Загубата на разузнавателния самолет А-50 за ВВС на московците е сравнима с унищожаването на флагмана “Москва” за техния флот

Съобщенията за свалени снощи два руzки самолета над Азовско море окупира днес челното място в новините от зоната на рашистката окупация в Украйна. Защо е толкова важна?

Не са какви да е самолети, макар всеки един да важен. След серията от 4 свалени от украинската ПВО  Су от различни модификации в края на миналата година, новият удар по въздушното превъзходство на агресорите надгражда въпроса за уязвимостта на вражеските за Украйна ВВС. Повдига също темата за способностите на окупаторите да контролират небето над Азовско море, обявено от тях за “руско”.

Москва увърта. Говорителят на Кремъл  Песков използва обичайния за такива случаи трик, както при потопяването на флагмана на ВМФ в Черно море “Москва” миналия април. Препраща питащите репортери към Министерството на отбраната, имитирайки незаинтересованост от “дреболията”. 

От военното ведомство съответно “не бързат” да потвърдят, но явно не могат и да отрекат категорично- не знат с какви доказателства разполагат КИев и Западът. От приземения след обстрел команден транспортен самолет Ил дори се появиха снимки от които се виждат повреди в задвата му част.

 

 

 

 

“Черешката на тортата” обаче е унищожаването на А-5О ( на снимката). Цената му е близо половин милиард долара. Обслужва се от 15 души специално обучен персонал, какъвто не се компенсира лесно. 

 

Не знам дали може да бъде сравнен директно с американските АУАКС, но очевидно изпълнява подобни функции с радарите и прочее апаратура за откриване на врагове и насочване на огъня срещу тях от стотици километри. Извършва далечно разузнаване и “за всеки случай” е бил базиран в Беларус. 

Военните специалисти пишат в интернет, че московията разполага с около  десетина такива скъпо струващи летящи комплекси. Загубата на всеки един от тях  е тежък удар, сравним за ВВС както за флота им беше унищожаването на крайцера “Москва”.   

Както руски, така и украински източници са единодушни, че построяването на нов А-50 освен извънредно скъпо е също и твърде малко вероятно при сегашните възможности на руzката авиационна промишленост.

По този повод научих “нещо интересно” от мрежата: оказва се изразът “днес не могат дори да боядиса това, което беше построено” принадлежи на Галина Брежнева, дъщерята на Брежнев ( на снимката на частно парти, танцуваща върху масата), а не на нашия премиер Бойко Борисов, който беше казал същото за епохата на Живков.

 

 

13 мнения за “Загубата на разузнавателния самолет А-50 за ВВС на московците е сравнима с унищожаването на флагмана “Москва” за техния флот”

 1. Е, да го боядисат и да го пускат да лети…
  Ама – НАДАЛИ!

 2. Загубата е изключително болезнена. Всеки един самолет отваря дупка в ПВО възможностите на Россия. Доколкото съм чел, разполагат с по-малко от 10 летящи самолета. Не могат да прикрият цялата страна, това е ясно. Обаче не стигат дори за украинския фронт защото съветската апаратура прегрява бързо и самолетът не може да лети дълго дори теоретично да му осигурят презареждане и почивки/тоалетни на екипажа. Без такъв самолет руските изстребители са с ограничени възможности, защото техните радари притежават безаналоговни характеристите само в рекламните брошурки. Съответно като дойдат Ф-16 със съвременни ракети, ще зачестят челните срещи на руските самольоти с тях. Затова и кресчендото, че украинската армия е унищожена и Украйна спешно търси мир ще се усилва, но основно от руската пропаганда.

