Грижата за по-слабите е въпрос на справедливост, която обществото ще оцени ( ОБНОВЕНА С ВИДЕО)

Имам два примера за това как човещината и доброто правосъдие могат да вървят ръка за ръка без това да уронва престижа на правосъдната система по “сантиментални” причини – точно обратното.

И двата примера са с американски адрес, което най-вероятно пак ще възпали мозъците на американомразците, но ако има някакъв рашистки еквивалент (щото рашистите обичат такова противопоставяне), нека го споделят. 

Гледах видео от бърз съдебен процес за превишена скорост в САЩ. С цялата си строгост и достолепност съдията Франк Каприо прочете по какви параграфи и параметри г-н Коела е нарушил закона. Шофирал е с превишена скорост в близост до училище. Даде думата на обвиняемия. Той отвърна, че просто е бързал да заведе сина си на редовна процедура при лекар. Дотук-все още нищо необичайно.

 

 

 

 

 

 

Оказва се, че възрастният нарушител е наистина ДОСТА възрастен, което също не е основание за снизхождение. Но се разбира в един момент, че 96 годишният нарушител на закона вози своя 63 годишен син на химиотерапия, защото е болен от рак.

В залата се възцари тишина. Съдията зададе риторичния въпрос: “Значи сте на 96 години и все още се грижите за болния си син”? Получава потвърждение. След кратка пауза обявява решението си през смях, защото в залата е синът му и Франк Каприо си прави шега по този повод, че подсъдимият дава “лош” пример, тъй като синът му ще очаква същото. Синът му подкрепя шегата като маха усмихнат от дъното на съдебната зала.

Вие сте добър човек, Америка се крепи на хора като Вас, Бог да ви благослови, отсича съдията!

Вторият ми пример е се отнася до Фьорело Ла Гуардия.

Работейки дежурен нощен съдия в Ню Йорк по време на великата депресия ( 1929-1933 г.) полицаите му довели жена, която откраднала храна за децата си. Кльощава, измъчена, окъсана и ужасно засрамена с ръце на лицето си. Съдията спазил закона. Осъдил я на глоба от десет долара. В същото време отсъдил всеки в залата да плати по 50 цента за наказание, че обществото допуска жени да крадат, за да нахранят гладните си деца. Събраната сума превишила глобата. Остатъкът бил връчена на изумената жена под аплодисментите на глобените.

Същият съдия станал след това смет на Ню Йорк ( 1933-1945 г.). Три пъти го избират. Днес на негово име има летище в Ню Йорк и паметник.

 

 

 

 

 

Освен със застъпничеството си за социално слабите, Ла Гуардия се прочул и с борбата си срещу корупцията, с която се захванал веднага още в началото на първия си мандат. Именно този американец от италиански произход поощрява разследването, което вкарва в затвора боса на италианската мафия Лъки Лучиано.

 

 

 

 

Приемете този (пре)разказ като реплика към всички, които се упражняват по темата за “розовите” управляващи у нас от позицията на преродени балкански копия на Рейгън и Тачър в най-чистия им вид.  

Също така трябва да се замислят и уж големите борци за социална справедливост в лагера на рашиzма у нас, начело с преzидента Радэв. Многократно по-слабата Украйна беше вероломно нападната в опит да бъде унищожена от многократно по-силен враг, на чиято страна те застават чрез призивите си да не се помага на жертвата.

6 мнения за “Грижата за по-слабите е въпрос на справедливост, която обществото ще оцени ( ОБНОВЕНА С ВИДЕО)”

 1. Историята със съдия ла Гуардия е култова и би трябвало да се преподава на бъдещите ни юристи, както е в повечето правни факултети по света. Да, ама не – както казваше един ваш бивш колега, ДС-доносник с никове “Найденов”, “Борисов”, “Иванов”, разсипал доста съдби и донасял за собствената си майка и съпруга. Че как да бъде иначе, след като първите 2 випуска на Юридическия след преврата на 9.09.44 са САМО от шумкари, милиционери и активисти от т.н. “народен съд”. После чак до 1971, на конгреса на “победилия социализъм” на БКП, кандидатите с нездраво политическо минало, просто ги късаха. А след това и до днес има запазена квота за “магнаурци” и внучонъци на шумкари, АБПФК или милиционери. Тази гангрена докато не се оперира, обещанията за правосъдие и “риформа” ще си останат празни брътвежи. Както и напъните за Шенген.
  Респект!

