Ще се откаже ли през 2024 г. Израел от неутралитета си спрямо руzката агресия в Украйна?

Ще има ли израелски отказ от относителния неутралитет спрямо руzката агресия  срещу Украйна?

Симптоми за подобно развитие в позицията на единствената високо развита държава в западния свят (не по географски признак) има от доста време. Отделни политици са призовавали откъслечно за преразглеждане на мълчаливата позиция на страната, която се ограничаваше досега с хуманитарни доставки за Украйна и с изпращането на медицински екипи ( вероятно и с други стоки и услуги).

Демонстративната подкрепа на Москва за ХАМАС, чиято високопоставена делегация беше приета на външния министър Лавров дни след кървавата терористична акция от 7 октомври, предизвика вълна от обществено недоволство. Появиха се видеокадри на ортодоксални евреи, които танцуват върху руското знаме. От други снимки се вижда украинци да позират с израелски униформи в Газа, където,както изглежда, се сражават като доброволци срещу терористите.

На 25-ти декември израелският телевизионен Кан 11 излъчи предаване, в което нарече “илюзия” приятелството с РФ. В предаването представителят на РФ в ООН Небензя ( на снимката от екрана) “представител на ХАМАС” в ООН и призова властите да престанат да “седят на оградата” и да наблюдават безучастно руската агресия в Украйна.

 

 

Така че отговорът на въпроса дали (ще) има промяна на израелския неутралитет, по което традиционно най-големият бенефициент на американска (военна) помощ се отличава от западните си съюзници, може да дойде през Новата 2024 година в духа на настроенията в Израел.

5 мнения за “Ще се откаже ли през 2024 г. Израел от неутралитета си спрямо руzката агресия в Украйна?”

  1. Яко рашистите ми напраскаха МИНУСИТЕ по форумите, след като ги изобличих… с цитати от самите тях… ами даже и сега да спре войната и всичко да си е както е ВЗЕХМЕ (кои сте ВИЕ бе, дето сте взели е друга “бира”) плодородни територии и залежи от въглища и желязо ?!?!??! подсъзнателно си признават, че е война за грабеж !

  2. разликата между българската и руската майка изпращашта сина си на война:
    -Българската-Сине да се върнеш жив и здрав.
    -Руската-Да донесеш повече ,,подаръци”.
    Който разбрал разбрал.

  3. Днес стават 20 г. от касапницата в Кербала, причинена от незнаещият бъкел английски “натовски” командир, партизански копЭлдак, ЗКПЧ-херой пЭтко. Загиват 5-ма български рейнджъри и парашутисти. База “Индия е унищожена. Има над 200 ранени, предимно цивилни и местни полицаи. При атаката пЭтко смело се крие под стълбите, увит в 2 бронежилетки. Това не пречи в 1-ви мандат на рундю казачока да пробват да го правят генерал. Наказани няма. Разследването на евентуална руZка връзка и вътрешен теч на информация бе спряно.

  4. Израел няма сериозни възможности да помага на Украйна – прекалено е ангажиран с ХАМАС и още няколко групировки. Също имаше скандал с износ на израелско оръжие от Украйна към Иран.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.