Това не е арабско-израелско и палестинско-израелски кофликт. Лъжат ви

И друг път съм обръщал внимание върху феномена мнозина, ако не и мнозинството анализатори и коментатори, да залагат на черните прогнози в случаи на кризи, като тази в Близкия изток. Да кажеш, че тепърва ще се лее кръв там винаги изглежда правдоподобно в контекста на историята на конфликта. Ако ли пък сгрешиш, можеш да се измъкнеш, че имаме приятна изненада, заради която никой няма да те осъди.

Това се случва в момента на коментаторския и анализаторския фронт, където се надпреварват черногледците. 

В московията дефилират на първа линия черносотниците, т.е. най-злостните рашисти, които по дефиниция са расисти, но изведнъж залюбиха силно арабите, които обикновено наричат “черногъзите”, използвайки познатия им от векове расистки речник, употребяван обикновено за поробените от самата московия “мургави” поданици.

Черногледците са се проваляли многократно, но както отбелязах, за несбъднати страховитите прогнози виновниците като правило не ги съдят в обстановка на облекчение и въздишки “слава Богу”. Провалиха се лошите пророци при помиряването на Египет, Йордания и Израел, а след това с установяването на дипломатически отношения на Тел Авив с Мароко, ОАЕ и Бахрейн. Не можеха да повярват, че се случва нормализация вече и между Саудитска Арабия и Израел.

 

Никой не може да гарантира светло бъдеще в близкоизточния тунел, но да се върнем на конкретната тема за провокирания от “Хамас” сблъсък с Израел, обявяван почти единодушно за най-тежкия в историята на арабско-израелското противопоставяне. Налага се да припомня, че през войната от октомври 1973г., с която Сирия и Египет изненадаха израелците, загубите в жива сила на нападната миниатюрна държава достигнаха 2600 души. 

Всеки живот има значение за онези, които го ценят и не искам да сравнявам броя на убитите като доказателство за тезата ми.  Явно човешкият живот  не се цани от самоубийците-атентатори и от онези, кито ги изпращат на сигурна смърт.

Не само жертвите на Израел тогава бяха много повече. Далеч по-голям беше рискът за съществуването на самата държава. Опасността беше толкова реална, че по сведения на западния печат Голда Мейр е свикала извънреден съвет по сигурността, на който се е обсъждал план за сглобяване на компонентите на ядреното оръжие, чието притежание Израел никога не потвърждава, но и не отрича. 

Случва се в момент, когато лавина от стотици сирийски танкове напредва като лавина по склоновете на Голанските възвишения към сърцето на Израел . Ха сега питайте защо и до днес Израел отказва да върне контрола на тези стратегически височини на държавата, която все така изповядва доктрината си да изхвърли евреите в морето, за разлика от съвоюващия тогава с нея Египет, който си получи обратно Синайския полуостров и живее в мир с еврейската държава.   

Смайващ за самите тях провал на любителите на черните прогнози за “вечния конфликт” беше помиряването на ООП на Ясен Арафат с Израел на Ицхак Рабин. Двамата получиха Нобелова награда за мир. Вместо да кажат едно “извинявайте за лъжливите ни пророкувания”, черногледците просто се присъединиха към аплодисментите.

И тогава…Тогава се пръкна “Хамас” с парите на Катар и логистиката от всякакво естество на аятолите. И кого нападна най-яростно? Не, не беше Израел при онези интифади, т войни на камъните, с които младежи замеряха изрраелски войници и бронирани коли.

“Хамас” нападна ООП (най-вече неговото ядро ФАТХ) на президента на Палестинската автономия Махмуд Абас, призната от ООН като представител на палестинския народ. Екстремистите от “Хамас” изхвърлиха най-буквално старите бойци от ООП, решили да преговарят с Израел след десетилетни битки. Изхвърляха ги от високите етажи на сградите, в които се помещаваха. Защото най-лошото нещо за екстремистите са добрите новини-ще рече мира. В мирно време не виреят.

