Идеята 24 май да е национален празник била странна и безумна, според бранители на рашисткото статукво 3 март

Инициативен комитет 3 март” ще брани наложения без никакви референдуми и “всенародни обсъждания” от постсъветското статукво в Народното събрание преди 32 години руски празник, натрапен като заместител и продължител на 9 септември, но вече не като съветски, а като руски факт от българската история. Поне да не се бяха нарекли участниците в упражнението “инициатори”!

Не може да си инициатор на “движение”, което вече беше обявено публично и с патос като лична инициатива на Радев от самия него. Може да се наречеш всякак иначе ( участник, поддръжник), но не и инициатор. Направо си е узурпация на чужда идея. В света на иновациите и патентното право за такива неща дават под съд. 

И отгоре на всичко да твърдиш, че нямаш нищо общо с инициатора!

Всъщност “инициаторите” в голямото си мнозинство бяха и в инициативния комитет за преизбира на Радэв за президент. Остава да кажат също, че са го издигнали по своя инициатива, към която той не е имал отношение.

Инициативниците не заслужат коментар човек по човек. Достатъчно е да видиш сред тях лицето на най-голямото самозаплюване в българската журналистика, каквото е лицето Явор Дачков, прескочил от крайното си преклонение пред Иван Костов директно в червения полог на (премиера) Сергей Станишев, за когото написа следното в партийния в. “Дума” на 18 юни 2013 г. в статията си „За казуса „Пеевски” без предрасъдъци”:

„Без да се притеснявам бих казал, че Станишев, в качеството на лидер на европейската левица, е единственият легитимен европейски политик в България, който поради европейския си пост най-малкото гарантира нейната европейска ориентация. Няма да изброявам другите му качества, които той прояви през годините, но е факт, че за втори път след краха на Виденов, БСП участва в управлението на България при лидерството на Станишев. ( Като не броим доброто и пласиране и при Сакскобургготски). Искам да кажа , че тази партия не умря въпреки всички прокоби и не само това. Издигна на водещи места нормални и интелигентни хора, като постави в ъгъла одиозни фигури от миналото. Срам за всички тях, които днес му искат оставката”.

За разлика от него Дърева поне е последователна в червендалщината си. А и лично съм й признателен за високата оценка да нарече “инджевчета” българите които пледират за премахване на МОЧА. Край нея логично стои и Ангел Марин, бившият генерал, който изкласи до вицепрезидент на Първанов след изявлението си, че България трябвало да изпълни командата “кръгом” по отношение на НАТО.

Ще се спра съдържателно, макар и кратко, само на реченото днес от инициаторката Искра Баева, че предложението 24 май да стане национален празник било “странно и безумно”.

По-обединителна дата за честване от всички българи не може да се измисли. Бих предпочел 6 септември във връзка със Съединението като плод на осъзнаването на българската нация и откъсването й от руската опека, но си давам сметка колко вбесяващо е за рашистите всяка година да им напомнят, че българите са отхвърлили руския диктат и са се обединили въпреки него. Те, рашистите, няма да си го признаят, но (поне това) знаят и ще се противопоставят както срещу всичко, което не се харесва и днес на московията.

Излиза, че “инициативниците”, за които Баева е представителна, намират общобългарското съгласие за 24 май за нещо странно, че и безумно дори. 

Наистина е безумно да се твърди това, но не е странно изказване като за рашисти. 

Предлагам на всички, които имат достъп до публичния дебат по темата ВИНАГИ да припомнят какво бае Баева- това което си знае!

Как да развееш руско знаме на 24 май, друго си е руският празник 3 март!

 

37 мнения за “Идеята 24 май да е национален празник била странна и безумна, според бранители на рашисткото статукво 3 март”

 1. Въпреки, че съм пловдивчанин, понеже имаше идеи за Съединението, на 24 май честваме нещо по-старо и го смятам за по-подходящ за национален… На Съединението си му е добре, като официален. Разбира се, трябвa и е хубаво да се добавят щрихите за подривната дейност на московлии…

 2. Може после да допълня нещо, но засега предлагам рублоядните КОМисарски шлюхи да се върнат към истинското си име – “4 хиляди” ! РУБЛИ , разбира се !
  Това е бай-ТОЧНОТО определение(направо в десЯтката им) , за тези паразитни плазмодии, начело с даЙ-чковичЬ и баЙевНаЯ! Одите на хуйло си!
  И наистина е БЕЗУМНО 24 май да стане национален празДникь, според тези рублоядски лумпени и дИбильи, защото те не са “българи” и НЯМАТ нищо общо с България, НАЛИ!
  Затова – чемАдань-вАкзаль-Хуйлостань! Нека си чества 3 мартЬ в матушката им – Московията! Но на точната дата на истинският 3 МАРТ 1918г. , Брест-Литовск!

