Приключи феодалният монопол на ГЕРБ – в София с разгром и с пропукване в други градове

Ще бъда лаконичен за Лаокоон и синовете му, който се бори ( в София) със змиите. На това ми прилича битката на Терзиев срещу всички.

Беше “един за всички”, доколкото не нападна никого от конкурентите си нито на първи, нито на втори тур. Всички срещу един беше отговорът.

Лаокоон е бил прорицател. Според легендата е предупредил троянците да не приемат даровете на данайците, но те не му повярвали, след което змиите излезли от морето и го нападнали.

Борейки се със змиите от всички парламентарни партии Терзиев уж трябваше да разчита на даровете на ГЕРБ, но се оказа, че е бил измамен. Повече от половината гласоподаватели “не са послушали” последното по време хрумване на вожда си да се гласува за Терзиев. Явно са чули и уважили само първия му съвет да бъде подкрепена червената Ваня.

Прорицателите от агенциите у нас сега изобразяват учудване колко малка е разликата между Терзиев и Григорова спрямо техните прорицания. А е цяло чудо, че той изобщо спечели при тази война на всички срещу един.

Бройкаджиите броят сега спечелените градове и гласове. Гъмжи от данни и няма да ги сервирам тук. Важна е тенденцията, посоката. А тя е: 

ВСЕВЛАСТИЕТО НА ГЕРБ ПРИКЛЮЧИ

В София приключи с разгром при 19 на 3 спечелени района в полза на ППДБ и с близо двоен резултат съветници за същата коалиция в столичния парламент. Да не говорим, че не успяха да добутат пробутания за техен кандидат Хекимян до балотаж – явно не го припознаха за свой. Това е личен провал на собственика на партията.

В страната се пропука феодалният монопол на разгромените в София, макар и не толкова зрелищно, но достатъчно, за да се каже, че практически навсякъде има спад на влиянието на ГЕРБ, дори и там, където печелят на първи тур (в сравнение резултата им от предишните местни избори).

БСП пируват утешителни за ръководство победи в по-малки населени места. В София, където не печелят нито един районен кмет (управляващ де факто еквивалента на областен град по население и икономическа тежест) не смеят да се зарадват на уж тяхната Ваня. Сега очакват от нея да разглоби техния ляв монопол, за да си сглоби собствен алтернативен проект. Май вечното чакане нещо подобно да се случи този път може и да се сбъдне.

От всички змии, Трифоновата се изяви като най-отровна, но ухапването й не успя да умъртви Лаокоон. Умиращите партии хапят най-злобно. 

Ако във всичко посочено по-горе има някакви нюанси, то пълното отсъствие на въzраждане от парада на победителите е еднозначно. Няма ги. Какво ли чудеса предстои да видим от тях при предстоящият опит да си въzродят въzраждането?

Има ги депесарите навсякъде, където си царуват вече трето десетилетие, но това е тема, която просто не си заслужава предъвкването.

Промяна, както се вижда, все пак има. Въпреки яростната съпротива на отиващото си статукво.

 

12 мнения за “Приключи феодалният монопол на ГЕРБ – в София с разгром и с пропукване в други градове”

 1. Изключително точен анализ.
  Изборите бяха хроника на един предизвестен ПРОВАЛ на Гроб на Бибитко. Възходът МУ стартира в столицата, сега, началото на края е пак там. Много мина, мъничко остана.
  Най-смущаваща е ниската избирателна активност. Рекордно “ходене за гъби”=тотална апатия ( “А нам, всьо ровно”). Убеден съм, че с кандидат Момчил Пейков в Пловдив ППДБ биеше с разлика. Дано, ама на дали, нашите Ора, да спрат веднъж завинаги да пренебегват, по незнайни за широката публика критерии, доказани личности. Дори в София успехът е с вазелин. Васил Терзиев е демократ, технократ и визионер обременен обаче (не по неговаа вина) с миналото на предците си. Именно главно това доведе до урните само твърдият ни електорат. Победителите не ги съдят-да ама НЕ. Като нищо обидчивият император Тиквоний I Банкянски може да предизвика счупване на т.н. сглобка. Та, най-трудното тепърва иде. Окончателният край на герберджилъка..