Хамас наложи истинска диктатура в Газа и няма да сгреша ако кажа, че съзнателно държи в нищета огромната част от населението. В тази обградена от всички страни с бетонна ограда и от морска преграда ивица земя богати арабски режими изливаха милиарди заедно с ООН, ЕС, САЩ. Къде отидоха милардите? В развитието на производства и създаване на работни места, както намиращите се на другия край на прогнозирането твърдяха, че ще се случи след изтеглянето на израелците от Газа през 2005 г.?

Нищо подобно. Външното финансиране явно укрепва вътрешната диктатура на войнствените ислямисти, чийто приоритет да унищожат Израел движи цялата им дейност, започнала уж като благотворителна в полза на бедните. Това означава безконтролни разходи за водене на война, а резултатът го видяхме на рождения ден на Путлер на 7 октомври.

Единственият видим белег за външното финансиране, за разлика от невидимата му част в подземните оръжейни хранилища, работилници и тунели, са луксозните хотели по средиземноморското крайбрежие на “Газа”. Те са оазиси за луксозен живот на главатарите на “Хамас” и за срещи с щедри араби от Залива, на които дължат този кеф.

Като казах Путлер, да ви кажа, че Хитлер също е сред кумирите на “Хамас”. Свастиките по стените на Газа го потвърждават нагледно. 

НА СНИМКАТА:Централният рибен пазар Газа, украсен с портретите на вождове на Хамас и свастика

 

Ама “Хамас” воювали срещу правителството на диктатора Асад в Сирия, подкрепяно от Путлер. Били са 10 години  на страната на “Ислямска държава”, казват опонентите в този момент. И са прави. Видя се, че са добри ученици. Надминаха по зверства учителите си сред ислямистките главорези. Използват тяхната тактика да смразяват от ужас враговете си, но в случая с Израел определено сгрешиха в надеждите си да парализират дървата и нейния народ.

Талибаните са воювали срещу съветските окупатори, но днес ги посрещат с разтворени обятия в Москва от режима, чийто главатар въздиша иначе по съветското “величие” и определя разпадането на СССР -ускорено от афганистанската катастрофа на империята- като“най-голямата геополитическа катастрофа” на миналия век (с което неглижира истината за Втората световна война, за чието начало Сталин има съществен принос като подбудител на хитлеристкия скок на Запад в Европа).

Да обърнем поглед към т.н. арабски свят, който през десетилетията е бил единодушен почти само за едно: в подкрепата си за палестинците. Тъжният факт за самите палестинци, смятани за приносители на беди от самите араби в техните страни, е, че никой в т.н. арабски свят не ги иска. Изгониха ги с военна сила от Йордания през 1971 г., а те се наложиха с военна сила в Ливан, най-слабата брънка от арабската обсада на Израел. След това и от Ливан бяха прогонени-  от Израел, но не без помощта на враждебни ливански сили, главно сред християните.

Най-категорично не ги желаят в съседния на Ивицата Газа Египет, където основен враг на властта са Мюсюлманските братя, най-старата ислямска фундаменталистка организация. Духовни бащи са на “Хамас”. 

Как тогава се снабдяват терористите от “Хамас” по тунели от Египет с оръжие? Ами така, с помощта на широко затворените очи на египетските власти, които не искат да си развалят още повече отношенията с войнствените бедуински контрабандисти. Но на официално ниво египетските граничари са също толкова бдителни за проникването по суша и море на екстремистите от “Хамас”. Те са солидарно отговорни за блокадата на Сектора Газа, но никой не ги обвинява в “геноцид” чрез задушаването й.

А как стои въпросът с братята палестинци на Западния Бряг на Йордан? Територията е около три пъти по-голяма от Сектора Газа. Защо не приютят там бягащите от израелския гнет палестински събратя? Вместо това палестинските братя от международно признатата палестинска автономия наричат “Хамас” терористи в един глас с целия свят (с изкл. на режими като рашисткия, на Ердоган и Китай сред значимите фактори в света).

Да изясним един основен факт: населението на Газа не е поканено на територията на Западния бряг, но и няма как да отиде там дори на гости на роднини. “Хамас” не позволява. Терористите имат пълен контрол над всеки влизащ и излизащ човек в тяхната крепост. За да попаднеш в нея трябва да бъдеш разпитан два пъти: веднъж на границата и втори път във вътрешността на техния халифат. Документи за пътуване, валидни на място и по света, се издават именно от администрацията в палестинската автономия, където надзирателите на Сектора Газа не допускат своите два милиона и нещо затворници.

