Пропагандата не може да е нож с едно острие-но бива и тъпа

Покрай войните на Путлер и на ХАМАС темата за пропагандата като тяхно оръжие, но и като противодействие от страна на жертвите им, без голямо преувеличение може да бъде определена като водеща за онези, които искат да разберат що е то хибридната война.

Има ли “добра” и “лоша” пропаганда, при положение, че самата дума “пропаганда” е натоварена с отрицателен заряд в очите на хората с демократични възгледи?

Във всички случаи има поне два отговора: пропагандата на агресорите и масовите убийци е нож, който цели да убива, а отговорът срещу нея е щит. 

Има и тъпа пропаганда, която се обръща срещу самите пропагандатори с очевидната глупост, която излъчва.

В мрежата могат да се намерят многобройни снимки да лозунги за “ величието на Русия” по стените на съборетини сред купища смет, кал и ужасяваща мизерия в тази империя. Не че мизерия няма и другаде, вкл. в най-могъщата държава САЩ. Но комичното недоразумение в рашисткия случай е в контраста на между декларативната претенция за величие насред видимите доказателства за обратното.  

С “пропагандни” шедьоври в публичността се хвалят очевидни рашистки глупаци, които се перчат с макети на ракети върху четириколесни таралясници, на които има заплашителни надписи към Вашингтон или Берлин.

А на една табела в провинцията са решили да увековечат с ръждясала метална табела твърдението, че рублата никога няма да ръждяса.

 

 

 

 

 

 

 

Как да се отговори на пропагандата на злодеите? Достатъчно ли е “просто” да я разобличиш, съобщавайки истината като контрапункт. Уви, не е.

Има много примери, с които мога да илюстрирам тезата си.

Сред устойчивите рашистки мантри за “американската подбудителство” спрямо бунта на украинците през 2013-2014 г. е образът на заместник държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд, раздаваща курабийки на “нацистите” в Киев. Всъщност тя се появява там след свършения факт на бунта и черпи униформените представители на властта, някои от които преди това биха зверски демонстранти и с това наляха бензин в огъня на въстанието. Не случайно гледат гузно, както се вижда.

 

 

 

 

 

Пропагандата на руzките окупатори се е въоръжила също с въображаемия сюжет на масираните, непрекъснатите, ужасяващите, смъртоносните украински обстрели срещу Донецк в Донбас от 2104 г. Една актуална снимка на този град, смятан за най-доброто място за живеене в Украйна (преди на го завладеят путлеристите), особено сравнена с резултата от апокалиптичния погром след руzката агресия срещу също процъфтяващия някога пристанищен украински град Мариупол, показва що за лъжа е “разрушаването на Донецк от нацистите”.

Ако прескочим за момент в Израел можем да видим, че там, поне в оспорвания с арабите Ерусалим, названията на улиците са дублирани на арабски език. Какво ви говори това за израелците и тяхното отношение към арабското малцинство в държавата им? Можете ли да си представите надписи на турски в нашите “смесени райони”?

 

 

 

 

ХАМАС и мнозина, които застават на страната на “палестинската кауза”, обсебена от терористите с преврат и братоубийства в Сектора Газа през 2007 г., най-много обичат да печелят симпатии по света със снимки на дечица-желателно да са предимно бебета. Крадат от мрежата фотографии на нищо неподозиращите деца (и техните родители).

Ето една пропагандна снимка на красиви украински деца. Да, пропаганда е, но не е лъжа и кражба на чужда идентичност.

 

 

 

 

 

Както не е лъжа и сравнението между колективна снимка на красиви униформени израелски жени, сравнени със забрадени агресивни арабки с насочени към обектива калашници. Може и да бъде определено това сравнение като пропаганда, но също не е лъжа.

 

Чиста пропаганда са карикатурите на Путлер в компанията на своите съюзниците му от Китай, Иран и Северна Корея. Всяка карикатура е “пропаганда”. Въпросът е доколко достоверно “преиграва” с образите. Нима не е основателно внушението на френската карикатура, в която Путин се възмущава на глас от картината на бомбардировките ( израелските, както той си мисли), а униформеният му съветник със смущение му обяснява, че всъщност гледа кадри от руските нападания в Украйна? 

Пропаганда ли е шедьовърът на художника, който е изобразил в една картина най-големите злодеи, сред които се пъчи техният събрат Путлер? В очите на путлеристите може и да изглежда като пропаганда, но поне не е бездарна като “рожбата” на путлерист, които си е произвел килимче с образите на Байдън и Зеленски, за ги тъпче. Плагиат е от Ирак на Саддам, който беше разпоредил на входа на най-луксозния хотел в Багдад да бъде сложен килим с образа на Джордж Буш, за да го тъпчат посетителите.

