Плевнелиев с първа публична критика към Борисов за избирането на Радев чрез номинирането на Цецка Цачева

Може и да съм пропуснал, но едва ли: днес чух за пръв път президента Плевнелиев да се присъединява към истината, че Бойко Борисов е допринесъл за избирането на Румен Радев, кандидатирайки Цецка Цачева.

Повтарям, може и друг път Плевнелиев да е намеквал нещо подобно, но не ми е известно да го е казвал в прав текст от екрана н медии с голяма аудитория. Още по-интересно е това разграничаване в контекста на факта, че за отказа да бъде номиниран Плевнелиев за втори мандат Борисов изтъкна тогава лични причини на действащия президент. Плевнелиев просто не възрази и никога не уточни публично. Допуснахме със съчувствие, че става дума за семейната трагедия с неочакваната кончина на едно от децата на Росен Пленвелиев и тъй като въпросът (беш)е много болезнен, приличието все пак надделя и практически никой не задълба с въпроси по темата. 

Обръщам внимание на този нов, според мен, детайл, защото той не е толкова незначителен, колкото може да изглежда на пръв поглед. Като наблюдател не съм забелязал нито веднъж Плевнелиев да критикува Борисов. Ако днешното му изявление може да се приеме за промяна в тази константа, това разширява възможностите пред Плевнелиев за завръщане в политиката, което би могло да е от полза за демократичната общност (доколкото може да се говори за подобен единен субект).

Още подробности от интервюто му по БТВ? 

Нямам намерение да го преразказвам, но все пак бих отбелязал още няколко акцента. Единият говори достатъчно сам за себе си: Плевнелиев застана пред камерите със значка с украинската символика. Не са много българските политици, които толкова ясно подчертават на чия страна са. Не и самият Борисов, който иначе повтаря непрекъснато, как в централата на ГЕРБ са си сложили украинското знаме.

Другият факт, за който вече споменах,е, че Плевнелиев говори за “демократичните партии”. Няколко пъти го каза. Също звучи като заявка, отворена към нещо повече от ГЕРБ.

И още малко по въпроса за визията и символиката. Редакторите на сайта на телевизията са избрали за илюстрация кадър от интервюто, в който гостът си облизва устните. Прилича на плезене. Не е нужно човек да има десетки години медиен опит, като моя милост, за да се “досети”, че изборът на снимка за представяне на един събеседник изразява отношение. В случая то е най-меко казано неуважително. Със сигурност няма как е случайно.

 

 

 

Ако тази моя реплика ви се е сторила основателна и полезна, споделете я със съмняващите се. В нея няма продуктово позициониране, но има частица надежда за изтрезняване на (про)западния фронт у нас, на който може и да има нещо ново (с извинение за клишето по Ремарк).

27 мнения за “Плевнелиев с първа публична критика към Борисов за избирането на Радев чрез номинирането на Цецка Цачева”

 1. Спорна фигурка е плювно бялото мишле, Стопанино! Причина – генезисът на сичкоту РъБъ “Элит” от епохата “такива бяха времената”, имам пред вид БКП-ДКМС потеклото и трудова дейност на това същество, известно и като Синоптика. Това може би обяснява и дъблокото мълчание около “неочакваната кончина на едно от децата” му, що странно съвпадна с май единственото му анти-руZко действие през президентстването му. Неуважителното отношение ре: снимката също е резултат на това какво си е постлал Синоптика. И накрая – критиките към Буда РАПОНЯ сега се по-скоро вредни, помагат на рундю казачока, макар и са 100 % верни. Респект!

 2. И аз мисля, че за първи път Плевнелиев говори за проваления си от Борисов втори президентски мандат. Нещо повече: за мен това е индиректно признание, че Плевнелиев не е отказал да се кандидатира тогава по лични причини, каквато версия извади банкянският фокусник от ръкава си. Плевнелиев беше много добре приет от демократичната общност и от съюзниците на България президент, затова би била една късна поправка на някогашната грешка ако Борисов го кандидатира отново за президент, след като преди това се e ангажирал лично с импийчнмънта на Зэлэния чорап. (A Плевнелиев да си отваря очите при избора на вице, за да не се окаже вместо това с контрапрезидент като в първия си мандат).

