Защо няма (да има) световен антиеврейски джихад в мюсюлманските страни в петък 13-ти

Пиша часове преди да стане петък 13-ти. Ще се случи ли в близките часове “световен еврейски погром”?

Халед Машал, един от лидерите на “Хамас”, призова за джихад срещу евреите с начална дата 13 октомври 2023 г.

Не, няма да се случи. Няма да има “петък 13-ти” с нов Холокост по идея на нацистите от ивицата Газа.

Първо, Машал не е авторитета, който би могъл да призове последователите на тази религия  към “световна мюсюлманска революция” на базата на омразата към “неверниците”. Има и елемент на умора в арабския и мюсюлманския свят от палестинската кауза, която от десетилетия носи нестихващ радикализъм, ново и ново противопоставяне срещу Израел и подкрепящия го Запад без изгледи за измъкване от този порочен кръг.

Второ, въпреки радикализацията на организацията, на която Машал е един от началниците, тя не е представителна за мюсюлманите по света в цялото им многообразие. Независимо от факта, че държавите с преобладаващо ислямско население виреят многобройни гневни групи хора, перманентно ядосани заради факта, че цивилизационно днес не са в челото на човешката цивилизация, както през златния век на Халифата на Абасидите през средновековието.  

Защо не са начело ли?

Дълго и сложно е за обясняване. Изисква разговор, който не може да се води на нивото на осведомеността на учениците от първи клас по темата. Не е обида към читателите. Просто наистина не е просто за формулиране в подобен кратък текст.

За да принизя обяснението до чисто прагматичните аргументи с днешна дата, трябва да кажа следното: “Хамас” са в необявена изолация сред своите арабски и мюсюлмански събратя в региона и по света. Дори иранските спонсори на терористите, които се радват на успеха на терористичната атака на своите храненици срещу Израел, отричат да имат нещо общо с клането. 

Зверствата на главорезите от “Хамас” могат да възбудят радостта на някои тъмни сили в арабския и ислямски свят, но не и да се се харесат на образованите елити и техните представители във властта.

Какво остава за съседната, най-важна в тази ситуация арабска държава Египет. За нея “Хамас” е част и продължение на анатемата “Мюсюлманските братя”, свалени от временното им въздигане във властта през 2013 от режима на генерал Сиси, управляващ в момента като президент. Той няма няма по-голям враг от “Ихуан муслимийн”, т.е. от “Мюсюлманските братя” , организацията прототип, калъп на ислямския фундаментализъм по света, зародила се в Египет в началото на миналия век и стигнала до властта в Кайро за кратко след “арабската пролет” преди десетина години. 

Саудитите ли ще подкрепят от минаретата на Мека и Медина призива за джихад срещу евреите, с които Бин Салман, фактическият управник на баснословно богатото Саудитско кралство, преговаря интензивно за установяване на дипломатически отношения?

Режимите в държавите с преобладаващо мюсюлманско население по света нямат никакъв интерес от ескалация на гнева на антиеврейска основа. Повечето от тях имат проблем с контрола над бурето със социален барут под троновете си, за да пожелаят да съдействат за отприщването на гнева на “улицата” ( както в арабския свят наричат по традиция “народните маси”). 

Спете спокойно деца на информационната интрига относно задаващия се “джихад” срещу евреите. Няма да се случи. Не сега и веднага.

И други мислят така. Вижте карикатурата. Тя осмива фанатика самоубиец, който очаква да се сдобие със 72 девици на оня свят. Казват му, че няма да го огрее и че предпочитат да си останат девици.

 

 

 

 

 

Същевременно трябва да знаем, че западната цивилизация, за разлика от мюсюлманската, е склонна да се самобичува в исторически контекст и да се гневи на себе си със задна дата-например за кръстоносните походи. Такава е природата на просветена част от човечеството, възпитана в самокритичен дух от Просвещението.

Защото “мирните” мюсюлмански завоевания, съвсем не са били толкова хрисими. Били са много по-експанзивни и агресивни от християнското разширяване с огън и меч в епохата на противопоставянето на двата лагера, преди европейският колониализъм да надделее. 

