brick) в стената на тези надежди беше добавена на срещата на БРИКС в ЮАР, където към тази хартиена коалиция ( не разполагаща с никакви инструменти за “световно влияние”) към Бразилия, Русия,Индия, Китай и Южна Африка се добавиха нови членове. Като Аржентина, например…

С какво Аржентина обогатява БРИКС?

Намира се перманентна криза на вътрешната сигурност. Раздирана е от бунтове на гладните. Те вече атакуват магазини в мащаби, които принуждават властите да използват оръжие. Тенденцията към обедняване в Аржентина се задълбочава и от 30 на сто бедни преди поредната вълна бунтове процентът на гладуващите вече достига 40 процента.

 

 

 

 

Същият е и процентът на бедните в присъединилата се към БРИКС Етиопия. 

В Иран, също нов член, абсолютната бедност мори 20 на сто от населението. По тази причина властите обещаха да намалят темповете на производство на обогатен уран като главен препъни камък в отношенията със САЩ. В замяна Вашингтон облекчи санкциите срещу иранския петролен износ и той регистрира възход за сметка на руския на китайския пазар.

Далеч от годините на процъфтяване е и Китай. Независимо от огромния си прогрес през последните десетилетия, постигнат чрез прилагането на пазарните механизма и привличането на западни инвестиции на базата на евтината си безправна работна ръка, Поднебесната си остава държава с огромна маса от 100 милиона гладуващи ( по официална статистика в комунистическата държава, на която само условно може да се вярва). 

Ако за Китай, чиято икономика страда от лоши показатели поне от три години насам, това все пак важи в по-малка степен, то масовата бедност е основен белег за държавите от БРИКС.

В Индия, където 300 милиона нямат достъп до електричество, а 100 милиона до питейна вода това е валидно цели 75 процента от населението. Общо 800 милиона живеят при условия далеч от санитарните норми.

Едва ли Саудитска Арабия с нейните приходи от петрол може да преобърне статистиката, която говори за БРКИС като за сбор от държави, в които бедността е основният проблем.

Московията, която единствена има претенцията да бъде “бяла държава” в тази компания, с нищо не привлича хората от “глобалния юг”, ако не броим южните бивши съветски републики, основен донор на работна ръка в обезлюдяващата се “велика страна” , от която за година са избягали 1 милион поданици на Путлер. Това е нов рекорд по политическо бягство от страната за последните 100 години. Нищо подобно не се е случвало в такъв мащаб там от 20-те години на миналия век, пише “Economist”. 

НА СНИМКАТА: Лавров във видима изолация на срещата на БРИКС в ЮАР  сред лидерите на Китай,Бразилия и Индия, където беше изпратен да представя Путлер, заплашен от арест по заповед на Международния съд в Хага.

Парадоксално на пръв поглед, но е факт, че “великата” московия на практика е суровинен придатък на Индия, Турция и Китай. Зависи все повече от износа си на суровини от тези държави. Очаква да получи от тях до края на годината 120 милиарда долара в рупии, юани, и турски лири, без да се смятат бразилските риали, зимбабвийските долари ( “долари” от държава, в която частната собственост е забранена, но пък слави Путлер), венецуелски боливари и нигерийски найри. И всичко това на фона на продължаващия срив на курса на рублата спрямо долара и еврото, причиняващ валутен глад в страната.

И как реагира на тези факти пропагандата? Опитва се да намери някакви критерии, по които да представи рашистката икономика за голяма и важна. Пропагандоните дори твърдят, че БРИКС са изпреварили Г-7 по БВП. А ето как всъщност стоят (все така нещата), видно от графиката, която показва точно обратната на тези пропагандни брътвежи картина.

 

 

 

Така че изместването на тежестта на световната икономика на юг се отлага с десетилетия и изглежда все така невероятно в обозримо бъдеще. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

11 мнения за ““Глобалният юг” не се състезава със Севера, а се бори безуспешно с бедността като главен вътрешен враг”

 1. Пази Боже от комплексари с големи амбиции! Путин е такъв до болка, ту на 10 см токчета и оттук други проблеми с крачолите на панталоните му, ту избор на ракурс на снимка, за да изглежда по висок…
  Сега пък на срещата на БРИКС в ЮАР участвал виртуално с дублиран глас, така че да звучи като холивудски злодей или холивудската звезда от 70-те години Бари Уайт или като гангстер. Смешник!

  https://www.politico.eu/article/russia-vladimir-putin-has-strange-deep-voice-in-address-to-brics-summit/#:~:text=Russian%20leader%20tells%20other%20leaders,not%20in%20his%20own%20voice.&text=Vladimir%20Putin%20addressed%20a%20summit,not%20in%20his%20normal%20voice.

