ГЕРБ опитва убийство от евроатлантическа ревност

На “хранилка на Лукойл” сте. Това е обвинителният израз, използван натрапчиво и тъпо от острието на ГЕРБ Делян Добрев, лидер на “военното крило” на партията в битката й срещу конкурентните евроатлантици във властта.

Нали не вярвате собственикът на партията да няма нищо общо с това лицемерно обвинение, според което противниците на рязкото отхвърляне в момента на руския петрол за Нефтохима били на “хранилката на Лукойл”?

Уличаващите доказателства за дългогодишната близост на собственика на ГЕРБ с шефа на “Лукойл” в България Валентин Златев са толкова много и толкова известни, че чак ми е неудобно да губя времето на читателите да ги припомням. Двамата не само си играеха карти задно (с трети партньор президентът Първанов), както и баскетбол (в същата руска тройка), но и раздаваха порциите в държавата, по израза на заселения във владенията на “Лукойл” в Росенец Ахмед Доган. 

Неудобно ми е също да цитирам себе си по темата, която многократно съм коментирал. Има и други автори, чиито текстове хвърлят светлина по въпроса.

НА СНИМКАТА: Първанов и Борисов, които Златев черпеше в хотела си в Правец с чевермета (по моя екслузивна информация)

 

 

Срещу този модел се изправиха най-напред от ДБ в самия Росенец, а днес и ПП са вече заедно с тях. Но им вменяват от ГЕРБ, че били на хранилката на “Лукойл”.

Банално е това нахално обвинение да бъде свързвано с израза “чрез нахалство към прогрес”, както се казваше във времето на нахалното натрупване на политическия капитал от другарките и другарите, който после го превърнаха в икономически и властови ресурс. Но нахалството винаги е банално-то не страда от скромност и се пъчи на показ. 

От ГЕРБ явно разчитат на късата хорска памет. Опитват да пробутат другиму късата “проруска” клечка, върху която като антитеза се държи сглобката на невижданото “русофобско” управление в България.Това е същото управление, което успява да внесе корекция дори и върху незащитимата позиция на ГЕРБ с прокарването на Банкянски поток в интерес на Путлер и неговите приятели в Европа. 

На някои позлатени през годините приятели на Златев и компания им дойде в повече въвеждането на транзитна такса за “Газпром” от правителството на Денков и се опитват не само да си припишат заслугата на себе си, но дори отново да обяснят, колко правилно са постъпили с оплитането на газовата примка за Украйна – при това с бългрски пари.

За европейска България е добре, че гражданите за руzко снабдяване на Унгария и Сърбия са толкова настървени да се представят като водещи евроатлантици, но все пак трябва да имат малко срам. Ясно е, че обслуженият от тях Путлер е загубил голяма част от подкупващия ги в близкото минало чар в България, поради което се опитват ударно да отмият онзи позор.

Но…никой не е забравен, нищо не е забравено. Голямата цел да има правителство и да не бъде допуснато Радэв да си разиграва рашизма е постигната. Тя обяснява сдържаността на нападнатите от ГЕРБ управленци, за които написаха в западни медии миналата седмица, че са нанесли изненадващ удар върху интересите на “Газпром”, т.е. на Путлер, с искането за транзитната такса. Факт, който предизвиква нездравата ревност на ревностните строители на новия имидж на партията като приятел Номер едно на Запада, след като бяха обявени от Решетников за любимия партньор на Кремъл в България. https://clubz.bg/47828-reshetnikov_gerb_sa_po_iskreni_partnyori_na_rusiya_ot_bsp

35 мнения за “ГЕРБ опитва убийство от евроатлантическа ревност”

 1. Няма по-голяма перверзия от това, да обвиниш опонента си точно в тези грехове, срещу които се бори. Справка – Навални с присъда за корупция?!? Асен Василев руски агент?!? В този ред на мисли, заявявам най-отговорно, че: считам, че Костя Копейкин е американски шпионин, призван да обере негативния вот и е на резервната скамейка при нужда от нов играч в следващо евроатлантическо правителство. Справка – сигналите срещу полк. Николай Марков, че е руски шпионин са подавани от симпатизанти на Възраждане. Авторът на блога също тайно обслужва Кремъл, като пише всеки ден по една – две антируски статии по норматив и не е изпускал ден без публикация от 2008 г. Корнелия е американски агент и тайното оръжие на Костов да унищожи БСП. Същевременно Костов е комунист. А Недялко Недялков и Петьо Труд Блъсков получават депеши от ПосолствоТо (американското). Соня Колтуклиева се бори от трибуната на ПИК с травеститите. Жоро Марков се бори с остатъците от Държавна сигурност от трибуната на ПИК – борбата със самия себе си е най-трудна. А Недялко Недялков на всеки три месеца “съобщава”, че в Америка бият негрите, а Иво Инджев е бил в Държавна сигурност, с която Жоро Марков неистово се бори. Орбан и Вучич са отровили Путин, за да получи последният сърдечен арест. Разбирате абсурдността…

 2. Е, Буда РАПОНЯ си помни като маймуна – по 3 минути (освен ако думата не е за негова лична далавера). Простено му е. Подлизурството и лъжите на добрЭв обаче – не. Днес сутринта по НОВА министър Богданов посто, ясно и с цифри изкорми лъжите за ЛУКОЙЛ. И за 73-те стотинки, които не е ясно нито по каква методика, нито на каква база са сметнати. Обясни и защо популисткото замерване с милиарди е нефелно – щото предното редовно правителство (ПП-Дейба-Крушовица-Учиндол) и парламент не са имали работещ закон, който е приет едва февруари т.г. Обясни и защо в Румъния потребителят може с една и съща сума да купи почти двойно повече продукти от базовата кошница, отколкото в РъБъ. Щото в Румъния има закон за пределните надценки от 2 години, а тук комун-милицейската посредническа шайка и лобито им (ГЭРБ/ДПС) още го саботират. И държат производителите за гушата с прекупвачеството. И със зърнарите. И с масларите. И с кой ли не още

  Иначе снимката е хубава и красноречива. На РАПОНЯ постоянно да му припомня, че бай Ставри го чака, и че да си опича хубаво акъла. И че путлерасткото предателство не му е простено, само се дава малко отлагане.

 3. Председателят на Съвета на директорите на руската компания “Лукойл” е починал на 66-годишна възраст, информира преди час сайтът на компанията.

