Не е задължително след Путлер положението да стане още по-лошо

Масово разпространено е мнението на вътрешни противници на Путлер и на анализатори в чужбина, че и без него държавата му ще е същата. Нищо нямало да се промени, само можело да стане по-зле. 

Готов съм да не се съглася без бой и без да имам доказателства за бъдещето, както и без да знам кой точно би го заменил на диктаторския трон. За сметка на това мога да се позова на някои примери от миналото като отправна точка за моето (съ)мнение.

В държава, в която толкова много, ако не и всичко, зависи от волята на царя, индивидуалната му лудост може да поднесе някои изненади, включително със знак плюс, при отстраняването на пациента от върха на държавата. Да, изненадата може и да е неприятна. Властта може да попадне в ръцете на още по-болен егоцентрик и мизантроп. Но презумпцията, че нищо няма да се промени, защото не зависи от личността, а от системата, работи в полза на несменяемия днешен владетел.

  Не съм срещал изключение от заключението, че Путлер е маниакално обиден, че му е позволено да играе определяща роля в световната политика. “Краваря” Тъкър Карлсън изцяло се солидаризира също, че от интервюто му с Путин е разбрал колко е гневен, направо бесен, че го пренебрегват. Нямаше нужда каубоят да му се предлага със своята визитация, за стигне до тази констатация. Същото е видно от всеки телевизионен зрител.

Проспан от Запада симптом беше нападението на Путлер срещу Грузия само година след прословутата му реч в Мюнхен, където направи заявка да покаже на света кой е той. Беше нещо като речта на Хрушчов от трибуната на ООН през октомври 1960-та, когато изрича прословутото му непреводимо обещание да покаже “кузкину мать” (Kuzma’s mother)  на слугите на американците- именно на тях,  доколкото го ядосва един филипински делегат с констатация за съветското потисничество над Източна Европа.

Същото недооценяване се повтори с ултиматума на Путлер от края на 2021 г. преди да нахлуе в Украйна, че настоява историята да се върне години назад към 1997-ма, когато започна разширението на НАТО.

Припомням тези два факта, за да се съглася, че Путлер наистина е обзет от манията да прекроява  познатата му история не само на своя територия. Вижда себе си като Божия ръка, както изглежда. Но дали всеки друг на негово място би боледувал от същото?

Мисля, че тази смесица между злодейско месианство и нарцисизъм е нещо много лично и специфично за този пациент, а лудостта има много проявления. Не е задължително да се повтаря в същата среда по същия начин. Все пак зависи и от индивида.

Припомням, че за СССР се говореше почти буквално нещо подобно: който и да го оглави, все ще е твърдоглав комунист. Иначе твърдоглавите комунисти няма да го изберат. А се оказа, твърдоглавите избраха Белязания. Горби смекчи тона и предприе реформи, чийто резултат е известен на всеки. Беше принуден да търси решение на невъзможната задача как да направи от озъбения комунизъм уютен за хората и света режим, за да оцелее. Нямаше решение на това уравнение, поради което той се провали с реформите, но остави личния си отпечатък върху времето, което донесе “вятъра на промяната”. 

Самият, споменат вече Хрушчов, макар и окървавен до ушите от участието си в чистите на Сталин, все пак се различавал доста от своя предшественик на трона и допуска “размразяване”, т.е. смекчаване на репресиите и възстановяване на диалога със Запада макар и от позицията на перченето със сила.

Култът към Путлер, отглеждан сред поданиците му, цели да насади страх от всяка промяна в една държава, в която традицията на пълното подчинение на бащицата има вековни корени . От успеха на това внушение зависи в не малка степен доколко ръмженето през зъби в неговите владения във връзка със специалната му военна излагация в Украйна ще генерира нови ветрове на промяната в задния му двор. 

“Без Путин няма Русия”, скандират фанатиците там. Много интересно! Защото все някога тя ще осъмне без Путлер.

В заключение, предрешаването на бъдещето в стил “след Путин ще бъде още по-зле” е също толкова вредна манипулация, колкото и пропагандното оправдаване на войната му като неизбежна. Нямало как да бъде избегната. Щяла да се случи така или иначе. 

Истината е, че войната беше наложена по решение на режима му. Неговото пълно подчинение на един човек беше демонстрирано както никога преди на показаната по телевизията среща с висшите ръководители на армията и силовите ведомства, унизени в самото начало на агресията срещу Украйна да се съгласят публично с нея под строгия поглед на бащицата. 

Промяната към по-добро от гледна точка на световната сигурност след края на Неговото управление е напълно легитимно предположение, което не бива да бъде отхвърляно в духа на коментарите и анализите, които сгъстяват краските с цел след това всички да си отдъхнат, че най-лошото е избегнато по съответните заслуги на многобройните бащи на победата.  