 2. Пропука се феодализма. Безспорно ! Трудно и бавно, но се пропука ! Нека не се успокояваме, че е края. Не е края, защото се сдобихме с “нОВ пОЛИТК с ЛЕВИ уБЕЖДЕНИЯ”. Кой ли ще го подкрепи за връщане на миналото ? Змии има предостатъчно. При нас няма да излязат от морето. Ще се скрият под камък без значение за тях, че камъка е от диктаторски режим обявил България за враг.

  Поздравления за новия Градоначалник ! И веднага молба към него: Моля изпратете цирея МОЧА в “Музея на скрапа”. “музея на соц. изскувството” предполага наплив от озверели поклонници.

 3. Тенденцията е положителна, но сега остава да видим какво ще се случи…
  Да видим, дали обещанията и говореното преди изборите ще се изпълнят. Или както до сега, ще настъпи вечната забрава.
  Настъпи ли отново тази „амнезия“, трябва да настъпи и оздравяващото пробуждане. Тогава и тази практика на въображенията и въображаемите кандидати и техните партии трябва да бъдат осмислени, и съмненията отстранени.
  Резултатите от действието на „Лакооно–Троянците“, ще покажат последствията от количеството на „отровата“.
  Не добър час София!

 4. Знаменитата картина на Ел Греко “Лакоон и синовете му”е художествено произведение от началото на 17 век, а показното е скулптурна композиция със същото наименование, намерена в началото на 16 век при разкопни в Рим и създадена от трима скулптори от Родос.

 5. da i e chestit novia kmet. gledah brifinga inteligentno momche.a drugite carvuli kato pREZZZIDENA, tilupa chevvenaa vania i kaka kurni krav pikaiat. zasluzavat si go. pozdrav ot Valencia-ESPAÑA

 6. ДД

  А сега, как според Вас, може да обясним на нашите деца ? Четете книги или не? Вие разбирате от картини. Великолепно. До скоро ДД.

 7. Вече и от мен едно ЧЕСТИТО!!!
  Честито и на Варна, Благоевград и Пазарджик! Ако съм пропуснал някой град – добавете го смело!

 8. За змиите съгласен. Но предстои да видим тепърва истинско ли е “пропукването”. Лично съм скептик. Един мъдър старец ми казваше, “От цървул трандафор не става”. А ги разбираше нещата. Факт, че софиянци отказаха да избират по-малкото зло за пореден път (вж. %% негласували, чист бойкот на “гарвард”). Да видим делата на победителя, по тях ще го съдим. Че нещо още преди 2 тур показа ДС-рогца пред Кирчо и Кокорчо в щаба на “Чаталджа” с крясъци, “Аз дадох 5,000,,000” и “Имаме сделка”. Зер, кръвта вода не става. Дано греша…

