Пуч за едни, пич за други – в зависимост кой зове за затварянето на държавата

Има няколко устойчиви във времето и политическото пространство “хватки”, чрез които управляващите се опитват да се измъкнат от неловката ситуация да си признаят отстъплението. 

При комунизма режимът се опитваше да излъже, че не става дума за повишаване на цените, а за тяхното коригиране. Имаше и нелепи обвинения срещу природните бедствия, родили вица, че имало 4 причини за лошото положение-четирите годишни времена. Или пък ни пречат кишата, сушата и Гришата ( онзи министър-председател, който се опитваше да говори български, но руският все му пречеше).

Откакто има свобода на словото вече цели близо 33 години, тя ражда нови форми на правене на политика в подобни ситуации. Има ли проблем в законодателната власт, пък и в изпълнителната, веднага идва на помощ идеята да се състави комисия, която да мъдрува за начините да бъде отстранен. Всички знаят, че това е начин да се отложи решението, но всички прибягват до този “маньовър”.

Наблюдавали сме и друга постоянна величина в отбиването на номера с отговорността за решаването на проблемите. Не била добра комуникацията с протестиращите и техните синдикати, казват сега работодатели, които мъмрят бащински правителството. 

НА СНИМКАТА: Всеки трябва да може да понесе тежестта, която е поел на плещите според силите си. 

Тази запазена марка на прехода под надслов “прави сме, но само комуникацията ни е крива”, не е нова като мярка за (не)отклонение на вниманието от същината. Свидетели сме на многократната употреба на същия параван пред истината през годините.

Истината е, че липсва достатъчна политическа воля за справяне с  предизвикателствата пред властта. Уж имаме сглобка с ГЕРБ и ДПС, но ППДБ са оставени да се гърчат сами под напора на протестите, причината за която е много повече в досегашните управления на старите съзаклятници ГЕРБ и ДПС, отколкото в “бебето” на няколко месеца, каквото е правителството на Денков. Специално от ГЕРБ направо злорадстват “искахте власт, дадохме ви я, да ви е сладко сега”.

Получава се така, че за едни може това, което на други е забранено. Сред най-често протестиращите у нас са служителите на МВР. Какво би означавало те да се заканят да “затворят държавата”? Правилно, означава заявка за преврат, за пуч. Ако запушат магистралите, армията ли (която няма право на протести) ще ги отпушва със сила?

А какво означава зърнар или енергетик да се закани за същото? Означава, че е пич, според медии и партии, които най-малкото се подмазват по този начин на ползващите правото си на протест според демокрацията, която в същото време искат да изкормят, докато се възползват от правата, които тя им дава.

А най-перверзна е позицията на т.н. нереформирани комунисти. По тяхно време имаше всякакъв дефицит, само не и на политическа воля. Тя преливаше отвсякъде и давеше всеки противник на тази воля. Не допускаше глезотии, като стачки, блокади, да не говорим за заявки някой да затваря държавата им. 

В същото време гордите с миналото си наследници на тази традиция от БСП днес имат нахалството да извличат без задръжки ползата от позата на закрилници на протестиращите. Били дори единствените, които можели да защитят правата им, каза без свян Ниновна. 

Те властта с нахалство са я взимали и с нахалство се борят да си я върнат. Ама дали я искат истински? Щото би трябвало да помнят протестите, с които бяха прогонени. 

10 мнения за “Пуч за едни, пич за други – в зависимост кой зове за затварянето на държавата”

 1. Комун-милицаите взеха властта не само с наглост, а и с кръв, и то много. Предимно на най-събудените, предприемчиви и заможни българи.

  Като така, не е ли време правителството, вместо да прехвърля отговорностите на НС (и тъй допълнително да легитимира ГЭРБ и ДПС), да си влезе в задълженията и разчисти магистралите? А НС може законово да пиеме, че блокирането на държавата е тероризъм, който попада под съответните алинеи?