НА КОЛАЖА: Путлер в своето въображение и в действителност

 

18 мнения за “Не е задължително след Путлер положението да стане още по-лошо”

 1. Трябва човек да е откровено глупав, за да си въобразява, че може да е по-зле от това всеки ден стотици млади руснаци да умират в една безсмислена война, която само подкопава остатъците от икономическа и военна сила на умиращата империя. Допълнено от факта, че демографската криза в Русия е направо катастрофа, дори и без война. Но каквото е лошо за Русия е добро за България, така че да продължават. Само ми е жал за украинците, които се наложи да платят цената за добруването на останалата част от Европа, а помощта която получават, макар и критична за тях е направо смешна на фона на възможностите на ЕС. Според статия от края на януари, публикувана на сайта официалния сайт на ЕС, от началото на войната от ЕС в пари и стоки са изпратени около 96 милиарда долара или 89 милиарда евро, което звучи внушително, но е около 0,26% от БВП на ЕС за тези 2 години. Четвърт процент за решаването на най-големия геополитически проблем на съюза и континента като цяло от ВСВ. Всеки да си прави сам сметката.

 2. Радвам се на оптимизма ви.
  И все пак-да се надяваме на доброто, но да се готвим за лошото. Май само това можем да правим, тъй като не ни е съдено да сме големите, определящи посоките на развитие на света. За жалост той (света) не е в много добро състояние в момента.
  И по-лошо може да стане след изборите в другата колосална държава-САЩ.

 3. От коя ли глава, е дошло? Владимир илич Ленин? Йосиф (променена фамилия) ? Ето… и путин.
  Няма да вляза в спор, който води до никъде.
  Ако искат да го махат, да си го махат. Дано се справят. Но как ???
  На първия отговорил, давам 1000 рубли.

 4. Може да стане по-лошо – алкаш от опозицията, ученик и последовател на Елцин да пропие Русия докрай и тя да се разпадне с кръвопролитни граждански войни. Русия може да съществува само при строго самодържавие с единоначалие на всички нива в държавата с добър цар батюшка на нивото на дядо Иван, неправилно наречен Грозни, иначе е обречена на разпад.

 5. Режима в наследената от СССР -РФ, не е изчезвал и няма да изчезне. Хубаво го мислили, но… пак бандит. Ужасен!!!

 6. “Без Путин няма Русия”, скандират идиотите, както там, така и тук. Вече не е и интересно, а е задължително да го няма!
  Колкото по–скоро осъмнат без него, толкова ще е по–добре предимно за робите, за другите е безразлично.
  Що се отнася до Русия, то нея я няма вече и сега, защото освен робите там, целият мислещ и свободен свят я е отписал.
  Интересно, сега сценарият с отстраняването на Немцов се повтаря.
  Идват избори и не се знае, какво може да се случи.
  Ето, умъртвиха подобно на Немцов сега и Навални, защото той наточели е единствената заплаха да се промени изборът.
  То и без това, там, както и тук, „изборите“ трябва да стоят винаги в кавички, но поне като ги правят, след като прегледат резултатите, получават информация колко малка е подкрепата им.
  Каквото и да се случи, без Путин, ще си отдъхнат всички, както свестни, така и идиоти…

 7. Според руските власти, Навални е убит в руски затвор от бригада за бърза помощ.

 8. Една от по-ярките светлини на надеждата в Русия днес угасна!
  Казват: “Най-тъмно е преди зазоряване!”
  Почивай в мир!

 9. Към Иван Петков:

  Едно не мога да им отрека: намират “гениален” начин да обвинят Запада дори и в такава ситуация. Захарова се изцепи, че бързата осъдителна реакция срещу Кремъл на Запад показвала, че Западът се …саморазобличава. Няма съболезнования и прочее лиготии-направо предприема(т) атака срещу врага.
  Впрочем майката на Алексей е цитирана да казва, че не иска да чува никакви съболезнования (от властта, както се подразбира).

  Те са способни на всичко. Включително да се окаже, че имало някаква грешка в информацията, след което да започнат да обвиняват обвинителите, според които Путлер е истинския убиец, пък той невинен…Е, фантазирам, но знае ли човек!

 10. Простете отклонението, но новината е потресаваща!
  ЛИКВИДИРАХА НАВАЛНИ!
  Време за скръб е за всеки нормален човек на планетата!
  Ликвидираха малкото останала надежда!
  Всъщност май не съм се отклонил много от темата – с Путлер и без Путлер
  това оскотяло азиатско племе винаги ще овластява вождове-палачи!
  КАРТАГЕН ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗРУШЕН!
  ПОКЛОН! ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД ПОДВИГА НА ЗАГИНАЛИЯ!
  ДА БЪДЕ СВЕТЛА ПАМЕТТА МУ!

