Бай Ганьо” : “московците” са ахмаци…Честита Нова година и рожден ден на “русофоба” Алеко

 

На първи януари в НеРеБе почитахме така наречените революции в Куба и Северна Корея. Не и рождения ден на великия Алеко Константинов. Зер и той “русофоб” си падал, руски (не)възпитаник и неблагодарник за образованието си в Империята.

Както е известно, чрез своя знаменит герой бай Ганьо големият писател е завещал посланията си и удостоверил отношението си към света.

Ето някои от тях от много рядко цитираната глава от безсмъртното му произведение “Бай Ганьо в Русия”.

Бай Ганьо, оказва се, бил “русофоб”. Ето какво рекъл на Алеко. Звучи като съвет на прагматичния “нов българин” в днешно време: 

 

А бе хей, българино, защо да си даваме паричките на московците? Набуташ ли келепир, дръж го с двете ръце, ами!

“…ти нали ги знаеш русите какви са ахмаци!…” ( забележете, нарича ги именно московци, както са били известни на българите по онова време-бел. ivo.bg)

Бай Ганьо благоволи да изкаже мнение, че “най-сетне и Петербург не е съвсем долна работа”

На изпроводяк Алеко също му дал съвет:

Довиждане, бай Ганьо! Обикаляй Европа, разнасяй по всички краища произведението на нашата хубава Розова долина и… моля ти се бе, бай Ганьо, взирай се по-дълбочко в европейския живот, дано му видиш лицето, стига ти се е натрапвало туй пусто опаки!…”

Честита Нова година и следвайте заветите на Алеко!

16 мнения за “Бай Ганьо” : “московците” са ахмаци…Честита Нова година и рожден ден на “русофоба” Алеко”

 1. Честита Нова година, г-н Инджев. Благодаря за дългата Ви памет. Здраве и успехи за Вас и цялото Ви семейство!

 2. При условие, че самото ръководство на руската армия си призна че цивилните жертви от ударите в Белгород са причинени от ракети на собственото им ПВО, вижте Путин какви ги говори. Путин е тежък психопат: https://t.me/supernova_plus/26898

 3. А сега да погледнем като как е при единствената, константната супер сила.
  “Струва ми се, че Де Гол никога не е разбирал добре САЩ. Липсваха ни повечето атрибути, които според него са абсолютно необходими за една страна. Не бяхме установили военна традиция-армията ни по същество бе цивилна.Нямахме обединяващо религиозно наследство. Бяхме емигранти от десетки страни-в неговите очи доста безразборна съвкупност от племена, които се бяха събрали, за да експлоатират един континент. Струваше му се, че сме материалисти, лишени от солидната цивилизиционна традиция на, да речем Франция. Намираше, че сме по-силни, отколкото е полезно за самите нас. Той често ми казваше, че американската политика е основана на излишък от сила в сравнение с останалия свят. Нямаше предвид военната сила. СССР беше прекалено силен във военно отношение, за да бъде пренебегнат, и той беше наясно, че има паритет по ЯО. Смяташе, че във всяка друга форма на сила–икономическа, търговска, научна и финансова-САЩ са толкова много напред пред другите страни, вкл. и пред СССР, че неименуемо ще изпаднем в грешка. Когато заведох вицепрезидента Х. Хъмфри да се срещне с него през1968г., Де Гол се изказа презрително към решението ни да пратим войска в Доминиканската република. Той спомена това действие като пример за невярното убеждение, че всички проблеми могат да бъдат решени със сила. Когато се оттеглихме, му го припомних. Той сви рамене и не каза нищо”
  Чарлс Е. Болън, “Свидетел на историята 1929-1969″

 4. Честита Нова Година на всички добри хора по света. Нека тя да им носи здраве,живот и справедливост.
  Тази вечер президентът говори на телевизора. Позор на такива президенти –наследници на алековите герои руско–балканските хибриди.

 5. Честита Нова година Иво! На теб и многолюдното ти и симпатично семейство желая здраве, щастие и успехи в живота! Не бях чел и дори чувал за това страхотно произведение на Алеко… Мого ме изкефи! Да си призная – не знаех, че първи януари е рожденната дата на този забележителен и достоен българин! Срам ме е…От теб все има човек какво да научи! Добре ги е изтипосал московците! Представям си рашистите как ще се ядосват ако прочетат този разказ! Така им се пада, ама те са трудни за ограмотяване…Трябва време и дяволско търпение!
  Честита Нова година на съблогърите! Да сте здрави и успешни навсякъде!

 6. Към Lyubanski:

  Алеко е бил различен също и с това, че е приел католицизма. Това изобщо се не споменава у нас (без да твърдя, че католицизмът е”Идеален”). За разлика от Александър Невски,канонизиран като светец от руската църква векове след смъртта му (заради отказа му да приеме католицизма) Алеко е приел духовно Запада (с всичките безспорни критики, които могат да му се отправят от историческа, ако не от канонична гледна точка, които са въпрос на теологически тълкувания и спорове).

 7. към Иво
  Не знаех, че Алеко е приел католицизма, но това обстоятелство изобщо не променя отношението ми към него…Благодаря ти и за тази информация! Що се отнася до Александър Невски, бих останал доволен, ако нашата най-голяма черква /катедрала/ смени името си, нещо което вече се е случвало, макар и за сравнително кратко време. Но нали ще обидим “московията…” Добре все пак, че миналата година се отървахме от МОЧА, дай Боже тази година да махнат и Альошката от Бунарджика! А има още много рашистки неща за махане, но не е лесно…
  Още веднъж ти желая всичко добро през тази година и все така “остро перо”, както ти пожела вече един от блогърите!

 8. Честита Нова Година!
  Честит Рожден Ден на Алека!
  Алеко, според родословното му дърво в къщата музей в гр. Свищов, е с фамилия ХаджиКонстантинов. Явно се отказал от хаджийството. А също така бюста на Алеко в градската градина на Свищов е един от най-забележителните паметници, които съм виждал. https://svishtov-info.net/alekovi-dni-v-svishtov-2018-programata-8854.html#gallery-2

 9. Българския вариант на Дон Кихот и Санчо Панса. Разликата е, че в БГ бай Ганьо отива толкова далеч че накрая убива автора си. Тъмни Балкани, както казват в Европата….

 10. Само че Бай Ганьо убива автора си ..И това е така показателно и особено радващо в тия дни .И пак ще го убие ако трябва !Бай Ганьо винаги ще печели .

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.