Елцин можеше днес да е на 93. Не доживя да види в неговата пълнота резултата от катастрофалното си решение да избере Путлер за наследник

Малцина, като Хенри Кисинджър, доживяват до своето столетие, за да се радват толкова дълго на постиженията си. 

Борис Елцин можеше на теория днес да е празнува 93 годишнина, но почина на 76 години през 2007-ма. 

Животът на Елцин демонтстрира, как можеш да извършиш велики дела, но в накрая да ги зачекнеш с едно единствено решение, като предаването (в двата смисъла на думата) на Елциновата Русия в ръцете на Путлер. 

 

Както е известно, още с встъпването си в длъжност като президент бившият полковник от КГБ възстановява в наследилата го ФСБ култа към сбоя бивш работодател от КГБ Андропов и връща на въоръжение съветския химн. Елцин е бил шокиран, но вече безсилен да окаже съпротива.

На Епохата Елцин, ако не и лично на него, огромната държава за пръв в историята преживява разцвет на правата и свободите на гражданите си. Те получават правото да пътуват по света, да четат, да гледат, да говорят и да пишат каквото искат без ограничения, каквито днес все повече налага Елциновият антипод в лицето на режима в Кремъл.

Гражданите на Русия дължат на онзи кратък период свободата на сдружаване, свободните избори и пазарната икономика. Дължат, ако щете и фактът, че днес ползват интернет и мобилни телефони-дали щяха да им бъдат разрешени от тоталитарната съветска власт, как мислите?

При “стабилизацията”, настъпила при Путлер, започнаха да обругават 90-те години на миналия век заради многото съпътстващи проблеми при настъпилия внезапно крайно необичаен климат на демократизация в разпуснатата от Елцин съветска империя. Истината е, че Елцин отвори страната си към света, който днес е погнусен от неговия наследник на върха на държавата.

И други, като Солженицин, имат славни заслуги за развенчаването на комунизма, но в края на живота си се опозоряват с шовинистичното си падение. Само че едно е да си писател, друго е да управляваш трудната за навигиране най-голяма държава с света. Отговорностите са несравними.

Казано на “американски език”, Елцин се гръмна в крака с избора си на наследник. Направо се самоуби публично, а най-вече пред очите на всички, които ползват в днешната московия плодовете на държавническата му дейност. Удави се накрая в капката отрова чрез персоналното си завещание в лицето на Путлер.

Тъжно е, но е факт. На персонално ниво всеки човек в напреднала възраст, който цял живот е градил име, би трябвало да се замисли по този шокиращ повод.

 

15 мнения за “Елцин можеше днес да е на 93. Не доживя да види в неговата пълнота резултата от катастрофалното си решение да избере Путлер за наследник”

 1. Елцин пропи Русия в делириум и в момент на изтрезняване се оттегли. Докара държавата до пълна разруха – огромна инфлация, масови фалити, дори силовите институции не получаваха заплати месеци и военни караха таксита и маршрутки и т.н.