 2. Към Aleksanаr:

  Не мога да Ви опиша колко много Ви благодаря за това видео, което от немарливост бях загубил.
  Видеото е много, много по-въздействащо от моя преразказ по спомени. Когато го гледах изпитах разтърсващи емоции.

  Не веднъж съм бил на ръба да закрия коментаторския форум, т.е. да изхвърля бебето заедно с мръсната вода от легена, заради наглите натрапници. Аз ги пъдя,а те се катерят по гърба на ivo.bg и се опитват да ме тормозят по този начин.

  Вие ми дадохте днес аргумент да не се отказвам толкова лесно. Показахте ми силата на колективния разум (нека ми е позволено да се пошегувам с комунистическото клише).
  God bless You too!

 3. К’ва СОЦИална “справедливост” от един геЙнетичен путлерстки фатмакЬ от краZZноармейската БНАь???
  Той те ТОТАЛитарНО зависима шлюха от всичките си путлерстки ТЪПькачи.
  От неговото котило са всички “геЙнерали” , около него , и льотчиците на допотопните музейни таралясници МиГ-29 и Су-25 , от “граф” ИгнатиевНо. Този фърчащ скрапь става само за извънредно скъпи парадни тренировъчни “полети” , и всички льотчици стават само за камикадзета, защото няма никакво адекватно орУжие за тях!
  А и самия фатмак в парашутистки номенклатурен “кадър” на неговите “партийни” ЗКПЧ-та и политкомисари, също зависими и от тях.
  зИльоната гнусна фатмашка предателска неграмотна превратаджийска “маZZонска” ТИКВА реZZиЛдентът лумПен РАБевЬ е още по-зависим и от “маZZонският” му “майсторь” пасоль-свинаря геЙрговь и другите “маZZонски” “братя” , като агенть Гоцье и други подобни чалгарски мумии.
  А най-върховните зависимости на фатмашкият “геЙнераль” са от пасоль-губернаторь мУтрофановНаЯ и Кремль!
  И от своят своднически ТЪПькачь и водещ афицерь – решетниковЬ!
  Оди на хуйло ти!
  Така че при такива СОЦИопатични
  психопатски зависимости , няма как зИльоното путлерастко човече да иска да “помогне” на някой!
  Той и без това още от назначението му в БНА е крал от армията. И след като винаги е вземал , няма как да “даде” нещо на другите, особено пък на Украйна, и след като укронацистите “нападнаха” ТЪПькачите му от Кремль и алЬ сабакЬ хунтараторь Хуйло!
  Да гнусната зИльона фатмашка ТИКВА е “социалистЬ” , само че атечествено-соZZиалистЬ !
  Оди при Хуйло ти!
  ДОЛУ МОЧИ-те, одите на хуйло си!

 4. Missiles fired from Houthi-controlled territory in Yemen struck three commercial ships in the Red Sea Sunday, U.S. Central Command said in a statement. The Arleigh-Burke class guided-missile destroyer USS Carney responded to distress calls from two of those vessels and downed three drones approaching it.

  The incidents began about 9:15 a.m. local time when the Carney detected an anti-ship ballistic missile (ASBM) launched toward the Bahamas-flagged bulk carrier M/V Unity Explorer, according to CENTCOM. It landed near the bulk carrier, said CENTCOM. We do not know what kind of ASBM was used but you can read about what types Houthis have via Iran here.
  https://www.thedrive.com/the-war-zone/three-cargo-sips-hit-by-houthi-missiles-u-s-destroyer-downs-drones

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.