  ДОЛУ МОЧИ-те, одите на хуйло си!

 3. БОКЛУЦИ! ДГД-ПНХ!
  пРЕЗИДЕНТ Фърчилков дава всичко от себе си да му се размине импичването по технически причини. Само да се отвори дума по какъвто и да е повод за ППДБ на мига се задавя от безсилна злоба и неподправен яд. Направо инкасира “СЪРЦЕТУП” както със свои думи описваше любимата тъща инфаркт-ата.
  Но пасаран на “инициативата”. Стигне ли се до референдум той практически ще бъде между евроатлантическия избор и рашизма на държавата ни. Друго няма.

 4. По безумна и странна идея от трети Март няма .Коя да е датата трябва да се помисли добре,но при всички случаи да не бъде трети Март…
  За мен лично трети Март е равнозначен на 1ви Април – ден на лъжата и нищо повече.А това ,че има хора, които са чак до такава степен пристрастни,че умишлено да игнорират истината е отделен въпрос.Те може да искат и девети Септември да е национален празник .Ще имат да взимат.
  Аз съм за премахването на МОЧА .
  За смяната на Трети Март с друга дата и
  не на последно място ЗА Смяна на химна.Сегашният ни химн е от комунистическо стихотворение и това,никак,ама никак не ми харесва(пък и Дунава не е до Стара Планина,а е отдалечен на 200км ,как синее до нея не знам).
  Мелодията на сегашният химн е за рязане на вени.
  Моят химн ,българският химн е Шуми Марица!Тържествен марш, който те вдига,жив ,свеж,повдигащ бойният дух.
  Националният празник на България трябва да е 10ти Януари ,знамето ни да се смени на Бяло ,Зелено,Бяло,химна да е Шуми Марица,а на мястото на МОЧА два пъти по голям паметник на Рейгън, Тачър, Пиночет и Папа Йоан Павел втори преплели ръце …

 5. Как пък нашите Ора търсейки обединителна фигура за кандидат за президент поне веднъж не се сетиха, че го имат само на 100-тина км от столицата в лицето на най-успешният кмет в най-новата ни история при това читав и с чувство за хумор. Д-р Панчо Панайов който изпаднал в “немилост” в една от най-тежките години на синята идея 1995г. сформира т.н. ДДК и разгроми още на първият тур сите конкуренти. Дори кървочервени дупничани псувайки го признаваха : “Върши си работата, “копелето”.

  Панайотов Панчо
  29 август 2019 г. ·
  Пиша за разведряване на тези, които не спят. На работа съм. 23.30часа е. Циганска махала. Влизам в стаята на леглото 8-9 годишно цигане. Сядам на леглото до него, подавам ръка и казвам: Здрасти, аз се казвам Панчо, а ти как се казваш. Той подава ръка и казва- аз съм Иван. Преглеждам го и докато чакам термометъра, си приказваме. – Иване, ти си симпатяга, пич си и с тази модерна прическа. Той се леко усмихна. Иване, за да бъдеш пич и когато порастеш, ще трябва да учиш. Да бъдеш интелигентен, грамотен, а не прост като…. и се обръщам назад. Там скупчени до вратата 7-8 тинейджъри, 2-3 по- възрастни циганки и на вратата двама възрастни пушат. Всички вперили поглед в мен в очакване да кажа- да не си прост като тези. Но аз казах друго- ей тук няма прости, всички са културни. Те се насмяха, а едно момиче каза- ама и учиме докторе. Добре, я ми кажете кой е Наполеон Бонапарт, те мълчат. В тишината един от мъжете до вратата казва- докторе тоа не е от маалата. Браво, ето, че знаете, а мълчите. А тинейджърката казва- ама той е възрастен и познава целата махала, а ние не.Добре, Наполеон Бонапарт не е от махалата и това е вярно.

 6. Ако позволите, да синтезирам по темата:
  Перфектният вариант за национален празник е 6 септември. Аз лично съм ЗА него.
  Но не винаги в Живота се случват перфектните неща…
  Затова 24 май е много добър вариант.
  22 септември е добър вариант, но не особено популярен.

 7. Спомням си времето, когато сменяха 9-ти Септември с 3-ти Март….. тогава никой не искаше да чуе, че в 3-ти Март няма нищо българско, това е рождения ден на руския император. За начало на третата българска държава могат да бъдат създаването на Екзархията или деня на независимостта. 24-ти Май е голям пропаганден празник за Русия и отново ще бъдем на дузпата на руската пропаганда!!! Дано този път разума да надделее.
  подпис: Русия е проказата на планетата Земя , а РРадев е нейния бацил в България.