 3. Накарахте ме да изгледам интервюто на Плевнелиев.
  Ще започна отзад напред.
  1.Така,както Плевнелиев го обяснява излиза,че лустрацията не се е осъществила заради Костов .Това е пропаганда и абсолютна лъжа.Костов искаше да отвори всички досиета ,но конституционният съд не разреши.Такива като влюбеният в Орбан и Борисов Георги Марков спряха лустрацията.Костов няма вина.
  (Ако обаче лустрацията се беше осъществила ГЕРБ нямаше да съществуват, с това Плевнелиев би трябвало да е наясно)…
  2.Когато говориш за обединение на фашисти,бивши комунисти, Възраждане и какви ли не други под егидата на Радев…Ами защо не погледне себе си.
  Мнението на Плевнелиев за приватизацията е едно към едно с това на Радев, Копейкин, Сидеров и други.Той всъщност е този , който се е обединил с бивши комунисти и фашисти.
  3.Когато говориш за обвързване на Божков с руски служби, трябва да споменеш обвързаността на Божков с Влади Горанов и Борисов, корупцията и разбира се про руската политика на Борисов.
  4.Не може да обвиняваш само другите,че не сме влезли в еврозоната.И ГЕРБ имат огромна вина.Правителството на Петков пое в труден момент държавата – Ковид ,Война и други трудности.Наложи се да отстранява руски шпиони , които правителството на ГЕРБ не бе разкарало.
  Не Петков е виновен,че не сме в еврозоната.
  5.Когато говориш за демократична десница не е редно да прибавяш и Герб.
  В тях няма нищо демократично.Нито в структурата на партията, нито в провежданите политики,още по малко в избирателите и.
  Кой е демократ в Герб ? Покойният Божидар Димитров ли, Вежди Рашидов ли, Цветанов ли,Гешев ли,да не говорим за Борисов?Кой точно?Тази колаборация между мафия, служби и полицейщина ли наричаш демократична десница?
  Как демократи, които искат свобода на словото и прочие да се обединят с партия, която постави страната ни на 111 място в света по свобода на словото?
  Дори и БСП не е превземала така медиите след 90та ,както ГЕРБ ги превзе.
  6то . Когато възставаш срещу популизма и го обвиняваш за вреден, което е безспорно така,защо не го изчегърташ първо от себе си и от твоята партия.
  Именно затова от ГЕРБ не му предложиха втори мандат.Беше ясно ,че всичко това, което Плевнелиев говори е демагогия,зад която Лукойл не плащат данъци, Ахмед Доган благоденства,а Борисов строи руски тръби и провежда про руска политика.Затова на Борисов му беше по лесно да си създаде изкуствена опозиция в лицето на Радев, отколкото да поддържа този пълен с въздух,русофобски балон.

 4. Към Рейгън/Тачър:

  Не случайно отбелязах, че не искам да преразказвам (анализирам) интервюто. Иначе трябваше да нарисувам нещо подобно на Вашата картина.
  И все пак: акцентирах САМО върху новината, че Плевнелиев за пръв път се разграничи ясно от ББ поне по един (важен) казус, като “Цачева”.
  Може би е едно добро начало?
  Не знам, но е за отбелязване. Това и направих.

 5. Към Иво Инджев
  Аз ви благодаря,че ни насочихте към това интервю.За мен беше важно да го видя,а не знаех за него.
  Искам да добавя само още нещо.
  Значка с “украинска символика” и значка с “украинското знаме” са две различни неща,както се вижда от интервюто,а докато аз четях вашата публикация си представях Плевнелиев със значка с украинското знаме , каквато имам и аз,жълто -синя и с каквато съм виждал вас по телевизията.
  Признавам си,че аз не бих свързал по никакъв начин значката, която носи Плевнелиев с Украйна. Може би вие ,Соломон Паси или други ерудирани хора да сте наясно за какво става въпрос и какво означава тази символика.
  Но ми се струва, че щом аз не я разграничавам ,то едно 90 процента от българите не са разбрали,че това е значка на Украйна.Мисля,че в случая е по важна подкрепата за Украйна, която най-ясно би си проличала с разпознаваема от всички значка, отколкото да се търси екстравагантност и оригиналност.