В момента “Хамас”, повече от всякога, се нуждае от живия щит на населението, което не само не пуска да напусне самата ивица, но и да опразни опасната зона от сектора под заплахата от израелска сухопътна операция. Иначе речено, “Хамас” държат една рота цивилни израелски заложници, но и повече от два милиона свои сънародници. 

Всички са се вторачили в трагедията с израелските заложници. С основание. Тя е крайно необичайна по своя мащаб за държавата, която цени живота на всеки свой гражданин. Но вината за трагедията с арестуваните от “Хамас” повече от два милиона мирни жители на Газа не вълнува никого, масар да е видима и известна.

Таза трагедия се наблюдава от хиляди служители на международни организации, чиято роля се свежда до трансфер на средства, с които се разпореждат тарторите на терора. Продължава второ десетилетие и се приема за нещо “нормално”. За подразбиращо се приема и положителното мнение на това население за “Хамас”, само че няма как то да бъде проверено в условията на този огромен затвор, в който надзирателите разполагат с живота на всяко едно човешко същество.

Бегъл поглед върху картата на Близкия изток набива на очи гигантската асиметрия между т.н. арабски свят и Израел. Самото му обявяване за вечния агресор буди само смях сред хората със здрав разум, но също така е бумерангово обяснение за горчивите чувства сред арабите: докога ще си обясняват проблемите с това почти невидимо на регионалната като (какво остава за световната) парче земя, населено с нарастващо вече до 10 милиона, но все така незначителен по брой население спрямо арабското море? 

 

 

 

 

При това историята на развитието на високо технологичния, високо образования (по най-високите световни стандарти) Израел може направо да се определи като чудо, докато всеки се чуди защо баснословно богатият на петрол арабски ареал страда все така от големи социални неравенства, далеч по-слаба образованост и близо 100 процента технологична зависимост от  развития свят. Този контраст ражда комплекса за непълноценност, върху който паразитират ислямистките екстремисти.

За финал да се върна към началото: вече повече от седмица не се сбъдват прогнозите за голямо, някак автоматично подразбиращо се разрастване на конфликта в Близкия изток. Няма и да се сбъднат. Арабските елити, дори и в приказно богатата Саудитска Арабаия, са проумели през десетилетията, че е далеч по изгодно да търгуват с Израел, отколкото да тъгуват по своето велико средновековно минало. Изглежда, че подобен процес на осъзнаване е получил своето развитие и сред не толкова елитните народни маси. Не ги виждаме да си късат галабиите по улиците на арабските градове в защита на “Хамас”.

Лъжа е, че наблюдаваме пореден арабско-израелски конфликт. Лъжа е, че той е също така “палестинско-израелски”. Легитимната власт на палестинците говори за “Хамас като за терористи, както отбелязах. Сблъсъкът е между Израел и “Хамас”. Много арабски правителства изразяват по инерция (не без ориенталско лицемерие) солидарност на основата на (липсващата) арабска солидарност. Но най-вероятният сценарий на развитие на конфликта възлага тайно надежди на Израел да се справи с тумора “Хамас”, за да се отвори нов път към преговори и помирение с еврейската държава.

Фото: Сектор Газа, центральный рыбный рынок. Портреты на стене – главари ХАМАС и бывший президент Египта Хосни Мубарак (свастика прилагается). 