 8. Трябва да се популяризира Брест- Литовския договор , в който точно на 3 март 1917 г. Русия се признава за победена държава спрямо България и останалите държави от пакта.
  Значи черно на бяло пише ,че се признават за победени. Тогава нека майкопродавците да празнуват датата колкото си искат

 9. Как да развееш руско знаме на 24 май

  Господин Инджев, ще го развеят и още как и не само руското и сръбското и всяко уж славянско знаме. Чуйте тази дума! 24 май е бомба със закъснител и нищо чудно защо я предлагат и кой я предлага. Не случайно ще си имаме ДС за кмет на София.
  Но на 6 септември на деня на съединентието не могат да развеят никакво друго знаме освен българското. Чуйте тези думи! Защото времето ще покаже правотата им.

 10. До Рейгън/Тачър,
  Шуми Марица е по мелодия на немски хумористичен марш

  https://www.youtube.com/watch?v=WnvJuRuNppw

  Ето това е моето мнение за химн на България.

  https://www.youtube.com/watch?v=1Cy_-eBMslE

  Стихотворението “Де е България” на Иван Вазов

  Де е България

  Питат ли ме де зората
  ме й огряла първи път,
  питат ли ме де й земята,
  що най-любя на светът.

  Тамо, аз ще отговоря,
  де се белий Дунав лей,
  де от изток Черно море
  се бунтува и светлей;

  тамо, де се възвишава
  горда Стара планина,
  де Марица тихо шава
  из тракийска равнина,

  там, де Вардар през полята
  мътен лей се и шуми,
  де на Рила грей главата
  и при Охридски вълни.

  Там, де днес е зла неволя,
  де народа й мъченик,
  дето плачат и се молят
  се на същият язик.

  Там роден съм! Там деди ми
  днес почиват под земля,
  там гърмяло тяхно име
  в мир и в бранните поля.

  До чукарите Карпатски
  е стигнала тяхна власт
  и стените Цариградски
  треперали са тогаз.

  Вижте Търново, Преслава –
  тие жални съсипни:
  на преминалата слава
  паметници са они!

  Българио, драга, мила,
  земля пълна с добрини,
  земля, що си ме кърмила,
  моят поклон приемни!

  Любя твоите балкани,
  твойте реки и гори,
  твойте весели поляни,
  де бог всичко наспори;

  твойте мъки и страданья,
  твойта славна старина,
  твойте възпоминанья,
  твойта светла бъднина.

  Дето ази и да трая –
  за теб мисля и горя,
  в теб родих се и желая
  в теб свободен да умра.

 11. Абе нека си празнуваме 3-ти март тогава Руската империя капитулира пред царство България и се разпада! Нека не оставяме делото на списобния българин Радославов, който е успял да се наложи Брест-Литовския договор да бъде подписан на 3-ти март 🙂

 12. Не е мое, из НЕТЯ , поне някак си така от сърце ми се струва, може да има забележки, но като цяло (на мен) ми е вярно, да го запазим, ако искате:

  а кой пита българския народ дали иска да е във Варшавския договор или в СИВ ..а някой пита ли българския народ или поне софиянци искат ли най високия паметник в Софето да е на евраZийските червени хуни ..?!..имаше ли референдум ..кой пита БГ народа дали иска да стане 16-та Zадунайска червена република ..както е искал бай Трошо правешкия несменяем и неграмотен сатрап ? а питал ли е некой българския народ БНА -Българската Народна Армия да влеZe в Чехословакия и да мачка чехословашкия народ ? А питал ли е некой българския народ червените кръволоци или техните деца и внуци след 75 години борба с чорбаджиите 🙂 да станат новите червени чорбаджии ..най големите банкери ..zaстрахователи ..Фабриканти ..най големите градски и селски собственници ..? а питал ли е някой българския народ Пловдивския Панаир да бъде подарен на Гочето Гергов социалист и московски гражданин ..подариха му и ЦУМ ..нема по нагли мекерета от промосковските ..те продадоха БГ ..те предадоха тялото на Гоце Делчев на Сърбо-македонците ..те иzбиха цвета на българската нация и обраха всичко построено Zа 45 г робски труд ..чреZ УкаZ-56 .. грабителската приватиZaция и фалита на всички БГ банки където иZгоряха париците на сите трудолюбиви българи ! тогава немаше ни НАТО ..ни ЕС в БГ …и да припомним на промосковските комунета ако са Zaбравили ..че от 1944 г до 1990 г комунетата бяха zабранили 3-ти март ..беше си най обикновен работен ден..не беше никакъв национален праZник..а бе вие промосковците се въртите като фурнаджийски лопати бре ..3-ти март не е праZник ..сега 3-ти март е най великия БГ праZник ..религията е опиум Za народа това проповядвахте 45 г и направихте българите атеисти които нямат страх от Господа Бога ..сега иZведнъж станахте най православни от православните ..не мое да се раZмине човек в Православните храмове от комунета на Великден и Коледа ..даже ги приватиZирахте… Коледа е приватиZирана от ПреZидентсвото ..а Велик ден от Мая манолова и другите промосковски мекеренца !