 6. Към Рейгън/Тачър:

  Пич, ти ми напомняш за вица със сервитьора, който отишъл до масата с вдовиците милионерки и попитал: “Дами, има ли нещо, което да е наред?”

 7. @Рейгън/Тачър

  Плевнелиев е достатъчно хлъзгав, за да се конфронтира директно с Борисов. Не му вярвам, все пак строеше бизнеспарка по времето на кметуването на Борисов. 😉
  Държи се точно като комсомолски секретар, който иска да мине за десен.
  Аз, обаче, адмирирам всеки камък хвърлен по Тиквата от неговите му. Не са толкова много. Този път е един от малкото случаи.

 8. Рейгън/Тачър,

  – “За мен, за нас, Крим е Украйна и Украйна е Европа” са думи на президента Плевнелиев пред ЕП още 2016 в една визионерска политическа реч – https://www.dnes.bg/politika/2016/06/09/sled-rechta-vsichki-v-evropa-govoriat-za-plevneliev.305202,14 (https://www.dw.com/bg/защо-се-правят-че-не-са-чули-речта-на-плевнелиев/a-19320291)
  – “Според противниците на президента Плевнелиев в обръщението си към ЕП той „поляризира нацията“… На „най-поляризиращия елемент“ от речта на Плевнелиев – че Кремъл нарушава международния правов ред и се опитва да дестабилизира ЕС и да подкопае доверието на европейските граждани в него, от поне 2 години има готови „опорки“. Странно, че минаха 3-4 дни, преди русофилите-политици и аналитици да ги размахат по медиите от немай-къде, защото социалните мрежи направиха невъзможно пълното неглижиране на речта на Плевнелиев, каквато очевидно е била избраната стратегия… В България всяка критика на Русия се задушава в зародиш. Ако не може да се задуши, се неглижира. Не случайно в един от много редките коментари на обръщението му Плевнелиев бе сравенен с вътрешен емигрант. По тази логика излиза, че българските политици са кореняци. Тогава за доброто на гората трябва да бъдат изтръгнати от корен…(Калин Манолов,bulgariaanalytica)”
  https://ivo.bg/2016/06/11/нецензурно-е-да-защитаваш-русия-от-пле/
  * и в Израел всички врати са отворени за Плевнелиев – той е четвъртият в света, удостоен с наградата “Приятел на Израел” и церемонията се излъчва на видеостената на най-скъпото място за реклама в света на Таймс Скуеър – 88 млн. души по света са прочели, че човекът, който вдига наградата, е българският президент(https://cache1.24chasa.bg/Images/Cache/181/IMAGE_6081181_40_0.jpg) – най-влиятелният вестник на Израел, посвещава на Плевнелиев в най-четения си петъчен брой огромен материал за Плевнелиев – най-младият държавен глава в ЕС, “усмихнатия политик”, който продължава да работи за мир – в Сарафово, 6 месеца след встъпването на Плевнелиев в длъжност , 32 минути след взрива той е на летището – Плевнелиев прекарва часове в болницата при ранените израелски туристи – отношението към Плевнелиев е като към действащ президент и не само в Израел и има защо – това е единствения наистина български президент, въпреки тежката мутренска сянка на байхуй(https://clubz.bg/49431-rosen_plevneliev_ima_4_riska_sred_tyah_e_nepriznavane_na_izborniya_rezultat)

 9. Плевнелиев е бивш завеждащ отдел в Окръжния комитет на Комсомола. Много слаб президент – нито веднъж не наложи вето и не сезира КС въпреки многобройните закони недоразумения, дело на неуки юрист-милиционери с висше милиционерско образование.

 10. Ще прехвърля темата от еманципирането на Певнелиев от ББ към коварните похвати за подсъзнателно маргинализиране на важни послания отправяни публично от значими личности. На трети септември в предаването “Събуди се” на Дневник се излъчи важно интервю с известния журналист от BBC Питър Хорокс относно руската пропаганда у нас и по света. Точно най-важните заключения на журналиста, отнасящи се до България и Русия “случайно” бяха прекъсвани от досадно дълги рекламни клипчета с тъпотии на Вачков. В резултат гледащият губи връзката в изложението на интервюираният или се отказва да проследи до край това важно интервю. Хитро нали? И то в Дневник…!?