 11. Евроатлантика Баце Боце, не можа да си пречупи езика и да каже Путин … каза РЕЖИМА убил Навлани…

 12. Текста не е мой, от форумите, на мен ми се струва, че няма грешка в датите и последователността, но не съм го провеявал ред по ред:

  Един въпрос, който не би трябвало да затрудни дори дете.
  Каква ще историята след Дядя Вова и какво ще пише там за него?
  Дотук историята е следната:
  След като Ленин умря (1924), се оказа, че второто лице в партията, другарят Троцки, е предател. Каменев, Зиновиев, Бухарин и Сталин свалиха Троцки и го изгониха от СССР (1927).
  Но след няколко години се оказа, че Каменев, Зиновиев и Бухарин също са врагове и вредители. Тогава доблестният другар Хенрих Ягода ги арестува (1936).
  Малко по-късно Ягода е арестуван като вражески агент от Ежов (1937). Но след няколко години се оказа, че Ежов не е другар, а обикновен предател и вражески агент. И Берия го арестува (1938).
  След смъртта на Сталин (1953) всички разбраха, че и Берия е предател. Тогава Жуков арестува Берия (1953 г.).
  Но Хрушчов скоро научи, че Жуков е враг и конспиратор. И изпрати Жуков в Сибир.
  А малко по-късно се разкри, че Сталин също е враг, вредител и предател (1956). А с него и по-голямата част от Политбюро. Тогава Сталин е изваден от мавзолея, а Политбюро и присъединилия се към тях Шепилов са изгонени от честните партийци, начело с Хрушчов (1957).
  Минаха няколко години и се оказа, че и Хрушчов е волунтарист, измамник, авантюрист и враг. Тогава Брежнев изпрати Хрушчов в пенсия (1964).
  След смъртта на Брежнев се оказа, че и той е вредител и причинител за застоя (1964-82).
  След това се смениха двама, които никой дори не успя да запомни (1982-85).
  И тогава на власт дойде младият и енергичен Горбачов. И се оказа, че цялата партия била партия на вредители и врагове, но той сега ще оправи всичко. И така се разпадна СССР (1991).
  А Горбачов се оказа враг и предател. След това дойде Елцин и забрани КПСС.
  Но по-късно и Елцин се оказа предател.
  Затова пък той посочи честния чекист Путин за свой наследник.
  Какво натам с Путин ще се случи случи, всеки ще се досети.

 13. В последно време се срещат доста коментари че загивали млади руzнаци, което било жалко. Ами това е война в която умират и млади украинци, включително цивилни, защото се води в тяхната държава. На рашката федерация трябвало да се даде да е суперсила иначе щяла да се разпадне. Какво ме интересува, да са мислили като заграбват. Да си пратят CV-то и се явяват на конкурс за световни суперсили и ако го спечелят тогава да се пробват, а не давайте тука да ни уредите, че имаме 300 наши хора да ги назначим милиардери, вместо да бачкат по металургичните цехове.
  Започнали нашенци да се грижат за Рашка повече от рашките. Ами тогава им дайте акъл как едновременно да приемат исляма (с който били по-близки) и по цял ден да поркат.

 14. Все пак малко “храна” за размисъл Ь!!!
  Какво ли щеше да се случи , и да “замести” геноССе Адолф Хитлер, а?!?!?
  А и какво щеше да “замени” японската военна атечествено-империЯлистическа хунта с Хирохито, след Втората световна война, а?!?!?
  А и да не “забравим” фашисткия камарад Бенито Мусолини?!?!? Кой ,….. #КОЙ! щеше да го “замени , а?!?!?
  И т.н. и т.н..
  А и Хуйло не е “сам” , той е начело на атечествено-чекистката хунта! Той не е толкова “сам” , като деРмократа Ельцин, който си го “избра” , за да му спаси корумпираната кожа! А можеше да “избере” друг , а не чекистката хунта и хунтараторь Хуйло, или да не “избира” никой!

 15. Иво, абсолютно съм съгласен с теб, че не е нужно следващият след Путлер да е по лош. Смея да твърдя, че по лош не може да има. Има доста злодеи в Рашата, но да се съчетаят всички качества, така че да се получи поне друг Путлер е вероятност от космическа величина. “Трябва доста звезди да се подредят”.

 16. Има доста доказателства,че РФ е силно централизирана държава вече. Тогава като изчезне основният камък на който се крепи цялата пирамида е по-вероятно да последва пълна разруха (от колкото каквото и да било друго). Затова на “колективният запад” му треперят гащите и ги е страх да въоръжават Украйна.

  Количеството на паметници на Александър III за мен поне е притеснително.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.