 13. припомням стария виц за един,който като знаел какъв инженер е,го е страх да отиде на доктор.Та Баева като знае какъв ”културтрегер” е,24 ти май и е странен и безумен.Това ни беше социалистическата ”интелигенция”,добавете за разкош Дюлгеровна и Пирговица…

 14. “Народният ни празник Кирил и Методий, който се празнуваше твърде тържествено из цялото ни отечество, можа да въодушеви и да събуди убития народни дух толкова много, особено в простолюдието, щото с него не може да се равни друго никое средство. Като се зададеше Кирил и Методия — сякаш че идеше нещо необикновено, по-тържествено и от Възкресение.”
  Захари Стоянов из “Записки по българските въстания”
  Книга, която всеки българин трябва да прочете, преди да се нарече патриот.

 15. 6-ти Септември е денят!
  На 24-ти Май ще честваме нещо, което доскоро се казваше славянска писменост. Може да сме я разпространили, но не и измислили. Има си друга опашка крушката и не пасва.
  Ако идеята е да не дразним Руснаците то по-добре да си оставим 3-ти Март. И МОЧА да им оставим и Альоша, и …
  И живял съм и по други места, но такава тъпотия не съм виждал.

 16. П.П. Може би трябва отново да връщаме аргументите от писанията на техните продали се комИМПЕРновски рублояди , като “дедото” им и гошо Тарабата, от времето преди да дойдат болшевишките им ТЪПькачи на власть в Московията им , до 1918г., и преди да “станат” “тесни социалисти” ……..”тесни”!
  А също и савецките писания на коларовичЬ от архива на Азиатския департамент за “авантюрите” на московския ом царизъм!
  Одите на хуйло ви!
  Сигурно баЙ-баЙ-баЙевНаЯ е запозната с “трудовете” на техните “пар(т)ийни” “вождове” и “класици” , нали все пак тя се води за главният истЕрикь на БКПь?!? Оди на бай ти хуйло!

  ДОЛУ МОЧИ-те, одите на хуйло си!

 17. П.П.1. Също е добре отново да припомним и за “авантюрите” на царя-АсвАбАдитель по времето на отделянето на българската екзархия от Фенер, а и на “авантюрите” на сина на царя-АсвАбАдитель по времето на сръбско-българската колониално-освободителна война . Можем да добавим и писанията на Захари Стоянов и Симеон Радев от това време………….

 18. Към Миро!
  Не знаех,че Шуми Марица е взета от немски марш.Чух внимателно,има сходства,има и напълно съвпадащи мотиви,но има и разлики.Дали е плагиатство или случайно съвпадение не зная,но аз продължавам да харесвам мелодията и текста.
  Съгласен съм и с вашето предложение “Д е е България”.Има огромен избор от по добри от” Мила Родино ” алтернативи.

 19. П.П.2. А най-добре е да се вземат директно писанията на “граф” игнатиевЬ използвани от г-н Инджев за “Измамата Санкть-Стефано” , също писанията на тютчевЬ, на писмата от Евгений Утин , а и на самият Стамболов и другите възрождрнци – Раковски , Ботев , Левски……
  В допълнение и болшевишките “родоначальници” и “идеолози” – карлЬ марксовичЬ и фридрихЬ енгелсовичЬ……одите на хуйло си!

 20. Поклон за Миро! Точно така е. 24-ти ще бъде по-неизкоренима руска пропаганда от 3-ти. Да, ден на буквите, книгите, знанието….. но България, Държавата България не е създадена от това.6-ти или 22-ри, аз съм за втората дата. Въпреки, че ако се разровите и прочетете повече исторически извори, ще разберете че Третата българска държава е с начало Екзархията. Но там са натрупани толкова много лъжи и тиня, че трудно ще изплава историческата истина.
  подпис: Русия е проказата на планетата Земя , а РРадев е нейния бацил в България.

 21. Иване, Георги Делчев се казва великия българин, Георги е кръстен от родителите си!!! Стига сте помакедончвали името му на Гоце.

