93 годишният мъдрец Шимон Перес предупредил Путин: каквото и да направите, Америка ще победи

Има едно забележително интервю на бившия премиер и президент на Израел Шимон Перес (на снимката по време на интервюто) от 30 септември 2016 година. Говори за последен път пред публика три седмици преди да почине на 93 годишна възраст. И то така, че разбива с чука на мъдростта и огромното познание представите за хората на неговата възраст като “слабоумни” . Истинско вдъхновение е за дълголетниците.  

Извадки от интервюто, най-вече в частта, засягаща московията, отдавна се цитират на руски в мрежата. Оригиналът на английски обаче е далеч, далеч по-богат като източник на информация и ориентир за желаещите да навлязат по-дълбоко в историята на международните отношения, а и в дебрите на човешката мъдрост.

Сред най-интересните епизоди е разказът на Перес защо Мао скъсва така рязко и категорично със Сталин-не е само различния прочит на комунистическата догма, нито историческите разлики между селски Китай (Мао съответно смятал селяните за революционен авангард на комунизма) и индустриализиращия се СССР. Истинската причина е твърде лична. 

Мао мразел да лети със самолет. Мразел и руснаците по начало, според Перес. Но след голям натиск от своето обкръжение и от Кремъл да присъства на 70 годишнината на Сталин в Москва предприел пътешествие от 16 дни с влак. Пристигнал изтощен, но бил настанен в мизерни условия. Отнесли се с него пренебрежително. От този момент той решил да скъса със СССР. А когато съветските другари разбрали какво са направили, изпратили др. Косигин да се извинява в Пекин. Мао го настанил в…палатка, изложен на комарите.

Перес разказва още много занимателни истории, но за аудиторията у нас вероятно най-голям интерес представлява преразказа му какво е заявил на Путин с откровеност, каквато едва ли някой друг чужд лидер, за местен поданик да не говорим, си е позволявал спрямо руския цар очи в очи-включително като саркастично го обвинява, че се държи като цар.

Избирам да озаглавя тази извадка от интервюто с пророчеството му пред Путин:

КАКВОТО И ДА НАПРАВИТЕ, АМЕРИКА ЩЕ ПОБЕДИ

А като подзаглавие добавям и обяснението му: защото американците са щастливи, а вие не сте

Българският превод от 2020 г. е на Димитър Манов

Шимон Перес към Путин

pastedGraphic.png

Шимон Перес към Путин

Аз му казах: вие сте на 63 години, аз съм на 93 години. Кажете, какво искате да постигнете в близките 30 години? За какво се борите? Опитвате се да дразните Америка?
Той каза: Не.
Иска ли Америка част от Русия? Не.
Имате ли недоразумения с Обама?
Той каза: А вие защо питате?
Казах му: Вижте, аз не съм шпионин, може да говорите с мен за всичко.
Той попита: Какво мислите?
И аз казах: Америка ще спечели, без значение какво правите.
Защо? – попита той.
Защото те са щастливи, а вие не сте.

По-нататък му казах:

Когато американците се събуждат сутрин, какво виждат? Мексико е на юг, те приемат мексиканци в своята страна. Канада е на север, те са много добри приятели с канадците. А вдясно и вляво има риба във водата. За какво трябва да се безпокои Обама?
А вие? Вие се събуждате сутрин до своите съседи. Кои са те? Япония, Китай, Афганистан! Боже мой! Те знаят, че имате огромни земи, но на никого нищо не давате. Притежавате 20 процента от прясната вода в света, но нищо не давате. Така че когато снегът в Сибир се стопи, какво ще видите отдолу? Китайци! Защото на изток китайците са много, а руснаците – малко.

Второто, което му казах:

В Америка съотношението между размера на земята и числеността на населението е по-добро. При вас е лошо. Двайсет милиона квадратни километра! Боже мой! Но вие нямате толкова хора. Вашите хора умират. Не се заблуждавайте от аплодисментите и от това какво говорят за вас. Те няма да ви простят. Защо руснаците живеят само 62 години, докато американците доживяват до 82 години?

И тогава му казах: вие се държите като цар.