Този исторически факт е добре известен на самите мюсюлмански общества, сред които фундаменталистите набират наемници за своите войни, пледирайки за възстановяване на някогашното величие на мюсюлманската експанзия. 

Вижте картата на мюсюлманските завоевания в апогея им- от една страна- и от друга, на кръстоносните походи, за които сме склонни да вярваме, че са били върха на европейското безобразие спрямо близкоизточните народи и страни по онова време.

 

 

 

 

 

 

 

Редно е да сме толерантни към съвременниците, но е също така добре да сме осведомени за истината от онова минало, за да не изпадаме в заблуждение в днешно време относно евентуални последици в бъдеще.

10 мнения за “Защо няма (да има) световен антиеврейски джихад в мюсюлманските страни в петък 13-ти”

 1. Г-н Инджев,

  Два сериозни въпроса, които, опасявам се бихи били разбрани като заяждане, а не са, ако ми позволите, моля.

  (1) Първият въпрос се отнася до “многобройни[те] гневни групи хора,” които споменавате. Дали наистина са гневни, защото цивилизационно сега не са на чело както през X, XI, XII век, или по-скоро те са гневни, защото останалият свят не е на дъното с тях? Те изглежда да имат (почти) безкрайна жажда за разруха, терор (към собствените си хора) и неустоимо влечение към точно това дъно, където се намират.

  (2) Вторият ми въпрос е за златния век (по-точно, векове) на исляма. Без съмнение, постиженията в медицина, астрономия, химия, математика, физика, инженерство, дори право (религиозно), са неуспорими. Но се питам, това резултат на високи постижения в абсолютно отношение ли е или отражение на, в сравнение, нищожното напредване в тези дисциплини, което се случва по онова време в Европа. С други думи, ако католическата църква нямаше пълен и безпределен контрол върху обществения живот (пък и до огромна степен личен също) в Европа и не беше забранила (почти) всякакви човешки прояви в науките, изкуствата, и т.н , т.е., ако Ренесансът се беше случил 5-6 века по-рано, дали щеше ислямският златен век да се случи или европейците щяха да са на толкова по-напреднал стадий на развитие, че ислямските постижения, за които сега говорим, щяха да са като бележка под линия в един много дълъг, завладяващ роман?

  И последно, бих искал да споделя накратко една лична история, която като само един, малък пример, е потвърждение на Вашите думи за “образованите елите” в арабския/мюсюлманския свят. Един от най-добрите ми приятели в университета беше Мо (Мохамед), роден в Сауди Арабия, но израснал в Емирствата (Дубай). Един ден Мо ми каза: “Брат, отивам в Дубай и С. Арабия за 2 седмици, хайде идвай с мене.” Моят отговор беше: “Мо, или не си си взел хапчетата или прекалено много си нагълтал. Дубай, как да е, но в С. Арабия? Те ще ме убият още докато се накажа там и видят печатите ми от Израел.” Мо, от своя страна, с неприлична за неговата весела, игрива персона сериозност ми отвърна: “Ти не разбираш! Ти си с мен, ти си мой приятел, ти си ми мой гост. Никой няма дори косъм от главата ти да отскубне!” В крайна сметка, по различни причини, не се получи да ида. Но сериозността и убедеността, с които Мо ми отговори, ясно показаха, че в неговото съзнание моето отиване в С. Арабия с него щеше да ме постави в толкова “опасност,” в колкото аз бих очаквал той да е ако аз го заведа в България или Израел–точно никаква, нула, йок, зилч, нихтс!