 22. Ако вие имащите претенции за просветени и демократи не можете да се разберете за празника, как очаквате другата част от българите с носталгия към соца и Дядо Иван да ви подкрепи?? 24 Май бил по-зле и от 3 ти март??? Сериозно ли господа?? Много ви е страх от славяните. Хем руснаците не били казвате славяни, хем пък ви е страх че са славяни. Не мога да разбера тази странна логика. Да си представим, че Путин падне и Русия стане цивилизована държава. Те между другото и сега си признават че АБ то им идва от България. Тогава няма ли да си кажете, ейй по-добре да беше 24 май.
  Когато си избираш Национален Празник то не е за 5 или за 10 години.
  Днес ми харесва така, ама утре пък иначе, защото било по-добре.
  България е много много много стара общност , държава , нация. В Историята и има много освобождения, много войни, много победи. Много империи са стъпвали тук и са си заминали но Българския Дух и Корен останаха. Националния Празник бива да чества това. Качествата на тази нация. България само може да се радва, че е дала писменост и просвета на славянските народи а не да се страхува от това.

 23. Да…. другаря Дачков каза, че ако се смени “националния” 3 ти март, ще изгубим националната си идентичност. Отначало се запитах, какво в повредената му черепна кутия го кара да плещи такива неща, но после ми светна. Предложение от гневен човек под чехъл (Радев), прегръщащи предложението идиоти (готови дори да го доразвият и обслужат) на интересни позиции и винаги с опит да си оставят вратичка, през която да се измъкнат. Така си мислят (за съжаление го правят на наш гръб ), че могат да продължат противното си дело, превърнало се в начин на съществуване за тях. За зависимостите им дори не ми се мисли. Те си ги знаят и се страхуват. Много. Ама много. Те, живи да ги оплачеш или пък не, нямат национална идентичност. Ох “горките страдалци”. Интелектуален боклук.

 24. Миро,

  дали немския композитор е писал за боевете при Шипка, когато опълченците пеят ”Шуми Марица” и печелят една вече загубена война, защото на тази мелодия още през Възраждането се пеят думите на ”Слънце Зорница“написани от един котленски учител – не е случайно, че точно след Съединението песента става химн на обединяваща се България – и в Сръбската и в Балканската война българските войни печелят битките си с ”Шуми Марица“ – полковите оркестри свирят химна по време на битки и точно когато силите са на изчерпване под звуците на ”Шуми Марица“ с могъщото българско ”Ура“, начело с полковото знаме и командирите си помитат врага – руснаците са изпитали на гърба си българското “на нож” под звуците на “Шуми Марица” и в Добруджа и в Македония и затова опитите след 10 ноември да се възстанови като национален химн са заплаха за руския план за прехода – това е химн на българската еманципация, на 2-ро освобождение от “асвабадители”-те
  – няма друг подобен химн в света възпяващ едновременно трагизма и величието на един народ и няма значение , чия е музиката , но сега такава ”Марица” ще отнесе и пловдивския Алкашка и не само каменния дангалак на тепето
  https://www.youtube.com/shorts/Mu3MHyTIpQk

 25. Към Dok
  “Да си представим,че Путин падне и Русия стане цивилизована държава”.
  Не си го представям.Никога няма да бъдат цивилизована държава.Това са варвари,диваци и убийци.Русия не е агресор само заради Путин.По скоро е обратното – защото Русия е агресор,затова начело е Путин.
  Това ,че има по някой Булгаков и по някоя Политковская чат пат, не е благодарение на руското ,а въпреки него.
  Ако се промени ,то няма да е вече Русия ,а ще е нещо друго.Там , където християнството е безсилно да промени човека ,а се променя то самото и се превръща в езичество,там надежда няма.
  Хората, които предупреждават в блога за 24 ти Май ,ни предупреждават,че с този празник отново ще може да се спекулира.Повярвайте ми ,махането на 3ти Март ще бъде много, много по трудно от премахването на МОЧА .Да изкорениш тази лъжа от нашето общество е почти невъзможно, въпреки всички цитирани факти и книги на г-н Инджев.Затова е необходимо да се помисли добре,а не да стане от “Трън та на глог”. 6ти Септември изглежда като най-удачен вариант на пръв поглед.

 26. Без Cъединението щеше да има само една задунайска РУСКА ГУБЕРНИЯ и една ОСМАНСКА провинция ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ ! Къде е България и какво друго иска да чества тоя заблуден НАРОД ?!

  Нека всеки се почеша по главата преди да се изкаже.

 27. Същите тези геройски защитаващи трети март сега,45 г.крещяха КПСС .БКП и празнуваха /и ние останалите бивши хора/ и дв9оиния им празник 9.9. И 7.11. А сега не искат милия им спомен во главе с МОЧА,алъошата и мн.други да не са най,най.Продажни душици .

 28. Ние сме българи и ние сме за Съединението!
  Русия си присвои 24-ти май така, както си присвои земята ни и историята ни. Съединението е един от ударите, които еманципиращата се българска държава, начело със своя млад княз идеалист, нанася на всеядната и ненаситна Русия. Съединението на 6 септември трябва да бъде нашият национален празник, въпреки мненията (може би основателни), че в по-дълносрочен план то се явява пречка за пълното осъществяване на нашия национален идеал – присъединяването на родните български земи в Тракия и Македония с живеещите там родни българи. Нещо, което остава и ще остане национален блян. Все пак самата дума “съединение” има силни символни послания. Тя е обратното на онова, в което Русия и СССР превръщат България – сателит (по думите на проф. Н. Долапчиев).