17 мнения за “Това не е арабско-израелско и палестинско-израелски кофликт. Лъжат ви”

 1. Za руския сценарий в Израел и приликите между ‘хамаc’(паравоенна организация, клон на Мюсюлманско братство започнала с благотворителни акции) и туZемните братства, напр.
  – Zaралийското ‘брат Za брата’ учредено 2019 г.(https://www.infoz.bg/region/stara-zagora/6921-kmetat-zhivko-todorov-i-sdruzhenie-brat-za-brata-obaviha-mashtabna-blagotvoritelna-kampania), които на практика ‘колят и бесят’ там(цитат от facebook/bratzabratastz:”Не е вярно това, че ръководител на извършителите на Съединението е писача Захари Стоянов…’’ )
  – НД ‘Хан Кубрат’(2019) :”Клетвата ‘Братя завинаги’е по-силна от италианската омерта!!!’’
  10 Sep 2020, glasove публ. ‘’Александър Дугин: Почти целия руски елит е прозападно настроен и е русофобски’’:
  ‘’… всички, принадлежащи към американско-израелското лоби вътре в Русия. Това е изключително опасно … задава се десуверинизация. Имаме работа с окупация практически в световен мащаб, окупация на суверенните държави от Световното правителство и неговите средства на влияние. Мисля, че е дошло време да му бъде обявена война!…”
  20 Апр 2022, glasove.com/public_html/intervyuta/sergey-pereslegin-voynata-kato-igra-divata-karta-globalnite-stsenarii
  ”… спомням си Станислав Лем, едно негово изречение в края на „Соларис“, „Не е свършило времето на ужасните чудеса.“ Ето при нас пък започва времето на ужасните чудеса… имаме съревнование едновременно на няколко нива. Съревнование в сраженията, на военно ниво – това е полето на боя, това е Украйна. Тук ситуацията, разбира се, за Русия е крайно неизгодна. В какъв план – Русия е длъжна да спечели възникналата ситуация, при това като удържи реална, истинска, сериозна победа…Ние явно изоставаме от Запада по спътникови групировки. Необходимо е да се реши този проблем. Първо, унищожаване на западните спътникови групировки. Работата е там, че е много добре известно, че унищожаването на боен кораб представлява формален повод за война и по правило в 99 от 100 случая след такова нападение се обявява война…”
  (https://stzagora.net/2022/07/11//осма-организация-се-присъедини-към-об/ )
  -за руския теоретик на дивашки сценарии сергейпереслегин, с който ‘глаZове’ зарибяват българите за руската сателитна група – първите 5 мин. ТУК

 2. Респект, но освен парите на Катар трябва да добавим и военното обучение в раZия. То е навсякъде, при всеки тлеещ или горящ конфликт. Това е същността на блатните павиани. В разузнавателните доклади на САЩ, UK и Израел срамежливо се казва, че финансовите постъпления за ХАМАС идели “главно от частни лица от Персийския залив”. Интересно защо тук не са включени Иран и Рамзан Кадиров. А КПП-то Салах-ед-Дин на египетската граница, което носи на шайката по $12,000,000.oo месечно, стана обект на внимание едва неотдавна. И нали не е реалистично да верваме, че 5,000 ракети, изстреляни само в 1 ден по Израел, се правят с подръчни материали в гаражите – не, има в ивицата доста възпитаници на Сибирския аерокосмически университе и авиационното училище “Бауман”. И за капак, на фона на крясъците и командите на руZки в записите на бандите, които избиваха цивилни жени и деца след налуването, официалните анализи, че, видиш ли, раZия нямала нищо общо ми звучат направо малоумно.

 3. към vic_kaminsky💙💛

  “Респект, но освен парите на Катар трябва да добавим и военното обучение в раZия. То е навсякъде, при всеки тлеещ или горящ конфликт. Това е същността на блатните павиани.”

  Точно така! Шофьора на такси, закарал двамата терористи до бургаското летище за атентата, каза, че двамата говорели помежду си на руски! След това интервю нашите средства за масова дезинформация млъкнаха! Руската следа стана очевидна!

