Българското знаме най-после закри трайно позорния надпис на МОЧА

Нещото, определяно като “екстремизъм” десетки години, изведнъж се банализира. Стана с натрупвания, впрочем, а не “изведнъж”.Премахването на МОЧА имам предвид, с извинение за завръщането към темата пред онези, които споделят твърдението, че това било “предизборна дъвка”.

Гледам снимката в “Дневник”. Банална е на пръв поглед. Оградата около МОЧА за по-малко от седмица стана банална. Но колко години трябваха, за да се задържи българското знаме върху позорния надпис? Ще посмеят ли сега специалистите по кражби на украински знамена от въZраждане да прескочат оградата и да откраднат и българското?

 

 

 

 

Лепихме български знамена, но ги отлепваха моментално пазители на съветската окупационна символика, за да ги захвърлят в най-близките кошове за отпадъци ( иначе мен ме наричат въпросните “патриоти” с обидния турцизъм “боклук”!).

 

 

 

 

 

Лично оцветих със спрей в бяло, зелено и червено същият надпис. Само един подпийнал юноша с бира в ръка от множеството, което ме наблюдаваше по залез слънце в майската вечер на 2012 г., смутолеви някакво възражение от рода на “защо мажеш, бе”. Успях по светло на другата сутрин да се снимам с българското знаме, закрило за по-малко от денонощие лъжата за освобождението ни чрез окупация, преди да го изчегъртат патриотарстващите рашисти.

 

 

 

 

 

 

Сега, след като толкова години медиите в голямото си мнозинство отказваха да дъвчат горчивата за тях “дъвка” МОЧА, независимо от усилията ни да им привлечем вниманието им, гледката на обградения МОЧА с българското знаме, закриващо срамотията на надписа “ На съветската армия освободителка от признателния български народ”, вече става рутинна. 

Да, не е окончателна тази стъпка към премахването на “синилата от бича, следи от теглото”, но все пак може да бъде наречена победа. Междинна, но победа.

Тя е първата, но няма да е последната в надделяването на логиката в битката за национално освобождение, в която сме постигали (тихомълком) и други междинни успехи. Такъв беше случаят с премахването на надписа в лъжлива прослава на “200 000 загинали” руснаци за българската свобода от входа на патриаршеския храм в центъра на София, наречен под руски натиск и като гавра с европейските тежнения на България на измисления руски “светец” Александър Невски.

Истината (за която съм писал в “Течна дружба”) по руски документи е, че от руската армия са загинали 11 905 души, сред които украинци, руснаци, белоруси и финландци (именно в тази градация според броя на загиналите). 

Българските опълченци, дали живота си за свободата на родината, са 3456 души. В боевете са загинали и 1350 румънци, както и 2400 сърби и черногорци. Лъжата беше изобличена и от руския учен Степан Кашурко  на лекция в София в началото на века. След това от входа на катедралата “Александър Невски” беше демонтирана тихомълком табелата с лъжливия надпис. 

Според Кашурко става дума за “общо загинали на българска земя 22 391 “, т.е. за близо десет пъти по-малко жертви от сочените от руската и русофилската пропаганда у нас.  (Снимката е от книгата на Милчо Спасов “ Триста години сянка над България”, стр. 35).

 

 

 

 

След като вече се очертава като реалност отстраняването на МОЧА от центъра на столицата ни и е факт победата на българското знаме над позорния надпис в подножието му, то и онази междинна стъпка с премахването на лъжливия надпис с десетократното преувеличаване на руските жертви ще бъде последвано един ден от справедливото решение за завръщане на изконното названия на храма на името на светите братя Кирил и Методий. 

 

 

 

13 мнения за “Българското знаме най-после закри трайно позорния надпис на МОЧА”

 1. Да добавим,, че пак според Кашурко броят на замръзналите поради окрадено оборудване и облекло по проходите на Балкана имперски войници е над 2 пъти повече от загиналите в сражения! рюZкие, дами и господа!

