Ще има ли нова мобилизация в московията или да

На днешния 29 август в Украйна отбелязват Ден на паметта на защитниците на Отечеството. На същата дата преди 9 години с измама и подлост руски редовни части избиха стотици украински бойци при отстъплението им Иловайск. 

Попаднали в обкръжение там след серия от успешни освободителни акции в боеве със сепаратистите през лятото на 2014 година, украинските части получават уверение от руското командване за “зелен коридор”, по който да се изтеглят от завладения от тях Иловайск. Тежко въоръжените 4 руски батальона, прекосили границата на 24 август (националния празник на Украйна) откриват огън въпреки това с всички налични средства. По официални данни, смятани и до днес за неокончателни, загиват 366 украински военни, 429 са ранени, а 300 попадат в плен. 

 

 

 

 

 

По-голямата част от общо 3500 украинци, сражаващи се в района, все пак успява успешно да се изплъзне. Иловайската трагедия и до днес служи за урок на украинските въоръжени сили във войната им срещу рашизма.

Готви ли Путлер нова военна мобилизация, за да компенсира загубите по фронтовете в Украйна. Според известния украински военен коментатор Иван Жданов, отговорът е : да, такава явно ще има. Ето по какви признаци съди той.

1️⃣ Ужесточават се глобите за неявяване във военните окръжия, където набират пушечното месо за войната. 300000 рубли ще се глобяват неявилите се, 0.5 милиона рубли ще плащат  “организациите” ( предприятия, учреждения и т.н.), които прикриват свои сътрудници. И много други нови глоби са предвидени.

2️⃣ Въвеждат се нови електронни повиквателни, регистър на наборниците, форма на повиквателните, нови закони за наборниците. По-голямата част от законите влиза в сила за мобилизираните.

3️⃣ Ужесточават се мерките срещу правата на неявилите се: забрана да извършват сделки с недвижимост, да регистрират транспортни средства , да получават кредити и т.н.

4️⃣ Очаква се през есента да се приеме в Думата на три четения налагането на наказателна отговорност за отклоняване от мобилизация. Правителството вече е одобрило мярката.

5️⃣ Проблеми с продължаването на жителството очакват отклоняващите се от мобилизация.

6️⃣ Предвижда се разпращане на повиквателни за уточняване на данни-вече се случва често.

7️⃣ Създават се общински мобилизационни управления.

8️⃣ Същевременно старият указ за мобилизацията не е отменян, важат още многобройни репресивни мерки, действащи и досега.

9️⃣ Очакванията на Путлер за явяване на доброволци не се оправдаха; по оценки на специалисти е успял да набере само 30-50 хиляди. Критично малко е. Трябва им ротация

🔟 Чиновници правят загадъчни изказвания от рода на “през есента ще стават интересни неща”.

 

Съдейки по списъка на Жданов, може да се очаква нова фаза на рашистката война, наричана за заблуда на желаещите да се заблуждават Специална военна операция. Тя беше започната от лакоми за пари убийци, т.н. “контрактници”, рамо до рамо с наемниците по частни договори с компании, от рода на “Вагнер”, но се наложи миналата есен да бъде подсилена с пушечното месо на “частично мобилизираните”. Явно и те, както и наемниците по държавна и частна линия (сред които десетки хиляди освободени за целта криминални затворници), са на изчерпване.

От московията и нейната специална военна излагация избягаха 1 милион души. Какво предстои при нова мобилизационна вълна, както и да я нарекат за “благозвучие”, никой не може да каже с точност. Едно е сигурно: желаещите да убиват и умират за пари поданици на Путлер са на изчерпване. Не помагат за запълване на кадровата дупка и хайките за мъже в наборна възраст по улиците на градовете, включително на мигранти с руско гражданство от съседните азиатски републики.

Държавата ще трябва да си влезе в ролята на диктатор. А принудата няма как да се отрази “здравословно” на режима, който се надяваше да може да избегне политическия риск от брожения чрез (нова) мобилизация. 

18 мнения за “Ще има ли нова мобилизация в московията или да”

 1. междувременно беше изменена със закон горната граница за възраст за призоваване на редовна военна служба,както и възрастта за мобилизиране на запасняци-за войнишкия състав-55 год.за офицери-65 г.Ако преди имаше филм”бащата на войника”,сега ще има ”дядото на войника”

 2. При предишната чмобилизация явно надцених говедата като (коментирайки тук) предрекох бунтове. Вероятно и при новата няма да се случат..,но знаем ли всичко за руската душа(в дълбока кома)?

