Въпреки заклинанията на Радэв, “предателите” от ППДБ детронираха ГЕРБ в столицата. Кой сега е шарлатанин

Различни коментатори поставят различни акценти като извод от състоялите се местни избори у нас. А те наистина се състояха по най-важния показател, който ще определя бъдещето на селищата през мандата на несменяемите общински съветници. Избрани са вече.

Мнозина си задават въпроса знаел ли е собственикът на ГЕРБ, че кандидатът му Хекимян ще загуби. Прилича на нещо такова. Отказа да се снима с бившия журналист при обявяването на кандидатурата му. А да откаже точно Той, който не само не отказва никому снимка, а дори напира да се фотографира и със свои критици (за да се види колко е неустоим), е симптом за обреченост на неговото камикадзе.

Така ли е обаче?

Той просто е знаел, че няма да спечели при никакъв вариант, според мен. Това ми се струва най-вероятното обяснение.

Вижте резултатите от гласуването за общински съветници в София, при което ГЕРБ се смаляват до половината от гласовете на ППДБ. Нещо повече, при районните кметове това съотношение е в пъти в полза на ППДБ спрямо досегашните управници на София.

Говорим за кметове, управляващи райони, които като електорална и икономическа тежест съперничат на средно големи градове в страната. Повечето от спечелилите са управлявали  досега и са преизбрани. Ако за Васил Терзиев може да се предположи, че е подкрепен партийно, то за тях определено е валидна и личната заслуга, видима за гражданите. 

Горното е отговор на някои долни инсинуации за победа на ДС и на “розовите” за сметка на истинските сини избиратели (които се оказват маргинали, взели по-малко гласове от въzраждане, ако приемем за истински сини само класиралите се на пето място в столицата сини дейци). Нима гласувалите по този начин повече от 100 000 софиянци (занижавам, нарочно не боравя с максималните числа) са все издънки на ДС и противници на “синята идея”? 

Обидите срещу тези гласоподаватели са прозрачно смокиново листо за онези, които явно или срамежливо пристанаха на руzкия орденоносец от Банкя през годините. Сега му се отплащат за получените от него благини с жест на лоялност чрез оплюване на неговите победители. Не се отнася за всички “сини легенди”, някои от които са постоянно присъствие с уважително цитиране в срамната “агенция” ПИК, но е вярно за твърде много от гузните, които не могат да се отрекат лесно от забелязаната от всички тяхна колаборация с ГЕРБ и нейния вожд. 

Ако напуснем за миг столичната картина, на очи се набиват някои очевадни и други неща, които са толкова рутинни, че дори никой не коментира.

Каквото и да стане на балотажа за кметовете от пилешки поглед се вижда, че ППДБ предизвикват досегашния монопол на феодалите от ГЕРБ с доближаване до тях в собствените им крепости, където участват за пръв път на местни избори. Не е розова картинката на “спасителите” ни от комунизма, за каквито ни бяха пробутани и в национален мащаб гербаджиите, щом някакви си “розови” могат толкова да ги притиснат.

Колкото до контрата, че т.н. сглобка във властта, подкрепена от същия (т.е. непроменен в същината си) Методиевич, е предателство за избирателите на ППДБ, върху този плач на чужди (предполагаеми) гробища оставям да разсъждават онзи, които се оказват в един отбор с преzидента Радэв. Той най-силно скърби за електората на онези, които на правата на бащицата си мислеше да ползва като своя собственост по модела на ГЕРБ и неговия собственик. “Децата” му обаче пораснаха и се опълчиха срещу авторитарния си бащица ( история, стара като света). Той не може да преживее този факт, за който сам си е виновен. Държи се като Иван Грозни и Петър Първи, известни като убийци на своите синове заради подозрения, че не им се подчиняват достатъчно.

Питам сега, след като се видя успеха на ППДБ и техните избиратели ги подкрепиха въпреки неговите заклинания и обиди към партийното им ръководство, кой днес се оказва лъжец и шарлатанин?  

Колкото и да слушах и гледах обяснения на върволицата от коментатори по телевизора, не чух нито веднъж да се споменава ДПС. Толкова са предсказуеми, че са изпаднали от полезрението на коментаторския корпус. В някои села ДПС са празнували победата още в средата на седмицата преди изборите… 

Като става дума за предсказуемост, ГЕРБ също са стандартни в реакцията си. Партията чака вожда да се изкаже, а той не бърза. Реди пасианси как най-добре да обясни това, което никак не изглежда добре за него.

 

Вечерта се оказа по-мъдра от утрото, въпреки руската поговорка в обратния смисъл. Но той ще измъдри все нещо за оправдание. В очакване съм.

А, за малко да забравя: въzраждане не успя практически никъде и по никакъв начин, с което митът за въzхода на тази банда беше опроверган.

