Ще се съгласят ли нашите евроатлантици, че от “Хамас” лъжат като Путлер?

Още преди да пристигне днес в Израел британският премиер Риши Сунак беше изпреварен от негово медийно изказване, в което сложи знак на равенство между лъжите на “Хамас” и рашистките лъжи за Украйна. 

 

Не е шега работа толкова влиятелен западен политик, начело на държава със знаменита репутация в разузнаването (вкл. и особено в Близкия изток) да се ангажира с такава позиция, която поставя “Хамас” и московията в един “отбор” ( ако използвам израза на американския президент Байдън, който вчера заяви пак в Израел, че взривената болница в Газа е дело на “другия отбор”).

Лидери на демократичния свят, като Байдън и Сунак не говорят празни приказки от типа на  онези, които ръси Путлер. На своя територия пред подбрана публика той излъга миналата седмица, че отказът на Европа от руския газ е довел до сегашен огромен скок в световните цени на суровината. Никой в залата не понечи да му противоречи. А истината е, че газът днес е в пъти по-евтин от онова, което струваше на световните борси в периода на откровения рашистки шантаж в Европа. 

За да да сравни “Хамас” с лъжите на Путин един британски премиер, както и един американски президент (ако не броим изключението за цялата история на САЩ Тръмп) зад думите му стои цялата мощ на службите и институциите, които са проверили и са се убедили, че вината за експлозията на паркинга пред болницата в Газа, която си стои цяла и изобщо не е взривена, не е на Израел.

Спомняте ли си как близо половин година ЕС не се решаваше да обвини “Хизбуллах” за атентата в Сарафово край Бургас на 18 юли 2012 г.? 

Помня и припомням не веднъж този случай, когато тъкмо САЩ, Великобритания и Израел в един глас посочиха като отговорни буквално часове след атентата проиранските терористи. Отне месеци на Брюксел да се съгласи с истинността на това заключение.

И на мен ми отне месеци да обяснявам защо на тази тройка държави може да се вярва при такава категоричност и конкретност на тяхната позиция. Ще да съм изглеждал доста самотен на това поприще, щом от влиятелния в. “Джерузалем пост” изпратиха кореспондент за интервю с мен в София. Разбира се, както и по повод предишни мои интервюта за влиятелни световни медии, получих или пълно пренебрежение или бях удостоен с оценки от “елитни” другари у нас, че не съм критерий за достоверност.

Защо трите назовани по-горе държави си позволиха да бъдат толкова конкретни и бързи в реакцията си при посочването на извършителите на атентата в България? Много просто е за обяснение -имали са надеждна информация и са били убедени в нейната достоверност. Не са имали опасения, че ще окажат уличени в лъжа.

В случая с трагедията с болницата в Газа им отне няколко дни за същото, докато проверят фактите. Първо Израел, после САЩ, а сега и Великобритания отричат съпричастността на Израел към масовото убийство на цивилни в болницата в Газа.   

Интересно, колко ли време ще отнеме този път на нашите евроатлантици да се доверят на “партньорските служби” за тяхната оценка, че от “Хамас” лъжат като дърти путлеристи? В случая с “Хизбуллах” в Сарафово “прогледнаха” чак през януари 2013 г. с позоваване на общата позиция на ЕС.

Оставям отворен финал, макар да не обичам да завършвам коментарите си с въпросителни, които като правило са бягство на коментатора от необходимостта да се ангажира с прогноза и опит да си запази правото да не сгреши. Може пък евроатлантическата сглобка, която даде резултат в откачването на България от рашисткото влияние, да се отрази и на оценката на управляващите за лъжите на “Хамас”. 

 

7 мнения за “Ще се съгласят ли нашите евроатлантици, че от “Хамас” лъжат като Путлер?”

 1. Риши Сунак може да не е много популярен в собствената страна в този момент и да има трудности в управлението (доста от тях наследени, не създадени от него самия), но в тази ситуация се оказа човек на място, и политик с правилен морален компас. Всъщност и по “украинския проблем” Сунак пак безгрешно и решително зае същата еднозачно😀 правилна позиция срещу агресора, мнозина се съмняваха в това, понеже в надпреварите за премиер, нещо не акцентираше на това. И правилно, нямало е нужда – бил е достатъчно ориентиран, и не се е съмнявал кое е правилното, кое не, чест му прави че не е искал да спекулира с подкрепата си, като търсене на точки. Макар, че сега се сещам, опонентите му намираха колебания – не в приказките, а пишеха как имало съмнения “по семейна линия”, тъстът му какъв бил, затова …
  Много познато звучи сега, нали? Не оценявате човека по позициите му, ами кой бил тъстът му, чичо му, дядо му и тн. Ето чудесен пресен пример, как това е погрешен подход, и не бива да се вързваме на тия дето услужливо нашепват, а пък знаете ли, че … Примери всъщност в историята много, но май лесно се забравят.