 2. А Тръмп и Байдън станаха президенти на същата възраст.
  Но все пак Ельцин искаше да е единствен “вождь” в моZZковията и затова , заради егоизма и инфантилността си разруши савецкия сОюзь! Не от “убеждението” , че трябва да се разруши савецката империя, а само за да се докопа до властта.
  Това вече потвърди, когато прояви същината си на шовинистичен атечествено-империалист, когато започна войните и окупацията в Транснистия , Грузия и около Карабах. Чрез “миротворческите” си зИльони человечки в Приднестовието и Абхазия!
  Отделно от това Ельцин още тогава прояви империалистиескотв си апетити към Крим, още докато подписваше “гаранциите” за териториалната цялост и ядреното разоръжаване на Украйна в Будапеща ! Още тогава Ельцин, а не само Хуйло имаше “претенции” към Крим, Черноморския флот на савецката империя и даже Донбас! След това Ельцин обяви война на Ичкерия!
  Така че почти всичките войни , които води сега санкть-лаЙненградския чекистки бандит Хуйло , бяха започнати от “деРмократь” Ельцин!
  Освен това Ельцин “подпомагаше” и атечествено-империалистическите си ПАНславянски падруги в СФРЮ и атечествено-ПАНюгославянския шовинистЬ Милошевичь!
  Иначе без неговата “подкрепа” юговойните нямаше да продължат толкова дълго , и да има контрабанда заради югоембаргото, което е една от причините за мутризацията, МУТРИгрупьизацията и изолацията на НРБь по времето на Беровь и виденовЬ!
  Да не споменаваме за “подкрепата” на Ельцин и на други “братски” режими на савецката империя, като Саддамь, а и другите бившите савецки РАБьспублики! Така че Ельцин си беше атечествено-имериалист , без да броим и за личната му корупция, заради която и върна властта на КГБь, в лицето на Хуйло ! За да скрие корупцията си той даде властта на Хуйло, избра си го за НАСЛЕДНИК!
  Всички знаят какви са “държавите” ,в които се “посочват” наследниците във властта!
  И да Ельцин може би нямаше “друга” възможност, освен някаква либерализация, основно в икономиката, където основни “бизмесмемьи” бяха мутрите, подкрепени от КГБь и КПССь! След икономическия фалит на СССРь, просто нямаше какво друго да се направи! Това го разбраха дори в маоистки Китай и Горбачов, с “перестройката” му!
  Но все пак Ельцин не остана след втория си мандат , като диктаторь, като Хуйло, и като другите азиатски савецки РАБьспублики и БеларусЬ, макар че може би това е “грешка”!
  Просто имаше възможност КПССь да се върне във властта , заедно с атечествено-фашистите около Жириновски и атечествено-чекистите около Примаковь!
  Така че , просто, може би , нямаше и друга “възможност” за продължаване на “демократизацията” на моZZковията, под някакъв вид, освен като някакъв вид “продължаване” на управлението на Ельцин, с трети “мандат”, след 2000г.?!?!?!
  Той поне имаше някакъв авторитет пред холопите и мужиците в моZZковията, с който да държи далече от властта атечествено-болшевиките от КПРФь , Примаков и Жириновски , а?????
  ДОЛУ КримскиЙ воениЙ мость, оди на хуйло ти!
  ДОЛУ МОЧИ-те, одите на хуйло си !

 3. Uc; RICOшетниковь:

  Дай Боже подобен “инфантилизъм” и у Путлер, че да разруши московията, но едва ли…

 4. Към VladTepes:

  Така, такааа, никога няма да му простят, че забрани КПСС и разтури СССР и на кантара ще му слагат пиенето, сякаш то е адекватна причина да му се отрече разпускането на Империята а злото и спасяването на страната от онзи просъветски пуч по-късно. Каквито и да са личните му недостатъци, направо е смешно да се изтъкват като наратив- негатив, който засенчва голямата картина, нарисувана от него, все пак.

 5. Към
  Иво Инджев
  02.02.2024 в 16:56:
  Г-н Инджев, все пак според мен Ельцин е направил много повече за укрепването на моZZковията, а Хуйло прави точно обратното- разруши я.
  Тогава моZZковията щеше да се разпадне , но Ельцин заради “патриотичния” си шовинизъм и ЕГОизъм(това имах предвид под инфантилизъм!) искаше властта за себе си , лично. Но ниКОЙ в разпадащата се савецка империя от РАБьспубликите , нямаше да го приеме начело на някаква нова форма на савецката империя. Той все пак опита със СНГ и ОДКБ, което съвсем ясно показва имперските му напъни, след като преди това разпусна , сам, савецката империя. А и Ельцин искаше да се “отърве” от останалите РАБьспублики, защото смяташе , че моZZковията няма нужда от техния “товар”, и егоистични надежди моZZковията му да бъде “арийски” център” на бившата савецка империя.
  Защото, все пак , Горбачов беше “избран” и наложен за генсекь на цялата савецка империя и “партия” от цялата “пар(т)ия” и от всичките им “вождове”, а Ельцин беше само някакъв си регионален “пар(т)иень” номенклатурчикь, по това време, и имаше “конкуренти” навсякъде във всичките сОюзни РАБьспублики.
  И щом, като , сам си го “избра” Хуйло, това не говори за съвсем “зрялостЬ”.
  И не , никой не отрича заслугите му , но уж взе властта от КГБь, но я върна пак там , но вече на мутиралата и мутрясала КГБь и Хуйло. Той се “надяваше” , че след него поне ще се “спазва” конституцията, или поне “мандатността”, но няма как КГБь, или дори самият Хуйло, сам по себе си , да го направи, защото те са се клели в коМУнституцияна цялата атечествено-болшевишка савецка империя, а не в някаква отделна, дори и била тя моZZковска “конституция” от Ельцин. Още повече, че и той е направил вече “прецедент” , като си избра сам “наследник”, без значение дали е някакъв атечествено-кагебисть, или не е. И без значение дали е някалъв си Хуйло, или не е Хуйло.
  Така че , според всичко това , а и от днешната гледна точка, може би много по-логично решение
  щеше да е, ако Ельцин беше “избрал” например Немцов , или дори да останеше за трети мандат, въпреки конституцията, вместо да “избира” КГБь, пак, и Хуйло. Заради тяхната “защита” , срещу корумпирането му.

