Другарите са заедно със зърнарите вместо с бедните, които ядат шамарите

 

 

 

 

 

Мога да разбера хората, които не си дават кокала, па макар и да е видно, че са преяли непропорционално на храносмилането си с него. Отнася се до т.н. зърнари, концентрирали през годините на “европейското робство” невиждани средства за производство и земя под аренда в мащаби, в каквито никога никой не е владеел земеделски площи в българската история.

Повтарям: тази свръх забогатяла шепа хора мога да я разбера някак си. Не че лакомията ми е присъща. Доказал съм съм на своето си микроскопично ниво, че мога да се преборя с лакомията- в буквалния ( сваляйки здравословно 20 килограма от теглото си чрез усмиряване на лакомията)  и в преносния смисъл ( доколкото трудно ще ми посочите някой друг колега да се е отказал от трапезата с големите журналистически заплати по принципни съображения). 

Темата за лакомията ме вълнува отдавна. Тя е централна в книгата ми “Ядреналин”. В нея твърдя, че лакомията на ядреното лоби у нас и по света е най-застрашаващото явление сред човешките дейности, способни да унищожат живота на планетата. За ядрените лакомници е остаряла класацията седемте смъртни гряха, формулирани през средновековието от християнската религия, според които gula, ще рече лакомията, е класирана на седмо място. Отнасяло се е като осъдителен грях до личността. Днес говорим за колективната лакомия на могъщи лобита, като ядреното. 

Но да се върнем на зърнарите, както те не много ласкаво биват наричани масово.

Да, те са легитимни производители и са феномен, свързан с европейското замогване на част от българите. Всеки, които е виждал по полята великанската нова чуждестранна техника, с помощта на която се събира и транспортира буквално за една нощ необятна засадена площ, разбира за какво става дума. Въпросът е кой как е прередил на опашката другарчетата си, за да се сдобие с тези чудеса на западната техника и с “правото” да владее неограничени на практика хектари ниви .

Ще оставя на “компетентните власти” да отговорят на този въпрос. Но ме мъчи друг: как така другарите се оказават камаради със зърнарите. Не виждам никаква друга причина, освен чисто политико-идеологическата. Общото между другарите и зърнарите е, че са бесни на евроатлантическото управление на страната и на проукраинската му позиция, която ужасно дразни господарите на другрите.

Другарите търсят сега реванш и съюз със зърнарите срещу тази власт, насъсквайки хората срещу “лошата Украйна”, която си позволява без европейски субсидии да произвежда по-евтино зърно.

Не трябваше ли другарите да са на страната на онези, които ядат шамарите- т.е. на най-бедните, за които всяка стотинка за хляб е от значение? Вместо това, те застават в общ фронт със зърнарите, които искат по-висока цена за продукцията си и доказаха ирационалния си инат с изчакването цяла година за продажба на застоялото си производство да се вдигнат световните цени, презапасявайки се срещу пазарната логика с трудни за продаване количества. 

Вместо да се радват, че ще има полза за крайния потребител (избирател!), другарите скандират солидарно със зърнарите.

На другарите думата Украйна им действа като червено на бик и веднага започват да веят червеното знаме срещу всеки и всичко,що се застъпва за справедливата подкрепа за Украйна. Така е и със зърното днес. Няма значение, че украинското е по-евтино. Важно им е, че е украинско, а това те разглеждат като предателство срещу тяхната матушка.

Реакцията им е последователно путлеристка. Украйна като обратен пример на московията е основната причина за Путин да се докаже като Путлер още от времето, когато се видя, че украинците са готови да се борят за демокрация по начин, който смразява кагебистката кръв във вените му. Тези вени той не иска да реже самоубийствено, допускайки нещо подобно в царството си. Многократно е заявявал, че няма да разреши украински майдан. Накрая премина от заплахи към действия, каквито целия свят с ужас наблюдава в нападнатата от неговите орди Украйна.

Нашите рашисти следват без отклонения тази линия на омразата. Оставили са идеологията нейде в миналото, за да се качат на рашиската антиукраинска платформа без оглед на човещината и прочее “дреболии”. Виждат в момента удобен претекст да се развихрят на вълната на протестите на зърнарите. Но ми се струва, че ще им приседне. Избрали са погрешна кауза. 

