Корените на днешния рашизъм са в онзи антисемитизъм, чието позорно знаме е Николай Игнатиев

Писал съм го в книгата си “Измамата “Сан Стефано”, но не е лошо да припомня корените на рашизма в антисмитезма. За да не се забравя. Защото рашизмът не е мнение, а  престъпление-точно както и фашизмът ( нали другари антифашисти).

Следва цитат от книгата ми, където съм се позовал на документи. Както е казал Апостола на свободата : с факти имам да докажа

Демократичният свят най-сетне осъзна рашистка заплаха за международния ред, мира и заплахата от ядрен всечовешки апокалипсис както никога досега. В същото време виси като нож на гилотина въпросът за истинския прочит на генезиса на рашисткото зло не само в отровената с рашизъм България, но и на Запад, където все така се премълчава родителската връзка на рашизма спрямо нацизма.

В иначе великолепната по своята информативност  британска документална поредица на телевизионния канал “ History chanel” попаднах на твърдението, че в първото антисемитско законодателство датира от времето на Химлер, отговорника за него в Третия райх. Това просто не е вярно. Прототипът е създаден половин век по-рано от учителите на нацистите по антисемитзъм в Русия. В главната роля е бил министърът на вътрешните работи Николай Игнатиев, славен тук ( а напоследък” преоткрит”  пропагандно и в путлеристка Русия) като “граф”, благородник и дипломат.

Игнатиев е назначен през 1881 г. за вътрешен министър от император Александър III след провала му като дипломат на Балканите. Авторът на измамния договор от Сан Стефано, “подаряващ” земи на българите без никакъв шанс тази химера ( завлякла в гроба стотици хиляди българи по-късно при нейното преследване в поредица от войни) да се сбъдне, е назначен от сина на току-що убития при атентат ( с участието на брата на Владимир Улянов -Ленин) Александър II. Избран е да създаде антисемитските закони именно заради върлия му антисемитизъм с цел империята да смаже еврейското население. Игнатиев оправдава доверието.

Игнатиев е награден за заслуги към руското мракобесие от новия император Александър III с поста министър на държавното имущество. Броени седмици след като на 1 март 1881 г. загива при атентат царят Освободител ( на крепостните роби в Русия) Николай Игнатиев става по волята на новия император министър на вътрешните работи. 

Генерал Игнатиев е издигнат за заслуги в борбата му срещу евр(оп)ейското влияние като най – виден представител на руското мракобесие. Доказал се е като върл реакционер още като дипломат на Балканите, воювал  “ с болка на сърце” срещу проникването на европейско влияние сред народите на полуострова. Натоварен е в ролята на водещ руски православен фундаменталист и радетел на идеята за подчиняването на славяните на руските имперски интереси да бди в самата руска империя да не покълне европейско влияние. Това го прави особено актуален за реанимирана употреба от страна на съвременната кремълска пропаганда в България за нуждите на московската антиевропейска и антизападна доктрина. Тя обслувжва усилията на Москва да насъсква България срещу нейните западни съюзници. 

Николай Игнатиев се самоопределя като заклет антисемит в интервюта с меродавни автори. Сред тях е английският журналист Чарлз Марвин, който познава Русия от 16 годишен. Живее там с баща си, нает като инженер по проект на река Нева. Научава руски по време на своя 6 годишен престой, продължил до 1876 г. От в. “Глоуб” го наемат като кореспондент за година и половина в Санкт Петербург. Завръщайки се в Лондон е приет на работа във външното министерство. Доверяват му на 29 май 1878 г. да направи копие от тайната сделка на Великобритания с Русия, подготвена за подялбата на плячката от Руско-турската война ( за сметка на българите), обявена по онова време. 

Чарлз Марвин предоставя още същата вечер резюме на документа на в. “Глоуб”. Скандалът принуждава премиера Солсбъри да заяви на 1 юни в камарата на лордовете, че публикацията е лъжа. На 14 юни “Глоуб” публикува пълния текст на срамната сделка с Русия ( за българска сметка). 