 29. до коментиращия “Рейгън” ( надявам се българин)
  Аз няма да споря по този въпрос за съдбата на Русия и народа и но като прочетох коментара Ви в ума ми изплува нещо от Апостола. От Бачо Левски, който всички тачат най-много и дори предателите на България окачат портрета му над бюрата си.
  Спомних нещо от него. “”Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.”
  За мен по важно е ние Българите да си намерим мястото в модерния свят и да спрем с лутането какви сме и на кого служим. Да не сме от руснаците повече руснаци , от французите по французи, от испанците по испанци от американците по американци и в крайна сметка да излезе, че сме нищо.
  Енергетиката на държавата е ужасна. Няма да повтарям черната хроника. В 19.00 я повтарят ежедневно.
  Енергетиката на държавата е мътна, замърсена. Народа безпътен, търси спасение от хилядите бандити, които трупа на Социализъма охрани. Докато тази отрова не се отмие, още дълго ще страдаме.

 30. Напълно подкрепям ВИСОК и МИРО, готвят ни поредната руZко-вошкаро-коминтерновска лимонка, с която влизаме в безкрайни спорове и обяснения. Докато Съединението е чисто българско и напълно безспорно! И да, не “Гоце”, а “Георги” е записано в църковното рожденно свидетелство на големият ни комита. “Гоце” е селското иргенчЭ и рЭзидент с големия шлем от Сирищник, известен и като “Триперот” (познайте защо). А за баянията на искра баЭвна – ми какво друго да каже първата снаха на коминтерновския терорист александър пеев, един от организаторите и вдъхновителите на атентата в “Св. Крал/Св. Неделя”, който официално е най-големият терористичен акт до 11.09!!!

 31. Едно трябва да осъзнаем, че ние сме Евроипейци.
  И е прекрасно, че сме члинове на ЕС!
  Това са го искали и прокламирали всички истински български патриоти.
  Дедите ни са работили и живели в Европа, много от тях са се просвещавали там. И това е останало в българското съзнание.
  Америка е демократична, но аз не бих могъл да живея там. Така ми се струва, и когато преди много години успях да напусна Ада, бях се „запасил“ за всеки случай и с познаването на английски, за да съм по–универсален.
  Сега, за да сме универсални, тябва всеки един от нас да владее английският, защото това е условието за да се разбираме на интернационалн ниво.
  Коя дата да ни е национален празник не е маловажно, но 3. Март е неприемливо. И за да откажем лизачите от тази дата, само трябва гласовито да я „ПОДЪРЖАМЕ“ с аргумента, че на нея е подписан победоносният мирен Брест–Литовски договор последвал с поражение на Русия. Това трябва постоянно да им са натрива на носът. Тогава от Москва ще дойде и заповед, тази дата да бъде изоставена.
  За съжаление са се навъдили прекалено много дембели, които иначе не могат сами да се прехранват.
  ,,Четирихилядните приходи“ след загубата на войната в Украйна, така или иначе, ще секнат защото няма да има кой да им ги дава.
  Слава на Украйна!

 32. Уважаеми Господин Инджев,
  И друг път съм изразявал мнение, че, от гледна точка на причина и следствие, без Златен век и Будителство нямаше да има Възраждане, Освобождение, Съединение и Независимост. Така че (поне в моите очи) 24 май и 1 ноември са с по-голяма относителна тежест от 6 септември и 22 септември. Но тук има нещо повече. Да, вярно е, че ще е вбесяващо за рашистите да им се напомня на всеки 6 септември, че българите са отхвърлили руския диктат, но още по-вбесяващо ще е да бъде нанесен директен удар върху доктрината на панславизма – върху претенциите на Русия да бъде смятана за единствена и незаменима покровителка на православните “славянски” народи. Тази разлика за мен е много съществена. Да, 6 септември е върховен акт на национално обединение, но все пак е събитие с по-скоро локално значение. 24 май е нещо друго – празник на духовност и култура! Празник на потребата на българина да не може без Небе! Златния век е уникален български феномен, който го няма в историята на никой друг народ. Никой друг народ няма Азбучна молитва (написана от Константин Преславски)! В противовес на византийските твърдения, че българите били диваци и варвари цар Симеон пише Pax Simeonika! Е, и в наши дни има много западноевропейци, които смятат българите за диваци и, когато посетят България, с учудване констатират, че българите били топли и гостоприемни хора. Заявяването в Брюксел на 24 май за български национален празник е възможно най-същностното послание кои сме ние – със същата символна тежест като на Pax Simeonika. 24 май е най-добрият изразител на българския принос към Европа – благодарение на своето духовно израстване (и вгръщане) българите успяват да спрат и да абсорбират азиатската инвазия и така да позволят на Европа да направи Просвещение и Ренесанс. Може и да ни е трудно да обясним на европейците кой е Чардафон, но е не само привилегия, но и наш дълг да им разкажем за Борис и Симеон, за Климент Охридски! Това е. 24 май ще обезмисли както руските попълзновения върху нашата култура и история, така и напъните на македонизма. Никаква друга дипломация и политика не може да свърши онова, което един разказ за 24 май би могъл да има като ефект. Само си го представете – Симеонов свят срещу руский мир!