Част от народа (да се изкажа и аз веднъж от негово име) може и да обича да мрази посочения му от Москва враг, но всички обичат здравия разум, когато става дума за цената на хляба.

22 мнения за “Другарите са заедно със зърнарите вместо с бедните, които ядат шамарите”

 1. … а едно време кулаците бяха враг на социализма и комунизма (и българо-съветската дружба от векове за векове).

 2. Браво на покойния идеолог на реформата, големия български философ и мислител проф. Желев – издигна концепцията за връщане на земята в реални граници и създаване на прогресивна латифундия в България.

 3. към Явор:

  Наблюдаваме бунт на кулаците, рамо до рамо със социалистите – оказаха се братя; тъй както социалистите винаги са били братя със социалистите на Хитлер!

 4. В сравнение с едновремешните кулаци, сегашните зърнати са десетки пъти по-богати и също толкова пъти по-безчовечни! Абсолютно лакомници! Да слязат от луксозните си джипове за стотици хиляди левове – и всичките от “омразни” западни марки – ни един няма с Лада Нива!

 5. В България не е имало сериозен брой истински кулаци за разлика от Русия – хора, които се занимават с лихварство и спекула, дават земя под аренда при заробващи условия, нарушават системно трудовото законодателство и т.н. Сериозен процент от обявените за кулацки активисти в СССР са били от тази категория на ръба на закона и отвъд него, в България такива са били рядкост.

 6. Зърнарите са продукт на ДС-капитализЪма в Задунайския ни Милиционеристан. Ето какво казва статистиката за собствеността на земеделска земя: 2 юридически лица държат по над 300,000 дка, и двете са де факто руZки! Още 11, от тях 2 физически и 9 юридически, вкл. ЕТ, държат по над 100,000 дка. Общо 144 са едрите земевладелци и получатели на евро-фондове. Малко именца, да се знаят – братя Илко и Иван Павлови (свой остров на Малдивите, опитаха да откраднат дори двореца в Балчик, 3 частни самолета); Светлозар Дичевски; братя Алексиеви; Недко Митев; Стайко Стайков (тоя си направи дори асоциация на чифликчиите) Въпросните 144 другари са и собственици на 1/3 от бентлитата и ролс-ройсите в Изт. Европа, по британски данни. Найс, а?

 7. Анатомия на фалшивия ни псевдопреход – от волгите на другарите, до джиповете на зърнарите!

 8. Малко се прекалява със зърнарите. И аз имам малко ниви закупени с много труд. Сега нямам ли право да бера плодовете на труда си. Най малко мога да бъда обвинен за “другар” с американски паспорт. Разочарован съм.

 9. Към Евгени Николов:

  Аз пък съм разочарован, че измествате темата със задаване на риторичен въпрос, който няма отношение към тезата ми.

 10. Отново се мяташ урбешката да браниш чуждото !! Съгласен съм че нашите не са за жалене НОО !! Пак намерисва яко че не България е важна за ВАЗ не къпаните,, умно,,Красиви !! Ми техниката от Белене !?? А и едно питане към същите пичове Абе каде са паметниците на войниците пред НДК дето уж да ги върнете !?? Нали сте строители създатели историци и ред др. ….!!

 11. Към Тони:

  Ех, “Тони”, намЕрисваш на много прозд, но със самочуФствие да даваш акъл на по-низшите от теб…

 12. Тази сутрин при Георги Любеноз професор Стоянович някопко пъти упорито беше подканян да се изкаже за :т.е. да се изгаври с/ зглобката. Стянович отказа зещото не разбирал от механични работи.
  Не е за чудене,ако професора изчезне от предаването защото по БНТ трябва да се разбира и изговаря всичко само според изискванията.

 13. Изказването на премиера Денков за очакваните протести на зърнарите с майбасите ме “изкефи” с нехарактерната си за политиците категоричност, защото политиците обикновено шикалкавят :
  “АЗ С ТЕРОРИСТИ НЕ ПРЕГОВАРЯМ!”
  Да, издигането на непрофесионални политици на висши държавни постове си има и своите непредвидени плюсове! 🙂

 14. @ Асен
  Георги Любэнов поръчково беше поканил и мадам “В”, както и “консервативният” путинист Кристиянчик Шкварек, за да оплюят за пореден път пред зрителите неморалната “сглобка”, станала в манастир, както и да сплетничат за прекалено нарасналото влияние на ДПС, които вече държали ръководството на 8 парламентарни комисии! А съучастието на Станислав Балабанов от ИТН в сценария ме е гнус да коментирам! С една дума, стрелите на поканените от Жора Любэнов имаха една и съща мишена:
  “Сглобката” трябва СПЕШНО да бъде разбита или поне “отхлабена” и най-вече партньорството й с ДПС, довело до наличието на конституционно мнозинство!

