Последният руски ресторант беше закрит във Вашингтон-не от държавата, а от клиентите

Във Вашингтон затваря последният от общо 11 руски ресторанта.

Казват там, че Мари Ванна, открит в американската столица през 2013 г. , бил знаменит повече от десетилетие. Суперлативите за съответната кухня оставям за опечалените собственици, а размисълът- за читателите тук.

 

 

 

 

 

 

Закриването на последния руски ресторант във Вашингтон не е обяснено с някакви санкции от страна на гостоприемната за чуждите култури, най-мултикултурна държава в света.

Тогава? Какво се е случило?

Няма как да се обясни иначе, освен с обстоятелството, че свободолюбивите американски клиенти са наложили своите санкции, а руzколюбивите едва ли могат да компенсират бойкота. 

В свободния свят  атаките на агресорите срещу свободни хора, какъвто е случаят с путлеристкото нападение срещу Украйна, имат значение. Включително на “кулинарно” ниво.

Случвало се е не веднъж и преди. През март 1956 г. Руски, ресторант, собственост на противници на сталинизма, предлага безплатен борш за клиентите си. 

Табела пред Руския ресторант в Ню Йорк, предлагаща безплатна супа на всеки посетител по повод смъртта на Сталин, 6 март 1953 г.

 

 

 

 

 

 

 

Живял съм 5 години в Москва като студент, но никога не съм виждал, какво остава да съм посещавал, ресторант с руска кухня там.  За пръв и последен път път ми се случи през лятото на 1994-та година в Хелзинки, където бях на конгрес на Асоциацията европейските журналисти, на който бях избран от стотиците делегати от Европа за Вицепрезидент с мандат от две години. Тогава попаднах в европейска журналистическа компания, заведена да пробва руска кухня.

Чудя се дали още го  има въпросният руски ресторант в столицата на Финландия, която московията днес заплашва с война заради присъединяването й към НАТО и подкрепа й за Украйна.

20 мнения за “Последният руски ресторант беше закрит във Вашингтон-не от държавата, а от клиентите”

 1. Като прочетох, че рашистите ще се молят на ЮНЕСКО да спаси Альошата, първото, което си помислих, беше “дано на Бокова да ѝ е изтекъл мандата”

 2. Бокова,като руска възпитаничка има интерес да брани съветския войник-окупатор на България,а какъв интерес имат тези граждани на Пловдив,които протестират в подкрепа на мародерите и окупаторите?Имат ли капка патриотична съвест?

 3. Бил съм в руски ресторант във Варна която понастоящем за срамотите прелива от руски навлеци закупили имоти и апартаменти. Не помня да съм ял по-безвкусна храна през живота си, дори ако се сравни с най-пропадналите студентски столове от соцвреме. Някакви пелмени и някакви рибни продукти. Да не говорим за музиката стил Едита Пиеха и прочие съветски соцносталгии. Връх на кулинарията им беше водка с плуващи златни станиолчета вътре, също толкова интересна на вкус. Питаха ме после защо съм ходил, отговорът ми бе, все пак човек трябва да се запознае добре с местата (хората, културата), които трябва да избягва.

  Мястото на русский мир е докъдето се простират московските блата и нито милиметър по-навън.

 4. Аз съм направил отдавна личния си бойкот, доколкото е възможно спрямо руски стоки или услугу. Не посещавам Лукойл или Газпром бензиностанции. Не купувам…ами то друго руско май тук не можеш да си купиш.

 5. Така е, светът се променя и не към добро. За справка -“Завръщането на историята и края на мечтите” от Робърт Кейгън. Този автор е политически пророк на нашето време… Между редовете на този труд и не само, може да прозрем защо и какво се случва през последните години…Препоръчвам, който не го е чел, да го издири и прочете! Ако има желание и интерес разбира се!

 6. Не съм ходил на руски ресторант, но това, което виждам на снимката са едно китайско ясие (пелмените са типична китайска храна) и две български! Това е като историята с руското пиано Беларус, което не става за концерт, а само за мъчене на деца!Всъщност руснаците никога не са могли да произведът и 1 читаво пиано, но имали били клавирна школа, твърдят завършилите пиано в Санкт-Ленинград, за да си оправдаят престоя там.

 7. Прочетох внимателно статията. Прочетох и коментарите. Написах “статия”. Не биваше според мен и се извинявам на собственика на блога. Дадена им е писменост и те я опорочиха /не коментиращите, разбира се/. Не ми се вярва, че в столицата отвъд океана, ще им липсва… чебуречника.
  “Хора с ум в главата не правят неща, които не искат да се случат на самите тях”.

  С Уважение,

 8. До Lyubanski

  Защо пък светът да не се промени към добро ? Дал сте справка. И как според вас, да се промени каквото и да в света, след като мислите по този начин ?

 9. Какво може да се очаква от една страна с закърнели традиции?
  Първото, което липсва е местната култура и традиционност на храненето.
  Ами в страната с постоянни недостатъци на продукти, защото колхозите им я произвели я не, нармагците им я доставили я не, или купувачът, поради дългата опашката, едва ли е успял успешно да достигне до щанда, преди там стоката да е вече изчерпана…
  Все познати неща, които сами сме изтърпели още от времето на Соца. Да не говорим, че „трудящите се“ бъхтеха от тъмно до тъмно, под норми и едва ли след това можеха или успяваха (подобно на по–горе описанота за Съветска Русия, да намерят „пълни“ магазини с необходимите им хранителни стоки…
  Освен това, техният прочут народен буламач БОРШ, поне на мен, е вкусово е непоносим.
  Спомням си за едно предаване по западно–германската телевизия, където показваха как се приготовлява руски Боршш.
  И точно така изказваха Борша с дълго Ш, като се подхилваха, защото така се произнася думата „Шшайсе“ (значеща лайно, синоним и за нещо което се е получило некачествено!)
  Руска му работа, от където и да я погледнеш!
  Първо си казват, А, руски ресторант?!, Я да видим!
  После им сервират типично руското, по руски!..И идва посоченото възклицание, може би на английски е Фък!
  И така, посещенията са до тогава, докато се изчерпат любопитните.
  После…Трета глуха!

