Хиляди откликнаха на предсмъртния призив на Навални да не се страхуват

Тленните останки на Навални бяха показани по време на опелото в църквата – вероятно с цел за да се разсеят евентуалните спекулации относно смъртта му.

 

 

Най-голямата интрига около днешното погребение на Навални в Москва беше дали ще има впечатляващо множество граждани, поели риска да го изпратят в последния му път. Въпросът получи подобаващ отговор: поне 10 000 бяха храбреците. Те превърнаха събитието в най-многолюдния протест срещу властта от години насам.

Големите медии в демократичния свят учат своите репортери по-скоро да занижават предполагаемия брой на участниците в масови протести, когато няма достоверни данни. Логиката е, че е по-добре да съобщиш за по-малко присъствали, отколкото да бъдеш уличен, че преувеличаваш. 

С голяма доза достоверност мога да отбележа, че и днес случаят беше такъв. Световните агенции говорят за хиляди демонстранти, но е твърде вероятно да става дума за повече от десет, ако не и за десетки хиляди, които надвиха страха от репресии и отделиха от личното си време да отдадат почит в студа на героя, жертвал на практика живота си за принципи. И по-точно – за свободата да не се страхуваш от режим.

Има и мнения в мрежата, според които може да става дума и са 100 000 ( сто хиляди).

Очередь на отпевание Навального составляла порядка 2,5 км, причем люди стояли плотно по несколько человек в ряд. Если бы они выстроились цепочкой, ее длина достигла бы 12-13 км по 3-4 человека на метр. То есть одномоментно в очереди было до 50 тысяч. Если учесть, что очередь еще и двигалась, и вся округа была запружена людьми, которые то приходили, то отходили, число приехавших проститься с Алексеем можно округлить до 100 тысяч

 

СНИМКАТА на агенция Ройтерс говори сама за себе си и без да е изчерпателна- тази опашка се виеше с километри.

 

 

 

 

 

Когато казвам в различни коментари, вкл. по Нова телевизия, че убийството на най-изявения политически враг на Путлер ще има сериозни последици за скованата от репресии московия, имам предвид това: примерът е критично важен. Навални го даде лично, но днес видяхме, че е вдъхновил десетки хиляди, които чуха и откликнаха на неговия последен призив от затвора да не се страхуват. Тези хора направиха личната си (не)малка саможертва.

Всеки един от присъствалите на тази демонстрация на неподчинение има зад себе си и край себе си свои близки и кръг от съмишленици, които не са имали физическата възможност (поради работа и други причини) да участват в демонстрацията. Говорим за съществуващ още днес потенциал от стотици хиляди активни противници на режима, които представляват опасност от “заразяване” за стерилната околна среда, с която Кремъл се е обградил.

Именно от това най-много се страхува режимът, който знае, че рано или късно ще има възмездие за него, когато масата на смелите противници на диктатурата се увеличи достатъчно, за да предизвика процеси, които няма да могат вече да бъдат контролирани с полиция и затвор.  

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

 

 

 

 

13 мнения за “Хиляди откликнаха на предсмъртния призив на Навални да не се страхуват”

 1. За пръв път от 2 години виждам някаква малка надежда, че все пак съпротива там има, и въпреки голямата цензура, хората там се интересуват какво става и намират начини да се информират. Явно нещо е почнало да се променя в тази страна. Може да е още рано за заключения, но фактът, че кремъл не е заловил никой от протеста, е знак на слабост на режима, и знак, че може да е почнал вятъра на промяната там.
  Гледах един многохиляден московски концерт на Металика от 1991-ва. Един от интервюираните преди концерта казва, че вече с комунизма е свършено. Имали са надежда. Но само, ако е знаел 30-тина години по-късно в какво ще се превърне страната му…

 2. За протокола.
  Цитатът в статията който е на “съвеЦки“ е от мека пропутинска медия финансирана от Роман Абрамович.
  Btw, вчера във федералното си обръщение към Педерацията ввХУЙЛО надмина в баснословните си обещания самият барон Мюнхаузен. Както сподели пред Веселин Дремджиев И Трайчо Трайков : “Няма по-голям лъжец от путин”. Съдете сами, експерти изчислиха, че за да се реализират проектите визирани на 29.02.2024г. 13 години бюджета трябва изцяло да е предназначен само за тях. При положение, че войната в Украина гълта 40% от него. За илюстрация, през 1944г. нацистка Германия достига върха на икономиката си при Третият райх. Във фундамента на “процъфтяването” на народното стопанство са проектираните от Шпеер подземни военни заводи работещи денонощно на мах.
  Шалтер за ерефията!