 2. Най-големите погроми и кръвопролития са извършвани вътре в самото християнство. А също и различните конфесии на исляма.
  Да започнем с разделянето на Римската империя на Западна и Източна Констатинополска империя, още преди повече от 1500-1600 години . Което довежда и до религиозно разделение и даже взаимно анатемосване през 11 век.
  Също така най-големият погром на кръстоносните походи е срещу Константинополската римска империя 1204г. , а не срещу мюсюлманите. След това десетилетните религиозни войни между протестанти и католици. И даже между Московията и католици и протестанти , още от времето на Александър НевскиЙ, и до поробването на Полша и Киевска Рус , след това, и войната с протестантите от Швеция.
  Същото е и с вътрешните религиозните войни в исляма, още от създаването му. И между сунити и шиити , араби , тюрки, османци , и перси .
  Там са най-големите кръвопролития, като последните такива са в Ливан, Сирия и особено войната между аятоласите и Саддамь. Също Йемен, Кувейт, с кюрдите също.
  И при палестинците има не само мюсюлмани, но и християни.
  Същото в и с религиозните войни в самият Афганистан, Пакистан, Индия, Тайланд, Турция, , между християните и мюсюлмани в Египет, дори в маоистки Китай с геноцида на уйгурите.
  А за путлерасткият рай(Хь) , религиозните войни продължават още от времето на създаването му по времето на Александър НевскиЙ, и до сегашните чеченски войни , унищожаванато на религиите и геноцида в Поволжието, целият Сибирь, и до Чукотка!
  Така че вътре в самите религии , конфликтите са най-дълги и унищожителни. Както в Ливан, например.

 3. Към W.T. Blackwell:

  Всъщност не задавате въпроси, а правите констатации и хипотези.
  В арабския свят си живеят със спомена за бившето величие на халифата, което, разбира се, никой не помни лично. Твърде отдавна е било. Връщането отново и отново към този ялов от прагматична днешна гледна точка блян налива вода в мелницата на фундаментализма. Водачите на фундаменталистите непрекъснато зоват към връщането към “истинския ислям” от времето на победите на пророка и неговите последователи, вместо да обърнат поглед какво се случва в бясно развиващия се свят на науката, техниката и идеите изобщо.
  Истината е, че с появата си на историческата сцена арабските завоеватели са проявили здрав разум да си признаят своята изостаналост и благоразумно са възприели постиженията на заварените цивилизации с хилядолетна история, като гръко-римската и персийската. След като са се образовали (само за около век), са доразвили тези постижения в много области.
  После…После се случва Просвещението в Европа, също на базата на древните цивилизации и не на последно място с използване на арабски преводи от гръцки на научни трудове.
  А ислямският свят, лежейки на лаврите си, пропуска да се реформира. Както и православния, впрочем, което е нашият истински проблем, а не самото чуждо османско владичество. Османците правят половинчати опити за собствена реформа, но спират развитието по европейски път на подчинените народи в самата Европа, какво остава в Анадола.

  Идеите движат света.

  Невежите днес се подиграват на клишето, че изповядваме ценностите на Европа, но точно това ни прави различни от ината на мюсюлманите, които настояват, че са били велики и без реформацията да ги е посетила.

  Резултатът е налице.

  Ние имаме шанс, развивайки се в правилна посока. Те, въпреки богатствата на част от техните държави, придобити от петрола (по което се родеят с московията, също заразена от претенцията за величие на историческа основа), ще си останат в периферията на човешката цивилизация, която се развива вече скокообразно и не чака никого да се натутка.

  Схематично и опростено е горното, но в общи линии обяснява “някои неща”

 4. Един интересен пост от форума на Mediapool.bg с автор Дора Апостолова:

  Как Путин и олигарсите му крадат България?

  Всички български банки перат руски пари, поради обстоятелството, че 80% от българската икономика се държи от руски олигарси, намиращи се под личното ръководство и контрола на Путин. Руските пари присъстват от 30 години в българската икономика, навлизат в нея с извършената приватизация на голямата държавна социалистическа собственост, чрез първата капиталова групировка „Мултигруп“, която последният елит на БКП, този който преименува партията в БСП, създаде да извърши приватизацията на голямата държавна собственост и я вкара в гърлата на свои хора около тандема Луканов- Костов. Той напълни „Мултигруп“ с крадени от българския и руския народ капитали. В “Мултигруп” руските пари бяха преобладаващи, понеже представляваха най- богатата на природни богатства държава Русия, за това и техните притежатели- руските олигарси станаха водещи и “командват” парада у нас.