 15. Ще засегна с 2 думи един въпрос, който не ми е ясен и ме изумява. Селскостопанският двор на с. Григорево в кадастъра се води ниви. Има примерно 10 големи, стари сгради, построени 1960 – 70 г. За тях има всички възможни документи в общината, кадастарът е създаден много по-скоро. Днес попаднах на пост във ФБ, че положението е същото с още много обекти – вкл. гори, стопански постройки и пр. – изключително широко разпространено явление. Питам се – кой има финансова изгода от тази глупост. Зърнарите вземат ли субсидии затова, че обработват несъществуващи ниви? Или може би някой си е подплатил да изкупува сгради на цената на ниви? Даже има построени фабрични сгради в/у тези “ниви” – с пълна документация.

 16. А военният анализатор и блогър Дани Иванов, с извинение, че не е аграрий, много смислено казва, че на въпросните путлерастки представители, поръчково канещи се да клатят държавата, може да им се приберат инструментите на протеста (трактори, камиони, комбайни и пр.) поради неползване по предназначение. Също държавата да им събере обратно дотациите и възстановените акцизи за гориво и др.

 17. Проруските тролове в българския Интернеткакто и в dnevnik.bg подкрепят зърнопроизводителите.Абсолютно сигурно са хора на руснаците в България,но само хора като мен.Трябва да четете редовно този сайт за да видите кои са проруски тролове или не.

 18. Попитайте селяните които работят при зърнарите за по 15 лева надница и по една кутия цигари и без договори и осигуровки пълно е по фермите такива никой не им търси сметка как събират реколтата и какви са тези работници които им товарят балите по ремаркетата,аз съм жив свидетел и познавам такива хора ,тези зърнари с американски Джон Дори,купени с европари най много им се иска

 19. Разбира се , че всички са за българското производство, но НИКОЙ не може да ни казва от кого да купуваме!!! НиКОЙ не може да отнема ПРАВОТО на СВОБОДАТА всеки да решава от кой да купува !!!
  Нека зърнарските бандити купуват само български стоки . Дори българска ракия и сирене , а не уиски , коняк или френски сирена. Да си купят български каруци, а не паркове от стотици бентлита, ролс-ройси , майбаси , мерцедеси и дори самолети и кораби!!!
  Зърното е борсова стока и не би трябвало да има никакъв проблем за зърнарските бандити да продават по целия свят!
  Но никой не им е дал “правото” те да имат възможност да продават по целия свят, но да казват на всички други да купуват само от тях, и от никой друг. Това е МОНОПОЛЕН бандитизъм.
  Още повече че вноса от Украйна е нищожен, а те вдигат монополно цените на всичките храни.
  Всички зърнари искат монополни цени, въпреки че имат запаси в складовете останали от посевите още от 2021/22г. , когато цените на горивата и торовете бяха няколко пъти по-ниски. Но въпреки ниските разходи те не продаваха при високите цени през есента на 2022г. , защото искаха печалби десетократно по-високи, и така повишиха борсовите цени през 2022г. , още повече , чрез изкуствен дефицит, и сега нямат никакво право да обвиняват никой за циничната си арогантна и нагла алчност, когато цените паднаха на борсите.
  Още повече , бокоТИКВАТА продължи “делото” на болшевишките си падруги от БКПь и ТРОЙяНскАТА коалиция на станишеФь , които заедно създадоха зърнарския монопол , особено през последния му мандат след 2015г..
  Това показва всичко, и защо геЙрберастките и комунистическите зърнари се прегърнаха със корупционните им сводници и вождове – бокоТИКВАТА и кУрвела ниновНаЯ, заедно с тяхната платена шлюха кУпейкинь и ченгесарските чалгари на учиндолската мумия и подлогата му тошкУ маймунарски, който иска да си прави селфи със довлечения от теченията дрон, даже преди Тагарев. Одите на хуйло ви!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.