“Говорит Москва” мълчи за нов потопен кораб-глътнала е солена черноморска вода

Поредният потопен в Черно море от украинците голям руzки кораб допълва статистиката за продължаващите загуби от минимум 25 плавателни съда на черноморския флот на агресорите. Става дума за поне 25 унищожени или извадени невъзвратимо за обозримото бъдеще от строя кораби от различен клас, някои от които, като флагманът “Москва” и транспортният “Новочеркаск”, бяха “гордостта” на флота им.  

Потопеният край окупирания Крим тази нощ десантен “ Цезар Куников” е имал предполагаемо 90 души на борда. За тяхната съдба няма сведения. “Говорит Москва” мълчи. Глътнал е солена вода.

Самото поразяване на “Цезар Куников” е филмирано от украинското разузнаване и не оставя съмнение като факт. В него се врязал безпилотен катер, насочван от дрон RQ-4B Global Hawk, американско производство.

Забележителното в продължаващата серия успешни украински удари по море, които принудиха миналата година завоевателите да се крият в пристанища и в открито море, е че Украйна постига категорична победа в морската война без практически да им свой флот. Ако във всички други видове въоръжения Москва се репчи с данни за някаква реципрочност в нанасянето на загуби на противника, в този случай просто се спотайва. Няма какво да унищожава. 

Врагът я тормози системно без да търпи загуби. Може да се каже, че резултат е нещо като 20 на нула за отбора на Киев. Особено болезнено за рашистите е обстоятелството, че с минимални средства на незначителна стойност украинците унищожават техни русурси за стотици милиони долари. При това загубите не могат да попълнение от някакъв склад, а да се построят нови  подобия на унищожените (повечето създадени в последните години на икономически далеч по-могъщия от днешната РФ Съветския съюз), е непосилна задача за икономиката на путлеристкото царство. 

Подобна, макар и не съвсем, е ситуацията в небето. Там нашествениците също имат категорично превъзходство, но не могат да се възползват пълноценно от него. Украинските военновъздушни сили, както и противовъздушната отбрана на нападната държава, бяха обявени за унищожени в първите дни на агресията. Но и сега, в края на втората година от войната, съпротивата срещу превъзхождащите руzки сили продължава да е достатъчно респектираща, за не позволява вражеското превъзходство да бъде използвано в неговата пълнота.

А какво ли предстои с включването на десетките американски Ф-16, обещани на Украйна? От август миналата година украински летци се обучават на тях във Великобритания, а от октомври 2023-та и САЩ започнаха подобна програма на обучение. Нидерландия, която вече беше обявила, че предоставя няколко десетки Ф-16 на Киев, миналата седмица обяви, че ще увеличи бройката.  

В западните медии се появиха отзиви на напредващите в обучение украински пилоти. Цитирани бяха да казват, че американските машини са надхвърлили очакванията им.

Очакват ги в небето над родината им още тази пролет. Тя неминуемо ще пукне и ще стане интересно, когато превъзхождащите вече по качество своя враг украинци подпукат от позицията на силата и без това стресираните от неочакваната украинска съпротива нашественици.   

Успехите на украинския Давид срещу руzкия Голиат в тази поначало асиметрична война доведоха до глобални изводи и решения във въоръжаването и военното производство. Самата Украйна с бързи темпове увеличава производството на безпилотни апарати за употреба по въздух и вода. Започна и строителството на турски завод за дронове на своя територия. Официално обявената й цел е да произведе един милион броя до края на годината- задача, чието изпълнение би компенсирало евентуалния т.н. “снаряден” глад на бойното поле, на което лидерството на артилерията постепенно отстъпва място на въздушните безпилотни удари.

Трудно е да се прогнозира какво би получила като доставки на подобни оръжия от приятелски държави Украйна, но е знайно, че индустриални и технологични световни водачи, като Япония и Южна Корея, развиват с бързи темпове нови количества с ново качество дронове.