 

 

Истина ли е, че комунистическа Корея изглежда от космоса като черна дупка в контраст с южната си съседка?

 

 

 

 

 

 

 

Нима не е основателна иронията по отношение на “славянските братя”, илюстрирана с рашистки танкове и знамената на московията Палестина и Беларус?

 

Не е ли находка сравнението между класическата красота на почит по време на Ренесанса и съвременната скулптура, олицетворяваща образа на Русия (да, да, изкуството не се коментира “така”, но все пак…). Сравнението е кръстено “деградация”.

 

 

 

 

 

Колажът, при който Путлер се оглежда в Хитлер не отговаря ли на истината?

 

Долпопробна пропаганда не се крие, а се перчи. Такъв е случаят с този облечен в червеноармейска униформа българин(?!), който по време на протест пред МОЧА ме нападна, отне ми плаката, стъпка го, счупи го, а след това беше отведен дружелюбно от полицаите без никакви последици след неговата агресия. Същият дефилира в челните редици на рашистки походи в София. Запазил съм го за “финал” на тази безкрайна тема, чиято интерпретация зависи от позицията на всеки човек.

Ключовата дума в последното изречение е Човек.  Защото пропагандата на злодеите причинява нечовешки щети по света. На това оръжие за масово поразяване на мозъци да се противопоставя друго- ако не възпиращо, то поне показващо воля за съпротива.

 

 

6 мнения за “Пропагандата не може да е нож с едно острие-но бива и тъпа”

 1. За жалост фактите не пречат на зомбитата от “великая деЭржава” да “къртят миФки” с наглостта и простотията си. Ето днес към 150 блатни павиани се събрали пред финландския парламент да протестират, че ги спирали на границата да не мърсят уредената държавичка и посягали на правото им на свободно движение. Ти да видиш! Може би единицата мярка за наглост трябва да се кръсти 1 путлЭр. Мери едновременно и простотията, и важи и за цайс-зомбито пред МОЧА от “бессмертнъй полк”.

 2. До автора – колажа на трите танка са със знамена на Палестина, на Русия и на Беларус, а не на Иран

 3. Към Serum:

  Благодаря за основателната корекция!
  Честно казано, иранското знаме щеше да “подхожда” повече и от палестинското. По инерция (във връзка с другия колаж) съм го “видял” в този “славянски” триумвират.

 4. Едно е пропагандираш ИСТИНАТА от възможно най-голям брой достоверни източници, като например журналист, и в повечето случаи без материален интерес.
  Съвсем друго е да пропаГАДираш фейк, лъжи и манипулации от един източник на лъжи , в повечето случаи примитивни, макар и от много платени пропаГАДни тролове , които повтарят едни и същи лъжи, най-често клюкарстване, слухове и шменти-капели, както казва туземния им вожд на платените кафяви джендъри !
  Дори международната “оценка” за свободата на словото го потвърждава , и е точен показател за действителното състояние на “пропагандирането” и на ИСТИНАТА , и на лъжата .
  А колкото до Хуйлостань, то може вече да задминал дори падругата си Ким от Северна Корея, и да е достигнал под позиция след 200-то място.
  Когато Хуйло позволи на “чуждестранните агенти” да извършват своята дейност в РАБьZZия, тогава може да говори за “РАВНОпосравеност” с чуждестранната “пропаганда” от демократичните държави!
  Когато журналисти ,като Политковская , Новая газета и др., които дори имат международни награди , включително и Нобелова награда за мир, се върнат и работят в моZZковията , и без него, тогава ще може да се говори , че има свобода на “пропагандата” , както в другите държави!
  Оди на хуйло ти, Хуйло!
  ДОЛУ КримскиЙ воениЙ мость, оди на хуйло ти!

 5. Защо ли си мисля, че ако няма хора които искат да управляват еднолично, няма да има и пропаганда ?

  “Закъснял” (Serum), няма нужда от флагови и географски уточнения… Без да се обиждаш. Добре ще е да четем, не само по картинки…

  RICO… братко, за теб всичко е на оная ти работа или пък, на нечия друга и всички да вървят на някаква работа… Никога няма да се промениш. И това е идеята, нали…

  С Уважение,

 6. Апропо пропаганда: прави впечатление, че много активният тук коментатор “sms” веднага след балотажа изчезна от форума. Надявам се, че е жив и здрав, за да ни радва и по време на следващата предизборна кампания с пропагандните си тиради против ППДБ, защото явно са ни на късмет.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.