 4. Египтяните имаха проблеми с ислямистите и ИДИЛь на Синайския полуостров, близо и до границата с Газа, но много “чудно” защо хамаZZь нямаха проблеми с ИДИЛь? Явно са си много близки , направо са усетили, че няма никаква “разлика” между тях, нали! И затова Газа не беше окупирана от ИДИЛ, както големи части от Сирия и Ирак, и в Египет и Северна Африка , Йемен и Афганистан с Пакистан!
  Същото се отнася и за “вражеският” ислямистки режим на (фа)шиитските аятоласи в (т)ИРАНь! И там няма никакви ислямисти от ИДИЛь, защото аятоласите са същите , като тях, и тяхната ислямистка хунта е много по-отдавна .
  Другите , които също нямаха атаки от ИДИЛь са Хуйло и моZZковията му. Много “чудно” , защо ислямистите не нападнаха техните кагебистки КРИВОславни “врагове” , а ? Които ги създадоха!
  Няма как едни терористи от ИДИЛь да нападнат техните терористични и много по-дългогодишни падруги от хамаZZь, (т)ИРАНь и моZZковията, нали!
  А сега Израел е атакуван от терористите от хамаZZь,а не от армиите на Египет и Сирия, обединени в ОАР. През 1973г. евреите не повярваха за готвеното нападение , както 6 години преди това , по времето на изпреварващият им удар и победата в Шестдневната война. Тогава те нанесоха първи удар , и не изчакаха арабите да ги изненадат , а те ги изненадаха и победиха.
  И дори през 1973г. , въпреки че ги изненадаха , тогава евреите имаха много повече територии, целият Синай, на които можеха да отстъпят , преди да нанесат решаващият удар срещу Египет и Сирия и да ги победят отново . А сега нямат тази възможност и трябва да действат на тяхната територия .
  И евреите успяват да се развиват , въпреки че тяхната религия би трябвало да е по-консервативна от исляма , просто защото е възникнала с 1000 години по-рано. Също както и християнството.
  Но там в повечето държави религията е отделена от властта , без моZZковията- разбира се! И затова и няма голяма “разлика” между днешните мюсюлмански държави и моZZковията, въпреки огромните природни богатства и територии.
  А колкото до “солидарността” между арабите , то тях ги обединява само религията и езика, който идва с нея . Иначе те са били , и са, с много по-различен етнически състав дори от например славяните, англо-саксоните, тюрките.

 5. Добро утро!

  “Право и Справедливост” печели изборите в Полша, колкото и да ни убеждават в противното нашенските “свободни и независими” медии!

 6. Българин,
  Забравихте да кажете колко хубаво е това, защото за непросветения (или изманипулиран от споменатите медии) читател това са “никакви аборти”, “никакво украинското зърно”, “немного независим съд”…. за медийната свобода не съм сигурен, но не вярвам поляците да си я дадат…

 7. Караиванов,

  Относно ” никакво украинско зърно” можете да се обърнете към Полската селска партия и Левица – спрягани за бъдещи коалиционни партньори на Туск.
  За “немного независимия съд” нямам против леко да се поосвободи от старите партийни бонзи още от времето на Ярузелски ( а Вие?). А по отношение на абортите не мога да се произнесат меродавно, не ми се е налагало, нито на моя близка.

  Хубава седмица, все така.
  .майтапчийската

 8. Към
  Българин💙💛
  16.10.2023 в 11:37:
  ПИС са типичните ПОПУЛИСТи , паразитиращи върху патрЕотизЪма! Популидтите нямат идеология , имат само предимно лични цели и облагодетелстване за сметка на шараните и лумпените, които са им “повервали”!
  Ние сме позорен пимер за това още от пришествие на Кобурга преди 22 години, и досега.
  ПИС могат да направят реформата без да нарушават дори конституцията им. Както направиха Хуйло и Орбан, и измениха цялата конституцията по “партийните” им устави. Нищо по различно от поведението на предишните им большефашистки таварищи и геноССета – Сталинь и Хитлер.
  Колкото до украинското зърно, те вредят на собствените си търговци, производители и най-вече крайните потребители. Защото повишават цените на зърното изкуствено в самата Полша, от което печелят само зърнарите, но всички други поляци губят от това. А и нищо не им пречи просто да купуват украинското зърно евтино и да препродават от техните търговци, както правеше Ердоган досега.
  А колкото до паразитният ПОПУЛИЗъм на ПИС върху католическата църква , то те не различават особено от кагебисткият контрол на Хуйло върху руската църква.
  Те смесват църквата и държавата, което е една от основните заслуги и наследство още от Ренесанса и Просвещението , довело и до установяване и връщането на демокрацията , чрез ограничаване на абсолютната власт на монарсите и църквата. Заради ПИС има случаи , когато се оказва аборт на жени и те загиват. Или на вече направили аборт в чужбина , но с някакви усложнения след това.
  А това е средновековна изостаналост и мракобесие. И това става в 21 век! Ето това е ПИС! За съжаление!
  Крият се зад ПОПУЛИСТкият фейк , че Брюксел щял да им “отнеме” независимостта , и почти сравняват ЕС и савецката империя, както путлерастките пропаГАДони по целия свят , и петоколонИАЛНите им рублояди и четирихилядници, както е в задунайския колониален колаборационистки Бандитустань НРБь!

