Приятелският огън между араби предшества новия взрив на конфликта в Близкия Изток? Кому выгодно?

НА СНИМКАТА( авторска): авторът на разделителната фронтова линия в Бейрут преди близо 40 години

Не толкова боевете и всекидневните атентати с коли бомби бяха водещата новина от втората половина на 80-те години на миналия век, когато Ливан не слизаше от върха на новинарските емисии по света и дори в България. Темата, която се обсъждаше и осветяваше най-много, независимо от мъчнотията да се проникне в тъмните й тайни, беше именно заложническата драма с отвличането на чужденци от западни държави за размяна и шантаж. 

Мислите ли, че “Хамас” са измислили нещо принципно ново извън употребата на модерните технологии? Технологията на тероризма в масов мащаб беше изобретена, приложена и патентова в клетия Ливан. Например линейките, като средство за преместване на западни заложници, бяха сред тези “изобретения”.

Вървеше истинско състезание между противоборстващите групировки в мюсюлманската част на Ливан кой ще използва повече и по-ценни като разменна монета западни заложници. 

Моя милост не веднъж е бивал преследван от рояци деца, учудени, че бял човек изобщо си позволява да се появява на улицата. Подвикваха ми за забавление “чужденецо, искаш ли да те отвлечем”.

Не така безобидни бяха батковците им. Особено бяха докачливи щом научат, че знам арабски. Параноята им от Израел им внушаваше, че няма начин да си чужденец и да си си направил труда да научиш езика им, ако не си израелски шпионин.  След заплахи и разпити под дулото на оръжията им, с настояване “да си призная”, спрях да се фукам с добрия си литературен арабски език.

Имам обаче два случая, когато знанието беше злато, макар като подрастващи да се шегувахме, че “ние не сме алчни”.

Първо да кажа, че никога не съм имал проблеми с израелски военни в ливанския юг, с които по принуда трябваше да общувам на пропускателните им постове. Държаха се с мен както с останалите кореспонденти, които не идваха от враждебна за тях държава без дипломатически отношения с Тел Авив. Същото се отнася и до американците, британците, италианците и французите в Бейрут, базирани там като западен умиротворителен корпус, преди да се изтеглят принудително след двата големи самоубийствени атентата срещу американския и френския щаб от октомври 1983 г., на които бях свидетел по доста буквален начин поради близостта на квартирата ми в ранната октомврийска утрин.

След “културния шок” да видя как в разрушената държава има повече свобода на словото (и на движение на стоки от цял свят, каквито не бях виждал преди дори и по рафтовете на недостъпния за мен валутен КОРЕКОМ в България), именно това цивилизовано отношение спрямо мен, техния враг по дефиниция, ме накара да се замисля за пръв път, че има нещо повече от гнило в насъскването да мразим Запада. Беше немислимо в тогавашна България западен кореспондент да разговаря свободно и публично с български военен, какво остава да бъде акредитиран на равна нога с пропуск във военна база, както ми се случи още първата седмица след пристигането ми в Бейрут в американската база край летището.

За сметка на това с нашите братя по( получаване на оръжие) от арабски произход нещата като правило стояха по точно обратния начин. Най-близките ни по онова време, извън някои палестински фракции ( като Демократичният фронт и Народният фронт за освобождение на Палестина) и местната компартия, се предполагаше да бъдат за нас сирийците. Когато завзеха Западен Бейрут под претекст, че изпълняват план на Арабската лига за умиротворяване, видях и почувствах лично на гърба си какво означава тоталитарен терор. 

Войската им се състоеше от безправни бръснати войнишки глави, по които старшините ги биеха за респект с тояги пред очите на цивилни гарги, като мен. Изискваше се безпрекословно подчинение от всеки от тях. Един такъв робот, на когото казах че автоматът му е българско производство, а президентът му Хафез Асад е в момента на посещение в България, ми навря в устата дулото на своя калашник след като попаднах на хайка в града и се опитах да откажа да му предам документите си. 

Споменавал съм как се измъкнах с помощта на…руския език. Изтичах да търся командира на хайката. По случайност го зърнах. Кръговата отбрана около него, докато върви към входа на една сграда, ми показа, че ще да е шефът, макар да нямаше отличителни знаци (не е здравословно да подсказваш на снайперистите). Изпреварих го на входа. Докато ме повдигаха неговите главорези на пръстите на краката ми със заврени под колана ми дула, се провикнах на руски, че си искам документите обратно. 

