Вера Мутафчиева получава посмъртно творческа реабилитация в Новия свят

От сайта Площад Славейков научавам(е) факт, който би трябвало да е сред водещите новини в претендиращите да са водещи български медии. 

Романът на Вера Мутафчиева “Случаят Джем” е на път да се появи в превод на английски на вниманието на четящите хора по света.

Случва се с 57 години закъснение. 

Вера Мутафчиева си отиде от този свят оплюта и омерзена от мух(льовц)ите, които не могат да кацнат и на малкия й пръст като интелект, писателски талант и енциклопедична ерудиция. Беше сред световните светила в областта на османистиката. 

Вера Мутафчиева би трябвало да е голяма и публично изтъквана гордост за България, но паметта за нея бързо беше погребана под тоновете пепел от пожара, който на изпроводяк й подпалиха под нейната репутация онези, които искаха да си отмъстят за нейното превъзходство, като я приравнят и принизят към себе си. 

Убиха я с това още докато все още физически присъстваше сред нас. Беше се барикадирала да сетния си ден в крепостта на своята самоизолация.  

И къде ще възкръсне признанието за нея?

В Америка, както се оказва. 

На този свят може и да няма справедливост, но в онзи, новия, явно има. Поне за паметта за нея като български творец от световна величина.

8 мнения за “Вера Мутафчиева получава посмъртно творческа реабилитация в Новия свят”

  1. В момента чета “Случаят Джем”. Страхотна книга!

  2. Към Стефан Георгиев:

    Преди много години, когато четях “Случаят Джем”, непрекъснато се връщах да осмисля прочетеното. Това ми се е случвало само с книги, които са “дълбоки”.

  3. Изараснал съм с “Предречено от Пагане”, даже не помня колко пъти съм я чел… когато гледах “Величието на Хана”, понеже нямахме IMDB…нямаше нужда да ми казват от къде е сценарият… аз бях доста малък, когато го гледах съзнтелно… понеже самият филм ми е набор…

  4. Дали някой издател в България ще се постарае да преиздаде “Случаят Джем”,на български, защото книгата е отдавна изчерпана, а и в България искам да я прочета???Ще я потърся в библиотека, ако имам късмет…

  5. Винаги съм знаела, че това е световна книга – модерен, интелектуален, интересен роман. Надявам се сега и светът да го разбере. По мое мнение Вера Мутафчиева се нарежда по ерудиция и форми на мислене до такива имена като Умберто Еко, Милорад Павич, Херман Хесе, Орхан Памук.

  6. ЧНГ! Преди време съпругата ми ме попита какъв подарък искам. Още се радвам на колекцията от 12 тома на Вера Мутафчиева. Случаят Джем ми е любима книга и съм сигурен, че ще бъде откритие за четящите американци.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.