  “С дълбоко прискърбие съобщаваме за внезапната смърт на Владимир Иванович Некрасов, председател на Съвета на директорите на ПАО “ЛУКОЙЛ”. Според предварителното заключение на лекарите смъртта му е причинена от остра сърдечна недостатъчност”, пише в съобщението.
  https://offnews.bg/sviat/pochina-predsedateliat-na-saveta-na-direktorite-na-lukojl-vladimir-nek-811144.html
  …….
  ОСтра сърдечна ДЕРОГАЦИЯ!

 4. Лукойл генерира български паспорти за руснаци, но не и печалби и данъци за България!
  Сигурно и тоя, с “острата сърдечна недостатъчност”, има български паспорт…

  (питекантропският ген при всички от ръководството на Лукойл е очевиден, но сред тях ГРУхти и един глиган, докаран от правешкия Балкан, който не им отстъпва по “изтънченост” на осанката и на духа) 🙂

  https://bird.bg/golden-passports-lukoil/

 5. – имплозия в ОF(F)news, Борисов: Досега не съм излъгал човек в България. Не знам защо Петков нервничи за Лукойл(дали е лъгал вальозлатев на карти или двамата заедно са лъгали…Ивайло Мирчев за какво намеква)

  The Rock,
  китайците дипломатично намекнаха за такъв изход на синьо-жълтия украински фон – https://bntnews.bg/f/news/b/1252/7d4e5ed74f3d5de25ab34e94b00818ee.jpg
  та, на срещата през ноември САЩ и Китай има какво да изтъргуват…

  Имплозия в ПлИК ,
  за Байдън, Ердоган, Иран, Китай и военоморския флот на 2-рата армия в Украйна която от 2014 превзема Авдеевка

 6. До vic_kaminsky и всички останали: Политиката на пределните надценки в търговията поне на хранителни стоки за България е добро нещо.За високите цени донякъде има причини-имат значение разходи за земя под аренда или закупуването и от земеделски производител или животновъд,разходи за вода и електричество,разходи за инструменти и оборудване,разходи за труд,разходи за растителна защита,сортови семена,разсади/породисти животни,разходи за квалифицирани агрономи/ветеринари.Разходи за застраховка на активи до определена сума за да се минимизират рискове- винаги има риск от наводнения или засушаване,при което има намалени добиви на растителна продукция или намалено тегло,добив на мляко/яйца и други продукти от животните, има проблеми с вредители и болести по растения и животни,за които са нужни пари,нужни са разходи за за охрана,в България няма защита против градушки,които носят загуби в земеделието.Българските правителства на “тройната коалиция” и впоследствие другите проруски на “ГЕРБ и приятели” не са успели да договорят добри евросубсидии за българските земеделци в сравнение с тези от други държави от ЕС.Хранителната продукция от ЕС се оскъпява,докато стигне до България,разходи за транспорт,складове.Много хора са се изнесли от българските села преди и след 1989та година,особено през гладните години на 90те а този процес се засили след приемането на България през 2007ма година и масовата емиграция на българи,турци и роми от България.Липсата на работна ръка в селското стопанство е много сериозна в България-много народ,който може да работи земеделие/животновъдство в България работи в чужбина за повече пари и при по-добри условия, с осигуровки.Наличието на модерни машини донякъде компенсира липсата на работна ръка,но само донякъде.Отглеждането на зърнени и маслодайни култури,както и някои други продукти може да е с максимално малко хора и това улеснява един производител а бг работодателите мразят да плащат високи заплати,освен при тотална липса на избор,но и тогава хитруват и не бързат да го правят.Големите вериги магазини плащат данъци а по пазарите не плащат данъци и не се издават касови бонове МАСОВО,тоест печелят много повече като проценти надценка-очевидно се корумпират данъчните служби за да има такова положение!В България масово не се плащат данъци,това е национален спорт и се работи нелегално,без осигуровки и напълно официално се работи на ниски осигуровки като се доплащат пари на работниците “на ръка”-това е масово и политиците го знаят,но едрият а подозирам,че и средният бизнес в България е на хора от ДС и други силови структури и червени олигарси.Да не забравяме и рискове от кражби на продукцията от българи или бг “шведите”,които съвсем не се разкриват,че последните са сигурен електорат на някои политици.Част от земеделската работа и животновъдството са тежки и непривлекателни-малките бг производители се опитват директно да продават продуктите си,когато могат та и високите цени ги търсете като вина от тях.В България конкуренцията не поражда по-ниски цени и по-високо качество а поражда картелни споразумения за поддържане на максимално високи цени,за които упорито се мълчи!Естествено би могло да се дадат примери с търговци и това колко високи надценки правят те в България за отделни продукти в сравнение с други държави,но няма наличие на подробни анализи.Имам спомен обаче за младият Харалан Александров-Димитър Ганев от Тренд-този сладкодумец спомена в свое тв интервю по тема политика,цитирам приблизително “…и искам само да вметна нещо-има големи чужди вериги магазини,които източват парите на българите в чужбина…” .Приблизително така завърши своето интервю този млад манипулатор проГЕРБ…по неговата логика всички български бизнесмени и обикновени емигранти в чужбина “източват”,т.е отнемат с измама парите на чужденците в посока България,не вярвам,че големите чужди търговци в България мамят хората като изключим Русия,Китай и може би фирми от Турция.Хората трябва да преборим корупцията и картелните споразумения в България,олигархията и корупцията вредят на всички освен извършителите на такива дела.