 3. Украинската контраофанзива, за да е успешна, държи сметка за най-важното – за живота на личния състав. Човекът е незаменим – та нали “кадрите решават всеки проблем (всичко)”. Затова е и “бавна” офанзива. Така че шарано-юрдекаът пишман математик Витанов пак правеше математически “сметки” без кръчмар – за юроши, трупове, пушечно месо. Западът цени украинските животи и предпочита да работи на принципа “Повече техника, по-малко загуби на квалифицирани и мотивирани военни”. Украинците скърбят за нелепа загуба на трима летци, Москва два пъти сваля по пет-шест свои екипажа – един път случайно над Брянска област и пак вероятно по недоглеждане – при “метежа” на Пригожин. После сготвиха и готвача, само че там руските служби нямат общо – това беше ювелирна акция на украинските служби. А бъдещата мобилизация ще върви със стария лозунг: “При капитализма, човек за човека е вълк! При комунизма е обратното.”

 4. Поклон пред героите от Иловайск…💛💙

  Он выходил с под Иловайска, ему чуть больше двадцати,
  в руках зажатая граната и палец у кольца чеки.
  Он третьи сутки в окружении, из роты больше никого.
  И вспоминая то сраженье, что не похоже на кино…

  … Комбат кричал: «Держите фланги!!!», а фланги сутки уж молчат,
  Их пять часов бомбили «Грады» – российской армии набат…
  Взвода на небо уходили, ведь после «Градов», мин поток
  Из минометов 2Б9, с названием нежным «Василек».

  И как стояли спина в спину, уже не сорок… в пятером.
  Как из зеленки выходили, под Старобешевым, потом.
  Как среди трупов затерявшись, где Псковский проходил спецназ,
  в тела стреляя бездыханных, не отводя постыдных глаз.

  Как Димка с криками: «Відходьте! Я їх ще трішки придержу!»
  Лег с пулеметом, вынув сошки и залп нарушил тишину.
  Он ранен был, с пробитым легким, ведь до своих не доползти.
  Их прикрывал осознавая, что здесь конец его пути.

  Десант российский окружая, все замыкал свое кольцо,
  Ребята с боем прорывалась, из зоны действия АТО.
  Команда штаба: «Выходите! Для вас создали коридор».
  В котором их, как будто в тире, лупили снайперы в упор.

  И вы поверьте очень страшно, оставить и не хоронить,
  Друзей с которыми не раз ты, старался пайку разделить.
  Он выходил с под Иловайска, ему чуть больше двадцати,
  в руках зажатая граната и палец у кольца чеки.

  17.09.2014 (с). Володимир Царенко.

 5. Хуйло си прави пак криви сметки , защото той не прави никакви!
  Първо преди 23 години имаше огромен геноцид в Чечня, защото чеченците нямаха оръжие , срещу артилерията, катюшите и самальотите му. И цялата савецко-ельцинска “армия” буквално стреляше , като на полигон в Грозни, това се повтори 8 години по-късно с липсата на адекватно оръжие в Абхазия и Осетия! Също путлерастката “армия” беше на полигони стрелби, а и грузинците не затвориха тунела , за да спрат путлерастките танкови “колони”, и да спечелят някакво време за реакция на западните държави, а нямаха и никакви противовъздушни зенитки срещу стратегическите бомбардировачи и въздушни терористи на Хуйло, също както и противокорабни ракети , срещу путлерастките пиратски ръждиви корита от джонки от Черноморския “флот”!
  След още 4 години Хуйло и бандитите му нахлува в почти окупирания Крим , където само от постоянния състав на Черноморския “флот” в Севастополь имаше почти десетократно числено
  ПРЕВЪЗХОДСТВО , без да броим и предателството на корумпирания криминален рецидивист януковичЬ , който поиска десант от още десетки хиляди “зелени человечки” и “ихтамНЕТь” в Крим, Киев и ДамбасЬ !