 6. Спомням си как Елцин, стъпил на корубата на танка обяви предотвратяването на опита за кагебисткия преврат. Но тъй като в Империята на злото вероятността да се случват по-лошите неща е голяма, за съжаление и “изключението” Елцин, въпреки големите си заслуги, потвърди максимата – “никога не е късно да станеш за резил…” Не знам точно, дали е само негова “заслугата” за възцаряването на сегашния император,но вероятно е имал сериозен принос това да се случи. Това е парадокса – слагаш прът в колелата на превратаджии кагебисти, после оставяш за наследник бивш полковник от КГБ! Неведоми са пътищата….

 7. По времето на СССР товариш Борис Николаевич Елцин, е бил развиван като политрук, но след като започва активно да критикува Горбачов за начина му на провеждане на реформите по време на т.н. ПЕРЕСТРОЙКА в един момент става „отцепник“ в редиците на собственият си клан – Партийците.

  Тогава Партийците официално го отлъчват от клана и дори се опитват да го дискредитират пред обществото, но се оказва, че народа е настроен срещу правителството и тогава не щеш ли, някак „изведнъж“, един вид като по „чудо“ едва ли не, „Боря“ става „любимец“ на народа.

  ОБАЧЕ.

  Вероятно събитията в този период да са се развили по следния начин:
  • 2-3 години (1987-89) преди и сравнително далеч от „официалният фалит“ на СССР, товариш Борис Николаевич Елцин е бил „вербуван“ от Преторианците и „изведнъж“ става „отцепник“, с което печели „любовта“ на РУСКИЯ народ, който както вече знаем умишлено е бил настроен срещу правителството (чрез зомбиране и саботажи от страна на Преторианците работещи под прикритие);
  • През лятото на 1991 г. (т.е. половин година преди „официалния фалит“ на СССР), след като е получил неофициалната подкрепа от страна на новите си господари, „Боря“ убедително печели „демократичните“ избори за президент на РСФСР, което на практика означава, че Преторианците още през 1987-88 са „избрали“ и са си „закупили“ възможно най-удобният за тях бъдещ президент на РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ.
  • В края на 1991 г., непосредствено след „фалита“ на СССР, товариш Борис Николаевич Елцин поема управлението на новосъздадената РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ, след което „демократично“ е избиран за президент в два последователни мандата, вероятно защото отново е бил подкрепен от новите си приятели – Преторианците.

  В началото на управлението си товариш Борис Николаевич Елцин е бил много популярен, но след начина на провеждане на икономическите реформи в РУСИЯ се оказва, че много от неговите поддръжници се обръщат срещу него.

  ЗАЩОТО.

  При управлението на товариш Борис Николаевич Елцин РУСКАТА икономика от планова-социалистическа става пазарно-капиталистическа, въведена е икономическа шокова терапия и либерализация на цените, инфлацията е фрапираща, корупцията е чудовищна, проведена е масова приватизация, а в страната са налице огромни социални и икономически проблеми.

  През 90-те години на 20-ти век на пръв поглед управлението на РУСИЯ изглежда хаотично, но всъщност това е един добре организиран хаос, който е бил планиран още в средата на 80-те години от Преторианците с цел „трансформиране“ на обществената собственост в частна или казано с други думи как най-оптимално и по един „напълно законен начин“ СЪВЕТСКАТА ДЪРЖАВА да ограби РУСКИЯ народ.