Руският език проработи моментално. След кратка негова заповед подчинените му се втурнаха да търсят в купчината нахвърляни на тротоара под дъжда документи на обискирани хора с вдигнати ръце. Върнаха ми ламинираната лична карта. Хвърчащият лист на временния документ за работа на придружаващият ме в колата българин, дошъл да ме смени на поста на четвъртата година, беше станал на пихтия. Все пак го взех.

Направих си удоволствието на връщане да се отбия до робота с автомата и да го излъжа, че го вика неговият командир (чиято позивна бях чул подчинените му да споменават). Храбрият командос побеля от ужас и хукна, изоставяйки поста си. Използвах момента, изпреварих колоната от блокирани коли и се изпарих…

 

При друг случай нашите “приятели” от шиитската 6-та бригада на ливанската армия, което означаваше на практика, че са част от просирийското движение “Амал” на Набих Бери, избиваха методично палестници в лагера “Шатила”. Беше прочут по света с клането на фалангистите по време на израелската блокада през 1982 г., заради което Израел беше прикован на стълба на позора като съучастник. За разлика от Сирия, която никога не понесе подобни упреци за съучастието си в избиването на палестинци в Ливан.  

Имах неблагоразумието на своя глава да се опитам да с личната си видеокамера мястото на събитията. Изникна ръка пред обектива ми. Удар в корема и камерата премина в ръцете на нашия другар по оръжие. Поведе ме със зареден пистолет към задния двор на разрушена сграда от онези, които изравняваха със земята с булдозери, за да си осигурят периметър за настъпление срещу палестинските партизани.  

Спаси ме този път знанието на арабски, което обикновено ми създаваше опасности, тъй като веднага ме обявяваха за израелски шпионин, колчем разберат, че разбирам езика им. 

Успях да зърна техен командир, който за късмет се показа от люка на танк. Разкрещях се на арабски, че съм български кореспондент и не разбирам защо западните ми колеги могат да бъдат допускани тук, а мен искат да ме ликвидират. Настана суматоха. Докато се консултираха какво да ме правят, успях да скоча в жалкия си “Фиат Уно” (който после ми откраднаха под дулото на оръжие също, както и предишната ми кола). Отпраших с наистина мръсна, много прашна газ. Но ако бяха решили да ме догонят, щяха да го направят. Явно демаршът ми на арабски език по изключение ми помогна. 

Иначе казано, през целия си 4 годишен период като кореспондент в раздирания от войната на всеки срещу всеки Ливан съм попадал многократно в опасни ситуации под дулата на нашите арабски тогавашни съюзници. Включително на ръба на отвличането, от което ме пазеше само фактът, че желаещите да ме похитят все пак бяха “приятели” по линия на “бойната дружба” между терористите и НРБ.

Имаше и едно изключение при опит да помогна на Ахмед Мелиджи да премине в християнския Източен Бейрут, за да получи документ от полицията и да може да се завърне в България. Християнските милиции спряха жигулито ( с дипломатически номер, надявайки се номерът да мине на барикадата), което бях взел на заем от посолството, тъй като моята беше открадната при едно от нападенията срещу мен в Западен Бейрут. 

Извадиха за косата от колата 50 килограмовия палестинец Ахмед, който вече учеше за лекар в България под опеката на Иван Гарелов. Качиха го в един джип. Страховит 100 килограмов фалангист, опасан с патрондаши, ножове и ръчни гранати, му напомни, че е “фаланжо”. Означаваше сигурна смърт за всеки палестинец. За всеки случай придружи съобщението си с красноречив жест “ ще ти прережа гърлото”.

Скочих в джипа и аз. Каквото за него, такова и за мен, казах на “фаланжото”. 

Започнаха се преговори по радиостанцията. Пуснаха майката на Ахмед да отиде до полицията на няколко километра разстояние. Върна се с документа. Пуснаха ни. Ахмед, заедно с приятелката си, остана да се крие в моята квартира от приятелския шиитски артилерийски огън срещу родния му лагер Бурж бражне. 

По-късно, когато си замина, моят квартал Сакиет ал Джанзир го закъса в пламъци от поредния приятелски огън. Майката на Ахмед се опитала да ме спасява, извървявайки отново километри, за да ме приюти за благодарност в бежанския лагер, където приятелските обстрели бяха спрели за момента. Доколкото знам е била ранена и не е успяла да ме “спаси”. 

