Пеевски се промени (премени) в нещо, което можем да използваме, вместо той да използва нас

Покрай метаморфозата на Пеевски ми се причува рефренът от онази стара градска песен “ и се чудя, и се мая, де ще му излезе края”.

Не знам как да убедя читателите в липсата на желание да хваля, изпирам и дори да разбирам Пеевски. Ето защо ще заложа на констатациите, видни за всички.

Ще постъпя по обратния начин на стандартния анализ. 

Обобщавам още в началото, че не се сещам за друг български политик от старо и ново време, който да се е превъртял в обратна посока на сцената толкова драстично за толкова кратко време в своите публични изяви.  

Не мога да знам какво става в главата му и доколкото там се върти на  подобни обороти пералнята на промяната му.

Дори на килограми Пеевски се промени драстично в периода, когато Методиевич качи десетки килограми, но се подигра на Ивайло Мирчев от ДБ за външния му вид (след което Ивайло Мирчев постигна чудеса във вталяването, но не и подигравчията Методиевич в отслабването).  

Ако трябва да приложа универсалното правило, споделяно от мен, всеки има право на промяна. Тя е добре дошла. Особено, когато е в положителна посока. 

Но не това искам да кажа в конкретния случай. Не бързам с оценките за качеството на промяната на Пеевски като безСПОРНА величина.

Ето фактите за днешния Пеевски като антипод на вчерашния.

Беше арогантен, надменен и агресивен в редките си общувания с медиите, които презрително избягваше, ползвайки единствено собствените си медийни трибуни. Днес е точно обратното: сам търси изява пред микрофоните и камерите. Не се кара на техните приносители, нарича ги “колеги”, макар на някои от тях да е бил, явно или не,  роботодател. 

Вече нито веднъж не си изпуска нервите при неудобни питания (доколкото все пак ги има).

Беше образец на неработещ депутат. Направо беше нарицателно за депутатски мързел и незачитане вота на гласоподавателите си, които са го изпратили да ги представя. Днес държи всички да забележат обратното през медиите ( научил се е  да се възползва максимално от техния усилващ ефект на посредничеството).

Беше  (по-скоро мълчаливо съгласна) част от русофилщината на ДПС, която изхвърли от председателския пост Лютви Местан заради неуважителното му отношение към Русия през декември 2015 г.

Пеевски в наше време прави всичко възможно да се докаже като пръв атлантик в състезание с гузния Методиевич (което не е лесно). 

На днешния 9 ноември Пеевски заклеймява дерогацията за Лукойл повече от всеки друг политик и законодател със собственоустна декларация. Използва аргумента, че рафинерията обогатява режима на Путин. Толкова е напорист, че прави традиционно критичните към политиката на Москва български политици да изглеждат едва ли не като съюзници на руzкия цар.

Беше (по скоро мълчалив) противник на правосъдната реформа. Неговите медии я осмиваха като мания на шепа “ненормалници”, като Христо Иванов. Сега не само е съгласен да я има, но и държи да оглави дори юридическата редакция на реформата в законодателния орган.

Беше лицето на агресивното поведение от трибуната на парламента, което се заканваше на опонентите си с изкрещяни въпроси от рода на “господин Цветанов, болят ли Ви зъбките”. 

Сега е наметнал мантията на помирител. Сложил си е маската на бащинското поведение спрямо  скандалджиите в НС. На техния фон се прави на английски аристократ, който си мери думите по най-високите (но нашенски) речеви критерии.

 

Има и още по темата, но и това е достатъчно да отбележа факта ПП ( Получаваме Промяната). За добро или …за добро. 

Злото, погледнато в общия план, все пак губи от превръщането на злодеите в нещо друго, за да не кажа в обратното на себе си. Дори и да е лицемерно, ако мерим лицето Пеевски с прагматичния аршин на ползата от неговото присъединяване към (почти) всичко, за което доста от нас са се произнасяли с думи и дела.

Излиза почти като във вица за Гарабед, който поискал от шивача да пришие към неговото копче един балтон. 

Пеевски предлага да пришие балтона на евроатлантизма към своето копче. Стига да не закопчава дрехата на тесногръдието за лични и егоистичи цели, от това може да последва полза. 

С други думи: по-добре е Пеевски да бъде използван, отколкото Пеевски да използва нас. 

 

 

 

16 мнения за “Пеевски се промени (премени) в нещо, което можем да използваме, вместо той да използва нас”

 1. възможно е просто да му се е появил свети Магнитски и да му е казал някои неща, после нека си мислим, че нямало полза от него…..

 2. Добър коментар!

  По своята същност политиката (респективно дипломацията) е война, която се води (на пръв поглед) по мирен начин.

  На война като на война.

  Мъдро е да използваш врага си в своя полза (т.е. в полза на общото дело).