 7. Тоя гнусен плазмодий , който никога няма да се изправи, заради вроденото си подлизурство и раболепие и тотална си партийната политкомисарска калинковщина тръгнал да “обвинява” точно тези които направиха нещо срещу неговата и на неговият мутро-милЮЮЮционерски вождь бокоТИКВАТА ТОТАЛитарНА корупция и параZZитизъм в енергетиката. Тоя още от Хасково вкара целият си родов клан , чрез мутробаджанащина , в кметството и даже ги обяви за “дрийм-тим” ! Тоя подари лично на Росатомь 1,5 милиарда за самоварь-самагоните за Белене! Подари лично и заедно с вожда му бокоТИКВАТА 5 милиарда на другият путлерастки монополист Газпромь , за Банкянския им потокь ! Подари лично и с ТЪПькачЪТ му бокоТИКВАТА десетки милиарди и на третия путлерастки монополист Лукойль през последните над 15 години, от скрити данъци, от контрабандата на гориво за “износ” , от контабандата заради липсата на измервателни уреди за вноса и износа , от монопола в търговията на едро с горивните складове, и от монола от търговията на дребно с бензиностанциите на Лукойл.
  А преди месец излязоха документи , че тоя проZZт(итуиращ)ь ПОПУЛИСТки “партиен” дИбильян е крал още и от конфликта на интереси и злоупотреба с власт , като шеф на енергийната комисия в парламента, и е “продавал” фиктивно на ТЕЦ-вете на Ковачки пелети . И с тоя подкуп за “фирмата” на родителите му
  дИбильян добрефЬ е криел въглеродни квоти за тези ТЕЦ-ве , за стотицимилиони, и заради това дори Кьовеши подгони енергийния олигарх на агенть Сава, и САЩ го санкционираха по Магнитски.
  Ето това представлява дИбильян добрефь, който винаги е паразитирал чрез “партийната” си мутробаджанащина за геЙрберастката шайка още от Хасково, и като енергийна политкомисарска калинка в енергийното министерство и енергийната комисия в парламента , през последните повече от 15 години . Лично отговорен за огромните кражби за стотици милиарди , и за путлерастки “проекти” в енергетиката за тези години.
  Оди на донь байХУЙаньЮ ти геЙрберасткиЙ, оди на агенть БудаХари, оди на хуйло ти!

  ДОЛУ МОЧИ-те, одите на хуйло си!

 8. По изключение – ще коментирам в опит за синхрон с лексикално-синтактичния “стайлинг” на електората на герб: статията кефи, снимката кърти

 9. @ SoYoung,

  Търпеливо изчетох до “Разходи за застраховка на активи” и реших да пропусна остатъка от вашата “Война и мир”. Какви застраховки – по агрегирани застрахователни данни, над 90% (!!!) от РъБъ земедел;ците не се застраховат никога срещу нищо. И при събитие почват да реват, “Кой ще ни даде парииии?!?!” Една такава “производителка” виеше пред НДК, с руZки парцал в ръка. Тук цял министър официално съобщава, че има “шайки прекупвачи”, които манипулират пазара! Кой разбрал, разбрал – по Жоро Николов!

 10. Към
  SoYoung
  24.10.2023 в 20:20:
  Всичко показва, че изпълнителната власт “държавата” , заедно с законодателната и съдебната власти нямат никаква политика по отношение на селското стопанство и търговията през последните поне 20 години, особено след влизането в ЕС.
  И дори да въведат “надценките” това е примитивен комунизъм.
  Но най-решаващо е, че тук данъците , особено ДДС е много по-различен от другите държави в ЕС и Европа.
  И след като въведат “надценки” да веригите, какво пречи на другите малки търговци , които имат по-голям дял, да продават без надценки ?
  Какво ще стане с тях?
  А в малките селища , където и купувачите са с по-ниски доходи и са по-малко на брой от големите градове?
  Така че всичко е само предизборен казионен ПОПУЛИзъм , същото като “минималната” работна заплата, която ще определят чиновниците , а не реалния пазар и търговията. Някои все още живеят както по времето на соца , и се мислят за чиновнически магически хиперхерои, които само с “магическата” си ПОПУЛИСТка казионна писалка могат да направят всичко, което си пожелаят, дори и невъзможни нереални инфантилни неща , защото дори не могат да го разберат , научат и осъзнаят.
  И резИлтатът пак ще е същият както преди – инфлация и фалит, както по времето на соца им!

 11. Делян Пеевски, Делян Добрев … – Делян е хубаво име което произлиза от глагола ”деля”. В случая разликата е само какъв е процента. Но в България има и един който освен да дели има и изключителната привилегия и да раздава порции – така да се каже баш-деляча, началник на всички деляновци и патрон и ангел-хранител на политическата класа у нас. Повечето благоденстващи политици в БГ дължат своето дълголетие именно на него.

 12. Много точна статия.
  Дано някой (на първа сигнална) да не си помисли, че защитава дерогацията.
  Напълно съм съгласен, че глупавите обвинения на гузните гербаджии надминават по абсурд намаляването на дерогацията с два месеца (все едно транзит ата такса да беше вдигната с два лева), но не намаляват абсурдността му…
  То може и аз на първа сигнална да смятам, че е по-добре да карам със скъп бензин, отколкото да финансирам Путлер, но никой не е перфектен…

 13. “Близо 10 журналисти, продуценти и редактори са напуснали или са в предизвестие за напускане от телевизията “Евронюз България” (бившата Телевизия “Европа”), стана известно от постове на част от тях във фейсбук. Сред тях са главният продуцент Надя Ганчева и главният редактор на сайта Калина Влайкова.”

  Другарите и другарките не спят. Къде се е чуло и видяло такова животно като ” Свободна журналистика” ?! В очакване, слуховете за влошеното здравословно състояние на Вожда да се окажат верни, иначе спасение за нас няма.

 14. Офицер от разузнаването: Всички агенти за руско влияние са артисти от школата на Станиславски и Васил Терзиев е един от тях

  “Телерик” е рожба на „Кимкооп“, той е продукт на ПГУ и научно-техническото разузнаване

  Спасението на страната минава единствено през тотална лустрация на руските зависимости в държавната администрация, казва офицерът от разузнването Лъчезар Тасев

  ЛЪЧЕЗАР ТАСЕВ е завършил радиоелектроника във Висшия машинно електротехнически институт – София. Професионалната му кариера минава през РЕСПРОМКОМПЛЕКТ, Управление научно-техническо разузнаване, ИНКО, ТЕРЕМ-ЛЕТЕЦ ЕООД. През 1985-87 г. е специализирал в Япония, а 1987-88 е завършил школа на КГБ – Одинцово-СССР. Владее японски, английски, руски език.

  -Г-н Тасев, вие сте бивш служител на Управление научно-техническо разузнаване (УНТР) към ДС и пряк свидетел на създаването и финансирането на фирми на специалните служби, но и на прикриването и замитането на следите им след падането на комунизма. Актуална ли е и днес тази скандална тема?

  – Да, бил съм част от екип на Научно-техническото разузнаване. Може би нямаше да се връщам към този период, защото го считах за непрофесионално, но много от моите бивши колеги се оказаха много нагли и нахални. На тези събития съм бил пряк свидетел и съм работил с всички вече споменати и непознати лица в публичното пространство.