  И всички български политици от партиите, пълнещи до дупка парламента ни, са подставени лица на руските олигарси, шетащи у нас, и отварят вратите на държавата ни за навлизане на руските олигархични капитали.
  Благодарение на продажния ни русофилски политически елит и руските капитали в българската икономика, Путин задкулисно ръководи българската вътрешна и външна политика.

  И как ДАНС, националната ни сигурност, ще проверяват, като в тях шета ФСБ (бившото КГБ) на Путин, ръка в ръка с нашето старо ДС? Впрочем, КГБ никога не е напускало България, то остана в България и след 1989 година, поради продължаващото управляние на България от комунистите от последния елит на БКП, създали всички партии след 1989 г. и трансформирали се в новия ни капиталистически елит.

  Ще ви дам пример с двете банки на Бойко Борисов- Си Банка и КТБ. И двете вече ги няма.
  Цветелина Бориславова 2007 г. продаде 75% от акциите на СиБанка на банката КСВ на руския олигарх от исландски произход Тор Бьорголфсон (Thor Bjorgolfsson)” , който е един от най близките олигарси на Путин и зад който се крие самият Путин.
  КВС се води “белгийска” защото главната и кантора е в Белгия, но регистрацията и се намира в някакво “данъчно убежище”, което при едно проучване на финансовото разузнаване, би станало стане ясно.
  КВС владееше СиБанка, през която преминаха най големите приватизационни сделки на “Мултигруп”.
  Ноември 2021 КВС купи “Райфайзенбанк” (България) за 1 млрд. евро и извърши най- голямото изпиране на пари на Мултигруп, която създаде и владееше “Райфайзенбанк” (България), а след като 2018 година СиБанка купи ОББ и сега владее и ОББ.
  А през април тази година КВС Банк България и ОББ се обединиха под името „Обединена българска банка“

  Тор Бьорголфсон е САНКЦИОНИРАН от ЕС олигарх, но това не му пречи да се подвизава в България, да купува банки и да пере мръсни руски пари. И това става с помощта на нашия елит, който му отваря вратите на държавата ни!

  Мажоритарното мнозинство акции на КТБ се притежаваше от Катарския фонд (зад който се криеха Пеевски и Доган) и от СиБанк. Цветан Василев е само поставено лице. Пеевски постоянно работи с личната банка на Путин, ВТБ, СиБанка е притежание на банката на Тор Бьорголфсон- КСВ .
  Отделно ВТБ притежаваще 10% от акциите на КТБ. Следователно КТБ, в която Борисов въртеше целия държавен бюджет и резерв на стойност над 70 милиарда лева , переше руски пари, допусна Путин и олигарсите му да окрадат държавния ни бюджет, въртян в банката, над 8 милиарда евро пари на българските данъкоплатци!
  Отделно руснаците откраднаха над 4 милиарда евро от печалбите на банката, които вместо да отидат в държавната хазна, отидоха в джобовете на Путин и олигархичното му обкръжение.
  А за да не им се разкрият далаверите и кражбите, банкрутираха КТБ.

  За този грабеж носи отговорност първият държавник тогава, Бойко Борисов!

  Путин и олигарсите му продължават да ограбват България и държат народа й с най ниския жизнен стандарт в ЕС!

  Дора Апостолова

 5. Четири нидерландски компании и осем души са осъдени за нарушаване на санкциите на Европейския съюз срещу Русия. В периода 2014 – 2017 г. те са извършили действия, чрез които са помогнали на Русия да построи Кримския мост, се посочва в изявление на нидерландската прокуратура, цитирано от Ройтерс.
  Осемте физически лица са осъдени на общественополезен труд от 20 до 60 часа, докато на компаниите са наложени глоби на обща стойност 160 000 евро (169 000 долара).

  Защо лишаваме и до днес физическото лице Б.Б. от общественополезен труд, задето прокопа “Балкански поток” в услуга на Русия?! Нека прокуратурата не е толкова стисната.

