Помнете, че изборите са били използвани за унищожаване на демокрацията

В последните часове на предизборната кампания за местните избори у нас искам да припомня опасността да се вярва на обещания на вълната на моментната еуфория за доказано след това неизпълними неща. 

По този начин припомням също, че екстремистите в Германия, дошли на власт чрез избори в началото на 1933 г., са дали пример преди 90 години години как може да бъде използвана демокрацията и гласуването за антидемократични цели.

Листовка на нацистките обещания от 1942 година.

Хитлер обещава на 1 януари 1941 г.

1941 година ще донесе  довършването на най-великите победи в нашата история”.

Гьоринг обещава по-рано на  9 юли 1939 година:

В Рурската област няма да падне нито една бомба от вражески самолет”.

Гьобелс обещава на 14 октомври 1941 година:

Съветският съюз вече няма армия, която има военно значение”.

Лей обещава на 20 юли 1940 година:

«Пътят към в Англия е открит.  Германия има превъзходство във въздуха”.

Бакке обещава на 24 сентября 1939 года:

Можем самостоятелно да поддържаме текущото ниво на снабдяване за много години напред”.

12 мнения за “Помнете, че изборите са били използвани за унищожаване на демокрацията”

 1. Все пак Хитлер не печели изборите, а в назначен от твърде авторитарният конZZерVVативният прусашки военачалЬник Хинденбург. Има ли “изненадани”, а???
  Това е и проблемът от цялата току-що формирана “избирателна система” на младата Ваймарската република, с огромна и донякъде нелегитимна власт за “президента” !!! Има ли “изненадани” , пак?????
  Това е от “конституцията” им , пак!
  И ако е имало многогодишни демоктюратични традиции , както в други държави , то всички рискови фактори е щяло да бъдат избегнати, въпреки всички несъвършенства на “демокрацията” във Ваймарската република!
  Въпреки всички кусури на Ваймарската република, Хитлер е трябвало да отмени конституцията и парламента , и да управлява с декрети , които ги заобикалят. Което е “одобрено” на “референдуми”(плебесцити)!!!
  И заграбването на Австрия и Саарланд- също!
  Така че Хитлер не е печелил властта на изборите, а от “коалиционните” му партньори и Хинденбург, и комунистите , които не искат да се коалират със социалдемократите , по заповед на “бащицата” им Сталинь! Оди на хуйло ти! И скорошната смърт на Хинденбург окончателно дава цялата власт на геноССе Хитлер и “партийната” му терористична шайка!
  Има и други фактори , като прекалено малката му “присъда” от “съда” и на още по-ранната му “реабилитация” , след “бирения пуч” от 8 ноември 1923г.(1 ден от годишнината на ВОсР,), “случайно” , а?
  И “натурализацията” му с германско гражданство, за да участва на президентските избори , срещу Хинденбург, само броени месеци преди той да го назначи за “коалиционен” “канцлер”!
  Също и огромният му ПОПУЛИТки цинизъм и самозаблуда след Голямата депресия , увеличила “гласоподавателите” му , повЕрвали на инфантилните му патрЕотични лъжи и (фа)шизофрения!
  Така че Хитлер е получил властта , както и неговият камарад Мусолини, 11 години преди него !
  По подобие, и като (противо)действие, на ПЪРВОизточникЪТ на всички ПОПУЛИСТки КОНТРАреволюционни и КОНТРАеволюционни диктатури , режими и тероризъм през 20 век и до сега , това е – ВОсР в болшевишкият ИМПЕРнационалсоциалистически райхЬ – СССь! Оди на хуйло ти!

  ДОЛУ МОЧИ-те, одите на хуйло си!

 2. От цялата дандания “с машини, без машини”…. разбрах че закона изисква издаването от министерството на електронното управление на нарочен документ за съответствие на машините.. без него изборите ще са оспорени и касирани като несъответстващи на закона. Та защо няма този документ, кой трябваше да го издаде, от коя партия е и кой наистина провали машинното гласуване?
  За мен ролята на машините като принтери е положително, няма да има невалидни бюлетини, нито с някакъв код може нещо да се фалшифицира. Но защо пак някой се опитва да прескача закона? Аз щях да гласувам с машина.
  подпис: Русия е проказата на планетата Земя, а РРадев и нейния бацил в България.

 3. В момента тече явен преврат срещу Европейска България и демокрацията у нас! Който разбрал, разбрал.