  Всички тези бандитски окупация бяха “постигнати” с огромни предателства на петите колони на Хуйло, огромно ,поне десетократно , ПРЕВЪЗХОДСТВО в Чечня, Грузия, Крим и ДамбасЬ!
  Тези петоколонИАЛНИ войни бяха “успешни” , защото Хуйло и путлерасткият рай(Хь) стрелба, като на полигонни условия , без да има адекватно въоръжение и армии , срещу тях! Същото се повтори в същия геноциден полигонски мащаб и в Сирия, срещу неговите “путлерастки” соколи от стратегическата авиация се “противопоставиха” арабските опълченски милиции с ………с автомат Шмайзер47(калашниковЬ), и затова те ги убиваха без никакво противодействие, дори от ръчни ПЗРК . Дори за “варелните бомби” на сирийските шаббиха на сирийския масов убиец Асадь нямаше ръчни ракети!
  Подобно беше и с пригожинските наемници на Хуйло в африканските бандитустани и Либия!
  И след всички полигонни “войни” , през последните 23 години , където Хуйло и неговата коришневаЯ краZZная “армия” убиват и извършваха геноциди , БЕЗ никакво противодействие, той си “помисли” , че има “втарая армия ” и че може да води джихадистки КРИВОславен блицкригЬ по целия свят , като чекистки колониален “арийски” “месия”!
  Но…..НО в Украйна, след 2022 година се видя че всичко е било само бутафорен “арийски” ФЕЙК , защото Украйна вече не е стрелкови “полигон” за “арийските” колониални и петоколонИАЛНИ “военни” бандити на Хуйло !
  И затова там има тотален разгром на путлерастката “арийска” “армия”!
  Одите на мобилизация, одите на хуйло ви!

  ДОЛУ МОЧИ-те, одите на хуйло ви!

 6. само да добавя: същото ни очаква и нас ако радеф, копейкин или курнела вземат властта в БГ под някаква форма законно заради полезните идиоти които се роят у нас или незаконно както са свикнали техните минали проявления чрез някое превратче… да си помислим добре как да противостоим достойно, НАТО помага но в кошара не вкарва никога насила няма да активира някой член за защита от договора с нас, обнадеждава ме изказването на Макрон, че не би търпял преврати особено в държави като България и Румъния – интересно защо ни дава за пример….

 7. Естествено на първа линия ще са децата на бедните хора ,на (пе)чурките от Сибир ,на безгласните роби на тоталитарнат
  а Путинска диктатура.Идиотите и неблагодарниците в България трябва добре да си дадат сметка колко хубаво е ,че сме в Нато.Ако не бяхме там можеше сега да сме мобилизирани,да сме запас и какво ли не .Нямаше да изпратят децата на Маджо и Божков, а нашите и нас.
  Странно как Георги Господинов е пропуснал да спомене във Времеубежището си носталгията по казармата.Това е най-идиотското от цялото пресътворяване на миналото.Глупаци лъжещи себе си и другите и роптаещи да се върне.
  Щото едва ли не е по добре да си в Грудово или Звездец, вместо да си на гурбет в Германия за две години и да се върнеш с някой лев..
  Да ти остава една седмица до уволнение,Путин да влезе в Украйна и да ти праснат една задръжка 5-6 месеца всеки ден под бойна готовност дали е добре?
  Разни идиоти седят в къщи,сред семейния уют,,сред лукс и удобства,на сигурно,с маратонки Найки и Адидас,с БМВ пред къщата,на спокойствие,защото НАТО ни пази и пишат от Айфона на Ейпъл колко е добър Тодор Живков, защото тогава сме имали видите ли държава и в казармата се ставало мъж.Като се сетя само каква беше храната,на какво приличаше спалното,караулното, умственият потенциал на старшината, на старите войници,взаимоотношенията…
  Съжалявам,ама не го разбирам това лицемерие.И не само,че няма капчица благодарност,но най-оплюти са именно тези, които от една фалирала държава,ни вдигнаха на крака и изпълниха Копенхагенските критерии и ни вкараха в ЕС и НАТО.
  Ние простихме на комунистите без те да са се разкаяли и променили и това беше голяма грешка, която тежи и до днес.
  Излязоха от гората ,на готово шумкарите Бойковци,Динковци и сие и сега са начело.
  ППДБ са на път да се пожертват по подобен начин днес .За да няма сто пъти избори, за да не се харчат пари за глупости,в името на народа бе избрано компромисно решение за съставяне на правителство с ГЕРБ (от незнам кой си път).И същият този прост народ сега плюе по ППДБ ,за да ги омаскари ,че не са си спазили обещанията да влизат в коалиция с ГЕРБ.Такива са те злите и посредствените .Боли ги като видят,че има някой,който не е като тях,а е чист човек запазил съвестта си и гледат да го омаскарят,да го дръпнат при тях.
  Така постъпваха с Иван Костов години наред .
  Да е жив и здрав и той и Петър Стоянов , както и вие г-н Инджев заедно с всички останали, благодарение на които сме в НАТО и сега не ни мобилизират и нас.
  Благодарен съм ви .
  Жал ми е за украинците,но и за руснаците.
  Никой не си избира къде да се роди и кога да е на 18-19 години.Жал ми е и за мобилизираните и за техните родители.
  Дори и тези войници, които ще оцелеят по време на войната -те повече няма да бъдат хора след това.Който е участвал един път в този ужас вече няма как да бъде човек каквато и психика и характер да има.