 9. Нещо много много сте се объркали по отношение полската политика, г-н Ricoшетниковь и по -специално Право и Справедливост!
  Няма по-твърда и категорична партия по вектора Москва от тях, както и по подкрепата на братска Украйна!

  Убиха брат му на Ярослав москалите заедно с още 95 висши военни и държавници! А вашият туск знаете ли какво се опита да направи след това с разследването?

  Знаете ли?
  Нищо общо няма П и С нито с Орбан, нито с Фицо, а камо ли с нашенските популисти русогъзолизци!

  Смятам да си отстоявам мнението докрай, хич не ми пука какво мислите вие!
  Ориентирайте се нашенските “свободни” медии каква злоба и жлъч леят спрямо тях в момента, и ако не ви е срам да застанете редом с рублоядите четирихилядници по темата!

 10. Към
  Българин💙💛
  16.10.2023 в 16:21:
  Това са ФАКТИ, аз не подкрепям нито Туск, а най-малко ПИС!
  Никой НЕ иска да ви “вземе” “мнението”, най-малко пък аз!
  Дръжте си го , но почитайте ФАКТИТЕ!
  А от ПИС по-големи ПОПУЛИСТи, паразитиращи върху патрЕотизЪма и католицизма НЯМА! И във Полша няма много “друзя” на моZZковията, така че няма смисъл да си “мерят” омразата към нея с Туск!
  Аз не сравнявам обичта на Орбан към Хуйло с тяхната, а общата им ПОПУЛИСТка(инфантилна) омраза към Брюксел!

 11. Към каращите се:

  Нека първо подредим нашия двор. След като свършим тази работа, ще се опитваме да се отървем от молби за съвети, как сме го направили. Съгласни…?

 12. към Българин,
  Вашето мнение, като лично Ваше, не искам да коментирам, но според мен, победата на Туск е по–ценна, защото той подкрепя европейската кауза на Полша и то, повече от Ярослав. Последният, за да може предизборно да намери кусур и да изкаже нещо като критика, го упреква, че служел на Германия. Ами то и нашичкият тъпунгер, дори без да знае и бъкел западно слово, определяше Меркел за „началник, защото е свикнал основно да се подмазва и го прави при всички „ГОЛЕМИ.и то вечно.
  При Туск нещата стоят по друг начин и той не се подмазва. Аз мисля, че всички добре знаем защо и каво е международното значение на Германия.
  Иво Колев също е прав, но предполагам ние не се караме а показваме, че следим политическите развития. В смисълът на господин Колев бих жел, у нас да се намерят политици и партия, които най-после да престанат да правят грешки и да изберат личностите, които да ни отделят успешно от Русия, вечният враг на българската независимост и най-после, без шикалкавения, напълно да се присъединим към Западна Европа и НАТО!

 13. Вижте програмата на Полската селска партия и тогава коментирайте кои са “популисти”, “антидемократи” и “антилиберали”. Само я вижте…някои неща ги има и в Уикипедията..
  За Левицата (бившите тамошни комуняги) да не говорим…

 14. Към
  Българин💛💙
  17.10.2023 в 15:22:
  Няма смисъл да ходим чак в Полша. Ние тук сме ги надминали, особено след пришествието на Кобурга, и преди всички други. Само по времето на Филип Димитров и Костов имаше някакъв проблясък, по неволя, след лукановата и виденовата зими.
  Иначе само в България болшевишките терористични ПОПУЛИСТи от БКПь “спечелиха” изборите след 1989г., и то за “велико” народно събрание за приемането на лукановата коМУнституция на савецкия “гражданинь” луканов!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.