 9. Поздравления за анализа, но понеже не успях преди, сега искам да отбележа и написаното за “анализа” на лъжливите цоциологически шамани, там не само поздравления, ами направо скандиране “банзай” си заслужава написаното.
  Обаче, като за баланс, както обичат да се изразяват някои с отровните си усмивки, аз бих отбелязал, че отровата от развръзката в случая остава повече за тези уж “тъмносини” деятели и избиратели, дето продължават да се правят на шокирани, как избор нямало, и как ги изтормозили насила да гласуват за “ляв” кандидат и други подобни измишльотини. Някои “синеещи” се шамани изляха дори повече злъч отколкото червените такива. И за оная обичаща да лепи етикети “половинка”, гласували за листата на КОД, и славно “отишли за гъби” с навирени горди десни носове в неделя се отнася това. Те красиво ухапаха сами себе си. Надявам се да им харесва вкусването на собствената отрова. Ще ми е интересно да разбера обаче и вашето отношение към тяхното “гъбаркане” в неделя.
  Понеже освен “отровните усмивки”, които се пробват да омаловажават успеха който не успяха да саботират, гледам в клюкарницата фейсбук много хора са искрено изненадани, как примерно подобни неща са възможни – не примерно в мракобесната 1995 г. – а сега.
  За криптокомунистите, дето казваха, че били гласували за Терзиев, с “отвращение”, а пък после се видя, че са лъгали и екзит-пола, и дори роднините си, понеже се срамуват да огласяват гербижийските си изпълнения, дали страдат или злорадстват сега от резултата – дори не ме е грижа, аз не очаквах друго и за “сини” не ги броя, както не заслужават и цвета и звездичките на знаменцето си.
  Всъщност тези, които помнят, а не преповтарят като папагали, лесно ще си припомнят, че “синя София” (която лъжливите шамани все ни припомнят как “не била България”) е митологема, понеже още в началото на промените през 1990 г. – Варна и всичко по поречието на Струма след Бобошево тогава си беше изборно ултра-“синьо”, за разлика примерно от райони като “Красна поляна”.
  На тази сравнителна база новата демократична коалиция може би не постигна разгромни резултати, но пък постигна по-знаков резултат. Дали ще е и по-значим – предстои да разберем.
  Освен добрата развръзка накрая, се радвам, че вече публично се развенчаха и множество стари клишета и старинни вече митологеми, от типа “сини крепости”, както и забавните след това клишета за всесилния герберски кмет и “градската десница”, дето пристъпвала само по жълтите павета, и точно тук стопанинът на този блог може да напише много по-интересни неща по тази тема, понеже е следил тази история със създаването на политическите митологеми и с тяхното развенчаване професионално, а не аматьорски, като мен.
  Все пак, с целия възможен респект към анализа на фибимахията :), като отдадем заслуженото на днешните реалности, аз я виждам победата на Терзиев през горещата есен на 2023 г., също толкова символно, но повече като Персей, а не като мъките на Лаокоон.

 10. Никакъв музей на социзкуство,само на скраб,ако мавзолея не е беше разрушен,досега щеше да бъде капище някъде,като Бузлуджа..След Лилков гласувах за Терзиев с надеждата,че ще събори националния ни срам..

 11. Разликата с която спечели Терзиев е направо смешна – 4500 гласа доколкото разбрах. Това не предвещава нищо добро. Шокираща е и ниската избирателна активност в близо 2 млн. град с толкова много проблеми. Извода за мен е че огромна част от софиянци или са ”в играта”, т. е. нямат личен интерес от решаване на наболелите проблеми или просто са там ”за малко” – т. нар. вътрешни имигранти. За сравнение – в западна Европа избирателната активност на общинско ниво понякога е дори по-висока от тази на национално. Вземете за пример общински избори в Швейцария – там в гласуването вземат участие до и над 90 % и затова там живеят така добре. Не съм социолог но си мисля че има правопропорционална връзка между избирателната активност и задоволеността на едно общество. В случая със София дори си мисля дали да се говори за общество или за случайно струпване на големи маси от хора на едно място.

 12. Към Alex-DE:

  Може да Ви изненадам, но според броячите (социолозите) тази ниска активност е ТРАДИЦИОННА. Не е била по-различна и на предишните няколко избори. Не помня точно по памет, но през 2019-та на местните избори са гласували малко повече, с няколко десетки, а не със стотици хиляди повече.
  Колкото до малката разлика на Терзиев, както написах, цяло чудо е,че спечели срещу ВСИЧКИ партии, впрегнали усилия срещу ППДБ. Защото вотът все пак си беше политически мотивиран.
  Не ми се ще да повтарям мъдруванията на броячите, но не мога да не се съглася, че много хора у нас не вярват в честността на изборите и не виждат смисъл да гласуват, уви.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.