Дубай не повярва на московските сълзи-пълна излагация на руzките оферти на най-голямото авио изложение в региона

Дубай в момента не е само убежище за хиляди платежоспособни руzки бегълци от “руския свят”, преяли с милиони и милиарди от петролния бум в тяхната страна в началото на века (почти както бедуините в бедните преди десетилетия държави от Залива).

Арабското тържище от години е нещо като търговска столица по пътя на кервана на търговията между Азия, Европа и други континенти. Един от кервансараите  в шейхството  е Dubai Airshow.

     

 

 

 

 

На това самолетно изложение московията се изложи както никога досега. Държавният консорциум “Рособоронекспрот”  се приземи на нулата. Не подписа нито един договор за продажба на руzко оръжие през нито един ден от четиридневната възможност за подобно договаряне между 13 и 17 ноември в Дубай.

Трудно е да се измисли по демонстративно доказателство за резкия спад в доверието към руското оръжие след неговата злополучна употреба срещу Украйна- още едно “постижение” на путлеровия режим. Сривът на авторитета на руzкото военно производство в неговия най-високо технологичен сегмент, гордостта на военния комплекс (за някакво досегашно превъзходство) се оказа смазващ на най-голямото авиоизложение в Близкия изток.

За сравнение: година преди нашествието в Украйна на същото изложение същият руzки монополист “Рособоронекспорт” сключи сделки за 1,3 милиарда $, а през 2017 г. постигна рекордните 10 милиарда.

“Кошницата” на руzкия консорциум в Дубай включваше 250 образци на военна техника- от тежкия Ил-76МД-90А(Э), изтребителите Су-35С, хеликоптерите Ка-32А11М, Ми-171А3 и “Ансат”, до ракети “въздух-въздух”, крилати ракети Х-69 и зенитно ракетни системи С-350Е “Витяз” и “Викинг”. 

Напразни останаха призивите на руzките търговци към потенциалните купувачи да не се боят от санкции, наложени на страната им през 2018 г., както и увещанията им, че руzките оръжия са едни от най-добрите на земята, доказано в бойни условия в Украйна.

Не само купувачите, организаторите не повярваха на московските сълзи. Руzката част от шоуто, което е в топ 5 в света, беше маргинализирана в периферията на изложението.

В същото време западните конкуренти Lockheed Martin, Boeing и Airbus, сключиха договори за $67 милиарда долара, по данни Reuters. Агенцията цитира руzки търговец в Дубай да се оплаква, че не знае защо продукцията на  «Рособоронекспорт” е била изтикана встрани.

Войната на Путлер в Украйна се превърна в антиреклама за руzкия военнопромишлен комплекс. След въвеждането на западните санкции срещу него през 2018 делът на руzкия износ на оръжия в света е спаднал с 22 на сто. Специално по отношение на самолетите московията отстъпва 16 пъти на САЩ, които през 2022 г. са изнесли 1371 броя срещу 84 руzки. В тази класация московията отстъпва също на Франция, Южна Корея, Италия и Китай.

Този спад се отнася и до най-важния оръжеен пазар на московията Индия. Там руzките продажби на оръжие са спаднали с 37 на сто от 2018 г. насам.

За лековерните остава утехата, че западните санкции не са засегнали сериозно московията.

Сериозно?

3 мнения за “Дубай не повярва на московските сълзи-пълна излагация на руzките оферти на най-голямото авио изложение в региона”

 1. Из чуждата мрежа без наша намеса
  “раZZия е най-демократичната страна на планетата ни. 4 месеца преди президентските избори никой не знае кои са кандидатите. Но всички знаят името на победителя.”

  “На Тръмп в битноста му на президент докладват: “На снега в градинката пред БД е изписано в жълто “Тръмп в затвора”. Следва одма експертиза и шефът на съоветната спецслужба рапортува: “Урината е на вицето Майк Пенс а почерка на Мелани”.
  И те, така sic transit gloria mundi (btw, “не важи за ПФК Левски, на засяга Гунди”😄).

 2. – да се надяваме, че западните санкции засягат по- сериозно московията , отколкото руският иZнос на корупция и пропаганда – запада – а тук сме на фронтовата линия и отвоюването на държавата ни е през яко минирани полета …
  – rg.ru/ Почему Болгария объявила войну нефти и газу из России:’’…Принципиальной позиции Софии можно было бы даже посочувствовать, если бы не скрытые выгодоприобретатели как внутри самой Болгарии, так и извне – среди крупных экспортеров энергоресурсов в Европу…’’
  от facebook- коментара на Илиян Василев: призракът на просовутата карта отново изплува като скелет от гардероба на корупцията на ГЕРБ и интимните им връзки с Кремъл. По време на служебните правителства на Радев, шефът на БТГ Малинов е предал картата на президента, който я пази като зеница на очите си. И защото съдържа нелицеприятни тайни за атлантиците от ГЕРБ и ДПС… Вторият интересен момент в статията – пренасочване на руския нефт към турската рафинерия на Сокар и абсурдът на ЕС санкциите, че има забрана за руския нефт, но горива се вкарват от страни извън ЕС…
  – както пише Дани Иванов/Таралеж: В Русия традиционните ценности вървят по план: убиец – човекоядец е на свобода след служба в руската армия(с Z-символ на ръкава – https://gdb.rferl.org/01000000-c0a8-0242-9c71-08dbebf6f580_cx0_cy35_cw0_w1023_r1_s.jpg)
  … туземните са с Z-символи в чекмеджетата и портфейлите

 3. Две думи за катарагите Ми-171 в разните им версии (десантна, товарна, нефтодобивна, арктическа и дори “американска”-всъщност бразилска). Безаналогов е – няма аналог по ниски показатели, скорост, товароподемност, устойчивост на страничен вятър, радиус на полет и безопасност. Отстъпва на всички себеподобни по цял свят, вкл. на китайските. От 2009 насам е регистрирал 19 официални аварии с десетки жертви и стотици осакатени. Сред жертвите са пилоти, парашутисти от десантните части, пътници, работници по нефтените платформи, лекари и пациенти. Скандална е катастрофата на летище “Н. Тесла” – Сърбия и на чешкия полиг край Теплице по време на натовските маневри Trident Juncture-2015 (Чехия веднага след инцидента ги върна и си прибра парите). В Бразилия при Дилма Русефф ги продаваха с рушвети, 30% под себестойността. В момента освен в “матушката им” още се ползват в Ангола (8бр), Бангладеш(14), Виетнам(3), Гана(4), Иран(25), Ирак(19), Кения(1), Монголия(2,) Никарагуа(2), Нигерия(1), Пакистан(2), Сенегал(2), Судан(2) и още няколко такива “передавъйе дЭржави”, все още фенове на руZкия мир.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.