 11. Към VladTepes:

  Не желая да влизам в ролята на негов адвокат, но истината е, че той беше слаб заради отказа му да се конфронтира със собственика на ГЕРБ. А силата му беше във факта, че все пак се различаваше направо рязко от него по критичното си отношение към московията. Поради което го погнаха по всички явни и тайни фронтове-ПИК го заливаха с лични нападки и дори “Господарите на ефира” се подведоха да му придирят защо е цитирал Левски, който не бил казал “Който ни освободи, той и ще ни пороби”.
  Ако сте в отбора на ПИК и останалите, поне го заявете открито.
  Пък и темата ми не е в това колко е бил слаб президент, а че е се е случва с него нещо ново, което не се харесва на мнозина, май, щом най-сетне излиза от мълчанието си по отношение на Методиевич (което беше основният му недостатък).

 12. Вечно критикуваме, с и без право, но ако все така радикално отстраняваме недостъците на „покълните“ си, предполагам, няма да имаме „реколта“.
  Да, бил комсомолец и дори комсомолски секретар, ами какви бяме ние, нали по стечение на обстоятелствата, също бяхме (дори за да поучим някакво образованиице) поне комсомолци?
  И тогава, и сега, в българската забатаченост винаги има значими обстоятелства, които са препятствуващи и които винаги трябва да превъзмогваме. Това е ДС бе дами и господа, създадена е от КГБ и има(т) столетен изпитан и ипипан опит!
  Какво искам да кажа, че трябва да се први отпор, но тактично. Постеппенно да се печелят успехи, стъпка по стъпка. С рогата напред се опитаха горяните. Колко, четернадесет и кусур години се противопоставяха и ги съсипаха и не кой, а и кои го направиха? Собствените ни сънародници. Разбира се, с руска подкрепа, но сега да не би да я няма?
  Я вижте, МОЧА още не можем да бутнем, а това показва, че не е лесно.
  Не е лесно и имаш пречещи, дори и сега, не беше лесно и имаше пречещи и тогава на Плевнелиев. Н нали видяхте и чухте речта му пред Европейския Парламент?
  Поне направи това, което видният селяндур не се е и опитвал, дори и когати трима Папи, са го галели по чутурата!
  Хайде, дано сега успее(м) с една малка крачка напред.
  Предполагам, така мисли и стопанина на облигаторната (ни) ежедневна кафе–среща!(?)

 13. Само да попитам /поради незнание/, остана ли неоплюта от “правоверните антикомунисти” дясна личност /от синия край на политическия спектър/? Освен, разбира се – Иван Костов.
  Ще излезе, че скромните демократични промени, постигнати след 1990-та са дело на: прикрити агенти на ДС и КГБ, доносници, марксисти, колаборационисти, герберасти, предатели, далавераджии и корумпета. И на един Данко.
  В този блог отдавна вече съм писал – Плевнелиев е моят президент! Не защото е съвършен, а защото в моя живот по-близък до моето житейско кредо и политическа ориентация не съм имал. И ако ми бъде предложен като кандидат, без колебание, отново бих гласувал за него! Уви – това е абсурдно…

 14. Към Boris:

  Характерно е,че истински репресираните при комунизма са по-толерантни към ниналото на нас, грешниците. Познавам десетки такива, особено покрай онези 11 месеца, през които бях гл.директор на “Демокрация”(и не само). Нито веднъж не са ме упрекнали. Важното за тях (беш)е, че сме заедно и че има някаква полза от моето включване на тяхна страна. От това съм се поучил и аз.
  Най-яростни срещу “бившите комсомолци” са обикновено бивши комсомолци, които не винаги застават с името си, нападайки другите. Голяяямо изключение бяха онези от моето поколение, които не са били комсомолци. Те имат право да казват каквото си искат по темата, но да повторя: обикновено избират да подкрепят хората, които с нещо помагат на антикомунистическата кауза, вместо да ги гонят от своите редици.