  Иначе – дават държавна охрана за бандита, изнасилвача, крадеца, трафиканта на антики и рушветчията божков и семейство! От моите с вас данъци! Щото много ценен, нац. капитал, застрашен вид. А за общественици и журналисти, които всеки боклук на улицата може да наплюе, заплаши, напсува, или да напълни мейла им с мръсотии, които обикновено виждаме по стените на гаровите тоялетни – нищо! И.д главнъй прокурор на рЭспубликата боря бобЭвич се труди с навити ръкави! По тезисите на чайка, канечна!

  Респект, Стопанино!

 2. Да си призная, често вътрешно съм се чудил на “фиксацията” на автора на блога (както той сам с чувство за автохумор нарече отношението си към темата) за демонтажа на спорната съветска символика, да не кажа монументалистика, предвид комеплексарския размер. Чудил съм се, защото преди 24.02.2022 г. възможностите за осъществяване на демонтажа ми се струваха клонящи към нула, а да влагаш усилия в нещо безсмислено с оглед крайния резултат, за мен е грях. Сега темата е в устата на всеки (на)син(ен) политик: син по душа, син на червени, насинен от магнитски бой по авоарите. Лесно е да си със стадото, зорът е сам(отен) да отстояваш позиция.

 3. И след 9-ти септември са загинали съветски войници от натравяне с метилов алкохол, препиване или разстреляни от Комендатура. Трябва да се почитат.

 4. Браво и пак Браво!
  Много мина, мъничко остана!
  Все в тази посока. Да подкрепим адвокат Петър Славов, И Той неумолин борец срещу МОЧА. За мен, софийският д-р Панчо Панайотов, btw, видял сметката на паметника на терориста, съветски агент Марек за една нощ.
  https://www.facebook.com/adv.Petar.Slavov/posts/pfbid02zkMjoPLsMRujcXTuAro8Pr9FLKzX7f39o2ZPshabNZVjJ4mpTcrrbNcwQazwNFCEl

 5. С молба за максимално разпространие. Само познанията ни правят свободни.

 6. Точно така, г-н Инджев, едно по едно. Трудно, но вървим напред. Трудно се отстраняват метастазите на рашизма в бълг. общество.

 7. До: vic_kaminsky,
  Божков, може да е всякакъв, но много от антиките специлано, ако не беше той одавна да са в чужди колекции. Колко е разграбено от антиките след подговането може само да гадаем. От сградата купена от него да стане музей сега ще се прави хотел. Малко са хотелите в София!? Или са много перачите..

 8. Поздравления за статията. Всъщност, според моето скромно мнение, “епопеята” около премахването на този позорен “монумент”, както и преди време относно онзи лъжлив надпис далеч надхвърля плоскостта на комунистическите символи, пропагандата или българският патриотизъм дори. Затова и всяка подобна статия разбива поне един къс от бетона на двойственото съзнание и лъжлива “памет”, насаждани в “народната република” и институционализираните лъжи от това време, които ни тровят и в съвременността, набиваното преклонение пред чужд империализъм, който разрешава само опитомен от него “патриотизъм” в завладените територии. Това се насажда и днес, от заинтересовани лица и организации, и постоянно кръжащите медийни “авторитети” – при това по два начина, единият е някаква уродлива карикатура на патриотизма, по рашистки тертип, която може само да предизвика присмех или отвращение, станало добре известно с нарицателното “патреоти”, а другият е по перфиден и е проява на насаждано по принцип още от времената на завладяната държава преднамерено нихилистично отношение и неглижиране на нормалния патриотизъм, и представянето му като шовинизъм на “малката държава”.
  Като пример за обратното мога да посоча, как се впечатлих още преди години, когато разбрах какво уважение изпитват обикновените украинци към малката по население и територия (сега) Литва, а в сравнение с тяхната – направо джудже, и това далеч не се дължи само на подкрепата, която получават сега оттам. Би било полезно и повече българи да научат и защо е така.
  Понеже споменавате и тия, дето употребяват квалификации от типа “боклук”, “соросоид” и други подобни етикетчета, навред четем такива тролски изхвърляния не само към автора, но и по всякакъв повод и без повод. Същите хора, ако не са ботове, по мои наблюдения при задавани въпроси са невежи по българската история и не са дори заблудени “патреоти”, ами откровени чуждопоклонници, които все стигат до смехотворната щампа за “малката държава”, която все така лошо избирала към кого да се “прикрепи” (тоест пренебрегвала Големия брат и затова била “страдала”). България дори не е малка държава според европейските стандарти. Но и да беше така, това не е повод за притеснение. Това е щампа, насадена от сътрудниците на имперците тук. И продължава да се насажда от уж сериозни медии и анализатори. Насаждана е все така от 1878 г. до днес с крайната цел – българите, които все се хвалят със своята умереност, здрав разум и други такива митологеми, да позабравят, че патриотизмът, а дори и нормалният национализъм е проява на нормално самочувствие от собствените културни постижения, а не превъзнасяне, пъчене и закани към другите нации (както демонстрират рашистките пропагандисти, но не само те) понеже на рашисткия империализъм точно нормалното самосъзнаване на нациите не е изгодно.

