Прав е Бърк, не бърка за триумфа на злото заради апатията на добрите хора

Цитирал съм не веднъж мисълта на английския философ, поет, полемист, публицист и политик Едмън Бърк ( 1729 -1797 ):

Единственото нещо, от което се нуждае злото, за да триумфира, е добрите хора да не правят нищо”.

С това послание, макар и да не цитира автора, завърши и участието си във филма на Христо Грозев “Навални” самият герои-вече не само на филма.

Акцентирах върху този факт и в коментара си за нова телевизия миналата събота, но нямах време да забележа кое е забележителното в избора на Навални да отправи това послание. Обяснявам сега и тук: цитирайки един от великите европейци, Навални показа, че е част от европейската цивилизация и е антипод на всичко в московията, което е свързано с култа към злото. 

Злото се нарича се там “сила”. На нея се кланят и масите и царедворците днес така, както винаги е било в историята на тази държава.Не е случайно, че униформените и цивилните държавни служители, които бдят за “реда”, се наричат там с уважителното “силовики”, или силоваци, както си го превеждаме тук.

Чудесна е идеята на ДБС да сложи на два билборда с лика на Навални пред посолството на московията в София, на които е изписана тази мисъл на Бърк, взета на въоръжение от убития герой. Заслужават поздравления.

Не знам как ще се развие българската политическа политическата криза след изявлението на Мриа Габриел, че търпението си има граници. Бърк е казал “нещичко” и за това, което в днешния конкретен контекст звучи доста пророчески:

Съществува предел, след който търпението и търпимостта престават да бъдат добродетели”. 

Отнася се и за търпението на народа, за което пък Бърк казва следното: 

Свободата не оцелява, ако народът е продажен”.

И друго, във връзка с крамолата тук, ни е завещал Бърк, като да е гледал с някакъв телескоп към бъдещето каква е темата на деня у нас:

Въвеждането на нововъведения не означава да реформираш”.

Прав ли е или бърка Бърк?

9 мнения за “Прав е Бърк, не бърка за триумфа на злото заради апатията на добрите хора”

 1. Г-н Инджев, само един детайл, който иначе не променя абсолютно нищо в казаното от вас. Цитата за триумфа на злото и добрите хора най-вероятно не е на Бърк, източници казват неизвестен или перифразиран от цитат на Джон Стюарт Мил.

  “The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.” Attributed to Edmund Burke, including by John F Kennedy in a speech in 1961. Burke didn’t say it, and its earliest form was by John Stuart Mill, who said in 1867: “Bad men need nothing more to compass their ends, than that good men should look on and do nothing.”

  https://www.independent.co.uk/voices/the-top-10-misattributed-quotations-a7910361.html

  https://www.reuters.com/article/idUSL1N2PG1EY/

  https://www.openculture.com/2016/03/edmund-burkeon-in-action.html

 2. Към kkt:

  Бърк е известен с този цитат, а дали самият той не цитира друг автор-това не знам. Във всички случаи говорим за европейската философия, а Бърк се смята не само за виден представител, но и за вероятен основоположник на консервативното течение в нея.
  Апропо, върху идеите никой няма монопол. Веднъж “Дневник” откроиха в своя рубрика “Руско гладно няма”, което бях написал в заглавие някоя и друга година по-рано. Допуснах, че сами са стигнали до същото, без непременно да са ме “преписали”.
  И още един пример: фактът, че съкращението МОЧА произтича от моя статия, не всички свързват с моето авторство. Хората просто не знаят. Превърна се в нарицателно и без мен.Случвало ми се е в разговори да спомена авторството си и да предизвикам изненада в събеседника. Това е положението…

 3. Не е изненада, че Буци и Гуци живеят в политическа симбиоза. Все пак на Буци му трябваха няколко часа, за да промени мнението си и вече “Меморандумът звучал много добре”.
  Да не си помислите нещо за €вроатлантиците от ГЕРБ. От Външно звънна ли на кмета Терзиев, за да съгласува поднасянето на цветя от Митрофанова на някакъв паметник:

  “По-късно кметът Васил Терзиев обясни, че в общината е получена нота от Министерството на външните работи, с която се иска кметът да изпълни действията по съгласуване…”

  https://www.mediapool.bg/mitrofanova-chestva-savetskata-armiya-v-sofiya-news356472.html

 4. Към
  Николай
  22.02.2024 в 15:40:
  Добре че ни “припомнихте” за ЕВРОатлантиците! Но все пак можем да предположим , че те са по-скоро ДОЛАРатлантици!
  А и другите му партийни падруги са такива , там няма РУБЛОазийци, колкото и да раболепничат пред Хуйло!
  Те не искат рублите и копейките му!
  Те са ЕВРОазийци и ДОЛАРазийци , и кУпейкинь и иZZраждане включително !