Японците построиха ударно в Европа 12 завода, където на конвейр се сглобяват безпилотни машини, включително от модификацията FPV, който при пълно натоварване лети със 105 мили в час. Очаква се до края на 2024 година и средата на 2025 г. те да достигнат капацитета от сглобяването до 5 милиона в година.

Някои от модификациите предвиждат дроновете да достигат до 600 и повече мили разстояние. Това превръща самата Москва в потенциална мишена на масирани въздушни атаки, ако дроновете бъдат изстреляни от Украйна. Към края на март се очаква гигантската южнокорейска корпорация Sаmsung да пусне в експлоатация завод за микрочипове за радиоелектронните компоненти, използвани от дронове, като и топловизьори.

Япония разработва и системи с изкуствен интелект за атаки с рояци дронове в група от по 100-120 безпилотни апарати едновременно.

Предстои да видим до какви промени ще доведе това, но във всички случаи картината се променя, а за агресорите предстоят “интересни времена”.

П.С. След дълъг размисъл и още изобличителни факти, Москва все пак проговори и потвърди загубата на десантния си кораб, която предизвика в социалните мрежи сарказма на украинците, сред които, очевидно салатата “Цезар” е популярно ястие. От своя страна покрусените руzки войнолюбци признават с прискърбие, че страната им губи морската война от държава, която няма военен флот.

23 мнения за ““Говорит Москва” мълчи за нов потопен кораб-глътнала е солена черноморска вода”

 1. Някой си Цезар Куников – съветски солдат, загива на 14 март 1943 г. На негово име Руслямска държава кръщава един от най-новите си десантни кораби.
  Е, днес е 14 февруари, Всички трябва да са наясно какво става с нещо кръстено Цезар Куников на тази дата.
  И честит празник на всички влюбени.

 2. За протокола.
  БДК “Цезар Куников” е бил флагманът на флотилията ангажирана в агресията срещу Грузия, за начало, чалнатият по нумерологията ввХУЙЛО избира датата 08.08.2008г. Точно преди 81г. гибирясва и “именника” ЦК. Случайност?-Не бих казал.😄
  Един по един, до един. ЧФ и ВВС са редуцирани на мах и фактически (полу)парализирани. ПНХ.

 3. Вчера като по сигнал най-баятите пропагандистки канали в телегата начело с Юрий Подоляка се надпреварваха да тиражират новината как рашистките космисчески сили с високоточен ракетен удар затрили 1500 украинци на някакъв полигон. До сега няма потвърждение на новината, как пък не можаха да заснемат този подвиг със своята широка агентурна мрежа в Украйна или чрез безанало-говно-нетното спътниково и дроново разузнаване?

  За сметка на това украинците методично разреждат флота и авиацията на нашественика и прилагат филмови доказателства за подвига си. Ако пък е верно, че американски дрон е насочил украинския, къде по дяволите е мълниеносният ответен удар на Кабаев по всеки, дръзнал да се меси във вътрешните (според него) работи на Россия? Излиза че Кабаев е мъж, но като лайно на дъжд.

 4. Подводния флот на крайZера маZква се увеличава, постоянно и неотменно!!

 5. Не се съмнявам в Украйна и нейния народ, че ще победят!!! Притеснявам се, че хората които имат способността да влияят, чрез спокойствие и разум на такива неприемливи за ума извращения, намаляват. Не само намаляват, а дори започват да изчезват. Но… не докрай, както на “много им се иска”. Аз, не ходя в тунела за да видя светлина, защото знам, че единствената ще е от влака.

 6. Они опять курили там,где не надо.
  Рашистките моряци така и не се научиха да пушат само на определените за това места.
  Все идет по плану!
  “И даже с опережением графика” – както иронично беше отбелязал в канала си в Телеграм руският терорист и ултранационалист Игор Гиркин-Стрелков,още преди да го арестуват миналото лято.

 7. За Протокола:
  Господин Николов, изобщо не се интересувам кога са го строили потопеното нещо. Няма го и толкоз. Да не бяха започвали война. Аз съм наясно с идиотизма на Путин.