  Още веднъж, поздравления за статията, такива “предизборни дъвки” щом бодат очите на петоколонниците у нас, нека станат и следизборни.

 9. https://www.bgonair.bg/a/188-gallery/317776-desetki-hora-si-kazaha-posledno-sbogom-s-nikolay-kolev-bosiya?i=0#article-gallery

  In memoriam: 24 авг., РУСИЯ – НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО
  НАЙ-ГОЛЯМАТА ПСИХИАТРИЯ НА ЗЕМЯТА ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СЕ ДОКАЗА
  Автор: bosia

  Това, което става в Русия може да учуди само много семпъл умствено човек. Историята за пореден път доказа, че всичко, което става там е лесно предвидимо и сътворимо.
  Култът към силата и тоталната власт никога не са били изместване от разум, стратегия и развитие. Рефлексите и психопатията винаги са били водещи.
  Но такива са били и в други империи преди руско-съветската. Затова и са изчезнали. И няма изчезването на Московията да бъде последното държавоподобно образувание да бъде последно. Китайската империя все още съществува и до голяма степен задкулисно и явно диктува някои процеси.
  Единственото полезно нещо за нас е прекрасната възможност да разберем кои са кретените у нас, които подкрепят руското безумие, което има дълбоки корени у нас.
  Това, което става около МОЧА и се излива от медиите и интернет е достатъчно доказателство за това.
  Сега е време да съберем цвета на България, пръснат по целия свят и да определим по-нататъшния ни път, за да създадем държава, която има бъдеще и възможност за такова развитие, което да гарантира историческа продължителност, материална, ментална и културна висота и сигурност.
  https://i0.wp.com/ivo.bg/wp-content/uploads/2023/09/zx860y484_4524151.jpg?ssl=1

 10. В памет на геройски загиналите и единствени жертви ,съветски 42 солдати умрели от препиване от спирт в Бургас,трябва да сложим в ръката на Алюшата,бутилка ракия в ръката вместо Шпагина

 11. Ако се случи войната да свърши преди да преместят МОЧА, обезателно трябва да сменим “съветска” с “Украинска” 😀
  Малко поне да има историческа истина.

 12. @Георги Николов

  Жорш, sorry bro, ама Панчо Панайотов си е дупнишки кмет, дупнишки доктор, роден в гр. Рила.
  И му видя сметката на тотема на Станкето (Станке Димитров), един наистина голям комунистически боклук-терорист.
  Само да ти кажа, че Панчо пак ще се кандидатира за кмет на Дупница, след 26 години от предния си мандат и ще ги отвее всички. Гербаджиите яко се усраха в родния ми град.

 13. Вярно е, че братоубиеца александър невски е фалшив светец, което още повече облича в мерзост главния храм на българската патриаршия.
  Ако в армията ни е нужна лустрация, това още повече важи за църквата ни, тази която се смята за пазител на Христовия Божият Свет Дух в българина. Но тава за разлика от армията и службите не може да мине политически, а само отвътре.
  Бог да пази България!
  Мисля, че е нужно да се повдига гласъ за преименуване на главния ни храм на Свети и Свети Кирил и Методий

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.