 15. @ Любен Пандев

  Вкарването на рекламите, с цел разконцентриране на вниманието от опасни констатации на интервюирания, са само един от похватите на наследниците на бившите “заглушители” от времето на комунистическата диктатура наред със “спонтанното” пропадане на звука, на картината, особено в кабеларките, спирането на тока и т.н., редовно прилагани в предаването “Денят” на Веселин Дремдиев напр. и не само там.
  Логично е човек да си зададе въпроса в чии ръце са доставчиците на тв сигнала?.

 16. До Павел: да, остана. Например Петър Стоянов. Но, най-вероятно ще се намери някой от дясното да оплюе и него де.

 17. Към Иво Инджев
  Прав сте.Винаги са ми били съмнителни крайните типове, които не прощават и не са склонни към компромиси.Такъв например беше Георги Жеков (агент Върбан). Неговият анти -комунизъм беше такъв, че да ти стане жал и да ти станат чак симпатични комунистите, което може и да е било целта на агентурата му.
  Има обаче и друго.Въпросът не е само в прошката и разкаянието.Позволете ни да търсим гаранции,както казваше Филип Димитров.
  Представете си ,че един деградирал алкохолик изведнъж решава да спре да пие .Разкайва се истински и спира.Обществото му прощава и се опитва да му помогне и да го върне към нормалния начин на живот.Трябва ли да го пусне да работи в пивоварна, във фабрика за производство на алкохол или заведения където се консумира?Според мен не , въпреки че съм му простил.
  След като в продължение на 14 години Плевнелиев е ходил в крак с Борисов,позволете ми да му простя и да не искам да вървя редом с него.

 18. Плевнелиев беше издигнат от Бойко. Плевнелиев беше свален от Бойко. Къде беше самият Плевнелиев през това време.
  Една нежна,безволева личност.

 19. Въпреки всичко и въпреки поклоните на Плевнелиев към бокоТИКВАТА, мутренският “геЙнераль” от народната милиция трябва да подложи врата и ушите си на Плевнелиев. И да му даде поста на генсекь на геЙрберастката му шайка. Така има някакъв шанс ГЕйРБь( пропаГАНДОНИ за евроПЕЕВСКО РУБЛОаZZийство на БУДь) да се превърне в “НОРМАЛНА” и обикновена “евроатлантическа” и “европейска” “пар(т)ия”, нали! Одите на донь байХУЙаньЮ ви геЙрберасткиЙ, одите на агенть БудаХари, одите на хуйло ви!

  ДОЛУ МОЧИ-те, одите на хуйло си!

 20. Към Рейгън/Тачър:

  Както и друг път е ставало във форума, от една дреболия възникнаха страсти, обобщения и обсъждане на една личност. Не съм целил това. Обърнах внимание върху една промяна. За мен тя има значение, още повече, че познавам Плевнелиев от десетилетия, но отношенията ни се развалиха по моя инициатива заради ГЕРБ. Наистина отбелязах като плюс разграничаването му от ББ.
  Едно мога да кажа за него: позицията му срещу русофилщината (рашизма в днешно време) е последователна и не подлежи на съмнение, което за мен е от голямо значение. На тази тема сме си говорили не веднъж през годините, когато му бях ядосан заради ББ.

  А фактът,че той е по-уважаван на Запад, отколкото на изток от сръбската ни граница, е повод за размисъл също…Но не и покана да продължим да се занимаваме с личността му безкрайно.

  Ще ми бъде интересно дали ще направи следваща крачка (апропо, във въпросното интервю той спести похвалите за ББ и острите си критики към онези, които не искаха да си “играят” с него, вкл. не спомена нищо за злополучната кандидатура на Герджиков за президент, която горещо подкрепяше, нападайки по онова време отказващите да гласуват за него демократи).

 21. sms💙💛
  04.09.2023 в 11:56

  @ Любен Пандев

  Като повдигнахте темата, да споделя и аз нещо.
  В деня, когато арестуваха ратко младич (мисля, че беше лятото на 2011г.) и съобщаваха новината по вечерните емисии на бтв и бнт (след 22.00 часа), “внезапно” пропаднаха звукът и картината и по двете програми…
  После проверих случайно да не е имало някаква внезапна лятна буря, ураган, торнадо в София и района…ама нямаше.
  “Много странно!”, рекох си…а на сутринта, връщайки се към този факт, прецених, че нищо странно не е имало..Просто..”работят” другарите…на тихия фронт.

