Хути или хуси? Изберете сами

Хути или Хуси? Как е правилно да изписва или произнася названието на йеменското племе?

Идва от названието на областта الحوث

Транскрибирането от арабски е трудно заради близостта при произнасянето на сходни като за ухото на чужденеца букви. В случая истината е някъде по средата. Грубо казано, в арабския има няколко букви, които за нас са “х”, но при тях варират с различни гърлени нюанси от решаващо смислово значение. И се изписват различно.

Същото се отнася и за други съгласни. Чужденецът може да си изпроси боя, ако сбърка с кой вариант на “к” се обръща към арабин с (може би остарялото, но употребявано) сантиментално “сърце мое”. При грешка в произношението ще прозвучи като “куче мое”. Да наречеш куче някого е върховна обида в арабско-ислямската традиция.

За хутите\хусите се пише понякога и като за “хусити” у нас в превод от западни езици. За буквата “с”, както ние я чуваме, има два варианта в арабски. Този в края на думата в случая прилича също (като за нашия слух) на нещо като “с”, но може да се интерпретира и като “т”-съгласна, за която има други варанти в арабската азбука.

Едва ли може да се определи с категоричност дали да са хути или хуси на български, но интуитивно ми се ще да избягам от “хусити” заради приликата с движението на хусистите в Бохемия по времето и след Ян Хус. 

Позволих си игра на думи за хутите, оприличавайки ги на хуните. Като всяка историческа аналогия, вкл. семантична и тази е твърде приблизителна, но от гледна точка на съвременния контекст може да се допусне сравнение с войнствените хуни. Общото е в тоталната милитаризация в Йемен, където поколения наред растат в условията на нестихваща гражданска война, която сега заплашва да прелее в региона с помощта на ракетите и дроновете иранско производство-такива, каквито “втората армия в света” използва в своята рашистка агресия срещу Украйна.

Ако досега надменното колониално определение за заплахата от “туземците с калашников” не безпокоеше особено богатите (северни) общества, то въоръжаването на войнствените племена в Йемен с ракети, вкл. балистични, променя “правилата на играта”. Особено когато говорим за хиляди и хиляди бойци, за които войната е з(а)наят. Само това знаят. 

НА СНИМКИТЕ ( АP): Военен парад в столицата Сана от 21 септември 2022 г.

4 мнения за “Хути или хуси? Изберете сами”

 1. Това е важно пояснение. Наистина е така !!!
  Първо беше товарен кораб, после бе танкер. Първо и отново беше, че има двама българи, но според новинарите, не особено важни персони. После се оказа, че са Капитан и Пом- Капитан. Навсякъде се пишеше за хути и хуси..
  Добре объркаха хората. Хути го отвлекли, но със съдействието на хусите. Кой е кацнал с хеликоптер и е подготвен командос, така и не разбрах. Ма не ми и трябва. Или…?

 2. Йемен и преди бяха разделен по “идеологическа” линия. Сега по “етническа” и “религиозна”. А терористичните ислямисти от аятолахски (т)ИРАНь се възползваха от това разделение, за да има допълнителна терористична база и в Червено море. И без “стражарите” от (фа)шиитски (т)ИРАНь много вероятно да се прекрати гражданската война, също както и в Ливан с терористична банда хиZZбуллахЬ, и в Сирия с терористичните шаббиха на нелегитимния малцинствен наследствен превратаджийски касапин на Хуйло- Асадь!
  Одите на хуйло ви!
  Единственото решение е пълна блокада на (фа)шиитските терористи хунТите , подкрепени от (т)ИРАНь!

 3. Някой има ли представа защо по бнт упорито настояват да наричат хутите “бунтовници”, при положение че по всички международни закони и правила отвличането на кораб се води тероризъм, в случая – държавен?
  И още нещо в контекста. Ако нашите приятели, за които всички сме гласували, не разкарат Кошлуков и Момчилова, много, много, много много ядове ще берат занапред през медиите! Приемете го като пожелание и прогноза.

 4. Някъде преди 8 години, срещнах много добра статия, в която се обясняваше, че нито хути, нито хуси е правилно, а правилното би било да ги наричаме хутити, понеже от родовото име на някакъв политик ал-Хути, последователите би трябвало да се наричат на български хутити, по същата причина както последователите на Ян Хус, днес наричаме хусити. Макар такива категоризации да са неправилни поначало – хутити, марксисти, перонисти и тн. повече заблуждава, отколкото посочва, понеже в повечето случаи въпросният Х си няма и представа, до какви идиотщини в бъдеще ще достигнат -истите избрали неговото име за етикет, или наричани така от други, понякога дори на майтап.
  Предполагам, че ако заживеят заедно последователите на иранските аятоласи набързо ще почнат да замерят с камъни тия хутити, като еретици, за каквито ги смятат, но понеже са далече от тях, и виждат как могат да ги ползват за въоръжена маша срещу всичките им съседи, политиката винаги ще извращава религията за свои цели, докато някой някъде някога прогледне, а това винаги е рядко явление в човешката история. Примерно днешните сънародници на Ян Хус са прогледнали – в по-голямата си част.
  Всъщност и Иран и Йемен са били столетия, да не кажем хилядолетия – стълбове на градежа на човешката цивилизация и културен прогрес, много древни книги са запазени днес, само заради любознателните им прадеди, които някога се гордеели и хвалели публично колко много чужди езици знаят, и колко чужди страни са посетили, за да научат нещо полезно и да вземат от знанието на чужденците, дори когато чужденците били по-назад от тях, но това само показва какво носи насаждането на религиозен фанатизъм с политически цели. И как никой народ, избрал религиозните водачи да определят политиката му, не е застрахован – от стълб на цивилизацията, набързо да се превърне в световно гето.
  Понеже, дори само преди 50 години, тези две държави са били сочени като най-просветените и модерните в тази част на света. А в същото време – тогавашните Дубай и Сингапур са предизвиквали снизходителни усмивки.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.