Храбрият журналист Чарлз Марвин е арестуван на 26 юни, но три седмици по-късно е освободен поради липса на доказателства за извършено престъпление. След това журналистът публикува пълни разкрития как Англия и Русия тайно са се договорили на 31 май 1878 г. за подялбата на балканското наследство на победената от Русия Османска империя.

Чарлз Марвин интервюира министъра на вътрешните работи на Русия Николай Игнатиев през 1882 г. и му задава въпрос за отношението му  към евреите. На което Игнатиев отговаря:

„Евреите сами се обявяват за общност. Те имат свои собствени обичаи и навици и не биха следвали тези, установени в Русия. Те са държава в рамките на държавата. Как бихме могли да се справим с подобен чужд елемент?“  

  Чарлз Марвин пита за уточнение:

„Но недоволството е, че Вие няма да позволите на евреите да се възползват от привилегиите на останалите граждани на Русия”. 

На това министър Николай Игнатиев отвръща с кратка лекция по отношение на “мръсния евреин”, който  “угнетява хората” и заслужава да бъде изгонен от Русия ( както и става с 1 милион евреи след погромите от май 1881 г. в руската империя):

“Ако сте живели в Южна Русия тогава ще знаете какво е евреинът. Той е мръсен, облича се различно от всички останали, организира свое собствено общество и угнетява хората. Както отбелязах преди време пред една делегация, която ме чакаше – да уважаваме изгонването на евреите от определени градове и територии – как бих могъл да накарам хората да те приемат ако ти правиш всичко по силите си, за да ги накараш да те мразят и отлъчват?“  (Чарлз Марвин, „Руското настъпление към Индия“, разговори със Скобелев, Игнатиев и други изтъкнати руски генерали и държавници, централно азиатския въпрос, Лондон, Законът Сампсън, Марстън, Съърл и Ривингстън, 1882, стр. 233.)

За същото свидетелства и Уйлям Томас Стийд, известен и като писател, предвидил катастрофата на “Титаник”, загинал отгоре на всичко въпреки пророчеството си в катастрофата на борда на същия този кораб през април 1912 г..

“Генерал Игнатиев има често посещения от равините, когато е Министър на Вътрешните работи, и в своите интервюта с делегациите той се изказва по обичайния си начин. Той им казва, че когато равините ревизират Талмуда и  прочистват пасажи, които учат евреите, че вярата не трябва да се поддържа чрез идолопоклоничество, те самите могат да се върнат и да помолят да им бъдат възстановени и да споделят именно привилегиите на идолопоклоничеството. „Ние страдахме под робството на Египет,“ казват равините. „Но“, язвително отвръща Игнатиев, „ако е така, защо не си излязохте от Египет? Къде беше вашият Моисей? Аз бих бил твърде доволен да му дам всичката власт да заведе вашите хора в земите на Ханаан. Фараонът не би ви пуснал; аз, от друга страна ще изпитам задоволство да ви дам всяка възможност да заминете.“ W.T. Stead, “Truth About Russia”, London, 1888, Cassel and Company, Ltd, pp. 305”.

11 мнения за “Корените на днешния рашизъм са в онзи антисемитизъм, чието позорно знаме е Николай Игнатиев”

 1. Москва. Стар евреин носи своите спестявания в «Сбербанк России», но все никак не се решава да направи депозит:
  – А ако изведнъж с моята вноска се случи нещо?
  – Не се вълнувайте, – вашият депозит гарантира правителството на РФ, Госдума и сам президента Путин.
  – Да, ама ако Байдън пак победи, Путин го разстрелят, Госдумата разгонят, а Медведев го осъдят и пратят в затвора?

  – И вас след всичко това ще ви е жал за мизерните ви петдесет хиляди рубли!?