 2. Аморфната композиция иБРИКС (И-то е за Иран, да не си помислите нещо) няма нищо общо с на практика федерацията ЕС, както и с конвергенцията в НАТО. Такива хартиени коалиции няма мощта на единния пазар и общите ценности. Апропо, успехът на глобалния (за жалост не и родния) северозапад се дължи на цененето на личността и правата й – скоро гледах филм за Хокинг – ако той беше роден в някоя от иБРИКС държавите сигурно щеше да умре в дом за “хора с увреждания” скрит в планината. В гнилия северозапад обаче капиталистически използват потенциала му на гений. Ей затова ще са бедни – там, където човекът не е центъра, нещата не стават. Либералната демокрация е ключа към богатството – Норвегия със съпоставими на Русия залежи на газ има трилионен пенсионен фонд. В Русия всеки четвърти ходи по нужда във външен нужник. Венецуела, супер богата на петрол е в перманентна криза. Япония без залежи е икономически свръхмощна. В Северна Корея ядат трева, в Южна Корея задръстват света с Хюндай Тусони… Свободата носи богатство, “здравата” ръка и диктатурата рано или късно носи крах. Затова индийците ще се оправят – на прав път са. А китайците ще бъдат 600 млн дъртаци докрая на века – мъдрата държава пося това бъдеще, като се намесваше под юрганите на китайците и китайките – и вместо по пет деца, ги принуждаваше да имат по едно. Амин.

 3. https://e-vestnik.bg/37514/germania-grazhdanite-na-rayha-vaorazheni-do-zabi-gotovi-za-prevrat/ За тази партия излезе информация,че е проруска/спонсорирана от Русия.Друг сайт,на който искам да ви обърна внимание е този: https://librev.com/index.php/2013-03-30-08-56-39/prospects/europe/2101-2013-07-03-11-47-19 и втори анализ за: https://www.librev.com/index.php/prospects/science/4221-savetskite-voinitzi-germanskite-zheni-i-problemat-s-iznasilvaneto

 4. https://www.goodreads.com/book/show/61372409 Тази книга е нова,но се намира и по библиотеките,с читателска карта за да не я купувате.В книгата се пишат много интересни неща,не само за Зеленски;едно от тях е тактиката на Русия при отнемането на територии от Грузия през 2008ма година.Тази тактика се състои в преместването на руски войски и военна техника близо до Грузия под прикритието на военни учения ( в книгата го пише),пише също и за това,че руските политици са обвинил грузинците,че са нацисти.Предполагам,че вече знаете за масовото издаване и раздаване на руски паспорти на “негрузинското” население в Абхазия и Южна Осетия.Виждате ли паралелите с войната в Украйна?А нищо чудно в Абхазия и Южна Осетия да са разселени руснаци още със завладяването им от СССР,но едва ли са пропуснали да го направят след 2008ма година,както са разселени между 600000 и 1600000 руснаци в Крим след 2014та година-последното е новина от украински политик.А г”лобалният юг” не е страшен-нямат силна икономика.