 3. Но за чий го прави това? Едва ли е просто случаен, 180 градусов “евроатлантически” сърбеж по кожата. Дали пък не се опитва да узурпира дпс? И да цели да смени имиджа на тази партия в очите на част ит хората, за които тя иначе е на доган? Така, освен типичните им гласоподаватели, ще може да привлече и друг плаващ електорат, за да може да се докопа до по-голяма власт.

 4. ”Пеевски предлага да пришие балтона на евроатлантизма към своето копче…”
  – препраща към нещо написано от г-н Инджев(17.05.2008:
  ‘’Ако човек иска да се ориентира в лабиринта от лъжи за миналото, които са фундамента на настоящето, трябва да се вглежда понякога в неволните признания на бившите”величия”. Така беше с доклада на Петър Младенов на първия пленум на ЦК на БКП след отстраняването на Тодор Живков…най-меродавното описание на причините за сгромолясването на комунизма…’’
  – доклада звучи актуалното: „В сферата на държавното и общественото устройство бе създадена обстановка, сходна с феодалното управление… главната причина за създалото се положение бе неизживяната сталинстка командно-административна система, монополът на властта, фактическият тотален контрол върху производството и разпределението, намиращ се в ръцете на бюрократичната върхушка…“
  https://www.economic.bg/bg/a/view/stenograma-dava-novi-razkritiya-za-10-noemvri-1989-g-81191
  Христо Марков,депутат от VII ВНС: ”… от 145 души от цялата коалиция земеделци, социалдемократи, демократи, радикали, зелени, екозащитници, безпартийни, но изпратени там от антикомунистическия гняв на народа и след едни опорочени фалшифицирани избори, умело дирижирани от администрацията на БКП. Пробив се получи в големите градове, където опозицията бяхме добре подготвени и имахме достатъчно съпротивителни сили, но в малките градове и селата настана истински Армагедон и БСП спечели … Парламентарната група на СДС се събрахме на първо заседание на 9 юли 1990 г. в залата на Отечествения съюз на ул. Гочо Гопин. Не се познавахме, оглеждахме се и донякъде сякаш бяхме обладани от ентусиазъм, че ще пренесем настроението от улиците и площадите и в храма на законодателството, а още сякаш не осъзнавахме, че сме малцинство. Даваше ни сила това, което се случваше в София … но истината е, че Лилов и Луканов са поставили няколко условия на Желев за подкрепа от тяхна страна и на първо място това е било да се престане с антикомунистическата реторика и да бъде издигнат за вицепрезидент Атанас Семерджиев…. Желев прехвърли нужните му 268 гласа … Обграден от депутати и журналисти Желев се отправи към НДК, където имаше тържество(!!) по случай Илинденско-преображенското въстание(всъщност смазано след 1-вото голямо предателство с подписването на тайния бълг. васалитет към русия през 1902 г.) …”
  http://www.bdforum.bg/prelom/history/ за-тези-които-не-помнят-или-не-знаят/

 5. Чета статията и си мисля, че ако преди година и половина нашите политици бяха решили да използват фалшивия евроатлантизъм на Борисов, можеше да ни спестят Радевите служебни правителства…
  Тъкмо бях взел да се оглеждам неспокойно дали някой от уважаваните от мен коментатори няма да се хвърл да защитава дерогацията, само защото е атакувана от лошите Деляновци, и съвсем навреме се появи този текст.
  Някой беше казал, че Делян идва от делене. Като ги гледам колко са активни, си мисля дали не е от дела?
  Казах коментатор (в медийното пространство и във форума), защото политиците са ми ясни. Не може някои от гласувалите срещу украинското зърно да не се закахъри за цената на бензинеца, която ще се отрази и на цената на хлебеца на народа.
  Колкото до евроатлантизма на по-едричкия Делянчо, струва ми се не само че е фалшив, но и че е съгласуван с един по(-на)четен председател, защото руската мина, изхвърлила Места, беше много по-безобидна от премахването на дерогацията (или поне не бъркаше в джоба на Путлер). Да, пълномащабната агресия върши своята работа…

 6. Смятам, че цялата тази метаморфоза е само за да може да направи такива промени в конституцията и така да променят съдебната система, че Шиши и хората зад него да не загубят дори и частичка от контрола си в нея. За мен всичките му завои на 180 градуса са единствено с тази цел. Нито му пука за Украйна и украинците, нито за Европа и мястото на българите в нея. За него е важно да има пълен контрол над институциите. Което засега е факт.

 7. Чудесно Пеевско разнищване, демаскиране, разкатаване и т.н.