 22. До Р1:
  Пропуск. По негов адрес лайнометът тръгна с нарастваща скорост веднага след “Иване, кажи си!” После след “разбитите авари” вече беше на макс. за последните 2-3 години – да не говорим.
  Аз също имам своите резерви, но не бих си позволил да ги правя публично достояние.
  Изобщо да издавам категорични присъди на обществени личности, заемали /щи подобно високо положение смятам за недопустимо – твърде ограничена е достоверната информация достигаща до мен. Позволявам си единствено да задавам остро вълнуващите ме въпроси и да очаквам отговори… Или да ги търся по пътя на логиката.

 23. Павел Тинков 💙💛,

  няма нужда от лайномет бат’пешо – той си носи греха и за ЗАКОНА ЗА ЛУСТРАЦИЯТА и за ЗАКОНА ЗА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА – и двата много важни за елиминиране на руското влияние тук и не Иван трябва да си казва , а той самия и за раздора в СДС чрез приближените до него бисеров, бакърджиев и софиянски и за заигравката му с царя(https://www.168chasa.bg/article/9642358) – каква щеше да е България, ако екипът на Костов имаше още 1 мандат … а бат’петьо заедно с брат си заработиха с байхуя – без да броим личното им обогатяване(като144 дка от гората до гребната база за „Увеселителен Парк“ АД чрез офшорни и онова рамо баш от руменпетков като вътрешен министър 2006г:„За председателя на СДС няма данни за принадлежност към структурите на бившата ДС” – агент ”виктор” може и да няма, но съдията смотал бракоразводното дело на номинирания за президент петърстоянов стана главен прокурор(въпреки обжалването от КБЕС) и укрепи руското влияние и в най-куцащата част на съдебната власт у нас

  * в България държавният глава е избиран с решаващата помощ на дпс – желюжелев и за гоцепърванов за 1-вия мандат и 2011г въпреки помощта на дпс гоцевия калфин загуби …

 24. Дядо ми, светла му памет, обичаше да казва:
  “Ако тръгнеш да дириш на гладки дъски чеп, все по кютуци ще се водиш.”
  Кой разбрал – разбрал. /това по приятеля ЖОРЖ/

 25. Борисов го изпраха за кюлчетата, обаче кой ще отговаря за поредния национален обир, излязъл на светло. Вместо две ЖП линии до Пловдив, “гражданите за европейско развитие” сложили една???!! Кьовеши си иска парите обратно. Кой ще ги връща Другарю Бойко?? Ти ли, който го играеше Биг Босс и всички публично и без срам ти целуваха мазната ръчица или може би ограбения за пореден път от теб и другарите ти, Български народ. Малко ти бяха Къщите за “Гости” с които обзаведе Крадците около теб. Малко ти бяха кражбите по Магистрали, Язовири, Земеделие, Лукойлските афери с В.Златев.
  Слушам те как безсрамно лъжеш, че А.Петров нареждал държавата. Мъртвия А.Петров. Той ще те намери и в АДА и ще си разчисти сметките с теб. Няма да ти се размине! Явно много ти е пречел и сега се кефиш, че го няма и плюеш на гроба му лъжи. Няма да ти се размине тая наглост!!! Може да си много проЗ, обаче това не е оправдание!!!