Легендарна беше омразата между фалангистите и палестинците, смятани от християните, не без основание, за главни виновници за разпалването гражданската война. В нея придошлите след прогонването им с военна сила от Йордания през 1971 г. палестинци са взели страната на мюсюлманите (нашите съюзници по онова време). 

Разправяха се страхотии за масови зверства между тях. Твърдеше се, че живи палестинци били вграждани при строителство на пътища и заливани с асфалт. 

Всичко това се случваше между арабите, които си бяха причинили в региона много повече взаимна смърт от онази, която дължаха на израелците. 

Някои се учудват на зверствата на “Хамас” срещу израелци днес, сякаш идват на празно място.

Масово е схващането за ненавистта между израелци и араби. Истината е, че рекордите по братоубийство от приятелския огън между араби са все така недостижими в историята на Близкоизточния конфликт, който се възпламенява отново сега в контекста на факта, че ОАЕ, Бахрейн и Мароко, плюс самата пазителка на Мека пожелаха да последват опита на Египет и Йордания, като нормализират отношенията си с Израел. За същото се готви сега и самата Саудитска Арабия, пазителката на светите мюсюлмански градове Мека и Медина

Пита се кой не “дава” това да се случи? Кой е най-големият стар приятел на арабите, който ги въоръжаваше и подстрекаваше да се бият помежду си по идеологически, комунистически, геостратегически причини?

Не го казвам аз. Вие сами се досетихте.

15 мнения за “Приятелският огън между араби предшества новия взрив на конфликта в Близкия Изток? Кому выгодно?”

 1. Същият “приятелЬ” ни монтира , чрез кагебиста решетниковЬ , явочният си от ДРОНЬдуковь2- зИльоната гнусна фатмашка предателска неграмотна превратаджийска “маZZонска” ТИКВА реZZиЛдентът лумПен гадень, нали!
  И се чудя КУДА е тоя гнусен параZZитЬ , тоя путлерастки хуйлотлеристки МИРЬлюбец , за да предложи “пацифизма” си на Хамас , и да го разоръжи ? Или пък да предложи да не се дава оръжие на Израел, за да се защити ?
  И това го казва фатмак , който не е учил и не знае нищо друго, освен
  савецките краZZноарнейски уставите на краZZноармейската БНА , и освен разглобяването на калашн…….. пардон – разглобяването на “Шмайзер 47” !
  И се прави на майка Тереза , и “борецЬ” за мир!
  Оди на решетниковЬ, оди на “маZZонския” “майсторЬ” – пасоль-свинаря геЙрговь, оди на пасоль-губернаторь мУтрофановНаЯ, оди на хуйло ти!
  ДОЛУ МОЧИ-те, одите на хуйло си!

 2. Отново руснаците ни освобождават от себе си!
  А ние се правим, че не виждаме! До кога все така ще я караме ?!

  “Vertigo Business Tower в София е собственост на кремълския олигарх Алексей Чепа, разкри екипът на Алексей Навални.
  Чепа е включен в санкционния списък на ЕС на 25 февруари 2022.“

 3. A real eye opener- Благодаря и аз за споделените премеждия!

 4. По тази тема мога да се доверя единствено на експерт, който познава материята от първо лице. Това и направих. Благодаря Адаш.

  С Уважение,

 5. Ама що ли пък хич не съм изненадан.
  Споделено във Фейсбук
  Manuil Grigora
  21 ч. ·
  Удивително е как точно хората, които целогодишно реват срещу исляма и мюсюлманите, които цвилят против османския поробител, “чалмите”, “фесовете”, “резаните”, които плачат за Батак, които оправдават дори безобразното прогонване на турци от България, които изпадат в истерия заради идването на източни бежанци у нас – та, как точно тези уж божем православни хора днес станаха правоверни привърженици на “Хамас”, “Хизбулла”, иранския аятоллах и палестинската кауза. Всичкото им “православие” е една сочна целувка връз чибука на емира.

 6. Човек, който не е имал контакти с арабските страни, не може да си представи манталитетът им. Да, ние сме имали един друг контакт, за съжаление връзката все още е будна (като оголената жица на отстранен щекер но още захрававан с ток) и той е първоизточника.
  Този път трябва бурените да бъдат „търляни“ из основи и Нятаняхо ни го обеща.