  През 1992-1995 г. направих опит да се противопоставя на процеси, свързани със замазване и прикриване на финансови потоци, които изтекоха във външно-търговски фирми, контролирани от ДС и в джобовете на лица, които бяха свързани с това разузнаване. Но се оказах наивник – опитите да осветя тези процеси бяха неуспешни. Бях несправедливо дискредитиран и скандално уволнен от тогавашния шеф на Националната разузнавателна служба Бригадир Аспарухов. Истината е, че хора от службите откраднаха много пари от явните и неявни фирми на разузнаването. Много от тези кражби са добре описани от журналистите Христо Христов и Григор Лилов. И тук съвсем не става въпрос за измислици. Всичко, написано от тях, е истина, дори само част от истината! Първо главно управление се бе превърнало в един санаториум-хранилка за синове, дъщери и всякакви роднини на измислени партизани, ремсисти, партийни и комсомолски функционери, които бяха безкрайно далеч от тези материи, но много желаеха да бъдат разведчици с дипломатически паспорти и имунитет. Най-точното определение за обстановката в ПГУ и УНТР бе „оперативен мрак“. Разузнаването се ръководеше в по-голямата си част от оперативно неграмотни лица. Група от по-младите служители опитахме да предизвикаме финансова ревизия и създаване на профсъюз в първите години след идването на демокрацията, да осветим подготвяната подмяна и измама, но се оказахме идеалисти и наивници.

  – Каква точно беше схемата за прикриването на тези грабежи от тогавашните шефове, наследили в условията на демокрация бившите структури на ДС?

  – Неявните фирми на разузнаването започнаха да се образуват още преди 1989 година. Това бе съпроводено и с финансирането им. Какво се случи през средата на 1989 г. – започна прочистване и унищожаване на оперативните дела, като преди това те бяха микрофилмирани. Защо – за да се прикрият следите от направените кражби и предстоящите такива. Няма вече никаква информация в работните дела за платените пари на измислената агентура, да не говорим за прочистените незаконно дела на агент „Румянцев“, зад което стои лично Бриго Аспарухов, на писателя Георги Марков и др. Отговорност за всичко това носят генералите Бригадир Аспарухов, Владо Тодоров, Тодор Бояджиев, Георги Савов, Любен Гоцев, президентът Желев… Логичното обяснение е, че най-вероятно те са руски агенти или зависими от хора на Кремъл.

  От работните им досиета беше изчистена целенасочено информацията за получавани огромни суми. Лично аз съм свидетел как на вербуван чужд агент, който трябваше да предоставя важна информация за създаването на супер компютър, на два пъти му броиха по 200 хил. долара. Той не свърши никаква работа, но прибра парите, а по-късно се оказа, че е в бордове на нововъзникнали фирми още в първите години на демокрацията, управлявани от хора на ДС. Тъжната истина е, че Бригадир Аспарухов потуши всички опити за осветяване на тези мръсни процеси. Да не забравяме, че той е човекът, който свали първото демократично избрано правителство на СДС с измислени афери. Аз го дадох под съд за гореописаните действия от негова страна, както и за нанесените ми обиди и уволнение, за претърпян стрес. Но съдебното дело се проточи около пет години и завърши с неуспех за мен, защото бях предаден от важни свидетели, които бяха манипулирани и притискани от хора от службите. За всички тези механизми бях написал подробен доклад до президента Желев , а в последствие уведомих в личен разговор и президента Петър Стоянов. Усилията ми останаха без резултат. Бях информирал и всички депутати от тогавашното СДС, но пак без никакъв ефект. Изводът е един – едната част бяха дилетанти, а другата – бяха корумпирани и участваха в сценария. За да не звучат думите ми голословно прилагам в края на интервюто факсимилета от мои публикации от началото на 90-те години в българските медии. Да се види, че повече от 30 години съм се посветил на осветяването на тези престъпни процеси.

  – Публична тайна е, че в онези години ДС е била по-малкият брат на КГБ, знаеха ли руснаците за тези операции, по техни схеми ли ставаха вербовките и раздаването на средства?

  – До 1989 във всички оперативни управления имаше съветски надзорници, които получаваха също всички оперативни грами, т.е. те знаеха всичко за всички български обекти и всички мероприятия на специалните служби. Чисто и просто руснаците са много добри във вербовките… Използват едни и същи методи за вербовка още 1840-1860 г., едни и същи схеми.

  – КАКВИ СА НАЙ- ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ ВАРИАНТИ ЗА ВЕРБОВКА ПО РУСКИ ОБРАЗЕЦ?

  – Вербовка и маршрутизиране на студенти и оперативни работници в престижни университети, които винаги са били обекти за агентурно проникване (ОАП). В повечето случаи им заплащат обучението, защото те са бъдещите успешни бизнесмени и политици. Този контингент се оказва много лесен за манипулиране – с пари, хомосексуализъм, любовни афери с жени, за когото се събира компрометираща информация, документирана и филмирана.

  Такъв ОАП от създаването си е и Американският университет в Благоевград, както и Нов български университет, Софийският университет и др. Примерите са много – от времето на Кошлуков насам и почти всички юпита, които бяха в СДС и ДСБ, преминаха през ДБГ на Кунева и акустираха в ГЕРБ, а днес са къде ли не. При руснаците няма случайни неща и няма пропуски. Ето например – звездата Васил Терзиев е бил студен, а после е в настоятелството на Американския университет, който по своята същност е руски ОАП. Това е голям пропуск на Американския университет! Всички добри студенти, представляващи интерес за каузите на Кремъл, посредством финансови инжекции, както и пълно или частично заплащане на обучението им попадат в руска зависимост!

  Всички специални служби, Външно министерство, МВР, митници и Информационно обслужване са пропити от руска агентура. Същото е и във фирми на Научно-техническото разузнаване, които потвърждават схемата – държавата финансира създаването им, след което те биват приватизирани (повечето от тях имат руски зависимости – на създаване, развитие, източване и проникване, б.а.).

  – Мит ли е, че в първите години на демокрацията агенти и офицери на ДС са имплантирани успешно във фирми и корпорации, получавайки специално финансиране?