 8. Промяна на манталитета, според мен, е нещо почти невъзможно, защото той се формира в първите седем години и основна роля там имат родителите.
  Ако родителите са били комунисти, те в основната си част са нагаждачи и подлеци, което от себе си предполага вграден фалш.
  Фалш, защото този тип хора виждат, че идват неизгодни за тях времена и трябва, налага им се, да сменят „боята“ и тактиката си.
  По–умните започват да правят това методично и настъпателно, простите също го правят, но хаотично и безпринципно.
  Двата различни образеца от този тип са Пеевски и Борисов
  Борисов от андрешковска простотия, постоянно променя мнението и тактиката си, защото не може да очаква, че ще има дълго време за спасение.
  Пеевски, поради класификацията Магнитски също трябва да покаже промени и те трябва да бъдат далеч по–качествени, за да се опита да промени имиджът си.
  В този случай, както господин Инджев вменява, по-добре за нас е Пеевски да бъде използван от нас, отколкото Пеевски да използва нас!
  И двамата се страхуват от личните си прегрешения и поради това, единият търпи сглобката, но иска така да я деформира, че да не му се търси съдебна отговорност.
  Другият пък с поредица от до сега неочаквани и неприсъщи за него положителни ходове, цели да отстрани или да намали дамгата която му е наложена.

 9. Дано само да не е “Пременил се Илия, пак в тия”, докато “магьосника” се произнесе. “Магьосника”, който създаде движение с хиляди последователи броени дни след освобождаването му от затвора. Опала… Личното ми мнение е, че ние сами си пишем сценарии и режисираме филми само, и само да има какво да критикуваме после. Даваме наказателни вотове, без да се замислим за последствията. Присламчваме се към всеки идиот, който предлага нещо, ама не питаме кой му пише текста. Ругаем и възхваляваме, но иначе си траем и не гласуваме, защото от нас нищо не зависело. И така нататък… С тези мои думи не искам да засегна никого от коментиращите, нито пък господин Инджев. Далеч съм от подобна мисъл.
  Просто трябва да мислим и анализираме ставащото край нас. Не отнема много време. Позволявам си да завърша коментара си с шега:

  “Научно доказано е, че горещата вода е винаги по топла от студената, а високите жени имат много по- големи шансове да родят, отколкото ниските мъже”.

  С Уважение,

 10. Нямам вяра на хамелеони, същевременно обичам приятните изненади. С други думи: око да види, ръка да пипне… реалните резултати от новата хиперактивност на пеевски, когато и ако има такива. Защото и други преди него сме виждали да се присламчват към най-прогресивните каузи на автентичното Дясно у нас, за да ги размият, опорочат и в крайна сметка провалят. Растящият на ширина бацэ особено добре го умее това.

  П.П.: Ако пеевски даде начална скорост на бутането на МОЧА, веднага му ставам фен/ка 🙂

 11. Пеевски днес се изказа категорично срещу имперския арогантен стил на Митрофанова при възобновяване дейността на Руската църква.

 12. Към симпатизант/ка на ДСБ:

  Вече и това не би ме учудило, след като днес Пеевски заклейми Митрофанова.
  Направо се питам как да реагирам, ако някой ден ми звънне и ме покани лично на демонтирането на МОЧА като продуцент на събитието.

 13. @Иво Инджев

  А, дано! Ако направи това, разчитаме да го обявите в блога и хващаме първия самолет за София да помагаме 🙂

  Но звучи прекалено хубаво, за да е възможно. Според мен пеевски лъска имиджа си и съответно имиджа на ДПС, за да станат приемливи като официални коалиционни партньори, за да сложат скоро кръста на “сглобката” и да управляват без ПП/ДБ, а с ГЕРБ/ИТН или който и да е друг.

 14. Абе , всички гледат десарската “карма” на Терзиев, а дИбильян прасееФскиЙ вече повече от 20 години е директно начело във властта, като най-верният внук на КДСь , направо си е кадесарскоТО “юпи” на Кобурга, и на мутренската им ГРУпировка – МУТРИгрупь, и на етническият им агентинь Сава! Одите на хуйло ви!
  Те затова си го “избраха” през 2013г. даже за тяхна РЕинкарнация, като любимата им кадесарска калинка, начало на най-клюкарската им агентЬция- ОПГь-ДАНZZь! Одите на хуйло ви!
  А и тяхното милЮЮЮционерско мутренско “юпи” – бокоТИКВАТА- тоже!

 15. Дежа вю,комунистите за една !!!нощ станаха социалисти.демонстранта срещу НАТО Първанов стана Евроатлантик,така че,ще има още салтоморталета…

 16. Според мен Пеевски се стресна от нападението над Украйна. В началото наблюдаваше тихо, но после видя, че всички олигарси от окупираните територии бяха ограбени и и пратени на на концерт на Кобзон от кръгът на Путлер, независимо дали бяха колаборанти или не. И се задейства естествената самозащита. А тя е недопускане на руслямското влияние и окупиране чрез подставени лица, тип Коце Костадинов, на властта у нас. Особено след като е чул реториката на гестаповеца. Самият Костадинов обаче е доста тъп, след като не вижда как всички колаборанти в Украйна постепенно се избиват от окупаторите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.