  А колко до Хуйло , той е верен “ZZиловакь” , направо така е “копирал” геноССе Хитлер, че е взел директно крематориумите на “предшествениците” си от “братските” SS от концлагерите им!
  Дори Сталинь не е имал крематориуми в концлагерите си в ГУЛагЬ!
  Ето това е РАЗЛИКАТА дири спрямо “бащицата” му Сталинь!
  Дали неговият “краварски” ТЪПарищь – доналдЬ ТрЪмПь може да “осъзнае” , че е подлога на нацисткия империЯлисть Хуйло, а ?
  Дали осъзнава , че само нацистките импариЯлисти – Хитлер и Хуйло използват КРЕМАТОРИУМИ, и това е тяхната “отличителна” черта , дори спрямо кървавия ИЗРОДь Сталинь, а?
  А дали и селяшките им подлоги в “републиКАНСКАта” “пар(т)ия” в Конгреса “осъзнават” , че помагат на КРЕМАТОРИУМния нацистки империЯлисть Хуйло, а?
  Одите на доналдЬ ТРоМбЬ, одите на хуйло ви!
  ДОЛУ крематориумният КримскиЙ воениЙ мость, оди на крЕйсера мАсква, оди на хуйло ти !

 5. С позволение от Господин Инджев,

  Бих искал да обърна внимание на някои коментатори в блога Ви.
  Ще спрем ли, да се правим на интересни без да сме прочели написаното докрай и поне малко помислили? Или пък е по-лесно да се коментира написаното? Или пък е още по лесно да си кажем, щом по “радиото” го казват, що пък да не заработя?
  Който се е припознал, да ме напада.
  Вървим по правилния начин, за да се върнем на пътя от който ни спряха противните от червивата армия и народените от тях… И няма нужда, да се правим на много умни и знаещи коментатори?!
  Никога червивата армия, няма да спре!!!
  Ако ние не продължим сега и за напред, ще ни бъде трудно отново да отвоюваме НАШАТА ДЪРЖАВА!!! Да, НАШАТА БЪЛГАРИЯ!!! Без новоизлъчени прокламатори на етническия мир, без султани в сянка, без оправящи за 800 дни, без телохранители, учителки по руски, циглета с руски вестник в ръка и производните им.

 6. Четохте ли коментара на Каспаров в WSJ? Руснаците носят вината за всичко!

  Моля коментирайте това

 7. Помнете Навални, не забравяйте саможертвата на отец Йежи Попиелушко!

  https://pl.wikipedia.org/wiki/Jerzy_Popie%C5%82uszko#/media/Plik:Gorsk_pomnik4.jpg

  “Йежи Попиелушко е роден на 14 септември 1947 г. в село Окопи, Североизточна Полша. Родителите му, Марианна и Владислав били земеделци. Още като дете той изпитал сталинисткия терор в семейството си. След гимназията и отбиването на веонната служба започнал да следва философия и богословие . На 28 май 1972 г. във Варшава бил ръкоположен за свещеник от кардинал Стефан Вишински. След това служел в различни енории във Варшава и работел предимно с деца и младежи. По-късно служел като духовен наставник в различни медицински заведения. Освен това се посветил на създаването на работнически общности. На 31 август 1980 г. отслужил първата Литургия за полското работническо движение, по-точно за стачкуващите заварчици на територията на фабриката им. Като каплан бил особено ревностен поддръжник на основания през 1980 г. независим профсъюз „Солидарност“. Блажени Попиелушко организирал един вид училище за работниците, като освен с религия ги запознавал с полската история, литература, с правни въпроси и техники за водене на преговори.
  В проповедите си той критикувал комунистическото правителство и наложеното на 13 декември 1981 г. военно положение в Полша, въведено с цел да се прекъсне нарастващото влияние на „Солидарност“ върху полския народ. На 28 февруари 1982 г. отслужил за първи път „Литургия за отечеството“. В тези свои Литургии за отечеството всяка последна неделя от месеца той отправял призиви от амвона към правителството, в които критикувал забраната на независимия профсъюз. Комунистическите управници започнали да го следят. През 1983 г. бил арестуван заради проповедите и откритата си критика към комунистическия режим, но скоро след това бил освободен. През първата половина на 1984 г. бил викан на разпит тринадесет пъти. След продължително време на шпионаж и тормоз, на 19 октомври 1984 г. бил отвлечен от агенти на полската държавна сигурност „Służba Bezpieczeństwa“. Пребили го с дървени палки, поставили краката му в чувал, напълнен с камъни, завързали го за него и го удавили в язовира на Висла до Вроцлавек, югоизточно от Бидгошч.
  Извършителите могли да бъдат идентифицирани бързо, тъй като шофьорът на каплана успял да избяга, като запомнил номера на колата на похитителите. Убийството на о. Йежи Попиелушко предизвикало в Полша мощна критика срещу комунистическия режим, така че срещу тримата агенти на държавна сигурност бил заведен процес. На погребението, което се състояло на 3 ноември 1984 г., въпреки заплахите на полицията, ДОШЛИ НАД 600 000 души. Гробът му пред църквата „Станислав Костка“, която се препълвала от народ на неговите Литургии, се превърнал в място за поклонение. Там на 14 юни 1987 г. коленичи Папа Йоан-Павел ІІ и целуна надгробната плоча.”

  https://pl.wikipedia.org/wiki/Jerzy_Popie%C5%82uszko#/media/Plik:Jerzy_Popieluszko_Funeral_-_33.jpg

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.