  – Не е мит – реалност е. Такава е например ИНКО – там съм работил няколко години, заедно с много интересни личности, които днес са на активни позиции в държавата. Това беше нй-богатата фирма на разузнаването, притежаваше няколко десетки милиона долара капитал, но в годините на демокрация се оказа напълно източена. От такова ниво бяха и КИНТЕКС, и „Химимпорт“. Всичките ръководители, участващи в източването им, са били служители на Научно-техническото разузнаване и Първо главно управление на ДС. Например Владимир Серкеджиев и неговата фирма ТЕОМА получи финансиране от 1,5 млн. паунда, като се задължи да върне кредитирането по левовата равностойност след десет години. А Владо Серкеджиев е син на ген. Нанка Серкеджиева- шеф на архивите на МВР, която унищожава голяма част от тях по нареждане на ген. Семерджиев – всички те руски агенти. През периода на източването на ИНКО като юридически съветник се подвизаваше и един настоящ професор от Алма Матер. Там неслучайно беше и Маша Бисерова – съпруга на Христо Бисеров. Част от тези схеми бе и „Мултигруп“ – заместник на Илия Павлов бе Борислав Геновски, служител на ПГУ, а вицепрезидент бе Стоян Денчев, обявен за агент на ДС. Какво да говорим за последния шеф на Шести отдел Димитър Иванов.

  Подобна е ситуацията и с ВИС – единият от заместниците на Васил Илиев бе служител от отдел 04 на ПГУ. В същата схема на обвързаности са и МАТХИМ, АВАЛА, ВЕКОТРОН, КИНТЕКС – цялото ръководство на тези фирми бяха служители и началници от УНТР и ПГУ. Как да подминем БОНМАРИН на Георги Бонин – най-голямата фирма в морския транспорт, която печели концесията на летищата във Варна и Бургас; както и Българската търговско-промишлена палата с Цветан Симеонов – дългогодишен несменяем шеф на Българската търговско промишлена палата. Той, заедно с началника на отдел 05 – Стефан Стоянов Дончев, направиха една от първите фирми на разузнаването, която финансира новосъздадената тогава Международна ортодоксална банка „Свети Никола“, с ръководство, съставено само от „топ разузнавачи“ от ПГУ и УНТР. В този отбор е и фирмата КАПЕЛЕН на Милко Михов, спечелила по съмнителен път конкурса за български паспорти. Пак в ДС е и генезисът на Банка „Славяни“, на Частна земеделска инвестиционна банка и т.н. Така можем да стигнем чак до бившия шеф на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров, осъден на две инстанции за присвояване на 5 млн. лева. Но най-знаково при всички тези случаи е, че забърканите в схемите лица с явни и неявни фирми бяха синове, дъщери, снахи, зетьове и роднини на измислени генерали и партизани, почти без никакви изключения. Прочистването на архива на Националната разузнавателна служба и замитането на следите приключи на 23 ноември 2006 г., със представеното като самоубийството на шефа на архива Божидар Дойчев в неговия кабинет!

  – Но явно има и добри примери като кандидатът за кмет на София Васил Терзиев – той твърди, че всичко е постигнал сам, със лични спестявания е създал империята „Телерик“?

  – Да твърдиш, че си постигнал всичко сам (Васил Терзиев) звучи много трогателно, но фактите показват точно обратното. Излезе вече достатъчно информация, че „Телерик“ съвсем не е плод само на „таланта“ на Васил Терзиев и приятелите му. Генезисът му е закодиран във фирмата „Кимкооп“. Бих казал октоподът Кимкооп – един класически руски проект за влияние. Без никакви съмнения кооперацията е създадена от хора от Научно-техническото разузнаване и ПГУ. Известни са имената на офицера от ПГУ-IV Христо Димитров Караколев, на Златко Златев- агент Карл, както и на Александър Петров Трифонов – офицер от ПГУ. Трифонов е резидент на отраслова резидентура в Министерство на машиностроенето – директор на Дирекция „Лицензи, патенти и международно-техническо сътрудничество“, който има грамоти от КГБ. Той е защитил докторантура при Стоян Денчев (УНИБИТ – т.нар. Библиотекарски институт, б.а.), основен лектор е в руската резидентурна група „Брод за България” и списание „СИГУРНОСТ“, където членове са Николай Малинов, Дърева, Валентин Вацев, Нако Стефанов, Андрей Пантев, Тодор Бояджиев (вече покойник, б.а.), Явор Дачков, Иво Христов, президентът Радев, Нешка Робева, проф. Пламен Киров, Боян Чуков, ген. Стоимен Стоименов и др. През такива движения става захранването на руската агентура за влияние у нас. Ръководител на „Брод за България“ не случайно е Лазар Мурджев (син на Димитър Мурджев – лична охрана на Людмила Живкова и Андрей Луканов, без съмнения агент на КГБ или ГРУ). Цялото семейство на Тодор Живков е било заобиколено от агенти на КГБ – това е основен принцип на КГБ. Сега съвсем неслучайно се твърди, че и синът на Трифонов е в изборната игра – кандидат за кмет на район Лозенец от Български социалдемократи.

  Христо Караколев е другият основател на „Кимкооп“. Има един задграничен мандат в Норвегия, там се засича с Огнян Дойнов, който е посланик, изгражда два хотела в Равда със съмнително съвместно норвежко финансиране – “Равда Сън Сии 1” и “Равда Сън Сии 2”.

  Бащата на Васил Терзиев – Александър Терзиев, вероятно участва задочно, защото при учредяването на фирмата в далечната 1990 г. той все още е на задгранична командировка в САЩ. Бивш резидент в Ню Йорк, представян от син му Васил за търговски представител. За него е създадена специална фирма на Научно техническото разузнаване – МАТХИМ.

  Неслучайна е и връзката с “Кимкооп” на Иван Георгиев Вачев – ръководител на 4-ти самостоятелен отдел на ДС, преименуван в Управление за Защита средствата за връзки в МВР, и на Валерий Петров Владинов – старши експерт, участващ по-късно в схеми с ТЕРЕМ-ЛЕТЕЦ ЕООД, като служители в „Кимкооп“.

  – Но играчите в задругата „Кимкооп“ отминават с мълчание всички разкрития в публичното пространство?

  – Мълчанието им е въпрос на тактика. Не чух от тези хора отговор на въпроса на първия шеф на комисията по досиетата Методи Андреев – вярно ли е, че трима от бащите на „Телерик“ са щатни офицери на ДС – те не опровергават? А как да разбираме мълчанието им – може би като знак за съгласие?