 8. За дроновете ще споделя нещо, което се появява във видеа. Правенето им се е превърнало във всенародно движение. Когато го видях за пръв път, първото, което ми дойде наум, беше сцената от “Под игото”, в която всички, и жени и деца помагат като правят “фишеци” за пушките. Та в тези видеа се вижда как в домашни условия хора печатат на 3D принтери части за дронове.
  Тези хора НИКОГА няма да успеят да “асвабадят” и “денацифицират” руzzNAZIте.

 9. До Николай:

  Прочетете си последното изречение и направете необходимите корекции. 🙂

 10. Към The Rock:

  Тази картинка съм си я заделил от известно време да я приложа към текст по темата. И друг път съм виждал подобни, но тази говори за себе си без много пояснения.

 11. До TheRock:

  Малко са го поукрасили, но все още се чете. 😀

 12. Това е фалшива новина. Ние си го птопихме да има къде да се плоди хамсията. Ние сме еколози !
  🙂

 13. Към г-н Иво Инджев:
  В тази снимка уникалното е съчетаването на нацистката символикd със символиката на руските т.нар. “патриоти”, имперския флаг и руската им свастика т.нар. “черен кръг”.

 14. До Иво Колев.
  За протокола. Не знам, и мен не ме интересува га е построен кораба. Само подчертах, че във войната с Грузия е бил флагман на флотилията. Т.е., е титуловано корито.😄 И заедно с още два БДК е бил предвиден да има главна роля още в първите дни след 24.02.2022г. за десант в Одеса. И трите кораба сега са подсилили подводният флот.

 15. “Нам нужни са ни храбреци – задават се барутни жътви! Поне станете вие, мъртъвци, защото живите у нас са мъртви” – Яворов.

 16. По повод наци-руснака… Ако се абстрахираме от това, което е представлявал Хитлер/Нацистка Германия… наистина е имало руснаци , които са се сражавали на страната на Wehrmacht срещу болшевиките, не съм (поне аз, някой да ме поправи ако съм “неук/недочел/не разбрал”) чул за германци сражаващи се на тяхна страна…

 17. Към Ivan:

  Общият сбор на преминалите на страната на Хитлер бивши съветски граждани е потресаващ, както и посрещането на Вермахта от измъчените селяни.Геранският диктатор, страдащ тежко от расизъм, не е оценил потенциала на този подкрепа и това е една от причините да загуби войната.
  Имам потресавща снимка как един такъв целува ръката на германски военен, а друг се хили доволно до него…Ще я публикувам в съответен контекст.

 18. Към The Rocк:

  Точно така, избродирал си е истинското имперско знаме и с това не оставя съмннние, че става дума руzки шовинист. Докато нашите веят днес и тук съвременния руzки флаг.

 19. Към Иво Инджев:
  Да съветски граждани е по-правилно… но даже и до моя мозък автоматично е стигнало, че всички там са руснаци – ми не са, има много българи (и други), ако се разпадане централната власт ще се пръкнат няколко броя нови “българии”, макар и мюсулмански везе, което за мен ми е все едно, само да се чувстват, че съдбата им/управление е в техни ръце колкото може..

 20. Към г-н Инджев:
  В руските глави е страшна каша.
  1 Нямат нищо общо с Византия а използват нейния герб – двуглавия орел.
  2 Дължат езика и религията си на България, което ги е направило нация, а ни наричат с презрителното “братушки” т.е. по-малки, сиреч недотам умни малки братчета.
  3 Капитулират пред България а твърдят, че никога не са капитулирали.
  4 Твърдят, че Хитлер е фашист, а той е националсоциалист и е един бездарен руски ученик.
  5 Твърдят, че са християни а използват езически символи и ги популяризират непрестанно.

 21. Виждам, че рашистката пропаганда не признава загубата на десантния кораб. Само казва, че са унищожени украински дронове. Това е грандиозен принос към военното дело-унищожаваш плаващи дронове, блъскайки и взривявайки ги чрез корпуса на кораб. Да се изучава и прилага!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.