 3. F-16 вършеят, май.😄
  Налице е И друга блага вест😃
  Генералша слага рога. Партньор е брата-подполковник. В интерес на истината, мераклийката влиза с лекота в широко разпространеното понятие “става за е….”😄
  Листовки с нагледно фото и закачлив текст бомбардират линията Суровикин.
  https://prosto-vova.livejournal.com/4328849.html?view=comments#comments

 4. Бериев А-50 (Mainstay по НАТО) е съветско-руZката версия на АУАКС и като така е все едно да сравним “Жигулата” с ФИАТ, ЗаЗа-с НСУ или “Чайката” с “Пакард”. Дори старите (вече) Е-3XX и Е-767 го превъзхождат по радиус на действие, къс разбег, полет без презареждане и, най-важното, брой цели, наблюдаване едновременно. По последния показател съветско/руZката катарага отстъпва от 70% до 4 пъти на действащите НАТО-образци. Един “Бериев” вече бе думнат в Беларус. Ударът е болезнен за престижа на блатните павиани, но и както правилно отбелязвате, няма персонал. Блатните женоря няма да могат да родят нови екипажи, няма и кой да ги обучи. пЭдЭрацията вече не произвежда А-50, а от произведените досега 40 в строя са само 8 (вече 7) Дупката в ПВО-та на блатарите е незапълнима. Вървят бодро към 1939 и Будьони. За жалост, макар 80% от блатния матрял да сЭрЭ в дупки в тайгата, още могат да избиват жени, деца и болни/ранени и да сриват болници, училища, детски градини и пр. Осслушването на Вашшингтон за оръжейните доставки (които са дълг, а не жест на добра воля, щото САЩ са гарант по Будапещенския меморандум) за мен не е непонятно, а си е чиста подлост.

 5. Тази сутрин Иран влезе във въйна със САЩ: Последствия ударов КСИР — Американская база в аэропорту Эрбиля; — Консульство США в Эрбиле; — Местный штаб курдской службы безопасности; — Частная резиденция местного бизнесмена связанного с Моссадом — погибли и пострадали граждане США https://t.me/supernova_plus/27320

 6. – изкараха доченька путина на екран в #ПроНауку за начинаещи биZнесмени- иZcтъплението й е като на брежньовата на масата – frognews.bg/novini/dashteriata-putin-shokirashti-dumi-fona-ruskite-prestapleniia-ukraina-zashto-vazmuti-germaniia.html
  – късичкия хуйло като Пратчетовия дилър : Сам Си ОтряZвам Главата
  https://daniivanov.blogspot.com/2024/01/blog-post_154.html

 7. свалянето е станало над Азовско море,въпросът е -с какво,тъй като до фронтовата линия са бая километри!!!Възможните отговори са:някаква нова ракета,Ф16 или бомбичка от партизани…не изключвам и самопрострелване…

 8. Тея въздушни терористически пирати са давали целеуказване за ислямистките (фа)шиитски дронове доставени от аятолахската хунта , и на путлерасткия ракетен геноцид , извършван и със забранените ракети от сабякоЯДния канибалЬ Кимь от КНДРь! Така че сега вече ще насочват рибите в концертите на КабзонЬ на крЕйсера мАсква! Одите на хуйло ви!
  Тея въздушни бандити са виновни за всички украинци убити с дроновете и ракетите от ТЪПькача им хуйло , и ислямистките аятолахски фатмашки терористи от “стражарите” на (фа)шиитски (т)ИРАНь!
  Одите на хуЙситите ви, одите на хуйло ви!
  ДОЛУ КримскиЙ воениЙ мость, оди на хуйло ти !
  ДОЛУ хуЙтските едноклетъчни ислямистки (фа)шиитски диваци , одите на ТЪПькачЪТь ви хуЙмеЙни, одите на хуйло ви!

 9. До Симеон Спасов:
  С Patriot са го свалили, това е уникална ПВО система, която може да поразява всичко известно до момента, вкл. и ядрени ракети.

 10. RICOшетниковь:
  Споко, те са вече при рибите.

 11. @The Rock:от достъпните източници е известно,че единия ”Патриот”брани Киев,другия -Одеса,а третия изглежда е мобилен и обикаля по фронтовата линия/двата предишни самолета бяха негова работа…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.