Казах му още: Какво са направили царете ви? Построили са два града, Санкт-Петербург и Москва, те са като витрини. Всичко, за което се сетите, ще го намерите там. Останалата част на Русия е като Нигерия, но покрита със сняг. Вашите хора умират. Вие не им давате живот. Мислите, че ще ви простят?

Защо Америка е прекрасна? – го попитах.

Защото са дарители. Защо Европа има проблеми? Защото чака дарения. Америка дава. Хората си мислят, че това е така, защото американците са щедри. Аз мисля, че е, защото са мъдри. Ако давате, вие създавате приятели. Най-полезната инвестиция е да създаваш приятелства.

Америка имаше мъжеството да приеме плана Маршал, да отдели огромен залък от нейния БВП, за да го даде на онази умираща Европа. И в този смисъл показаха, че това е най-добрата инвестиция в света.

В онази Европа нямаше нито една страна, която да не е била империя. Французи и англичани, португалци, всички. И какво се случи? Бяха изритани отвсякъде и останаха без нищо. Англия, най-голямата империя – от изток до запад, в която слънцето никога не залязваше, на всички океани – но дори неагресивните индийци ги изгониха и ги оставиха само с три малки острова, с които не знаят какво да правят.

Повярвайте ми, казах на Путин, враговете и враждата водят до най-големите загуби в живота.
Вие инвестирате в глупост.

2 мнения за “93 годишният мъдрец Шимон Перес предупредил Путин: каквото и да направите, Америка ще победи”

 1. Малко допълнително инфо за словашката шлюха на Хуйло:
  https://informnapalm.org/bg/babakovleaks-kak-slovashkiyat-premier-fico-se-zaka/
  А и за нашата зИльона фатмашка гнусна превратаджийска предателска неграмотна престъпна “маZZонска” ТИКВА “геЙнераль”-реZZиЛдентът лумПен РАБевЬ, който беше на ваканцуване в ЮАР , за да “прокрие” контрабандата на оръжие за неговите ТЪПькачи от Кремль:
  https://informnapalm.org/bg/khaknat-ruski-pilot-na-il-76-razkriva-skhe/
  Одите на хуйло ви!
  ДОЛУ КримскиЙ воениЙ мость, оди на хуйло ти!

 2. https://www.mediapool.bg/shimon-peres-pred-bundestaga-vav-vasha-i-v-nasha-vlast-e-da-promenim-hoda-na-istoriyata-news161214.html
  ” … защо нацистите виждаха в евреите такава опасност и заплаха. Какво ги кара да инвестират толкова много в индустрията на смъртта? Защо нацистите продължават да изпълняват своя план до самия горчив край, макар че поражението вече се очертава на хоризонта? Нима евреите са заплаха за “хилядолетния Райх”? Способен ли би бил един преследван народ, мачкан от ботушите на престъпници, да спре военната машина на нацистите? Колко дивизии са на разположение на европейските евреи? Колко танка, бойни самолета, колко пушки?
  Не. Омразата на нацистите не може да бъде обяснена само с чист “антисемитизъм”. Антисемитизмът е изхабено клише и не съдържа обяснението за убийствения, зверски ентусиазъм, за натрапчивата решимост на нацисткия режим да изтреби цялото еврейство. Истинската цел на войната бе завладяването на Европа, а не разчистване на историческите сметки с евреите…”

  – заменете “евреи” с “украинци” и “Райх” с “магучая”- та и казаното от Шимон Перес е актуално и днес и светът е крайно време да сравнява хуйло не с хитлер, а с “бащата на народите” и сите руски царе преди него
  Председателят на Камарата на представителите на САЩ: ” Не можем да позволим на Путин да марширува из Европа…”

  – българите НЕ осъзнаваме все още геноцида срещу народа ни след руската окупация … сталинска русия колонизира половин Европа, но е “освободител”от хитлеро-фашизма , а туземния клон на КПСС- БКП стават “спасители” на българските евреи – българите даже не подозират как са манипулирани и днес веят палестински знамена, а и палестинската, като македонската нация е зачената от московския “баща на народите”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.