 10. @ “Дадена им е писменост и те я опорочиха”

  Това е така, но до кога компютрите ни ще са с руzzки клавиатури – това поне от нас зависи!

 11. Не знам какво точно е руската кухня, защото тези имат навика да си присвояват не само територии, но и рецепти. Според мен един руски или дори съветски ресторант би се ползвал с успех предлагайки блюда от грузинската, арменската, узбекската, и всякакви други етнически кухни. Стига да не е руска – картофи със сельодка?

 12. Доколкото знам, боршчът е полска супа и според мен има много добри рецепти за нея. Ял/а съм два много различни, но много вкусни варианта. Въпрос на вкус. Предполагам, че рашките, водени от пословичната си мизерия, наричат боршч всеки бъркоч, който се получи, когато метнеш в тенджера с вряща вода всичко, което намериш в хладилника и килера си.
  Жалко, че софиянци не бойкотират “берьозките”.

 13. Господин Тодоров,

  Купувате си нова клавиатура и въпроса е решен. Ако не съм разбрал правилно, моля за извинение.

 14. Господин Колев,
  Благодаря за съвета! Наскоро си купих нова безжична клавиатура, в която има всички руски уродливи букви, като Э, ы и т.н. никому ненужни знаци, но продължава да няма ударено и и т.н., необходими за правилно писане на български.
  Бъдете здрав!

 15. Има на какво да се учим още. Присъединявам се към мнението на Георги Георгиев за бойкот на руски стоки. Аз лично не купувам такива, не че пазара изобилства от друго освен нефтопродукти. Сещам се за една верига гастрономи Берьозка, в която никога не съм стъпвал и се надявах след началото на войната да фалира. Уви все още не е, дори виждам, че са развили и онлайн платформа за пазаруване. Любопитно ми е как се снабдяват със стоки? И предлагам бойкот.

 16. @Vitanko Vinetu,
  чувал съм коментиращи, посетили Се сере то, че грузинските ресторанти са най–посещаваните там. Явно, в Русия, ама не „руско производство!

 17. до Иво Колев
  Опасявам се, че не сте ме разбрал правилно! Ако прочетете този труд на Робърт Кейгън, ще разберете какво съм имал предвид…Разбира се, че всички нормално мислещи хора желаят Светът да се промени към добро! Този автор прави психо-политически анализ на съвремието ни, като посочва факторите, които “дърпат” историята назад! Особено внимание е отделено на “Империята на злото”, след разпада на СеСеСере….

 18. https://www.mediapool.bg/ruskiyat-sobstvenik-na-beryozka-hitler-pone-izmisli-pretekst-za-voina-news333157.html

  По отношение на магазините Берьозка. Вижте горната статия. В Бургас минавам всеки работен ден покрай единия от тях-на ул. Фотинов. И съм свидетел, че веднага след началото на войната от рашистите, на този магазин-на витрините му, имаше плакати против войната. Нещата не винаги са черно-бели.

 19. Към Големия,

  Със сигурност нещата не винаги са черно-бели. Тук въпросът е принципен. Недвусмислено и тотално отричане на „Империята на злото“, включително и бойкот на руски квас, пелмени, водки, сельодки и пр. Особено на такива произведени в съветските фабриките със звучни имена „Красный Октябрь и Рот Фронт“. Справка – https://www.forbes.ru/svoi-biznes/istorii-uspekha/264743-nashi-v-bolgarii-kak-zarabotat-na-prodazhe-pryanikov-i-sgushchenk. Иначе историята във Forbs на семейство Бакуревич е много вдъхновяваща и изпълнена с противоречия. Интересно е например как се поддържа печеливш бизнес с неконкурентни цени на нетрадиционни руски стоки? Как ли, ами много просто. Отговорът е представен от Андрей Кръстев, друг герой от разказа, но със злощастен завършек на бизнес начинанието му. Според него успехът на Берёзка се дължи на носталгията по съветската епоха!, близостта на руската и българската култура! и спомените на хората за руските сладкиши и сладолед! Ирационалното мислене звучи познато, нали? Направо ми идва да се затичам към най-близкия гастроном Берёзка и да изкупя левия щанд. Друг интересен статистически „факт“ е наличието на почти половин милион руснаци! в България (потенциални клиенти според маркетинговото проучване на Бакуревич). Разказът на Янка Ганчева, друг персонаж от същата статия звучи все така достоверно, и пр. любопитни факти. Който желае може да я прочете, блика от традиционна съветска пропаганда.
  И още една интересна статия по темата „Берёзка“, – https://novate.ru/blogs/100222/62125/ . В СССР е съществувала верига луксозни магазини Берёзка, но само за избрани. Бакуревич наистина изобщо не се е замислял за табелата и е разчупил модела.
  И ако на някой му се е дояло нещо познато, вкусно и руско – Берёзка е наблизо. На мен не, благодаря. Бойкот. Ама не на австрийските, на руските стоки!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.