 5. Чили ще се присъедини ли 😉😆😆😆?
  Държави като Аржентина,освен че са бедни, са и много корумпирани,има много висока престъпност и най-различни видове мафия свързана предимно с производството и разпространението на наркотици .Такива са и Колумбия и Боливия и Еквадор,да не говорим за Бразилия.Че Путин има възможност да подкупи медии и политици там е вън от съмнение(та той почти успя във САЩ при избора на Тръмп).
  Аржентинците са по темпераментни и действат първосигнално.На тях още им пари от британските пингвини , които искаха да завземат, поради тази причина те мразят англо-саксонският свят.На този принцип и част от сърбите подкрепят Русия, заради омразата си към САЩ,както и Нигер заради омразата си към Франция.Но и там рано или късно интелигентните хора ще разберат,че “който ги освободи той и ще ги пороби”.Ако някой мисли ,че хора като руснаците ,природно предразположени към фашизъм повече от всеки друг народ на тази планета,ще им пука и ще се интересуват от населението на Нигер или Аржентина жестоко се е объркал.
  Отделно – там, където няма идеали ,а има корупция обикновено печелят най-богатите,а Путин не е от най-богатите (ще става и все по беден).Днес са му се продали на него,утре ще се продадат на друг .
  Има и нещо друго.Русия днес е олигархат.Това е тоталитарна държава, където КГБ и богатите олигарси произлизащи от нея вземат решенията.Тук и дума не може да става за леви идеи и социална политика.Ако аржентинците се надяват че Русия може да им помогне и да им донесе някаква социална справедливост и благоденствие,тези надежди много бързо ще рухнат.
  Предвид международната изолация от “белите ” държави и санкциите,на която е подложена Русия, е ясно че Путин се опитва да намери други партньори,за да минимизира загубата на престиж,но от това само изглежда още по жалък.
  То е като да си имал за гадже някоя 18 годишна за жена ,тя да те зареже и да дръгне с друг и ти само и само за да замажеш положението и да имаш жена до себе си -да си хванеш някоя бабка на 70 години.
  Моля всеки един читател на блога да се огледа около себе си и да види колко продукта произведени в Аржентина или Нигер има вкъщи .. Най-много да има някоя фланелка на Лео Меси от националния отбор на Аржентина, която е произведена в Китай или някъде другаде.
  Въобще не се притеснявам от присъединяването на Аржентина към този съюз.Жал ми е за тях, защото Русия ще постави в Аржентина на власт аржентинските шумкари…
  Русия никога не е била “бяла държава” и никога няма да бъде.От крепостни селяни са станали комунисти и никога стандарта на живот там не е бил висок.
  Както пееше Игор Талков – и след 100 години да се върне – пак ще е същото,войни и примитивна диващина…
  Единственото “бяло” в Русия беше православното християнство.
  Когато комунистите избиваха свещеници в СССР, за да насадят атеизъм сред обществото,те видяха че по този начин ги превръщат в светци и мъченици и хората започват да ги следват.Затова спряха да ги убиват и започнаха да внедряват ченгета сред духовниците.Лека полека руската православна църква се превърна в езичество, което няма нищо общо с християнските ценности.Атеизмът в крайна сметка бе разпространен и с “бялото” се приключи.

 6. иБРИКС 🎯

  – сравнена с русия и без значителни полезни изкопаеми и на 10 милионна Швеция не й трябва да воюва непрекъснато за нови територии и си има развит енергиен сектор, перфектна транспортна и комуникационна инфраструктура, производство на високи технологии – прецизни машини, автомобили, телекомуникационно и космическо оборудване, летателни апарати, лекарства, химикали … Volvo – най-безопасните автомобили и камиони, SAAB и SKF … + високопродуктивно селското стопанство… и с по-социална икономическа с-ма и от Франция и Великобритания – един отличен достижим икономически модел за нас … когато падне МОЧА
  https://www.24chasa.bg/mneniya/article/14821375

 7. В една изостанала и загубила (или никога не ги притежавала) човешките ценности страна, помощ идваща отвън, винаги е скруполна. Даваш танто, за кукуриго!
  Има известни манталитетни разлики и те са в човешките измерения. Дали е БРИГС, или са се присъединили още допълнителни нули, към основната стойностна нула, няма основен принос.
  Но един път изкукуригал по руски губиш безвъзвратно и това поне ние добре сме го изпитали.
  Това е хватката и митът за Царят Освободител и освобождението, които Русия винаги прилага.
  Да, настъпва някакво освобождение , но когато освободителят е също толкова свободен, колкоъо и те и когато той няма нито възможностите, нито ресурсите за промяна, работата придобива още по голям фалит.
  Освободителят фактически заменя само ползващите тогавашните права и материални блага, които са минимални но съществуващи, като и ги дава на друг. В замяна на това в по–нататъшни действия, той се задължават да му служи вярно.
  По изпитан вче начин се организира строг репресивен апарат, който да забележим, до тогва може би дори да не е съществувал, сега става наличен и непреодолим.
  Някои ще кажат, при грамадни човешки маси, за да има ред, е необходимо те да бъдат ръководени от строга ръка.
  Но все пак това трябва да е ръка на закона и тя да е твърда.
  Такава законност е предвидена в западните общества, някои от които бяха колониални.
  В никакъв случай не трябва да настъпва беззаконието на комунизма, което добре познаваме от управленията присъщи на Русия и Китай, които са овладяни от комунистическите бандити.
  Видяхме как съратник на китайският велможа, вероятно защото му е опонирал, беше изведен от конгреса без да му се церемонят на очудването или неразбирането, без дори той да може да направи някаква изява (нито тогава и нито след това, защото иначе щеше да се предизвика дебат поне извън страната).
  Когато нищожествата се събират, се получава само дно по–голямо нищожество.
  Проста аритметика, дами и господа!
  Господин Инджев го обясни чрез стабилно подбрани факти и коментар, аз само потвърждавам това, гледайки от моята камбанария.