  – Въпреки разкритията за обвързаности на “Телерик” с ДС, социолозите дават убедителна преднина на Васил Терзиев в изборната надпревара в столицата?

  – Васил Терзиев не е убедителен в твърденията си. Той не е бил основният обучаващ фактор и двигател в “Телерик”, защото е завършил специалността „Публична администрация“. Той е подсигурявал финансирането…

  За всеки морален човек изнесените в пресата аргументи са достатъчна причина да се оттегли от надпреварата. Но Терзиев е прекалено амбициозен и вярва, че всичко в този живот му се полага по рождение. Видяхме, че партиите, които го издигнаха, също не посмях да го оттеглят, защото Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов по мои наблюдения са също руски проекти, а момчетата от “Телерик” са им сериозни спонсори.

  Нямам обяснение, защо ген. Атанасов приема всичко това. Тези факти и обстоятелства трябва да са му известни, бил е шеф на НСС. Много странен е фактът, че той е съгласен и подкрепя това лице. За мен ДСБ бе единствената дясна партия в тази измислена коалиция.

  Резултатът е постигнат – извършено е поетапно обезличаване на дясното. А това е в интерес на Русия. Обезличаването на дясното води до разколебаване сред неговите привърженици и сред гражданите, а това е предпоставка за нестабилна България с ефекти за нестабилен Европейски съюз!

  Досега винаги съм гласувал за ДСБ, но те се превърнаха в патерица на леви партии и нечисти интереси…

  Понеже руснаците винаги имат резервен вариант – той се казва Борис Бонев. По моя преценка също е руски проект!

  Така изглеждат добрите разведчици и агенти за влияние, които работеха и продължават да работят за „просперитета“ на България.

  Да, те са артисти, големи артисти от школата на Станиславски…и Васил Терзиев е един от тях…

  – Има ли шанс обществото да се откъсне от това убийствено руско задкулисие?

  – ПРЕДВАРИТЕЛНИТЕ ИЗБОРИ И ПОЛИГРАФЪТ са единственото спасение. Единственият инструмент за справяне с руската агентура е ПОЛИГРАФЪТ, подчертавам. Всички кандидати за партийни лидери и публични длъжности трябва да минават през полиграфа за наличие на корупционни и руски зависимости, без никакви изключения. България се нуждае от спешна лустрация от руските агенти за влияние. Иначе нямаме бъдеще.

 15. Към SMS:

  Фактът,че не посочвате Фактор като източник на тази препечатка, не отменя въпроса защо продължавате да заливате блога ми с подобни публикации от сайт,който ме е изтрил напълно като “бивш приятел”.
  И ми пращате текстове от Фактор, които всеки може и сам да прочете там, а ако не ги препубликувам като Ваше “откритие” ще ми бъде вменено несъгласие със съдържанието им, макар да става дума за формата (значи те могат да ме подритват, откакто ги изобличих, че играят с Методиевич,а аз да се правя, че няма нищо?!).
  Обсесията да се борите срещу Терзиев (явно той е големият враг, не червената Ваня) не е извинение.

 16. Към
  sms 💙💛
  25.10.2023 в 14:49:
  И защо , САМО, точно Терзиев и ПП-ДБ са “руски” проекти , а бокоТИКВАТА и геЙрберастката им шайка са “български”, а?
  И КОИ са само “българските” според тоя “правеоВЕРЕН” ченгесар от Фактор???
  Кои от представените на сегашните избори са “по-български” от Терзиев и ППДБ?
  Аз не виждам такива за сАфия , освен мижавите проценти за ятаците на бокоТИКВАТА- Лилков и Московиев. Те вече имаха своят шанс да представят “десните” още от 2015г., но нямат достатъчна подкрепа и служат само за патерици на бокоТИКВАТА и пионката му фандъковНаЯ , след това.
  Нека дадем поне шанс сега на коалицията на ППДБ и СС , а да не слушаме само различните “бивши” ченгесари които плюят против тях.
  Всички ще видят дали са зависими от КГБ, нищо няма да могат да скрият!

 17. sms 💙💛
  25.10.2023 в 14:49

  Приятелю, здравей!
  Позволявам си да ти пиша единствено и само забелязвайки, че цитираш Фактор като меродавен, демократичен, свободен, антикомунистически източник на информация.
  А според мен ТОВА НЕ Е ТАКА!
  Ето само за последните 3-4 дни заглавията им, стръвно атакуващи персонално кандидатурата на Европейската Коалиция – ПП – ДБ (за мен тя е ЕДИНСТВЕНАТА истинска ПРОЕВРОПЕЙСКА КОАЛИЦИЯ!)

  Цитирам:
  Трифонов поиска оставката на Денков заради Шенген

  “Денков изглеждаше нелепо, унизително и обидно до австрийския канцлер”
  —————–
  Защо няма да гласувам за Васил Терзиев

  От какъв кмет има нужда столицата – от личност като инж. Иван Иванов или от подобна на Тодор Живков и каскетите, които след 9-ти го осъдиха на смърт?
  —————–
  Харвард, ти роден наш

  За новите юпита нямам илюзии, ще вземат каквото могат – и ще се махнат, но защо и ние така?
  —————–
  Електоратът на ПП-ДБ дори не подозира за бруталното задкулисие на техния кандидат за кмет на София

  Кой можеше да допусне, че ще ни сполети Васил Терзиев!
  —————–
  Офицер от разузнаването: Всички агенти за руско влияние са артисти от школата на Станиславски и Васил Терзиев е един от тях
  —————–

  Прави ли ти нещо впечатление, Приятелю SMS?
  Нито дума в смисъл “Защо няма да гласувам за кандидата на иZZраждане?”.
  Нито думичка в смисъл “Защо няма да гласувам за кандидата на БСП?”
  Нито думичка в смисъл “Защо няма да гласувам за кандидата на БИТИВИ, пардон – Фандъкова, пардон..БиБи?”

  И защо е тази стръвна атака в момента?
  Събирайте 2 и 2, и ако някой мнооооого държи да ви убеждава, че не е равно на 4, не му вярвайте!