 4. висок
  28.10.2023 в 12:39
  Документът е издаден и получен в ЦИК вчера, 27 октомври, в 21.14 часа.
  Други въпроси?

 5. Това, което ме притеснява, е че при агресията срещу Украйна много бързо студеният душ на провала “Киев за три дни” беше отчетен, поради което:
  – отстъпиха от Черниговска, Киевска и другите близки до столицата области;
  – отстъпиха от Харков и Херсон;
  – минираха хиляди квадратни километри;
  – месеци се бориха за контрола върху бордюр в Бахмут, а в момента – за сметище край Авдеевка.

  Все едно Хитлер две години да се занимава с Аншлуса на Австрия и връщането на судетска област от Чехослования и след това да спре. Ако беше спрял, можеше и да задържи тези придобивки и картата на Европа да е друга. Европа и САЩ трябва да проявят “китайско” търпение и усърдие – войната не е екшън за два часа. Както Тайван се приближава с по един сантиметър всяка година до континентален Китай, така и Украйна всеки ден си връща по един метър от земята, пращайки на два метра под земята мобилизирани бащи и синове. Когато се съберат достатъчно ковчези за щурм на Кремъл, нищо не може да спре потопа.

  Изходът е: връщане на производствата на всичко в Европа и САЩ, консолидиране на силите, а Фицо и Орбан дори не трябва да ги слушат: ако тръгне процес на излизане на страните им от ЕС, народът им ще ги обеси на някой стълб. Що се отнася за България: толкова пъти съм спорил с промити русофили, че считам положението за изгубено. Единствената ваксина е загуба във войната след преврат, разпад на Русия и отрезвяващия въпрос: “Ко стана, бе/ма?” Амин.

 6. Днес в 14,13 часа Денков каза, че няма проблем документа да бъде издаден днес до вечерта и утре да се гласува с машините!!! Та какъв документ е имало вчера и какво евентуално ще издадат днес?
  За мен в случая стана дандания от нищо, но някой не си свърши навреме работата и даде повод за тези обструкции.
  Навремето научих доста за “мероприятието” Костинброд, тогава нещата бяха изпипани и медийно добре обезпечени. Вчера некадърниците се доказаха.

 7. Специално за висок – може да прочетете специално четвъртия абзац…

  1. Наруши ли ЦИК Изборния кодекс?

  Централната избирателна комисия (ЦИК) е държавният орган, който отговаря пряко за организацията и провеждането на изборите. Нейните членове взеха решението вотът да се проведе само с хартиени бюлетини. А това означава, че ЦИК трябва да поеме и отговорността за отмяната на машинния вот.

  Затова основанието, на което беше взето това решение, е критично важно. А тук ЦИК здравата се издъни. В мотивите към решението са отбелязани три аргумента – информация от Държавната агенция за национална сигурност /ДАНС/, получена за зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов на 26 октомври; информация от министъра на електронното управление Александър Йоловски, получена на председателския съвет в парламента на 27 октомври; и писмо от Йоловски, в което се казва, че няма издадено удостоверение, че машините отговарят на изискванията на закона и са годни за употреба за вота.

  От тези три аргумента само последният, който засяга удостоверяването, е валиден според Изборния кодекс, от който се ръководи ЦИК. А първите два засягат предполагаеми действия на Стойнов, които засега остават неизвестни за обществеността и нямат отношение към разписаните в кодекса процедури.

  А там се казва ясно – към изцяло хартиено гласуване се преминава, когато машините не са получили „благословия“ от трите институции, които ги проверяват: Министерството на електронното управление (МЕУ) и институтите по стандартизация и метрология към БАН. Двата института са разписали удостоверението, а късно вечерта на 27 октомври това е направило и МЕУ.

  Към онзи момент все още не е изтекъл срокът, в който това да се направи – той продължава 20 работни дни и започва в момента, в който ЦИК предоставя машините за проверката, а това, както твърдят от МЕУ, е станало на 16 октомври. ЦИК обаче отказа да изчака министерството и така финалното „да“ за машините стигна до комисията, едва когато фаталното заседание, отменило машинния вот, беше приключило.

  Излиза, че основният мотив на ЦИК за драстичното решение е била оперативната информация, получена от ДАНС на 26 октомври и на председателския съвет в парламента на 27-и. Това подчерта в събота сутринта пред БНТ и председателката на ЦИК Камелия Нейкова. Но в Изборния кодекс няма разпоредба, която да признава подобни данни за законово основание да се отмени машинният вот. И това е нещо, за което ЦИК ще трябва да отговаря – пред Върховния административен съд, в който са подадени 6 жалби срещу нейното решение.