 

 

8 мнения за “Въпреки заклинанията на Радэв, “предателите” от ППДБ детронираха ГЕРБ в столицата. Кой сега е шарлатанин”

 1. Много съм изненадан от позицията на уважавани от мен хора като Даниела Горчева, Горан Благоев, Константин Мишев и Васко Кръпката. Ако се фиксираме само в темата ДС, колкото и да е болезнена, ще продължим бавното затъване в посока Евразия.При цялото ми уважение към достойният и качествеен кандидат проф. Лилков, той е неизбираем. Така като проф. Старибратов, вместо Манол Пейков в Пловдив. Въпрос на математика, но функционалната грамотност липсва при 90 % от обучаваните в предметно-центрираната образователна система, чиято рожба сме мнозина учили преди 1989 г. И един исторически паралел, по време на Съединението, в името на висшата цел Захари Стоянов търси съюзник в лицето на Тармъшлията, а ВМОРО в лицето на младо-турците. Имаме ли културата да търсим съюзници сред противниците или ще се правим на горда, но маргинална опозиция, която никой не търси за нищо!

 2. Аз лично съм скептик отн. патриотично ДС с пазарна евро-атлантическа ориентация. И не знам кое е по-малкото зло – комун-ман гау с раZиятско-рундювски мерак, или ДС-внучонък, който вече многократно излъга по ред важни моменти от биографията си (защо ли). Мисля, че тепърва ще гледаме брутални командно-милицейски изцепки, направо ми е мъка за “гарвардците”, що го бутат напред-нагоре под неясно чия диктовка.

  Но поне се кефих как елегантно и без ни една лоша дума наритахте по Еuronews съществото максим соломонович (тъй го е записал шуменсксият равин), знаен и като “агент Димо”, който пя дитирамби за коалицията ДС-КГБ, пардон – тЭрзиевич-бонЭвич. От която тепърва всички ще ревем на глас с едри сълзи. Дано греша…

 3. Ако разделението на българите по оста Русия – ЕС е валидно и за София, хич няма да е му е лесно на Васил Терзиев на втори тур. Обединения проруски вот ще е доста, ако герб останат у дома…

 4. До г-н
  Георги Петров
  30.10.2023 в 12:04

  Аз пък не съм изненадан от позицията на уважавани от мен
  хора като Даниела Горчева, Горан Благоев, Константин Мишев и Васко Кръпката.
  По ред причини!

 5. Вече, както се видя, не става въпрос за затъване, а направо става потъване!
  София се оказа без алтернатива, що се отнася до западноевропейската ориентация.
  Срамота, да няма избираем кандидат, който ей така, без да тежат съмнения, може да бъде избран в някогашната синя столица.
  Много ли се оказаха пришелците от село, или гербаджийте поради вожда си, така изтъняха, че много от тях вече ги е срам да изпълняват прищевките му. А, може би това не и са прищевки, а заповеди, които банкянския дебелокож винаги най–стриктно изпълнява към московското си началство.
  И какво става, трябва да се задоволяваме между два избора, които май ще се окажат еднакво комунистически.
  Макар, че винаги бях против не гласуването, защото това е подход сам да се гръмнеш, но след като и пишещите се за прозападни предлагат безумия (защото по действията си се оказват противоположни на това за което ни се представят), наистина се оказва, че няма алтернатива и изходът е да гласуваш нито за едното, нито за другото, лошо.
  От тук може да се направи само един извод.
  В България НЯМА ПОДХОДЯЩА ПРОЗАПАДНА ПАРТИЯ!

 6. А, забравих и още нещо.
  Кой от кандидатите за кмет в София ПОЗДРАВИ водача на първия тур?

  КОЙ?
  Има ли такъв?
  Това е съвсем естествена постъпка в европейските държави.

 7. Към Българин и онзи, на чийто коментар отговаря:

  Моля, да ми спестите неприятното задължение да откажа да о(б)съждаме тук поименно съмишленици, с които се различаваме в нюансите и да отваряме поредния нов фронт помежду си.

 8. Някои от своята си субективна камбанарийка продължават с “антиКОМУНИСТИЧЕСКАТА” си правоВЕРНОСТ и пропаГАДность срещу Терзиев.
  Трябва да им се повтаря отново библейската истина , че по делата им ще ги познаят, а не по думите им . Дори и да са “лъжа”, според субективната им преценка. Важно е какво ще направят.
  Защото партийните и политическите реалности и възможности , са много по-различни от личните, за всеки отделен човек.
  Политическата камбанария , е съвсем различна от субективните камбанарийки на хора, колкото и да не искат да приемат това.
  Както Земята не се интересува от плоскоземците , и продължава да се върти, въпреки тях!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.