 7. Благодаря Г-н Инджев за споделеното преживяване.
  РЕСПЕКТ

 8. До Господин Николов,

  С уважение към споделеното от Вас, но Face – Мeta, X, Tik Tok, … “чух, че един приятел казал на мой познат, какво става и ….” Може и да не съм прав, но пък съм седнал удобно. На моя си задник. Новините от тези платформи, са нищожни според мен. Докато не са потвърдени, от “глупци” и други “глупци”, които наистина искат Нашата държава да бъде на отреденото и от хилядолетие място.

 9. Към Ronnie:

  Има и още. Например единственият случай, когато наистина съм бил под обстрел напълно преднамерено, а не случайно, беше на сирийски пост на входа на Бейрут. Единият офицер от (многобройните различни тайни сирийски служби, конкуриращи се помежду си кой да обслужи диктатора Хафез Асад пръв и най-добре), решил, че колата, в която бях, е тръгнала след проверката без негово разрешение, макар колегата му вече да беше позволил. В резултат извади пистолет и започна да стреля. Улучи резервоара. Късмет беше, че не стреля с по-мощно оръжие, с което да взриви колата на момента.

 10. П.П. Г-н Инджев, може би първата причина е , че в западните армии , от няколко века офицерите се обучават за офицери от векове?!???? Имат традиции останали още от аристократичните порядки, докато в източните болшефашистки диктатури ги обучават за “партийни” гвардейски фатмаци . Те са по-скоро военизирани надзиратели на вождовете, фюрерите, диктаторите и тираните, с тотален БЕЗпредель върху поробените мужици в “армиите” им.
  Отделно от това, отдавна западните армии отговарят за действията си , и имат поне лица и офицери за връзки с гласоподавателите и обществеността. Докато източните им “колеги” са “отговорни” само пред начальниците и политкомисарите, и са напълно БЕЗотговорни върху подчинените им мужици и пред някакви си цивилни “пролетарски” роби на техните вождове.
  Особено пък когато са с постоянно “военно” положение, което тотално развързва ръцете им , както е в сирийската хунта. И то със “подкрепата” на (фа)шийтски ислямистки (т)ИРАНь и аятолахските терористи от хиZZбуллахь в Ливан. И то по едно и също време с другата подобна война между Саддамь и аятоласите.

 11. Иво, сега трябваше ти да си по студията, а не Тома Томов. Който мазно и меко манипулира.

 12. Пълни ненормалници са арабите като цяло и Русия ги използва хитро срещу Европа заедно с афганистанци и хора от черната раса,заедно с насочена инвазия към цяла Европа.В тази и цел участват разни левичарски нпо и платени агенти на Русия в политиката-свързаната с ЩАЗИ Ангела Меркел покани милиони пришълци в Европа,без нужда.Впоследствие Лукашенко-политик,свързан с Русия прави опити да вкарва незаконни миграции през Полша от Беларус,това е преди 25.02.2022г.,наскоро пак имаше такива случаи.Третата държава,през която преминават миграции е пътят Турция и през България.Българските власти отричат,че тук има голям поток,но смятам,че лъжат,както за много други неща.Правят луди пари и вредят на Западна Европа-изпълняват руската политика.Турците пък имат стари мечти да сеят влияние чрез араби и негри мюсюлмани в Европа.Тези пришълци носят проблеми,престъпност,източват финансови ресурси от Европа и вкарват и роднините си при тях щом се установят в добре уредени държави.Това е умишлена политика,смисълът е развитие и засилване на крайно десни партии като естествена имунна реакция на тази инвазия и подмяна на местното население.Това и виждаме…и както се досещате втора стъпка ще бъде евентуален разпад на ЕС и това също е цел но Русия.

 13. https://m.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2023/10/12/4538726_moskva_udari_dunavsko_pristanishte_svalen_dron_ubi/comments?ref=story_below Започнете ли да следите този сайт и неговият форум редовно,ще видите,че се списват новини от “руска гледна точка” и много потребители са проруски тролове,които не се трият,както и проГЕРБ тролове,които не се трият и чиито профили не се махат.Все повече потребители пишат коментари по този въпрос и наричат този сайт проруски,какъвто скрито е.Това е сайт на Иво Прокопиев,червен олигарх,който беше “преследван” от властта, колкото и прокурорът Иван Гешев беше взривен с цел убийство,тоест ви говоря за постановка с цел изграждане на определен имидж.В мое писмо до тях ми отговориха,че имали само един модератор и не можели да следят и модерират всички теми.Мисля,че когато фондация “Америка за България” спре финансирането на тази медия те тотално ще се покажат какви всъщност са-проруска медия.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.