  Не е ясно защо ЦИК не изчака да изтече срокът, в който трябва да бъде предоставено това удостоверение, а избърза с решението си? И защо отказа изобщо да обсъжда отново въпроса, след като нужният документ бе получен?

 8. Справката на ДАНС вече е публична, предполагам всички са я чели. Тя казва всичко. Толкова ли в този “А отбор” няма един който да зачита законите и правилата? Това че Конституцията не важи за тях го доказа Кирил Петков.
  Повтарям, щях да гласувам с машина, за да не може недобросъвестен член на СИК да направи гласа ми недействителен с едно драсване с химикалка.

 9. Към
  висок
  28.10.2023 в 19:29:

  Ето ви един линк към едно експертно мнение, а не фейкслуховете и бабините деветини от бандитската мафиотска ченгесарска ОПГь-ДАНСь:

  https://www.mediapool.bg/bozhidar-bozhanov-nyama-kak-snimki-ili-video-da-komprometirat-mashinite-news352741.html

  Това е бившия министър на електронното управление от ППДБ Божанов.
  И не трябва да слизаме до едноклетъчното “ниво” на чалгарската маймуна – тошкУ маймунарски, който сега е издал “заповед” на чалгарските си маймуни от ИТНь в избирателните секции да спират машините , ако трябвало и “с бой”!!! Тоя неграмотен малогабаритен дребосък , ментално и физически, изживява своите инфантилни ЕГОистични маломерни наполеоновски комплекси пред цялата публика, и се прави на “голЕм” “мъжага” , за да “скрие” тоталната си чалгарска нищожност, също като “дългия” му шеф – учиндолската мумия. Не висок , а дълъг. Защото в единия случай единият е нависоко и изправен, а другия е дълъг , но само в хоризонтална , дълга и лазеща посока, пред вечните му ченгесарски ТЪПькачи от задкулисието. Одите на хуйло ви!

 10. Към г-н “висок”.
  Толкова ли не можете да разберете, че “справката” на ДАНС не може да бъде основание за отмяна на машинния вот, защото не е по закон. Единственият законен документ, с който ЦИК може да обоснове такова решение е липсата на Сертификат за годност и съответствие на машините, който се издава от МЕУ и се подписва от ДА по стандартизация и метрология! Крайният срок за представянето на този документ в ЦИК беше 22.00 ч. на 28.10. Самият документ бе представен на 27.10. в 21.15 ч., с което е спазен и срока и закона. Що се отнася до действията на зам. министъра на МЕУ, който със заповед е упълномощен да извърши всички действия по сертифицирането на машините, то, дали има нарушения или не дай Боже престъпление, е предмет на проверка и разследване на прокуратурата, но по никакъв начин не е основание ЦИК да наруши изборния кодекс и да отмени машинния вот, щом разполага с документа, който удостоверява сигурността на вота с машините.

 11. Изборите може и да са ползвани тогава срещу демокрацията, но клишето как “Хитлер дошъл на власт с избори” от правна и от хронологична гледна точка е неточно, и по същество невярно. Може и да е била слаба в много отношения и с доста кусури демокрацията през време на Ваймарската република, но не тя е виновна за диктатурата. Има разбира се и капани във Ваймарската конституция, развързващи възможността за определено недемократични похвати, но и те не са единствената причина. Пълната власт на Хитлер определено не е спечелена с избори, а му е дадена на поднос, с любезно съдействие и с машинациите на Хинденбург, фон Папен, Хугенберг. Така че, все пак в този конкретен случай имаме повече класически заговор срещу демокрацията, отколкото провал на демократични принципи. И хората, които са осъществили този пар екселанс заговор не са само онези тримата, а и доста други сплотени от тях по-малки играчи, всичките обединени в омразата си към тези принципи, а не толкова харесващи нацистите (дори са ги подценили, с надежда да ги ползват като временен инструмент).
  Вместо да четем скучни исторически съчинения, обаче, препоръчвам гениалния германски сериал “Вавилон Берлин”, там всичко е показано, в полудокументални детайли – как се развива кризата в мисленето, и в главите на хората, за да станат жертва на този заговор – още от предисторията преди стотина години, с прототипи действителни личности и реални събития, или силно напомнящи на тях.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.