 2. Не е точно да се твърди, че първо руснаците са започнали преследването на “евреите” , а Николай Игнатиев е родоначалник на антисемитизма. Иначе защо са прогонени евреите от Испания та чак в Оъоманската империя в Измир са ги приели, преследвали са ги в Италия, Англия, Франция?
  Първо в Русия евреите са всъност хазари, а не евреи. Те са приели вярата си, за да се разграничат от аварите и българите. Тези хора не са семити и нямат нищо общо с братята си по вяра от юг. Не са и едно от изгубените племена от рода на Аврам. Да се пише, че това е антисемитизъм означава да забравяме произхода на руските евреи и хазарските им корени.
  На второ място. Да се приписва на руснаците подобна идейност е в повече. Руснаците имат пряко лошо отношение към българите, които наричат татари и избиват поголовно, ако не проговарят руски /не се денацифицират /. Но те имат същото потисническо отношение към всяка една друга етническа група на територията на империята. Точното е да се отбележи, че руската империя държи на каишка триста народности и “бившите хазари” никак не са малка група в тази империя. Така, че Н.Игнатиев едва ли е пионер сред своите европейски “колеги” В Русия. “Измамата Сан Стефано” , обаче много точно показва какво е отношението на освободителите, които не се сещат, че българите не мислят като тях и имат други идеи за свободата си. Днес, обаче империята си е на мястото по- силна от едно време и трябва да се мисли далновидно, защото се видя, че ние не можахме един руски минумент да махнем. Той е там и съдът го пази.

 3. Във този изключително счастливьй сити,в който живея,има бюст на ген.Скобелев!Намира се на метри от сграда на театър!!!Което не се нуждае от коментар ,на 5метра зад него имаше кръчма с името ЛЕНИН!!!Сега кръчмата е с друго име,държана е от крими мутра!Това пък,научих от “щастлив”поддръжник на ген.Луков и неговия бос ХИТЛЕР!Въобще тук е щастие ,здраве и много джипсис!!!На кръчмата имам снимка ,направена от мен лично през 2014г.!!!!

 4. Голда Меир: Ако искате да построите държава, в която нейните синове и дъщери ще се завърнат, ако искате да построите държава, която те ще напуснат само по време на ваканционния сезон, ако искате да изградите държава, в която няма да има чувство на страх за бъдещето, тогава направете само две стъпки:
  1. Приравнете корупцията към предателството и корумпираните служители към предателите до седмо поколение.
  2. Направете трите професии най-добре платените и уважавани – военни, учители и лекари.
  И най-важното – работете, защото никой освен вас няма да ви защити, никой няма да ви храни, страната ви е нужна само на вас и никой друг. Когато това стане не просто обикновен лозунг, а се превърне в начин на живот, значи сте постигнали целта си.

  – антисемитизмът е държавна политика и в ссср-то като в русия – лозyнгът на “белите” срещу ”световния заговор”е : “Убивай евpеите – cпаcявай рycия”, а за Сталин ”цялата история на партията е борба с евреите”- https://www.168chasa.bg/article/6551968
  – след унизителната за москва победа на Израел в 6-дневната война, започнаха с тероризъм да борят ”американския ционизъм”, а след 11-ти септ. 2001 захранката на антиамериканизма в Еворпа е руска – след кървавия поздрав на хамасци за денрожденияпутина , цунамито на антисемитизмът в защита на цивилните в Газа от ‘израелските войнолюбци’ е като плача на ‘хорошиерусские’ за ‘нашимальчики’ в Украина

  … ”Мирът в Близкият Изток ще настъпи тогава, когато арабите заобичат децата си по-силно, отколкото мразят евреите” – казаното от Голда Меир е само парафраза за омраZата на рашиZма срещу света и непрестанните усилия да завлечат този свят в московското блато

 5. Здравейте. Те руснаците към своите сънародници нямат милост, камо ли към смятани от тях за чужди националности. Как ги наричаха, черноджопи ли?

