6 септември влиза в благородното състезание за истински български Национален празник с подкрепата на “група граждани”

Автор на шаржа: Георги Липовански

Вече писах, че е учредена гражданска организация, която настоява 6 септември да стане национален празник на България. 

 

Някой може да каже, че това е поредният случай, когато хора с демократични прозападни убеждения у нас, известни като общественици на широката публика, участват в инициатива, която може да бъде разглеждана като разделяща, а не съединяваща, тъй като овластените от също такива българи управляващи обявиха вече намерението си да подкрепят 24 май за национален празник на България. 

Няма да се съглася.

Няма и да правя анализ на базата на сравнението с какво 6 септември е по-подходящата дата. Текстове на тази тема има достатъчно в публичното пространство и не се налага да убеждавам убедените. И без това правя нещо подобно от много години. 

Важното е да се изтъкне достойнството на 6 септември, а не евентуални пробойни в каузата 24 май, които я правят по-малко подходяща.

И още нещо: от състезанието на идеи винаги има полза. Това не е междупартийна битка и партизанска подкрепа за даден кандидат за властта. В края на краищата Съединението наистина прави силата, макар индивидите да имат правото да отстояват собствени позиции, които не винаги съвпадат с преобладаващото мислене сред съмишлениците.

Ще бъда напълно откровен, тъй като няма причина да отричам очевидното и да давам повод за обвинение в лицемерие: всяка от няколкото алтернативи на 3 март, които се обсъждат от известно време насам, е по-приемлива от повода да се развяват чуждите и все по-враждебни нам руски знамена под звуците на националния ни химн, както става през последните повече от  75 години. 

Да си пожелаем успех в убеждаването на колебаещите се!

13 мнения за “6 септември влиза в благородното състезание за истински български Национален празник с подкрепата на “група граждани””

 1. С умиление чета и слушам, как браншът се е обединил (както никога досега) срещу вноса от Украйна и не мога да разбера, тогава къде е проблемът? Не съм митничар, но съм убеден, че украинското зърно не може да нахлуе без българска фирма-вносител. След като браншът е единен кой ще го внася? Дори ако украинските майки-бежанки се запретнат да регистрират фирми, браншът да не купува.
  С нетърпение чакам някой политик да ги посъветва да насочат неизчерпаемата си енергия не към убеждаване на правителството да забрани вноса, а към убеждаване на вносителите да не го правят, пък дори да е някой от дванадесетте нашите дупетати (пардон, телефонът го промени…да се чете “депутати”), на които вносът страшно им пречи…

 2. Отдавна съм на мнение, че 3-ти март НЕ би следвало да е Национален празник на Република България. Първо, защото на тази дата в Сан Стефано е подписан предварителен договор слагащ край на военните действия между воюващите империи с участието в “сянка” на Англия и Австроунгария, предвид тайните уговорки с Русия още преди приключване на войната. Второ /и най-важно/, защото “освобождаването” на българските земи от многогодишното османско владичество, не е била ЦЕЛ, а РЕЗУЛТАТ от тази война! Разбира се, това не означава, че не трябва да тачим паметта на загиналите руски, украински, финландски, румънски и други войни и най-вече героизма на българските опълченци, без които вероятно и тази поредна руско-турска война щеше да е загубена за Русия!
  Струва ми се също, че предложението за 24-ти май е недобре обмислено и прекалено емоционално обосновано….Не ми се ще да навлизам в подробни размисли и изложения в исторически план защото съм убеден, че повечето участници в този авторитетен Блог са наясно какво имам предвид!
  Естествено, мислил съм си и за 22-ри септември, обявяване на Независимостта, което е изключително събитие в нашата история!…
  Но, в крайна сметка стигнах до извода, че 6-ти септември 1885 година е датата, която слага Истинското начало на Третата българска държава, след обединението на Княжество България с подвасалната на Турция Източна Румелия! Едно наистина САМО българско дело, което е неугодно за Великите сили, и най-вече за Руския самодържец Александър III -ти, чиято брада вероятно се е разтреперила от злоба и ненавист!!! Предизвиканата от него Сръбско-българска война, завършва с погром на Сърбия и българите доказват, че са нация и заслужават да бъдат свободни!
  В заключение ще кажа: Да живеят смелите Съединисти, които организираха и осъществиха това Свято дело! Да живее Княз Александър Първи Батенберг, който не се поколеба да признае това велико за България дело и да се опълчи срещу руския си роднина, което малко по-късно доведе до абдикацията му, предизвикана от български офицери – национални предатели.
  Да живее 6-ти септември 1885 година, Национален празник на Република България!

 3. Зърнари и синдикалисти крещят “Оставка!”, но твърдят пред медиите, че протестът им не бил политически и пропутински:

  Свещеникът, нападнал Кирил Петков и кортежа на Зеленски, се появи и на протеста на КНСБ
  https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/15562061

 4. Пишете ме и мен към групата граждани!

 5. още 90-те предложих 6 септ. за национален празник, но тогава обществениците не се съгласиха не помня защо, както и да е, дано сега се съгласят, желая Ви успех!