  Жив и здрав бъди, SMS💛💙!
  Поздрави Българин💛💙

 18. @ Иво Инджев и останалите във форума

  Боря се (поне се питвам) преди изборите софиянци да знаят ЦЯЛАТА истина за онези, които са кандидати да ни управляват занапред, защото после ще бъде късно, а информацията, която излиза напоследък за Васил Терзиев, е шокираща и никой не я опровергава, дори и той самият не прави опити.
  Сигурно близкото бъдеще ще даде отговор кой тук е бил прав и кой не е бил в преценките си! Дано аз да греша! “А дано, ама надали!”
  Твърдото ми убеждение е, че досега Кремъл никога не е ДОПУСКАЛ българската столица София да бъде управлявана от българи, а само от руски наемници като Софиянски, който, освен сградата на бившето руско посолство и други знакови неща в столицата, даже хариза “Камчия” на руснаците, Борисов отиде там заедно с Лужков, за да реже лентички, за учительницата по русский Фандъкова пък да не говорим с нейните “елхички” и напъни да запази МОЧА и т.н.
  Много се боя се, че това ще продължи!

  (А по отношение на “Фактор”, мисля, че в момента е по-важно и по-отговорно информацията да стигне НАВРЕМЕ до хората, независимо откъде идва, а Стойчо Стоянов и “Фактора” МУ рано или късно ще си го получат! Надявам се скоро!

 19. Към:
  sms 💙💛
  25.10.2023 в 19:35:
  Дори половината “истина” не е цялата истина. Фактор не е написал нищо друго освен едностранчива пропаГАДность, и то предимно от полицията на “силната” им антиКОМУНИСТИЧЕСКА “гледна точка” , или обобщено – едно си баба(Фактор) “знае” , едно си баба бае.
  Никой няма са позволи на Терзиев и ППДБ да правят каквото си искат , най-малко техните избиратели. А и те много добре го знаят, и не вярвам да пробват “търпението” им!

 20. @ RICOшетниковь

  Пишете: “Никой няма са позволи на Терзиев и ППДБ да правят каквото си искат , най-малко техните избиратели. А и те много добре го знаят, и не вярвам да пробват “търпението” им!”

  Звучи успокояващо и оптимистично на фона на разочароващите информации и очакването, на базата на досегашния ни опит, за пореден път да бъдем измамени в надеждите си за промяна.
  И точно, за да не позволят “да правят каквото си искат Терзиев и ПП-ДБ”, гражданите (алармирани с предварителна информация !) трябва да бъдат бдителни, нащрек, за да парират в зародиш евентуални предателства на българския интерес.
  Повече никакво доверие на вересия! На никого!
  Защото, както всички разбрахме от дългогодишния си унизителен опит, Москва винаги играе в българските състезания с много “коне”, често ВСИЧКИ участници са нейни, както ми се струва, че е и в момента, в състезанието за бъдещия кмет на София. Залогът е голям- България и празно няма да допуснат! Затова и всички нейни потенциални победители са еднакво отвратителни, като се започне с кандидата на копейките, на ИТН, рубладжийката Ваня Григорова на БСП, винаги протежираният ранен (!) седесар Вили Лилков с неговите ДС специализации в Дубна, СССР, бойковият нагаждач Хекимян, “милиардерът” с ДС начален капитал Васил Терзиев с неговото “елитно” ДС (филиал на КГБ !) възпитание и потекло…
  То човек просто НЯМА ИЗБОР ! Няма полезен ход: Шах и мат!

 21. @ Българин
  Приятелю, благодаря за добронамерената критика! 🙂

  Пишеш: “Прави ли ти нещо впечатление, Приятелю, SMS?
  Нито дума в смисъл “Защо няма да гласувам за кандидата на иZZраждане?”.
  Нито думичка в смисъл “Защо няма да гласувам за кандидата на БСП?”
  Нито думичка в смисъл “Защо няма да гласувам за кандидата на БИТИВИ, пардон – Фандъкова, пардон..БиБи?”

  Мисля, че няма нито дума обяснения в медиите “защо няма да гласувам за иZраждане, БСП, БТВ Фандъкова и т.н.”, защото вече е ЯСНО НА ВСИЧКИ ЗАЩО!
  Познаваме ги тези измекяри отдавна и няма нужда от обяснения, докато тоя Терзиев НЕ го познаваме, доскоро даже не знаехме, че съществува такъв “IT гений-милиардер” и хората имат нужда да научат повече за житието и битието му, преди да гласуват за него. И това е работа, задължение на медиите. А ако публикуваното не е вярно, нека се опровергае публично! И то бързо, че не остана време до изборния ден тази неделя!

 22. Към
  sms 💙💛
  25.10.2023 в 22:05:
  Кандидатурата се вие , за да се “успокоите” , че няма да ви излъжат!
  Но каква “подкрепа” ще получите , а?
  Всичко е “лесно” и ПОПУЛИСТко , но само като пожелания . Това е реалноста, и тя е много различна , и е малко инфантилно да разчитаме на тях. Особено когато разчиташ да действаш заедно с много различни и субективни хора, с много различни “знания” и “желания” , между тях, често съвсем разнопосочни и противоположни!
  Терзиев е избрал своя път , ще видим дали може да го продължи?!?

 23. @ RICOшетниковь
  Не мога да се кандидатирам за кметските избори, 🙂 защото нямам необходимите за длъжността компетенции и обществена подкрепа, но има много други с тези компетенции, които всички познаваме и на които имаме доверие, защото не са ни подвели през годините. Те биха могли поне да се съгласят да бъдат издигнати от различни NGO формации или като независими кандидати. Ако Методи Андреев, Мартин Димитров или независимият Петър Славов (в момента независим кандидат за общински съветник) се бяха кандидатирали за кмет на София, сега нямаше да има подобна безпътица, разцепление и колебания в десния електорат!

 24. @sms

  Уважаеми, вие броени дни преди изборите правите вятър срещу кандидата на ПП/ДБ/СпСо, целейки да откажете избиратели да гласуват за него. Логичният финал на масата текст, който (не за първи път) сте копи-пейстнал, трябваше да бъде конкретна препоръка за кого друг да се гласува. Без нея предизборната ви анти-агитация е лицемерие и провокация.

 25. Гласувайте за симпатизант/ка на ДСБ !!! Защото по-злобен и заядлив форумец в последните 10 години (2013-2023) няма! Само една “D.Savova” в миналото можеше да се равни с нея!

 26. Към sms:

  Призовавам Ви да не палите “вътрешновидови войни”, достатъчни са ми едни подпалвачи, които и до днес бълват гадости по адрес на съфорумци с колективни и индивидуални обиди (те включват и Вас), макар да знаят, че коментарите им няма да видят бял свят в блога.