  Напр., казусът с т.нар. “руZка” църква, която всъщност си е българска. Ма държавата-терорист отдавна я е превърнала не просто в центърна влияние и сборен пункт на путлеристите. Има данни, че в подземията й са складирани доста сериозни количества оръжие и боеприпаси. Сигурно за защите на “руZкия мир” чрез разните казаци, БНО-та и прочее незаконни структури. И докато на вратата й стои катанецът на мутрофановна, скрадираното веществено доказателство най-вероятно полека се разнася по други места. А ДАНС на др. тончЭв реже вестници и пише доклади по изрезките…

 2. В “сглобката” ГЕРБ/ДПС така действат, че само ППДБ да се удавят. Не би ме учудило ако ГЕРБ/ДПС подклаждат протести, за да спъват управлението на държавата максимално, измивайки си ръцете с това, че отговорността я носят ППДБ. И тъй като последните завариха отчайващо нереформирана (от банкянския вожд) държава, сега трябва не само да наваксват, но и непрекъснато да обясняват какво и защо правят. Мискинлъците на ГЕРБ/ДПС ще бъдат донякъде простими сaмо ако под управлението на премиерката Мария Габриел България бъде приета в шенгенското пространство и еврозоната.

  А сега, тъй като стана дума за Гришата, споделям с вас един от любимите ми соц-вицове: “През 1970-те години Гриша Филипов е първи зам.-председател на Комитета по планиране с ранг министър.
  На едно съвещание на МС Гришата прави невероятно за времето си с критичния си заряд изказване срещу някои министри:
  “Другар Лучезар Аврамав казва: министерства внешна тургавия ще изпълни плян.
  Аз казва: министерства внешна тургавия няма изпълни плян!
  Другарка Дора Белчева абещава: министерства лека прамишленнасть ще изпълни валютен плян.
  Аз заявява: и другарка Дора няма изпълни плян!…”
  Министърът на финансите Димитър Попов го прекъсва:
  “Гриша, поне на Дора да беше сложил пълния член, бе, човек!”

 3. бокоТИКВАТА не може да се “скрие” , защото нали сам се “хвалеше” , че е управлявал най-много време през прИхода, повече от 22 години е във властта. А скед като е бил най-много във властта, тогава ТОЙ носи нсй-много ВИНА за всички проблеми, които предизвика с проZZт(итуц)ията си !
  ППДБ нямат и броени месеци във властта, следователно те носят микроскопична вина за проблемите, бандитизма и корупцията на бокоТИКВАТА през последните 22 години! Нека той си я поеме вината, нали се прави на голем “мужИК” и голем “геЙнераль”! Защо се КРИЕ тая милЮЮЮционерска МУТРА ? Защо се КРИЕ, и то зад “слабаците” от ППДБ?
  Нека се “скрие” зад другият му бандитски ортак и същия голЕм “мъжага” , като него , – дИбильян прасееФскиЙ! Защо се КРИЯТ за проблемите , които предизвикаха , като ограбиха стотици милиарди , заедно, през последните 10 години?
  Или да се “скрият” зад другият им ортак , същия голЕм “мъжага” – зИльоната фатмашка гнусна превратаджийска престъпна “маZZонска” ТИКВА реZZиЛдентът лумПен гадень? И той е във ВЛСТТА през последните цели 7 години, заедно с тях! ЗАЕДНО с ТЯХ!
  Нека си я ПОЕМАТ вината , защо трябва друг от ППДБ да я носи? Нали са суперхерои, направо суперЬмужици, и даже хиперМУЖИЦИ , а не са само “джендърски” “суперМЕНи” , като ППДБ?
  КУДА се СКРИХА ДЖЕНДЪРмужиците , които НЕ спазват никога джентълМЕНските думи? НИКАГДА!
  ОДИТЕ на ХУЙЛО ви джендърМУЖИЦИ, одите на хуйло ви!
  И още – одите на донь байХУЙаньЮ ви геЙрберасткиЙ, одите на агенть БудаХари, одите на дИбильян прасееФскиЙ, одите на лумПен гадень, одите на хуйло ви!

 4. Ех, Иво държавата ако не може да се справи с нахъсани ниско образовани хора с искания да я блокират тогава не са за тази власт. Не може някои да изнудват властта с цел политика. Вижте пример Маргарет Тачър.