 33. @Михайлов

  Никой не е отменил все още 24.Май, празнуваме го и ще го празнуват и тези след нас!
  Но него го има , само защото я има България! А тя се ражда от пепелта за трети път именно чрез събитието (наречено от Вас “събитие с локално значение” ) СЪЕДИНЕНИЕ !
  Няма Съединение – няма България , няма и 24.Май . Всички говорят да не се разделя нацията ,да потърсим компромис, да се обединим и т.н. ама бягат от датата 6.Септември за НАЦИОНАЛЕН празник като опарени ! Чий ли интерес не смеят да настъпят? Ако не са Ви го възложили специално, можете да си спестите разводняването на дебата.

 34. Михайлов,

  в подкрепа на тезата ви цитирам коментар на г-н Иван Костов(януари 2022,БНР) по повод намесата на ЕС в спора ни с Македония:
  “Тръгнаха по безобразен начин да въздействат на България. Наистина абсурдни средства! В Европа говорят за мултикултурализъм, особено в Германия. И там, например, казват, че България не е имала национална държава през Средновековието. Което е абсурд. България е имала национална държава. България е имала държава с право, с език, със собствен превод на Библията на български, след това става църковно-славянски, но България е имала нация средновековна. Понеже никой не е имал по това време, или единични държави са имали нации в средновековния свят, хайде сега България, там, да го преглътне това някак си, да го забрави, ако може. Какво значи мултикултурализъм? Мултикултурализъм значи на България да й се признае, че е била това, което е била. Била е! От това, разбира се, не следват никакви претенции или кой знае какво основание за самочувствие. Нямаме основание. Тук много бъркат тези патриоти или националисти … но това е факт, това е нещо, което е реално…”
  – още 1402г след завладяването от османците султан Баязид I издава ферман за правата от „старо време“ на манастирите – гарантира правата на монаси и сигурността на манастира.
  Точно манастирите са средища, които акумулират всички възможни форми на обществен живот – религиозен, икономически и културен и на манастирските средища дължим опазването на книжовността, на писмената традиция, разпространяването й . Страната е покрита с плътна мрежа от метоси в по-важните селища – те са едновременно молитвен дом, хан и средище за просвета. С най-добре развита мрежа от метоси са разполагали най-големите бълг. манастири – Рилският, Зографският и Хилендарският.
  Връзката на манастирите с метосите са монаси друмници, които поемат главно просветителски функции – това е български феномен с много древна традиция на обнародване, на довеждане до всички на знаенето. През времето ни в османската империя тази система е способствала и българското национално съзряване за автономна държава. През всичките векове липсата на собствена държавност не се е прекъсвала тази монашеска дейност – за значението на която българската историческа наука все още е в дълг. Известни таксидиоти са Йосиф Брадати, Паисий Хилендарски, Неофит Бозвели, първият бълг. екзарх Антим Видински, Иларион Макариополски, Софроний Врачански…
  За таксидиоти се изпращат най-интелигентните монаси – повечето са с архимандритски сан, мнозина вече са били и игумени и имат социален опит.
  – 1810г когато руснаците изпепеляват Свищов са изгорени е големи православни черкви и от 9-те метоха (вкл.този на манастира Св.Екатерина от Синайския полуостров в Египет, на манастира Зограф и др.) остава само този на Хилендарския манастир с черквата и малка четква на калето – всичко е окрадено – през войните на наша земя руснаците изнасят много богати манастирски библиотеки и това е голямата им възможност за фалшификация и на историята ни пазена там … хиляди непокътнати през османско ръкописи създадени през столетията – тук са първите христоияни в Европа , български е и най-стария манастир…

  – а г-н Костов 2014г би камбаната за загиването на нацията ни
  (https://faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/ivan-kostov-balgarskata-natsiya-zagiva-15439)

 35. Да не губим фокуса. България трябва да има национален празник, който не разединява, а обединява нацията. Затова първо трябва да бъде убеден всеки българин (рашиZтите не са българи), че това не може да е 3.март, поради което трябва да бъде премахнат. А дали ще е 24. май, 6. или 22. септември, е второстепенно. И трите дати са обединяващи за българската нация.