 27. Към sms:
  аз лично Ви благодаря!
  Независимо от къде го цитирате, и дали многоуважаваният собственик на блогът НИ! е с намалено приятелско съчувствие от Фактор, всяко античенгесарско разкритие трябва да е ДОБРЕ ДОШЛО и от само себе си да е полезна информация за нас. Още повече, че става дума за ИЗБОРИ, които ППДБ не знам защо, с това толкова тъпо предложение ни натрапиха този избраник!! Не може тук да важи презумцията, че децата не трябвало да отговарят за родителите си. Моля, Москва винаги е упражнявала пълен контрол и навсякъде имаше така наречените „съветници“ от които всички трепереха.
  За съжаление аз не бях между тези „ВСЕКИ“, който да е могъл да прочете публикацията на Фактор.
  Господин Инджев, възможно е Фактор да Ви е изтрил като “бивш приятел”, но това е признакът, че имат сериозна конкуренция във Ваше лице. Тук по мое мнение има двубой между Атовете и в такива случаи „къчове“ могат да се очакват.
  За мен, понеже говоря от мое име е най–доброто, че Ви има. Добро е обаче, че има и други, примерно Л. Кулезич, където човек може да се почувства между свои!

 28. @ Boris
  Благодаря за разбирането!
  Имах предчувствие за “бурята”, която публикацията от “Фактор” щеше да предизвика, за радост на душещите копои във форума под прикритието на фанатизирани “десни”, но въпреки това, за да ми е спокойна съвестта, реших да се “жертвам”. Не гласувах за решетниковия Радев, нито за опонента му, сигурно няма да гласувам и за тоя, роденият със “сребърна ДС-лъжичка в устата”. Защото и той, също като Борис Бонев, шикалкави, въобще не обещава, че ше махне МОЧА от центъра на града (не било приоритет?) както и имената на руските българомразци от централните улици на София, за което се иска кураж. Разтяга като локуми разни дребнотемия – детски градинки, цветенца, фонтанчета, чист въздух…

 29. Към sms:

  Истината е, че Терзиев спомена в интервюта своето намерение да бъдат преименувани улици в центъра на София именно поради това, че са руски.
  Не чух Вили Лилков да обещава нещо подобно. Ако съм пропуснал, моля да ме поправите.

 30. sms, добре пишеш по принцип, но това днес в 16:03ч. беше малко в стил “ГЕРБ-лелки”. Стегни се, можеш повече.

  И аз съм чувал/а само Терзиев да казва в интервю, че ще преименува улици, които носят руZки имена (и григориевна, че няма да преименува). Беше съвсем в началото на кампанията; впоследствие не съм чул/а журналист/ка да задава този въпрос на никой кандидат. Като те питат само за детски градини, градски транспорт, презастрояване, мръсен въздух, ДС-роднини и сглобки и имаш ограничено време да говориш, няма как да вмъкваш и други теми. Тук вина носят изцяло мисирките.

 31. @ Иво Инджев и симпатизантка на ДСБ
  Не претендирам за цялостно наблюдение, може да имам пропуск в проследяването на кампанията на Терзиев, сигурно и на прафэсора Вили Лилков, но мисля, че нито един от тях не пое ангажимент за МОЧА. На първия дори не чух някой да му зададе този въпрос, а вторият пък започна да увърта, че първо трябвало да се изработи и гласува някакъв план за “развитие на пространството” и чак след това “монументът” да бъдел преместен в музея, само дето не уточни прафэсора КОЛКО време ще отнеме изработването на този план? Години? Вярно е, че веднъж Терзиев СМУТОЛЕВИ, че може би трябвало да се сменят имената на някои улици с руски имена, но начинът, по който го каза, на мен ми говори, че това просто няма да стане по време на неговия мандат.
  Мислите ли, че и аз не искам Терзиев да се окаже свестен човек, мъжко момче? Искам, но вече отказвам да си крия главата в пясъка за цялата истина.

 32. @sms

  Не беше СМОТОЛЕВЯНЕ. Човекът си каза съвсем ясно в няколко изречения, че ще смени улици, които носят руZки имена.
  Колкото до другото: не мисля, че някой може да е успешен бизнесмен, без да е мъжко момче.
  И последно: кандидатурата му бе обявена толкова рано, че всички имахме предостатъчно време да й се възмутим (и аз го направих). Но да го правиш сега, когато изборите чукат на вратата, е след дъжд качулка. ЗапазИ си “барута” за първия му “ремонт на ремонта”.

 33. @ симпатизант/ка на ДСБ
  Възмутих се от кандидатурата, когато научих ( дори и със закъснение) “подробностите” от семейната му и “трудовата” му биография.
  Убеждението ми е, че ПП-ДБ (с недообмисления си и арогантен по отношение на чувствата на хората избор) са ВИНОВНИ, че в тази усложнена ситуация най-вероятно ще се стигне до балотаж, а не такива като мен. Защото крайно ЖЕСТОКО И НЕМОРАЛНО Е да искаш от потомците на жертвите на най-зловещата репресивна машина ДС сега да гласуват да бъдат управлявани от отрочетата на същата тази ДС! Това е гавра с чувствата на хората!

  Прогнозата ми е, имайки предвид личностните и семейни “особености” на Терзиев, че той НЯМА ДА МАХНЕ МОЧА И НЯМА ДА ПРЕКРЪСТИ НИТО ЕДНА УЛИЦА С РУСКО ИМЕ!
  И никой от останалите “коне” на Москва, участващи в изборите за кмет на София, няма да го направи!
  Много скоро ще го разберем!

 34. Абсолютно не съм на мнение, че децата трябва да плащат за греховете на бащите си, но според мен покрай кандидатурата на Терзиев трябваше да започне сериозен разговор за неравния старт след 10.11.1989г. Писнало ми е да слушам по медиите наглата лъжа, че нямало куфарчета с долари при положение, че знам за едно такова от човек, който го е получил. Терзиев трябваше да бъде разкостен по тази тема, а след него и другите от БКП/ДС-котилото, но такъв разговор не само че не тръгна, но и темата за улиците с руZки имена & МОЧА изчезна от дебатите, веднага след като се появи. Което ме връща към темата за мисирките. Но Терзиев като кмет нямам намерение да го “съдя”, преди да го видя как кметува. Както вече писах: нека почакаме поне до първия му ремонт на ремонта.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.