  През 1993 г. Партийците окончателно са загубили позициите си в тайния съвет, където властта е преминала изцяло в ръцете на Преторианците.

  През 1999 г. окончателно приключва процеса на „трансформация“ на всички активи на СССР, с което завършва етапа на изграждането на материално-техническата и икономическата база на СЪВЕТСКАТА ДЪРЖАВА в новите условия на етапа, който наричаме НЕЛЕГАЛНОСТ.

  По този начин е създаден един „нов“ икономически формат на РУСИЯ, който по същество наподобява идеята за една „съвременна капиталистическа“ държава, но „конструирана“ според разбиранията на Преторианците.

  След като в края на 20-ти век изброените до тук основни дейности са завършени, тайния съвет на СЪВЕТСКАТА ДЪРЖАВА е преценил, че товариш Борис Николаевич Елцин е вече изразходвана в политическо отношение фигура и за това той е бил „учтиво помолен“ да си подаде оставката.

  Кратък цитат от книгата “СЪВЕТСКАТА ДЪРЖАВА”

 8. Наистина на никой ли не му прави впечатление, че путлер е ВНУК на Спиридон Путин, личният готвач на Ленин, Крупская, Горки, Г.Димитров, Сталин? И че всички те са псовисали не от естествена смърт, а отровени?
  Какъв е този готвач, който ще ликвидира “любимите ръководители” в точно определен повратен момент, сякаш му е натиснато копче, а преди това дълги години ги е гощавал с любимите им ястия и те са примлясквали от удоволствие?
  Мразя конспирации и теориите около тях, но това намирисва на власт с двойно дъно.
  И това дъно е инсталирало внука на отровителя на любимите ръководители, оказал се по-верен на двойното дъно, но не и на тях с целия култ към личността им. Науката генетика твърди, че гените се предават ПРЕЗ поколение, че ние се прераждаме чрез внуците си, не чрез децата си.
  Значи путлер е инсталиран от двойното дъно като генетично проверен, но като фасада, като момче за всичко на една фактическа, макар и тайна власт, управляваща стадото чрез кризи като тази безсмислена на пръв поглед война, като ковид-пандемията, уж тръгнала от някакъв пазар за птици в Китай, а всъщност тръгнала от лабораториите Вектор в Новосибирск. По странен начин санкциите на Запада също укрепват властта на двойното дъно, защото дъното заобикаля санкциите и става монополен доставчик на жизненоважни санкционирани стоки и, заобикаляйки санкциите на износа става монополен прибирач на валута …
  Прочее – не Елцин е инсталирал путлер, исках да кажа. Елцин също е бил временен патьомкински декор за уж промяна и уж русия стана нормална държава – хайде инвестирайте …

 9. Спорен въпрос, доколко Елцин беше положителна фигура.
  Несъмнено, относно новият курс към демократизация и сближаване със западните разбирания и действия, беше положителна фигура, НО той беше руснак, значи по рождение със сгрешен манталитет.
  Пияница беше, защото съм го виждал да го носят с провлачени два крака от срещи (със западни лидери). На истина не мога да представя тези факти, защото не правя сбирки на такива. Просто забелязвам, в движение, при това не искам да твърдя, че не може да съществува възможност да бъда подведен от фейк.
  И за корупция се говореше…и като се има предвид, както казах, че е руснак, всичко може да намери едно пълно покритие.
  Единствено възможното отклонение, според моите съждения, можеше да бъде Немцов. Но ако приемем поне, че Елцин е имал избор за да избере Путин, той НЕ го избра (Немцов), и това е негов минус!
  Въобще руска му работа, съгласен съм с RICOшетниковь

 10. При неразградената,а само снишилата се КГБ,не може да се твърди,че Елцин е поставил последователно на най-високите постове в РФ ,та чак и за президент Путин.Просто е наложен,с гаранции за живота и семейството на Елцин.Удобен за трансформирания капитал,вероятно със сериозни компромати,комплексар,привърженик за регенерацията на СССР.

