Може ли украинка да стане “Мис България” по примера на Япония?

Има някои разлики между Япония и България, както знаем. Не са само онези, илюстрирани от вицовете, като онзи за кацащия от Токио на софийското летище самолет и съобщението на капитана пътниците да върнат часовниците си 100 години назад. Нито е другият виц за работещия в българско учреждения японец, който сутрин казвал нещо на японски и на тръгване също -преводач обяснил, че сутрин поздравява с “добро утро”, а накрая се извинява, че не е участвал в стачката.

БиБиСи, цитирана от сайта “Площад Славейков” у нас, разказа, че украинката Каролина Сиино е станала “Мис Япония”.

 

Главната съпротива срещу кандидатурата й била предизвикана от факта, че не прилича на японка (няма капка японска кръв), но въпреки това била избрана от журито.

Как смятате, дали в нашата държавица, в която едно синьо-жълто пуловерче на нарисувано дете предизвика патриотарска и антиукраинска по същество истерия, е възможно да се случи подобно “украинско” чудо? При това украинките (украинците), красиви или не, не се отличават външно кой знае колко от нас.

Културата на толерантността е нещо, което се култивира, не е въпрос на гени и кръв. Само че самата дума “толерантност” от години е подложена на яростно изнасилване тук и дори бива иzраждана в “толерастия”. 

Наблюдаваме как това явление с руzки акцент надвиква либералните гласове, които пък биват определяни като гласове на “либерасти”. В хора грачат леви и десни. Леви, десни, леви десни-марш на посредствеността и мизантропията, отглеждана включително и целенасочено по линия на руzката хибридна война срещу европейска България, внушаваща някакво собствено морално превъзходство над “гейропа” и гнилия Запад изобщо.

“Гнилият” Запад отдавна се е прихванал и е припознат като достоен за подражание модел за развитие във всички области на живота в супер успешна модерна държава, като Япония, все така горда с уникалната си древна култура. В същото време Япония, почти буквално унищожена от САЩ втората световна война, е най-толерантната към Америка днес страна ако не в света, то поне в региона. 

Ако питате японците какво мислят за Хирошима и Нагазаки, макар там да не е много политически коректно чужденци да задават такива въпроси (както в Гърция и в Испания не бива да се човъркат раните на гражданската война), ще ви отговорят нещо лаконично от рода на: “ако Япония имаше атомно оръжие, без съмнение щеше да го използва също”. Но това не пречи у нас, понеже тук гъмжи от геополитици, на японските гробища от Втората световна най-редовно плачат борците срещу “краварите”.

Нещо много подобно се случи и в Южна Корея. Тя е не по-малко богата на собствена велика история, но беше бедна и много изостанала до преди няколко десетки години. Днес все така е малка държавица, почти невидима на глобуса, която има по-голяма икономика от руzката. Достатъчно е да се каже, че тя е най-големият световен производител на огромните танкери, каквито московията масово изкупува от трети страни на втора ръка ( защото Сеул отказа на Москва да продължава да я снабдява с това средство за избягване на санкциите). 

Съхраняването на собствената култура и в двете държави изобщо не им пречи да постигнат истински културен скок във възприемането и възпроизвеждането на западната култура и за няколко десетилетия да се превърнат и в тази област в световни фактори. Нямаше да бъде възможно, ако не бяха възприели на “въоръжение” толерантността и не бяха обявили война на собствените си недостатъци от близкото минало. 

Да, тук не е Югоизточна Азия. Ние сме в Югоизточна Европа. Но вместо да се вайкаме, че някой изкупил българския интелектуален продукт “Уча се” ( при това без да навреди на ничие учене у нас), би трябвало да се поучим от успешния пример на напредналите толерантни и възприемчиви към постиженията на развития свят народи, вместо да даваме ухо на униженията на “руzкия свят”, който изисква от нас подчинение и нетолерантно настървение към всичко, което е отрицание на рашизма. 

 

8 мнения за “Може ли украинка да стане “Мис България” по примера на Япония?”

 1. Мисля, че мис България за миналата година имаше също някакви украински корени, ако не греша.

 2. И как, мисловно занулени индивиди да продължат да учат, след задължителното образование ? Камо ли пък, да се поучат. Не казвам, че всички в родината ни са с тежки мисловни увреждания. Не !!! Далеч съм от такова определение. Но, точно тези мисловно занулени индивиди успяват (разбира се, с помощта на пияните такива техни и сестри, и братя от блатата) да надделеят дори и за кратко. Те не разбират мащаба на вредите които нанасят. Не го разбират, защото са какво… да, именно: по собствена воля мисловно занулени.

  С Уважение,

 3. Може разбира се !!! Женската красота, е безгранична !!! Ако тя изчезне, какъв смисъл има от мъже? 🙂

 4. Разбирам много добре, господин Инджев.

  Няма ум, който е занулен мозъчно, и да продължава да се стреми към безумие. Иска ми се да няма такива, Но… явно има. Упорито опитват да се доказват, пред собственото си окаяно съществуване . Със измислен събирателен образ на България !!! Всички знаят, откъде идва. А тези безумници, които мислят, че ще продължава простащината на която служат…

  С Уважение,

 5. “Ако питате японците какво мислят за Хирошима и Нагазаки, макар там да не е много политически коректно чужденци да задават такива въпроси”

  Говорил съм с приятели японци на тази тема, и освен отговора “ако Япония имаше атомно оръжие, без съмнение щеше да го използва също”, получих и отговори, че са благодарни на янките, че са ги бомбардирали! Първия път не можах да повярвам на ушите си! Като попитах “Но защо?!?!” ми обясняваха, че японците са научени да се бият до последно, и ако янките не са ги спряли с тези бомбардировки, много повече жертви щяло да има и от двете страни, отколкото от ядрените бомби! Ако някой ми го беше разказал, едва ли бих му повярвал!

 6. Благодаря, маестро! Тоя текст трябва да се популяризира.

 7. Елизабет Кравец мис България е украинка

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.