  Много интересен матерял за отношенията в рашиската армия, пратена на така наречената СВО.
  Направо да не повярваш!

  https://verstka.media/vnesudebnie_raspravi_kotorie_skrivayut_v_rossiiskoy_armii_issledovanie

 6. Към Радостин Димитров:

  Бях направил стоп кадри от видеото с побоя над провинилите се войници, но така и не ги публикувах.Зверска работа…

 7. Към гумата:

  Никога и никъде не съм писал или казвал, че руснаците са били първите преследвачи на евреите, нито, че Игнатиев е пионер в същото отношение. Написах и изненадах дори някои историци малко известният у нас и все така скриван в московията факт, че Игнатиев създава първото по рода си държавно законодателство в историята с изготвените от него “Майски закони” през 1882 г. като министър на вътрешните работи. Този държавен регламент за преследване на евреите предхожда с близо половин век и вдъхновява нацистките антиеврейски закони от Нюрнберг 1935 г.
  Опонирате ми на теза, която не съм застъпвал.

 8. Към Георги Николов:

  Ортодоксални евреи написали възвание Соловьов да премине към друга религия. Никога сред юдеите не е имало толкова долно същество, като него, аргументирали се те. А пропагандонът Соловьов възкликнал: “а Юда?”

 9. Господин Инджев,
  препоръчвам Ви да уведомите “ History chanel, че казаното от тях не е коректно. Така постъпихме със съпругата ми по отношение на текстове в Encyclopedia Britannica. Съпругата ми писа, че Орфей не е грък, а наш бог и по негово време гърци не е имало; а аз реагирах по отношение на “славяните”, като също запитах, дали могат да ми посочат един музей в който има поне един техен артефакт. И в двата случая получихме благодарствени писма, придружени с уверения, че ще проучат въпроса. Препоръчвам Ви това, защото съм убеден, че трябва да противостоим на руската пропаганда с всички сили!

 10. Все пак, “графЬ” игнатиевь не може сам да “радикализира” и рашизира антисемитизъм си! Това е “традиция” на моZZковията още от създаването й!
  А в самия 19 век още Александър I , а още повече при ултра-конZZерVVативният атечествено- империЯлистьически “джандармеристЬ” НикАлай I е въведен “кръвен данък” само за евреите! Тогава Османската империя вече се е отказала от “кръвния данък”, а моZZковията я въвежда за евреите. За самите мужици няма защо да повтарям , че са били просто мужици и РАБи на памешчиците и барините си. Просто стока за продан и пушечно мЯсо за царя-батюшка! Но в 19 век към тях са “добавени” и евреите от конZZерVVатора(джандарма) НикАлай I , баща на царя-АсвАбАдитель Александър II.
  Това продължава през целия 19 век , допълнено с всякакви погроми . И така се стига до “майските” ” закони” на конZZерVVатор-джандармериста “графЬ” игнатиевь. Това довежда до огромна еврейска миграция към Европа и особено към “краварските” САЩ, няколко милиона , до Първата световна война! А и преди войната царската охранка измисля “протолите на ционистките мъдреци”, това се приема за прекият предшественик и подбудител на “Нюрнбергските закони” на Хитлер :
  https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8_%D0%BD%D0%B0_%D0%A6%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BC%D1%8A%D0%B4%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B8
  Така че, моZZковията и преди , и след “майските закони” е била , и е антисемитска. Винаги атечествено-“конZZерVVативна” джажандармеристка антисемитска империя , и до сега , при сегашните “конZZерVVативни” джандармеристи , като Хуйло и чекистките му атечествено-империЯлисти!
  Оди и одите на хуйло ви!
  ДОЛУ КримскиЙ воениЙ мость, оди на крЕйсера мАсква, оди на хуйло ти!

 11. Понякога британските мисирки и мисиряци трошат тъпомера дори на българските си хомолози. Но ако им тикнете носа в лай…то, което са излъчили, обикновено се коригират. Говорим за Великобритания, там фактите са свещени, това не е “великая раZия”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.