 6. Към
  W.T. Blackwell
  13.10.2023 в 06:29:
  Много цивилизации аа имали своя “златен” век.
  И отначало още древен Ирак , Шумер , Месопотамия . Египет . Древна Индия, и Китай. Крит, хетите, Асирия, Вавилон. Древна Елада, Рим , Персия. Едва след тях са мюсюлмани, отоманци Ченгиз хан . И ние сме имали златен век преди тях. И още повече преди моZZковията.
  И колониална Европа- също.
  Но днес са съвсем други реалностите. Ако всеки поиска да си върне неговият “златен век” , тогава пак няма да е разберат кога искат да се върнат с шовинистичните си “машини на времето”. Това са толкова инфантилни нереални фантазии, че дори научната фантастика няма да им помогне. И тя е безсилна на такива и толкова много произволни и разнопосочни и взаимно изключващи се “искания”.
  Ако някой от тях има наистина реални възможности и рюдоказани факти , цялото човечество ще ги оцени и приеме, и последва.
  Иначе шовинистичните им детски приказки за “воZZраждение”, “воZZкресение” и “иZZконни ценности и земли” , могат да доведат само бляновете за “арийска” раса , за “арийска” класа, по подобие на геноССе Хитлер и неговите большевишки чекистки таварищи , срещу всички останали “унтерменшени”.

 7. 🎯 ” ислямският свят, лежейки на лаврите си, пропуска да се реформира. Както и православния, впрочем, което е нашият истински проблем…”
  t.me/s/AlfredKoch: …Надявам се този път да се намери решение. Защото всички в света вече разбират, че Газа във формата, в която функционираше през последните петнадесет години, не може да продължи да съществува: това беше социално-политическа задънена улица, която завърши с настоящата трагедия.Кой е виновен за тази трагедия вече няма значение. Арабски петролни шейхове или красиви европейски левичари, прословутите „израелски военни“ или, напротив, израелски либерали, алчността и аморалността на лидерите на Хамас или заучената безпомощност на мнозинството палестински бежанци. Най-вероятно – всички заедно. Затова трябва заедно да решим този проблем.Във всеки случай фактът, че всички ключови играчи в Близкия изток са готови да обсъдят този проблем с Блинкен, вече говори много и дава надежда.И трябва да сложим край на терористите. Където и в каквито и тунели и бункери са се скрили … вече никой дори не се опитва да оправдае Хамас. А репортажи за новите им зверства все идват и идват и всеки път в паметта ми изплуват Буча и Ирпен … в същината си Путин е терорист точно като Хамас и оправданието му за собствените му зверства са със същата логика за „наша земя, напоена с кръвта на наши деди“ и всичките тези средновековни глупости вече не впечатляват никого, освен самых дремучих болванов. Но болван на то и болван, чтобы его оболванивать. Чем Путин и занимается у себя в своем засраном рейхе. Но мы, слава Богу, живем не там и можем еще отличить добро от зла.

 8. Чудесен отговор от Господин Инджев, до WW T. Питат, ама така ли е, сигурно ли е ? Сигурно е, че ще умрем… Но, не сега и не скоро… !!!
  Страхът винаги води до нов страх. Винаги !

 9. “Такава е природата на просветена част от човечеството, възпитана в самокритичен дух от Просвещението.”

  Ето един цитат от Чарлз Буковски:

  “Проблемът на този свят е, че образованите хора са пълни със съмнения, а идиотите са изпълнени с увереност.”

 10. Ето и още една тема в сайтът на червения олигарх Иво Прокопиев,наследник на БКП,чийто форум е пълен с проруски тролове,които не се трият и които в коментарите поддържат и защитават и Палестина (винаги поддържат и защитават интересите на Русия).Сайтът имитира “плурализъм на мненията” и “възможност за отразяване на другата гледна точка”.Сайтът е успял да отхвърли много нормални коментатори,троловете “размиват” темите,вчера един коментатор спомена,че част от профилите са всъщност ботове.Четете ли редовно дори по една тема в този сайт ще забележите тези неща.Руснаците са инвестирали много здраво в овладяване на медиите и комуникациите в България.Ето линк: https://m.dnevnik.bg/analizi/2023/10/13/4539520_gaza_bez_tok_i_voda_etichno_ili_prestupno_e/comments?ref=story_above.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.