Катар си купува влияние чрез дарения, видно от антиизраелските протести в американски университети

Антиизраелските протести в американски университети имат прозаично прозрачно обяснение извън загадъчния по своята внезапност видим взрив на антисемитизъм . 

Става дума за пари. Огромни пари, милиарди с арабски произход, които ги захранват от години под формата на спонсорство. 

Едва в последната година на управлението на Тръмп университетите бяха притиснати да публикуват отчети за дарения над 250 хиляди долара, както е по закон (в Европа положението е и по-зле с този вид отчетност). 

В резултат на това през 2022 г. Националната асоциация на учените в страната публикува проучване, чийто резултат показва ясно, че Катар практически си е напазарувал някои от най-престижните университети в САЩ, което е добре известно на работещите и учещите там.

Катар е дарил общо 4,7 милиарда долара на следните университети в САЩ:

От 1997 г. повече от 103 милиона на Virginia Commonwealth University 

От 2001 г. 1,8 милиарда долара на Cornell for a medical school

От 2003 г. почти 700 милиона на Texas A&M for an engineering campus ( на снимката от Града на образованието в Доха)

От 2004 г. 740 милиона Carnegie Mellon University for a computer science campus

От 2005 г. 760 милиона на Carnegie Mellon University for a computer science campus

От 2008 г. почти 602 милиона на Northwestern University for a school of journalism (на снимката от Града на образованието в Доха)

 

 

 

 

 

Сред големите донори на американските университети са също Китай, ОАЕ и Саудитска Арабия, но Катар се откроява между тях като най-щедър дарител, инвестирал своето влияние за “черни дни”. Те настанаха след 7 октомври с клането в Израел и с отвличанията, извършени от ХАМАС.

Именно в Катар е базиран изнесената централа на ХАМАС, където в охолство живее и се труди на терористичния фронт ръководството на организацията. Тя произхожда генетично от египетските Мюсюлмански братя, забранени и разгромени там от генерал Сиси, след което другите  офиси на ХАМАС в арабските страни, например в ОАЕ, бяха закрити. Не и в Катар.

Интересна подробност е, че Катар на практика инвестира огромни суми  във филиали на спонсорираните американски университети на своя територия. По този начин в столицата Доха е построен цял Град на науката. Ситуацията е win-win. Американците осигуряват високо платен персонал и съответното преподавателско ноу хау, а монархията влага милиардите си в строителство и съответната инфраструктура в собствената страна и в подготовка на кадри, обучени, както се вижда от антиизраелските протести, по “правилния начин”.

Катар вече си купи статута на посредник между САЩ и Иран, държейки в свои банки замразени от американските санкции 6 милиарда долара ( размразени наскоро след споразумение на Техеран с Вашингтон срещу обещание за забавяне на ядрената си програма за военни цели), но блокирани отново след 7 октомври.

Сега Катар бере още дивиденти от пазаруването на собствено влияние с дългосрочната цел да се превърне в незаобиколим международен фактор в региона, че и в света. Явно постига целта си, както виждаме от посредничеството, довело до сделка за освобождаване на израелски цивилни заложници срещу доказани престъпници от израелските затвори, “свои хора” на ХАМАС. И на Катар, както излиза от това застъпничество на държавата, приютила вождовете на терористичната организация.

Няма го римският император Веспасиан да помирише опровержението на своята максима, че парите не миришат. Имал е предвид монетите от клозетите на Колизеума. Но ТЕЗИ вонят и още как-на газ и смърт, свързана с едно амбициозно ориенталско лицемерие, което се възползва от западната лакомия.

 

3 мнения за “Катар си купува влияние чрез дарения, видно от антиизраелските протести в американски университети”

 1. Точно и на място ! Вонят на газ и кръв ! Позволявам си да пиша този коментар, защото с моята съпруга създадохме и успяхме да отгледаме: Доктор на физическите науки- термоядрен синтез (нашата дъщеря), както и ценен разработчик в сферата на симулаторите за физическо обучение (нашия син). Винаги науката върви напред и никога няма достатъчно средства за нея. Как ли става това ? Катар… ех мамка му… Не е отскоро тази свинщина.
  Газът мирише на пръдня. Кръвта, никога не идва само с нейния аромат на желязо. Не пожелавам на никого, да усеща истинския мирис. На мен ми се случвало. Не препоръчвам.

  С Уважение,

 2. Ето това е пример за малка “държава” , много малка , лпято иска да се прави на “велика” и “неЗАВИСИМА” , избивайки особено мижавите си размери.
  При положение че монстри, като Китай, путлерасткия рай(Хь), дори и “неЗАВИСИМИТЕ”- (т)ИРАНь , КНДРь или Индия и Бразилия искат да се обединяват дори в терористични пактове. Подобно на техните отдавнашни падруги Сталинь и Хитлер с пакта им Моллотовь-Рибентроп.
  И така катЪр от манията си за величие, е ЗАВИСИМ от всичко и всички, включително и САЩ имат огромна база , която да ги пази от всичко и всички , защото там има огромни ислямистки “единоверци”-хищници , особено като ислямистки аятолахски (т)ИРАНь, или Саудитска Арабия, Ирак и т.н. , а и ислямисткият им “побратим” алЬ-султанЬ ердоганЬ – тоже!

 3. Не съм особено запознат с темата, НО предполагам тези „подкрепи“ са съществено по–различни от тогавашните СЪВЕZКИ и сегашните РУZКИ у нас.
  Да не забравяме, че Саудитска Арабия беше на една крачка да подпише приятелско съглашение с Израел, което поради 7. Ноември беше замразено и според мен пак ще се случи.
  Никой не може да замени САЩ, това дори и ние, руските лизачи макар и късно, го виждаме.
  Да не говорим за Китай, който знае много добре как достигн(н)а това ниво на развитие.
  Катар също за себе си е на ясно, за това подпомага университетите. Тук по мое мнение, също няма основание някаква подривна цел, а простото желание да се получи научен напредък.
  Поради изискванията на американските закони, сега стана известна тази икономическа подкрепа и както виждаме от това разгласяване никоя от двете страни не е смутена.
  Освен това, брожение относно Газа по арабска линия беше продиктувано, но то е доста умерено (да не кажа нищожно), защото никоя от тези страни не пожела да приюти бежанци а прие само такива които имат друга дестинация.
  Така, че не могат да бъдат изключи всички онези ползи, които тези арабски страни от десетки години, дори вечно, получават от САЩ и никак не искат да се лишат от тях.
  Разбира се, от човешка гледна точка и поради това, че не всички населяващи Газа са хамазки терористи, трябва тази война да бъде прекратена, Това го желаят и израелтяните, но въпросът е как?
  Може би временното прекратяване на военните действия ще покаже разрешението, ако то може да стане трайно и се спазва от двете страни.
  Да се надяваме!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.