Украинците изпращат 2023 г. с небивало послание за началото на края на въздушното господство на врага

Едно на пръв поглед локално събитие на фронта в Украйна позволява някои доста генерални изводи за хода на войната и перспективите пред 2024-та.

Украинската ПВО изпрати невиждано и нечувано досега в никоя война послание за своята ефективност срещу превъзхождащия във въздуха противник. Свали три от най-модерните руzки летящи машини СУ-34. Фактът е официално потвърден от рашистки военни източници, макар те да се опитват да остроумничат за точни брой на свалените самолети. Били “повече от един”.

Ударът е нанесен при опит на формация от трите  “сушки”, както “любовно” ги наричат украинците, да нанесат удар по позиции на врага на левия бряг на Днепър, където Въоръжените сили на Украйна постигнаха най-големия си успех през отиващата си година, отвоювайки трайно плацдарм за по-нататъшно настъпление в към кримския полуостров.

По приблизително еднакви данни на двете страни окопалите се там украинци са в състав от около 600-800 души. Срещу тях са разположени към 2500 окупатори от смятаната за елитна морска пехота. Какво е наложило при такова многократно превъзходство на агресорите да искат масирана въздушна подкрепа? 

Отговор нямам, но по неписано и негласно съгласие между военните кореспонденти най-модерните самолети на нашествениците са били подмамени максимално близо до обхвата на украинската ПВО, която е включила радарите си в такъв момент, че да стане невъзможно за изтребителите-бомбардировачи да избегнат успешно ракетния обстрел от земята.

Двубоят между последното поколение руzка летателна техника и американските системи Пейтриът, разработени преди 40 години, е безпрецедентен успех за предоставените на Киев комплекси. Товори също за умелата им употреба. Според военните специалисти, няма подобен случай ракетите на Пейтриът да са поразили едновременно 3 от най-съвременните бойни самолети в света. Самият факт, че и трите са били свалени не допуска предположението, че става дума за някаква “пилотска грешка”, неопитност или случайност. Говори за вече доказано превъзходство. Този факт тепърва ще се отразява на възможностите на руzките завоеватели да командват парада в украинското небе.

Те вече ограничиха силно употребата на хеликоптери, които се оказаха твърде уязвими за ПВО на враговете им. Отдръпнаха се и навътре в морето и Военноморските сили на московията след загубата на общо 19 кораба в сблъсъците им с украинската брегова охрана.

Най-успешната украинска атака срещу врага в небето е знаменателна на прага на 2024 г., когато със сигурност се очаква Киев да получи американските Ф-16, най-обиграната и доказана по своята ефективност и надеждност във въздушни боеве летателна машина в света. 

Първите 18 от тях буквално са на път от Нидерландия. Съобщението беше направено от нидерландския премиер Марк Рюте, който заяви, че снабдяване на Украйна с тях ще започне в началото на януари 2024 г. С други думи, от украинците ще зависи доколко са готови с инфраструктурата по тяхното обслужване и с подготовката на своите пилоти. Те тренират, но не знаем точно откога (по мое скромно мнение обучението им е започнало по-отдавна, отколкото на путлеристите им се иска).

Имам и още една хипотеза. Не е изключено озвучените в западните медии и подхванати радостно от рашиската пропаганда твърдения за разногласия в Киев относно различни виждания дали да се настъпва или да се държи отбрана към момента да са част от съгласувана тактика на изчакване до пристигането на Ф-16 и на други нови американски оръжия, като танковете Abrams и и далекобойните ракети ATACMS. Да приспиш бдителността на врага е военна хитрост, стара като човечеството, чиято (известна) история се състои предимно от войни.

 

7 мнения за “Украинците изпращат 2023 г. с небивало послание за началото на края на въздушното господство на врага”

 1. За протокола.
  87% от руZката войска, на практика всичко боеспособно от кадровата им армия до него момент струпана по границите на 24 февруари 2022г. е обнулена. Червенознаменния ЧФ е в пасивна отбрана. Дори подводниците от които изстрелваха преекспонираните “кинжали” ги няма. Султан Ердо, далавера голяма за него, вече не апелира да се възобнови т.н. зърнен коридор. Украинците си изнасят по ЧМ на общо основание без никакви смущения. Колкото до надеждите, че републиканците в Камарата на представителите ще блокират планираните 60 милиарда долара за Украина до няколко седмици всичко ще бъде архивирано. Самите респи не са принципно срещу помощта, даже им се вижда малко но си решават вътрешни проблеми и администрацията на Байдън вече е склонна да прояви по-голямо разбиране по-ограничаване на миграцията.
  Слава на Украина!
  На героите-слава!

 2. Дали не може да се лобира пред украинския посланник за изложбата от овъглени руски танкове. Нещо да замести временно освободителя от МОЧА 🙂

 3. Следете новините в dialog.ua и unian.net

 4. От щабквартирата на фюрера:

  “Russland wird niemals kapitulieren!”

  Vladolf Putler

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.