 8. Деян,

  ” руската душа” излиза от кома с нахъсване като вчерашните изцепки на мутрофанова в ТАСС – ‘Посол РФ в Софии заявила, что Болгария переписывает историю разрушением военных памятников’:
  – Стремление убрать из истории все, что связано с Россией и Советским Союзом, а также нанести нам серьезную душевную травму…(https://tass.ru/politika/18611151)
  – все негативное, что происходит в Болгарии, пытаются связать с Россией, объясняя возникающие проблемы “сильным русским влиянием”, а в криминальных происшествиях ищут “русский след”. Но все это выдумки, стремление навязать болгарским гражданам крайне негативный образ России…(https://tass.ru/politika/18611019)

 9. – пригожин е погребан вчера “около 16 часа” – https://t.me/shot_shot/56279 – на място се вижда знамето на Вагнер – по руските закони героите на рф-то се погребват с военен ескорт, почетен караул и военен оркестър, ковчегът е покрит с държавния флаг, но това е било „просто VIP погребение“ според гробищния служител:
  “Бяха 20-30 души. Само близки и роднини, познавам ги. Церемонията продължи 40 минути. Всички бяха в цивилни дрехи, военни не видях. Работя в бранша повече от 30 години, нищо необичайно за мен.Те не са първите и най-вероятно не са последните”,
  – след погребението гробище е „залято“ от полицаи с кучета – на входа са монтирани детектори за метал – вероятно се готвят за масово поклонение …

 10. към Рейгън/Тачър:

  “Дори и тези войници, които ще оцелеят по време на войната -те повече няма да бъдат хора след това.”

  Те и преди това не са били хора – видяхме го от стотици клипчета от Украйна! Извергите не могат да бъдат хора!

 11. Анализ на Пламен Асенов за причините за връщането на Васил Божжов в България:
  (точно същото си помислих и аз, вероятно и други хора, когато чух, че Черепа се връща!)

  Васил Божков като предпоследния руски коз в България
  Доган е последният, той не е задействан, но и това ще стане, ако много се наложи

  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-lacheni-tsarvuli-de-profundis-vasil-bozhkov-kato-predposledniya-ruski-koz-v-balgariya

 12. @Българин💛💙,

  Благодаря за поемата.
  Тогава блатните павиани за пореден път нарушиха всички договори и конвенции – по целия коридор от Дебалцево до изхода. Както винаги – големи мъжаги и “богатири” срещу невъоръжени ранени, жени, деца.

  Слава на Украйна и на героите. А на подлогите с 2 гънки между ушите, на предателите и казачоците по света и у нас – пандиз, позор и презрение за вечни времена!

 13. Имам позната в Москва. Синът и е в колония за разпостранение. Преди няколко дни са ги посетили и са им казали да се стягат за фронта. Септември – октомври. Ако не- още 5 години към срока.

 14. Народната мъдрост гласи:от затвор се излиза,от гроб-не.Кой разбрал,разбрал.

 15. съдейки по “успехите” на руската армия до момента ще им трябват повече от 1 милион човека и при това ще загубят съществена част от тях. Руснаците как я мислят тази работа не ми е ясно на мен. Тази война ще им струва 2-3% спад в БВП за следващите 40 години

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.