 2. Към санчо:

  Ау, недейте така, сега ще Ви нападнат като “защитник на ДС” и ще започнат да бълват срещу Вас обвинения в тази посока от лагера на праведните антикомунисти, които, както се вижда от най-новите социологически проучвания, успяват да отцепят достатъчно гласове от кандидата на ППДБ, щото червената Ваня Григорова да го доближи в проучванията седмица преди самите избори. Ще Ви кажат, че това не е вярно, а просто били отвратени и възмутени, но всъщност играят в лагера на Методиевич, яздещ два коня, с надежда да препънат онзи лошия, когото дори не искам да споменавам, че не мога да се отърва и без това от навлеци, които ме заклеймяват по въпроса без нито веднъж да съм агитирал ЗА него.
  С други думи, ще ми създадете проблем да минавам в оправдателен режим защо не им позволявам да агитират СРЕЩУ въпросния.

 3. Гледах преди малко “Онзи лошия” по битиви, представи се много добре!. Но имах чувството, че той е поканил Цветанка в студиото, а не обратното – тя почти не му даваше думата!
  Задава въпрос и после го прекъсне на средата на второто изречение! Дежа вю с гостуванията на г-н Инджев пак там…

 4. Няма смисъл да представяме ДОКАЗАТЕЛСТВА на путлерастите , нито на Хуйло, нито на ислямистките лумпени и дИбильи в “аРАБските” държави, и на ислямистките ТЕРОРИСТИ от хамаZZь и техните аятолахски сводници от (фа)шиитски (т)ИРАНь , нито на ислямските параZZити в Европа и САЩ!
  Нека им ги дадат – Хуйло, маоистки Китай , терористичните “стражари” на аятоласите, или пък падругите им от КНДРь(кимЬскаЯ номенклатурно-диктаторЬтическаЯ РАБспубликЬ) , нали са си от техния “о(т)борь”???? Нали имат всякакви “модерни” спУтници и шпиони! Значи би трябвало да имат цялата информация, че техните падруги от хамаZZь и иZZлямистки джихадЬ са изстреляни иранската катюша срещу болницата в Газа!
  Одите на хуйло ви!

  Абе , не ви ли е “чудно” – защо хамаZZь извърши тотален превратЬ срещу ООП-Фатах и другите легитимни палестински организации , а в Газа останаха само такива “организации” , като иZZслямистки джихадЬ,а?!? Пачему хамаZZь е оставил такива “организации” в Газа , а изгони предишните? Дали има някаква “разлика” между хамаZZь и сегашните му ТЕРОРИСТИЧНИ ортаци и авери , които остави в Газа, а? Или са ТЕРОРИСТИЧНИ клетки на една и СЪЩА ислямистка банда , начело с хамаZZь, а???
  Одите на хуйло ви!

 5. Май трудничко вдяват и увират някои евро тикви ре: що е то Хизбуллах и тероризъм. Па и за преките им връзки с кремльовската банда също. Тук с колегата съфорумец ТОДОР ТОДОРОВ напомняме през неравни отрязъци от време тая връзка и свидетелските показания на таксиметри как бомбаджиите от Сарафово говорели на чист руZки.

  То и с КОВИДА същата история, никой зъб не обелва как заразата тръгна след взрив-авария в затвореното градче Целково-17. Явно поумняването е трудно и бавно, па и мъчително.

  Един приятел, който се докопа до информацията кога джуджето ще заповяда нахлуването в Украйна, разказва как дал инфото едновременно на няколко “партньорски” служби. За да не го гризат мишките в някое резбовано махагоново бюро от 14 в. с бронзови дръжки и седефени инкрустации. Зеленски го награди с Кръста за боеви заслуги (Хрест бойових заслуг) същия месец, в който този орден бе учреден. От “държавата със знаменита репутация в разузнаването” се ослушвали над половин година преди да му дадат някакво третокласно тенеке от кумова срама. Явно не е приятно да си признаваш, че си оплескал работите…

 6. – и на германския канцлер му напомниха за дядо му-https://pogled.info/svetoven/evropa/za-polzata-ot-razgovorite-s-predtsite.141468 – лъжи и/или лицемерие …
  – докато туземния реZилдент(П) обсъжда сигурността с американския представител в НАТО и ВИЦката му е поспешност в Унгария след срещата на орбан с хуйло в Китай -https://daniivanov.blogspot.com/2023/10/blog-post_917.html
  – в Бундестага Шолц говори за посещението си в Израел: ‘’След ужасната атака на Хамас срещу Израел, за мен беше много важно на място в Израел да покажа, че мястото на Германия е твърдо до Израел в този труден момент. Но искам да кажа, че съм повече от възмутен, че руският президент предупреждава навсякъде, че може да има цивилни жертви на военния конфликти. Наистина не може да бъде по-цинично…”

 7. Две великолепни статии. Свързани са.

  За не разбралите: Истинската история трябва да се учи, защото без нея всички сме обречени не да повтаряме грешки, а да направим още по-огромни. Едни учат и се променят, а други не искат и завиждат. Позволих си да е разбираемо. Малко по детски, ама…
  Позволявам си да се обърна към вас Господин Инджев с един анекдот. Убеден съм, че го знаете, но все пак : ” Казваш му, добре дошъл куме Иване, а той хуква за … да се хване.

  С уважение,

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.