 6. dkaraivanov-И аз от доста време си задавам същия въпрос. Още когато миналата година възникна същия спор първо с Полша. Второто което е – транзита. За него отговоря съответното БДЖ, когато е с вагони превоза. Ако има отклонение вината не е на украинския фермер, а е или на конкретното БДЖ или на конкретния вносител-фирма с БГ или полска регистрация. По принцип превозите по ЖП са с облекчен режим на транзит-няма необходимост от банкови гаранции, защто се смята, че трудно такъв транзит може да бъде отклонен и товара лесно намерен.
  От друга страна разбирам, че и от украинска страна май стоят в крайна сметка корпоративни интереси на американски фирми гиганти в бранша. В Украйна са се наместили няклоко големи мултинационални фирми, търгуващи на световните пазари със зърнени продукти, като същите са по принцип доколкот занм ги има и в БГ. Затова предполагам че вероятно има и там натиск отвън, иначе не си обяснявам това крайно желание да се търсят варианти за износ от най.високо ниво. Разбира се има и локални играчи. Въпроса е че тези с тракторите в БГ , купени със субсидии от ЕС, явно искат да лежат и да държат зърното по складовете, докато станат цените по-високи, защото са утървали момента по-рано да го продадат и сега врънкат-чиста проба спекулация. През това време олиото, фуражите, съответно месото, млякото и продуктите от тях и всичко свързано ще поскъпват и в БГ всички групово отивайки в магазина, ще плащат по-високи цени, за да покрият щенията за спекулация с цените на така наречените фермери. Субсидиите явно трябва просто да бъдат спрени – тяхната логика според макроикономичската наука е да се дават в години, когато земеделците имат затруднения свъзани с природни рискове, а не да се дават постоянно на калпак Ама а де – богат ЕС плоди си врагове без да мисли много много. Нещо като храни куче да те лае.

 7. Иван Стоилов,
  Накарахте ме да се замисля за много неща.
  Първо, че дюшекогоренето заради бълхите е национален спорт (като има нарушаване на транзита, дайте да го забраним).
  Второ, че много обичаме историята си (тази ѝ част, дето поназнайваме). Едни искат с методите на Стамболийски да печелят избори. Други – с методите на Стамболов да защитят родното производство. За тези на язовир Копринка и под Гювеча да не говорим. Ало, другари, 21-и век сме!
  За субсидиите не съм се замислял, но на първа сигнална предполагам, че би трябвало да подпомагат производства, нерентабилни по обективни причини (качествени материали, скъпа работна ръка, климатични особености на региона), а не да поемат и търговските рискове (лакомията на изчакващите да продават) или форсмажори (суша, градушка). За последното си има застраховки или еднократни държавни помощи.
  Колко качествени препарати използват нашите земеделци не знам, но не помня година, в която пчеларите да не са се оплаквали, че са им изтровили пчелите със забранени такива.
  Лесно е да дуднеш пред камерата, че украинското зърно е по-евтино, защото е некачествено, а когато Денков ти каже, че от няколко стотин проби само една е проблемна, да се направиш, че не си го чул, защото говори тихичко….

 8. Добра новина, защото само 6 септември, съединението може да обедини народа ни. Чули сте, че не само съединението прави силата, но и че царство разделено срещу себе си не оцелява, чули сте още разделяй владей.
  Очевадно е кой ни владее и кой желае да не оцелеем и защо.
  Кой-Русия
  Защо-за да завладее земята ни, мечтаната им заддунайска губерния.
  Как-чрез разделение и свои агенти като радев и борисов.
  Групата “интелектуалци” предложили 24 май /11май стар стил/ определоно изпълняват руска антибългарска мисия.

 9. – националният празник е израз на силата на националния дух на държавата
  ”Съединение – то прави силата!” – девизът тогава е звучал безкомпромисно …
  – Възраждането е консолидирането на Българската нация за опазване на Българския език и прераства в епохална борба за черковна независимост
  – гибелта на четата на х.Димитър и Стефан Караджа , която е подготвена и едновременно и предадена от русия, провокира издаването на султанския закон за автономна Екзархийска България като непреодолимо препятствие на руското влияние и венец(”Св Стефан” от дървен става железен) на самообединението и самопределението на Българския народ – с такава Победа много малко народи могат да се похвалят(окончателното сглобяване на Желязната църква приключва 1896)
  – не случайно с твърдото одобрение на майката на х.Димитър е взето решението на Бузлуджа за Съединението – над 70 годишната х.Маринка Асенова я носят на ръце до върха за ежегодните поклонения и Захари Стоянов там иска нейната благословия(колко днешни българи разпознават единствената й снимка в нета)
  – колко днешни българи пазят завета на Българския княз Александър I :
  „Мен може да ме забравите, но никога Сливница!“ – победният символ на обединените въжделения на българите

 10. Всички дати са много по-добри от 3 мартЬ. Всички си имат и предимства , и кусури пред останалите. Ето, дори 6 септември беше използван за гнусна пропаГАДность в полза на матушката му от зИльоната гнусна фатмашка предателска неграмотна превратаджийска престъпна “маZZонска” ТИКВА реZZиЛдентът лумПен гадень! Оди на хуйло ти!
  Така че рублоядски изроди винаги ще намерят поводи, за да “защитят” сводниците си от моZZковията!
  ДОЛУ МОЧИ-те, одите на хуйло си!

 11. @RICOшетниковь

  Прав сте, че всички дати са много по-добри от 3 мартЬ, но май точно това ни е проблемът – че имаме много избор, поради което ние, противниците на 3-ти март, се разпиляваме, както винаги 🙁 Затова трябва да изберем само една от датитe и да я наложим. Подкрепям инициативата за 6-ти септември, а ако таварищите от бэсэпэ/иZражданэ толкова държат да се допитат до народа, нека въпросът е 3-ти март или 6-ти септември да бъде националният ни празник. Ако тогава мнозинството е за 3-ти март, поне ще имаме черно на бяло, че сме малък, но много прост народ.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.