Радев рути държавността – Радева рутация

Румен Радев обяви бойкот (и) на конституционния съд.Чиновниците му съобщиха, че няма да отиде на клетвата на новите конституционни съдии.

Само преди три дни политологът Александър Маринов прогнозира, че президентът Радев няма да я бойкотира.

“Президентът Румен Радев няма да бойкотира церемонията по полагането на клетва на новите конституционни съдии, заяви бившият председател на Стратегическия съвет към държавния глава – политологът Александър Маринов.

“Според мен той трябва да отиде и няма да постъпи като господин Плевнелиев. Има си институционални, легитимни начини да изразиш отношение. Той няма по такъв начин да саботира полагането на клетва.”, категоричен беше проф. Маринов пред БНТ.

Според него “в избора на Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за конституционни съдии има много сериозни възражения в авторитетни, научни и други среди”.

Е, проф. Маринов не позна. Явно не си познава дългогодишния шеф, при когото рецидивизма на реваншизма отново взима връх.

Много пъти съм настоявал лицата, канени да облъчват публиката с прогнози по телевизиите, да носят отговорност за заблудите, които сеят волно или поради некомпетентност.

За абонираните за телевизионни участия постоянни коментатори от разни частни агенции не може да се искат оставки. Медийните им съучастници би трябвало да “забележат” гостите, които подвеждат публиката и да престанат да канят поне рецидивистите между тях.

Но да оставим Маринов. Важният е все пак Радев, който непрекъснато говори за необходимостта да се спазват законите, да се уважават институциите, но за пореден път опровергава с поведението си своите моралистки назидания. Човек може да не харесва двете нови попълнения в Конституционния съд (и аз не одобрявам едното от тях). Но той не е просто “човек”, а държавен глава, който би трябвало да дава пример като такъв.

Примерът му си е жива рутация – рути системно правилата, включително и етичните, някои от които неписани. Никъде не пише, че е длъжен да се отнася прилично към националния химн, който той бойкотира, напускайки Народното събрание. Но потъпкването на неписаните закони говори много колко струва един властник.

Радев си позволи също да “съветва” номиниран за премиер политик да не съставя правителство. “Нестандартно” отказа да му подаде ръка.

Какво ли още би сътворил, ако не ставаше дума само за символика и грозно лично поведение, а разполагаше с реална изпълнителна власт при разпореждането със съдбите на хората и държавата?

6 мнения за “Радев рути държавността – Радева рутация”

  1. Позорният президент Румен Радев се доказа. Отново !!! Пред собствената си глупост. Дали е негова, само той знае. Не, че не знае…

  2. Съгласно Конституцията, България е парламентарна република. Гаврата на тази персона с националния химн в сградата на Народното събрание допринесе за заличаването й от българския политически живот. Само ортодоксални българомразци му обръщат внимание и слушат какви глупости плещи.

  3. Издънките на Радев са многобройни и съм напълно съгласен с акцентите в поредната статия на Иво! И друг път съм изказвал мнение и сега ще го потвърдя – Конституционният съд е убежище за номенклатурата на “прехода”. В случая имплантирането на Атанасова в тази Институция е повече от скандално! Доколкото разбрах е работила като юрист на здравни заведения, после се опитваше да се изявява в политиката и сега….да й е честито! Доколкото знам Белазелков е добър юрист и неговия избор смятам за удачен. Всъщност в Конституционният съд работят и качествени юристи, но това не променя мнението ми по принцип!

  4. Фърчилкоф е просто поредният тъпанар и простак попаднал на грешното място.

  5. Когато става дума за румен радев – ВРИД пРезидент, употребата на израза “държавен глава” смятам за крайно неуместна. Ако все пак трябва да се ползва определение от анатомията – има толкова други части от човешкото тяло, някои от които много по-подходящи …

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.