 8. България продължава да се бори със сенките от своето комунистическо минало. След края на комунизма през 1989 г., много смятаха, че страната ще се превърне в светлина на демокрацията и свободата в Източна Европа. За съжаление, дълбоките корени на комунизма остават в твърде много аспекти от българското общество.

  На първо място, някои структури и влиятелни лица от бившата Българска комунистическа партия (БКП) още упражняват власт зад кулисите. След 1989 г. мнозина от тях просто се преименуваха и адаптираха към новите демократични реалности, но продължаваха да упражняват влияние и контрол върху ключови аспекти на държавата. Един от най-големите проблеми е връзката на тези структури с Русия, която има исторически интереси в България и продължава да иска да запази своето влияние в региона.
  ПП и ДБ, представляват надеждата за бъдещето. Те се борят не само срещу задкулисието и олигархията, но и за промяна в националното съзнание.

  Опитите за реформи и промени често срещат яростен отпор от старите структури. Олигархията, свързана с бившата БКП, контролира значителна част от медиите и икономиката, което прави труден процеса на обновление.

  Борбата за демокрация в България продължава. Напук на препятствията, демократичните сили, предводени от ПП и ДБ, остават упорити и решени да изведат страната от сенките на комунизма. Те заслужават нашата подкрепа и уважение за своята непоколебима воля да служат на българския народ и да построят по-добра и свободна България и ако, ПП и ДБ вкарат още по дълбоко език в дто на Бойко Борисов не е невъзможно езикът им да се покаже през отвора на маркуча му

 9. Ето малко НАСТОЛНО четиво за инфантилните фашистко-большевишки ПОПУЛИСТки лумпени , които искат излизането на България от ЦИВИЛИЗОВАНИЯ свят , и връщането на соца им на тато-ди-тути-каскети:

  https://www.google.com/amp/s/amp.dw.com/bg/%25D0%25B0%25D1%2580%25D0%25B6%25D0%25B5%25D0%25BD%25D1%2582%25D0%25B8%25D0%25BD%25D0%25B0-%25D0%25BF%25D0%25B0%25D0%25B4%25D0%25B5%25D0%25BD%25D0%25B8%25D0%25B5%25D1%2582%25D0%25BE-%25D0%25BD%25D0%25B0-%25D0%25B5%25D0%25B4%25D0%25BD%25D0%25B0-%25D0%25BE%25D1%2582-%25D0%25BD%25D0%25B0%25D0%25B9-%25D0%25B1%25D0%25BE%25D0%25B3%25D0%25B0%25D1%2582%25D0%25B8%25D1%2582%25D0%25B5-%25D1%2581%25D1%2582%25D1%2580%25D0%25B0%25D0%25BD%25D0%25B8-%25D0%25B2-%25D1%2581%25D0%25B2%25D0%25B5%25D1%2582%25D0%25B0/a-54446838

  И още малко за техните аржентински “хиперменски” демагогски ПОПУЛИСТи, които унищожиха най-богатата латиноамериканска държава, преди погрома над целия континент от болшевишките им падруги , започвайки от Куба и стигайки до Венецуела и (симон)Боливия:

  https://www.google.com/amp/s/amp.dw.com/bg/%25D0%25BA%25D0%25B0%25D0%25BA-%25D1%2585%25D1%2583%25D0%25B0%25D0%25BD-%25D0%25B8-%25D0%25B5%25D0%25B2%25D0%25B8%25D1%2582%25D0%25B0-%25D0%25BF%25D0%25B5%25D1%2580%25D0%25BE%25D0%25BD-%25D1%2581%25D1%258A%25D1%2581%25D0%25B8%25D0%25BF%25D0%25B0%25D1%2585%25D0%25B0-%25D0%25B0%25D1%2580%25D0%25B6%25D0%25B5%25D0%25BD%25D1%2582%25D0%25B8%25D0%25BD%25D0%25B0/a-56944038

  Само припомням и за “големият скок” на Мао Дзедун, повтарящ “индустриализацията” на техния бащицата Сталинь! А и на халтурната му КОНТРАреволюция , повтаряща сталинският бАлшой ТЕРОРь!

  А и най-голямото противоречие е , че там са предимно суровини държави , като Московията ,(т)ИРАНь, Саудитска Арабия, които са суровинен придатък към първични преработватели и поддоставчици , като Китай и Индия!
  И това казва абсолютно всичко!
  Но в задунайския колониален Бандитустань, копейкаджийските рублояди не могат да видят дори тези елементарни факти и реалност, защото са инфантилни лумпени и даже “маZZонски” фатмаци!
  Одите на хуйло ви!

  ДОЛУ МОЧИ-те, одите на хуйло ви!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.