Киев получи изключително точни ракети от САЩ, с каквито и Пентагонът още не разполога

 

Киев е получил (най вероятно вчера, на 31 януари) нови американски ракети, с каквито дори Пентагонът още не разполага. 

 

Това съобщава изданието “ Politiko”  с позоваване на 4  свои източника. 

Става дума за компактни ракети с наземни изстрелване GLSDB. Точността им при попадение е с отклонение не повече от метър. Далекобойността им е 150 километра.

Това оръжие на практика ще премине изпитание в бойни условия за пръв път в ръцете на украинската отбрана срещу руzките окупатори. Сред предимствата му е, че може да бъде изстрелвано от различни платформи, с каквито въоръжените сила на Украйна разполагат. Сред тях са установките “HIMARS”, доказали своята ефективност и досега. С новата доставка капацитетът им на полезно действие ще бъде засилен значително. Според специалистите, става дума за боеприпас, който може лесно да бъде (въз)произвеждан в големи количества.

Производителите на ракетите са американския концерн Бойнг и шведския СААБ. Те са получили поръчката още миналата година. Изпълнявайки я сега, те заобикалят застоя в отпускането на нови помощи за Украйна, причинен от съпротивата на републиканците в Конгреса поради настояването им предвидените нови милиарди за Украйна да бъдат обвързани с отпускане на средства за дострояване на стената срещу мигрантите по границата на САЩ с Мексико.

7 мнения за “Киев получи изключително точни ракети от САЩ, с каквито и Пентагонът още не разполога”

 1. Самата бомба(без ракетен двигател, а спускана от самолет) я ползват от 2006 и имат наличности от нея, които вече са на години,
  https://en.wikipedia.org/wiki/GBU-39_Small_Diameter_Bomb
  Двигателят също е стара наличност. Свързването им в една обща единица е нова разаботка с цел да се ползват тези наличности, и да се отговори на нуждите от модерни оръжия в Украйна и Тайван. Кзваха, че им трябва допълнително време за да са сигурни, че използваните стари компоненти са ефективни и безопасни.

 2. Иво,не забравяй да вдигнеш тост за славните украински ракетчици!
  Още един рашистки боен кораб ще прави компания на крайцера “Москва”.
  dialog.ua и unian.net
  Игор Гиркин-Стрелков,който многократно критикуваше некомпетентността и тъпотията на руското военно командване,иронично беше отбелязал: “Все идет по плану. И даже с опережением графика”. Накрая Путлер се ядоса и го прати в колония за 4 г.

 3. Това е добре, Байдън уж ги беше “обещал” отдавна. Но е още по-добре да даде нещо по-солидно , като ATACMS , или пък неща използвани за бомбардиране от Ф-16. Като нещо което завършва на 31, или 32, или още по-добре на 154, или 158. Може и с лазерно насочване 11, 12 или 24……или……т.н..
  А и обикновените 81, 82, 83 ще са добре.
  Или разни касетъчни “подаръци” за хуйлотлеристките ватници , които Хуйло използва за пушечно мЯсо!
  Има много какво да “подари” Байдън с много различни абревиатура, съкращения и индекси.
  А също и Шолц, Макрон , Сунак и другите , включително и туземните путлерасти. Които не искат да дадат савецкия скрапь на украинците, за да се защитят срещу альфа-ТЪПькачЪТ им хунтараторь Хуйло!
  ДОЛУ КримскиЙ воениЙ мость, оди на хуйло ти!

 4. В допълнение вчера ЕС гласува 50млрд помощ за Украйна с пълно единодушие, вкл. и тов. Орбан.

 5. Не мога да се въздържа г-н Инджев, по повод коментарите. Моля за извинение. Започвам:

  1. “Киев най-вероятно е получил” – Politiko.
  Веднага се обяснява – “стара работа е тая”, слушай кво ти говоря”. “Ако не вярваш, пуснах линк”…
  2. ами няма второ.

 6. Така и няма да успея, да си построя ракета… И по-добре !!!
  Да живее СССР, начело с Румен Радев. Да живее, запазената марка “трети март”. Да живее, всеки от всякъде свързан с тази свинщина. Без АМИН.

 7. SBU-39 по същество е планираща бомба, а “разкритията” на “Politiko” всъщност се опират и на доклад на полк Марк Канчан (Mark F. Cancian) от Центъра за стратегически изследвания, частично публикуван в “Джейн Дифенз”. От зор и поради продължаващата пЭдЭрастия на Германия САЩ, ВСУ правят в Харков и Лвив една почти гаражно-занаятчийска установка, която на Запад наричат FrankenSAM или хибридна ракетна система “земя-въздух”. Монтират US ракети на съветско-руZки влекачи 9А3310 и по-малки/по-стари, с командни и насочващи системи “от каквото можем събра”, и успешно брулят ракети, дронове и самолети. При това, понеже са украински, без ограничения на ударите в дълбочина. Някои данни на ВСУ и British military intelligence сочат периметър от 500 и повече км. Разни източници говорят за 12, 17 и даже 34 такива установки в строя. Неволята помага, след като съюзници и гаранти се ослушват!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.