 36. Към よ,

  Сякаш сте прочел част от мислите ми. Напоследък си мислех (по повод на откраднатата книжнина и фалшифицираната история) при какви условия България (пък и която и да е друга държава) би могла да има честни и открити дипломатически отношения с Русия. Доста варианти минаха през съзнанието ми, но накрая винаги остава едно задължително и незаобиколимо условие – нормални отношения би могло да има само и единствено след като български служители от българския Държавен Архив получат достъп до руския държавен архив и свободата да направят дигитални копия на всичката книжнина (книги, ръкописи и пр.) и 3-D изображения на всички артефакти, касаещи българската история в частност, както и руско-българските отношения. (Копия, защото руснаците гледат на всичко, което са плячкосали, като на военни (ловни) трофеи и едва ли биха се съгласили да върнат нещо.) Разбира се, тъй като вътре ще ги има всичките руски злосторства спямо нас през вековете, това ще означава и признаване на историческа отговорност (подобно както немците поеха отговорност за Хитлер). Но без такъв ход, няма как страницата да бъде затворена.

  Към 0815,

  Точно обратното е – без 24 май не може да има 6 септември. Това, което Вие навярно си представяте, е цивилизация. Това, за което аз говоря, е култура. Разликата е фундаментална. Цивилизацията е израз на материалния прогрес на човечеството (достиженията на ума), а културата е израз на духовния му ръст (изява на Духа). Култура може да има и без наличието на държавен суверенитет, държава без култура е нетрайно образувание. Има съществена разлика между западноевропейския Ренесанс и българското Възраждане (макар че и двете думи значат едно и също) – европейците копират чужда история (на Древна Гърция и Рим), българите стъпват на собствената си история. Ама коя? Цар Симеон е Велики не защото е победил в битка византийците при Ахелой и е присъединил територия (земя), а защото е осъществил предначертаната от баща му Борис стратегия за култура! Изобщо, има поточност в историческия път. Без Борис и Симеон, без учениците на Кирил и Методий, без книжовните школи в Преслав и Охрид, без Патриарх Евтимий (за мен – подходящо име за “Ал. Невски”), без Търновската книжовна школа, без Будителството на Паисий (който, с “История славянобългарска” в торбичката си, обикаля България един век преди Левски), без жертвата на Левски пред олтара на Отечеството (за когото британски историци, след като им разказват за живота и делото му, заявяват, че такава личност теоретично не би могла да съществува) нашите възрожденци нямаше да имат “черпало”,с което да “гребнат” от оная дързост, с която са осъществили Съединението. Ако на Вас 24 май Ви изглежда като нов празник, то за мен е най-добрата защита пред обединена Европа, най-ясната заявка, че кирилицата е българска азбука – не руска и не славянска! Ако това е “разводняване на дебата”, така да бъде.

  Към симпатизант/ка на ДСБ,

  Няма изместване на фокуса, напротив. Това, което празнуваме на 24 май и на 1 ноември, го празнуваме само ние; това, което празнуваме на 6 и 22 септември, и на 3 март, го празнуват и много други народи.

 37. Михайлов,

  по договора от Кючук Кайнарджа 1774 със султана, русия има право да представлява православното население в империята му , защото предвижда възстановяване на Византия като руски протекторат чрез погърчване на българите – най-многобройния български православен народ на Балканите е опасен точно заради историческото си наследство и естествени права – срещу гърчеещия се вече Евгений Вулгарис е злъчното обръщение на Паисий и затова почва и епохалната българска борба за Независима Българска църква и точно тази борба е Българското Възраждане, защото консолидира бълг.нация – Вулгарис обслужва като съветник на екатерина 2-ра гръцкия проект , но той е блокиран от австрийския император – русия прави нов опит да унищожи бълг. език и така и бълг. историческо наследство и право с панславизма проповядващ обща “славянска империя” начело с русия с общ “славяно-руски” език– бълг. възрожденци усещат опасността и отхвърлят изцяло панславизма – Л. Каравелов, който не е “русофоб” пише във в. Свобода: „Българите не са ни русси, ни старославяне, а българе, и за това требва да пишат български и да говорят български… българинът се бори за своята свобода, за своето име и за своята народност; а неговите руски братя му казват, че българският народ не съществува и че думата България е само географическо понятие”….
  – русия не се е отказала да ни порусначва, а непознаващи историята ни бол, а познаващите се корумпират или манипулират със компромати , та и за бълг. архив се иска национално съгласие за да е приоритет на държавата … така се въртим в кръг поради непознаване на историята си , а това е целенасочено заложено след 1944-та

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.