 3. Примерът си е пример, но и днес русоробчетата злорадстваха, че жена му и децата му ги няма на погребението. Като отделят специално внимание къде се е намъкнала Юлия Навалная.

  Абе грозна работа, една такава българска 🙁

  Мисълта ми е, че дори и 100 хиляди са пренебрежимо малко на фона на 146 милиона, които имат нужда от ъпгрейд на системният код. Или както казваше един друг цар – смяна на чипа.

 4. Мерзостите на БНТ.
  Свободните, световни медии показаха, как хората дошли на поклонението скандираха: ПУТИН УБИЕЦ! и НЕТ НА ВАЙНЕ! БНТ не пуснаха тези кадри, а обширно коментираха ФАЛШИВАТА НОВИНА за Вдовицата на Навални и манипулирана снимка с ддруг персонаж.
  За тази поквара, в деня на погребението, редакторите на емисията заслужават Уволнение. Защото народът ни е казал следната поговорка:
  ЮНАЧЕСТВО СЕ С ЛАЙНО НЕ ПОМАЗВА!

 5. А тези хора, на брой около 20 000 не са решаващия глас в Русия, те просто трябваше да се махнат, сега са просто жертви.
  Жалко за тях!

 6. Редакторите на БНТ, допуснали това кощунство, са абсолютни мерзавци и путлеропоклонници! Ноооо….такава е тя! Сузи Дългото бедро със сигурност няма да ги пипне от позициите им, даже ще ги поощри!

 7. В ‘Панорама’ за убийството на Навални Президентът Росен Плевнелиев казва:
  „Това беше личното решение на един герой. Той знаеше какво се случва с всички опозиционни лидери в Русия. Той знаеше, че това ще му се случи, но искаше да даде пример” – за мъченическа смърт !? – жертването е т. нар. руско”величие” – да живеят мъченически в мизерията на ”великата” русия , да ги пращат като ”месо” да се бият за това ”величие” – това се опитаха да вменят и на нас след 1944 г. с ”вий жертва паднахте в неравна борба” – изтриха ни древната история, за да ни приучат да мислим , че без русия не можем – това са жертвите на руската пропаганда, а не в битките за свобода, обединение и независимост- даже българският подпалвач на германския парламент не се изживявал като мъченик и жертва в самозащитната си реч(frognews.bg/novini/hitler-istinskiiat-spasitel-georgi-dimitrov-zashto-bsp-gordee-4-noemvri.html) . . . българското съществително ‘руснак’ на руски е прилагателно – принадлежащ на руската територия , крепостен с
  “неразбираема руска душа” , оправдание за всички руски дивотии “в стране и за границы” – точно това възпитано руско мъченичество прави русия раковото образование, което унищожава всичко наоколо и себе си – само за руския крак се казва, че където стъпи – трева не никне … късичкия хуйло го каза: ” мы как мученики попадём в рай”- и нормалния човек е в шок – Христо Грозев от 18:42 мин ТУК

 8. А по отношение на това, колко хора са отишли на поклонението, моето мнение е, че вероятно са били около 40-42 000 души. Някой би казал, че за един 16 милионен град това не е много, а аз бих казал, че за един 16 милионен град с около 350 000, най-общо казано, милиционери в него, бройката е на право внушителна

 9. Трябваше САЩ да не бързат с ленд-лийз-а през ВСВ…да бяха забавили с няколко месеца и да бяха поставили някои условия на Мордор ,както са поставили условия на Британската империя да приключи с колониализма….

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.