 5. – копейките почнали консултации за вот на недоверие към кабинета заради енергетиката и вече имат подкрепата на и.т.н.
  – веригата с катинара на църквата в столицата ни е обявяване на война – имало е митрополити срещу козируването на москва на туземните синодални старци , но само 1 остана с особено мнение
  *украинската служба за сигурност арестува повече от 60 ‘’духовници’’ работили за русия и още 30-тина са под наблюдение – 68 наказателни дела – 14 срещу митрополити – 20 за държавна измяна, за предаване на украинци от съпротивата на руснаците, 18 за продажба на оръжие и разпространение на детска!! порнография – 19 ‘’рускоправославни’’ попа вече са с присъди – 3-ма от тях са разменени за 68 украински войници…
  * защото има война американците пратиха списък с разписани по време АНТИКОРУПЦИОННИ И СЪДЕБНИ реформи в Украйна – много по-ясни от предложенията на Еврокомисията
  – и там и тук и църквата и корупцията и престъпността са руски и на руска каишка
  ”… посолството, финансовите лобита, мафиотите и московската патриаршия, руските организации и институции у нас стават все по-нагли Това засяга и отношението им към необходимото премахване на съветския паметник в София, и видимата им подкрепа за най-мракобесните, антиевропейски кръгове у нас. Както в 1886, имаме нужда спешно да си върнем контрола над България от московски ръце. И ако част от това връщане минава през отварянето на една черковна врата, ако ще и с флекс – то си струва. ( https://frognews.bg/novini/manol-glishev-konklavat-nagletsite.html)”

 6. https://altanalyses.org/en/2023/10/04/gas-delights-in-store/
  🎯кабинетът ПП-ДБ и подкрепящи са въвели такса 10 евро за внос-транзита на руски газ , т.е. – 2 милиарда годишно за Газпром , което обяснява и зърнари и кюмюрджии и копейки и.т.н.-ари, катинари, вотове на недоверие … и нови подвключвания от реZилденството и мутрофанството … и реакцията от САЩ и ЕС

 7. Черноморския флот е предислоциран в Новорусийск. Комисия в Русия няма да е достатъчна да го обясни. Трябва Валентиновацевск да обясни защо тактическото отстъпление към Зажопинск и Мухонасранск носи стратегическа пАбеда. С това затопляне и разпутицата няма да ги спаси, защото такава няма да има. Но Симонян ще каже, че американците са пуснали ХААРП-а на шеста степен, като миналата година. И защо да не пуснем една атомна бомба в Сибир. Жителите с дръпнати очи в Новосибирск са във възторг от тази идея… Горките троли са изгонени и от Ивоинджевск, а авторката на термина “ивоинджевчета” зачезна от медийния хоризонт. СРАМ за Поглед инфо, че не я канят, на Вацевск му се амортизира мандибулата сам да държи фронта. Тъжка Коледа ще празнуват в Лавровск, Путинск, Песковск и Захаровск…

 8. Наблюдавам трескавите совалки по протестите на мастития “синдикалист” Димитър Манолов от КТ “Подкрепа”, тръгнал да подстрекава шепата предплатени протестиращи да агресират в приказките и в действията си и после маратона му по отзивчивите медии, където с “невинно” изражение и с пиперлив “народен” език разиграва театър (комедия) обяснявайки ЗАЩО протестирали работниците. Защото те, протестиращите, се затрудняват да обяснят пред камерите НЕОБЯСНИМОТО, обобщено с думите “зайо, защо си с шапка?”, а когато заекът пък си сложи шапката “зайо, защо си без шапка?” По време на медийните си “сесии” видният синдикалист ту се идентифицира с миньорите като казва “НИЕ (сякаш и той е миньор, всеки ден копае въглища на три смени), а когато пък контрааргументите срещу думите му в ефир са прекалено ясни и убедителни за зрителите, уж “безпомощно” вдига рамене и се дистанцира: “Да, ама ТЕ (работниците, де!) няма да се съгласят!”
  Изкомандваха го руските му спонсори и олигархичните кръгове от кърлежи, които с години, чрез скъпи услуги и снабдяване, източват дотираните от бюджета ТЕЦ-ове и мини да поеме НЕМЕДЛЕННО курс за сваляне на редовното българско правителство и той изпълнява… Къде ще ходи като е 100% ЗАВИСИМ от спонсорите си?! ПатрЭотично изпълнява ! Отвратителен антибългарски синдикален слугинаж!
  Като си помисля само как са ни лъгали синдикатите в ранната демокрация, че не се стремят към власт, а защитават единствено интересите на обикновените хора, докато през годините не стана ясно за всички българи, че обслужват единствено интереса на работодателите, на ДС-олигарсите, та даже са им станали говорители в т.н. “Тристранка” но, най-вече, прокарват интересите на русските си господари.
  Помияри недни! Мастии!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.