 26. Павел Тинков 💙💛,

  ако имате предвид Президента Плевнелиев – гърнето на дясното беше счупено , но образът му пред света работеше за дясното и не беше фалшив …
  – а ”силата” на (президента)стоянов и досега е в публичната ПРЕДСТАВА за него и медийния комфорт, но истината е, че президентското му вето над закона за лустрацията(3-тото тогава за месец) втвърди парламентарната група на ОДС по показателен безпрецедентен начин(твърде ОПАСНО ЕДИНСТВО за тези, които тогава дърпаха конците на президента) – за ОДС Стоянов вече не беше “нашият президент”, “нашият Петьо”.
  В разговор между него и НИС, Костов го предупреждава, че се задават избори и има нужда от единство и че ще гласуват против ветото – Стоянов настоява за среща в НС и на 10 ноември 1998 137 депутати, ръководството на партията, правителството, парламентарните секретари на крака и с аплодисменти посрещат Иван Костов в парламентарната зала – след него пълна тишина среща бодряшки нахиления петърстоянов:
  ’’Грозно мълчание! Така го посрещнахме”, каза син депутат пред журналистите
  – квесторите сочат на президента да седне от дясно, а стоянов настоява да не придават ”чак толкова официален характер на приятелската среща …не мога ли да седна до вас?” – от министерските банки му отговарят с мълчание…
  – Стоянов чете от листовете с указа, че връща закона за администрацията, защото намира за ‘’нецелесъобразни лустрационните текстове в него’’ и пита залата:
  “Защо написахте такъв закон… неведнъж сме казвали, че няма да има политическа разправа? Говорих с баща си, с вицепрезидента , с други старци, пострадали в ония(!?) времена. Те, а не аз, смятат, че е безкрайно късно за такъв закон… властта е у вас, защо досега не махнахте комунистите от ключовите постове? ”, т.е. БЕЗ ЗАКОННО ОСНОВАНИЕ, а в същото време повторя думите си още от първата годишнина на ОДС- управлението, когато изцепи, че ‘’вредното политическо високомерие е характерно за новата власт… АЗ съм президент на всички българи и не мога да пусна такъв закон ’’ – от залата многогласно настойчиво : “у-у-у…” и от трибуната
  Светослав Лучников:”вие не сте президент на комунистите, а на целия български народ”
  Пловдивски депутати питат ‘’откъде накъде…кой те избра и кой лежа по барикадите, за да влезеш в президентството… смени си невнятните съветници…”
  Министърът на държавната администрация Тагарински: “ Точно такъв закон обещахме на хората’’ и от Народен съюз го подкрепят, че си потрошил краката месеци наред да се разправя с тях, докато ги склони да се откажат от ”цял” закон за лустрацията:
  ”Ние склонихме, че сме обща група, а сега един само президент въстава срещу нас’’
  Костов(пак при аплодисменти): “Преди две години Петър Стоянов спечели гласовете на умерения център, на хората, които се колебаеха дали да ни подкрепят. Той доведе в нашите редици мълчаливото средно мнозинство от гласоподаватели. Но ако върне закона, тези избиратели ще се разколебаят и няма да ни следват. За кого ще е полезно това?”
  Бакърджиев(ОТ МЯСТО): “Досега ние търпяхме и гледахме спокойно как връща закон след закон, над които ние сме работили. Той да не се мисли за пазител на правото в държавата. Време му е и той да признае, че е грешен.”
  Веселин Методиев :’’… президентът е тръгнал да губи и доверието на твърдото ядро в СДС.
  … ЕДИН СЛЕД ДРУГ ИЗЛИЗАТ ДЕПУТАТИ НА ТРИБУНАТА на НС :
  “Не може ние грешни, а ти – целият в бяло… като върнете нашия закон, ще спечелите любовта на опозицията, сам ще си плюете в лицето…”.
  Йордан Соколов: “Нека г-н Стоянов сега излезе пред журналистите и като един блестящ юрист им обясни защо няма да върне закона за администрацията”
  – конфликтът се задълбочи с последвалото тв обръщение – в прав текст стоянов казва: “такава норма е закъсняла и би могла да разедини българското общество … декомунизацията ще стане с пазарни реформи, а не със закон за лустрацията”
  – единствен той можеше успешно да атакува управлението на ОДС , защото неговата сила тогава е точно в публичната представа за него и в медийните обръщения, а (П)стоянов НЕ го беше грижа за наложителния за реформите 2-ри мандат на ОДС , а само за неговия 2-ри мандат и точно фалшивият му образ на седесар го лиши от него
  – истината е и че много бързо стана царедворец, после рамо до рамо с цветелинабориславова и семейно първи бойковисти …

 27. @よ
  05.09.2023 в 09:58

  Благодаря ви за информацията за Петър Стоянов. Това са известни факти, но явно и повече от 20 години от края на президентския му мандат има смисъл от припомнянето им. (Което не означава, че след него публичното говорене на Стоянов не си заслужава да се чуе – също, впрочем, както това на Плевнелиев).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.