 11. Съгласен съм че Елцин заслужава признание за усилията си да промени руското блато. Но според мен шансовете му да направи демокрация в руската кочина бяха близки до шансовете лястовица да направи пролет с появата си през януари. От една страна имаме исторически създалото се раково образувание на земята със столица москва. От друга старателно култивиране на масова безмозъчност и простотия за няколкото десетилетия след последната им революция, чрез масови убийства и затваряния в концлагери и психиатрии. И изведнъж – появява се Елцин и прави демокрация? Видя се че и в нашата държава, пострадала несравнимо по-малко от руската кочина, демокрацията все още е на кантар да заработи. А там, където се видя че ченгесарските структури са били до голяма степен непокътнати, в комбинация с “култивирания” им народ… Единственият шанс да се случи нещо положително на тази територия е тя да бъде победена и разделена на управляеми държави. С проста смяна в кремъл нищо хубаво няма да се случи.

 12. @ВНА,
  Лабораторията бе в Целково-16, от ония секретни градчета, дето ги “няма”. Още 4-6 октомври 2019 у нас се разшетаха едни пенсионирани фатмаци по галоши и протрити униформи, оплескани в син камък. И по списъци обикаляха Сев. България с призив, “Викайте си хората от Германия/Франция/UK и пр., че ще става страшно”. Писано е за това, нищо не последва ни в РъБъ, ни по света.И никой дори не посмя да разследва блатните павиани, да не ги сърдим, види се, щото Горна Волта с ЯО…

 13. На 93 години Елцин щеше да е чудо на медицината с този алкохолизъм. На второ място Русия и руския народ не може да бъдат демокрация, поне още 100 години. Минимум. Войната в Украйна е смесица от нечовешка алчност, надменност, бандитизъм и ужасяващ страх , че трябва да се работи. Че управляващата класа трябва да работи с ритъма на западните или източните компнии. Руснакът си има свой ритъм на живот в студа. Цъка кинти за продажбата на суровини или малко внос на китайски анцунзи и харчи. Няма как демокрацията да пробие за тези години, няма и как корупцията да не пробива навсякъд. Самите руснаци искат да гледат военни паради и несъзнателно отреждат на върхушката си видно място в живота си. Руснаците ненавиждат всичко човешко, кото не е смачкано и сгърчено по руски. Те толкова много завиждат на украинците, че не могат да смелят мисълта, че украинците не искат да имат нищо общо , защото светогледът им е по- европейски. А за руснаците кухото самочувствие се самоутвърждава с убийство на всеки , който не се подчинява. Но наистина! Щастливец е Елцин, защото не видя триумфа на КГБ… А КГБ управлява Русия, не друг!

 14. Към
  ВНА
  02.02.2024 в 21:24:
  Винаги има възможност за избор, поне след втория си мандат на Ельцин .
  Но , какво ли щеше да се случи, ако Ельцин беше останал за трети , или даже четвърти “мандат”?
  Или дори да беше “избрал” някой друг , а не Хуйло, като Немцов или някой от другите “технократи” и реформатори?
  Ето например Ельцин “избира” Немцов, но след 2 мандата , през 2008г. и той трябва да сдаде властта на своя наследник.
  Кой ли щеше да “изберат” зомбираните мужици на негово място ?
  Дали щеше да е някой атечествено-чекистки атечествено-ПОПУЛИСТки бандит , като Хуйло, наследник на Примаков с подкрепата на други атечествено-номенклтурни “кадри” около московския кмет?
  Дали щяха да “предпочетат” вековните атечествено-ПОПУЛИСТки атечествено-болшевишки терористи на Зюгановь?
  Дали щяха да “предпочетат” атечествено-ПОПУЛИСТките атечествено-империалистически клоуни, като Жириновски?
  Или пък може да може би да “изберат” някой от “олигарсите” , като Ходорковски или Березовски, или Абрамович, едва ли?!?!? А и чьорни от бандитските чекистки мутри.Така че, още през 2004г. или 2008г., а и особено след това , много вероятно е ватниците пак да си “короноваха”, пак, някой атечествено-ПОПУЛИСТки бандит, чекист, комунистЬ , или “патреот” , като Хуйло, Жириновски, ЗюгановЬ, Примаков, чьорни и т.н………

 15. С интерес прочетох коментариите и съм изненадан. Една голяма историческа личност стана боксов чувал отупван с остроумие,фантазии и жестокост. Изрази като товариш и преторианци станаха аргументи.
  Това разбира се няма да промени историята свързана с Елцин. Иво Инджев я предава кратко и достатъчно ясно. Моля, четете!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.