В Москва разбраха, че Макрон не се шегува и взеха да мрънкат

За воденето на някои войни, като онези срещу режима на иракските окупатори на Кувейт, имаше “коалиция на желаещите”. Тя не ангажираше НАТО. Сред желаещите бяха и арабски държави.

Драмата на Украйна, макар и спасително подкрепена от повече от 50 ( от най-богатите и развити) държави с милиарди долари, оръжие, дипломация и санкции срещу ордата на руzките агресори, е самотна на бойното поле. 

Няма(ше) желаещи да пролеят собствена кръв, освен в лично качество на доброволци, чужди граждани. Със сигурност има военни съветници и помощници по линия на разузнаването от западни страни. Но не и воюваща армия на страната на нападната Украйна. 

Тази несправедливост беше компенсирана, засега като като хипотеза, първа по рода си, с изявлението на  френския президент Емануел Макрон, че Франция е готова да се бие на страната на Украйна. Сама или с други съюзници, но без да пита никого за одобрение. От тогава минаха три седмици, през които в Москва са мислили как да отговорят на най-високо ниво след обичайните брътвежи на дребосъка Дмитрий Медведев със заплахи от ядрена война.

Френски президентски блъф ли (беш)е това?

Предстои да узнаем.

Французинът междувременно многократно потвърди своята заявка. Направи го въпреки опасността за неговото политическо здраве у дома, където 68 на сто от французите не са съгласи страната им да бъде въвлечена във война(та). 

Не изглежда така, сякаш френският президент е казал нещо случайно- едва ли не с идеята да си навлече неприятности у дома и с разграничаването от него в лагера на съюзниците. И все пак, го каза го и го потвърди вече няколко пъти. Получи и институционална подкрепа в Париж.

На фона на предисторията, пълна с опити на Макрон да вразуми, ако не и да опитоми Путлер с дълги телефонни разговори, Франция, водена от своя нов Де Гол ( не е много преувеличено да се каже вече), учуди света с напълно сериозната заявка на  европейски кандидат да се бие срещу най-голямото зло в съвременния свят. 

Възниква питането: а може ли, има Франция ли силата за това?

Отговорът даде на практика  чрез своето зле прикрито притеснение самият Путлер ( или неговият дубльор?) в пропагандна телевизионна постановка. В тази постановка водещият на телевизионно предаване Кисельов, препотен и видимо напрегнат в ролята си на обслужващ персонал, подава топката на господаря си да каже “можем ли да отговорим на ядрена заплаха”.  Готови сме напълно, отговаря напомпания с ботокс цар, а вероятно и негов дубльор.

Известно (ми) е, че Франция е най-голямата  ядрена сила в Европа, разполагаща с повече от двеста ядрени бойни глави, тактическо и стратегическо ядрено оръжие. 

Знам също, че тя е единствената в света, освен САЩ, която разполага с атомен самолетоносач. 

Чувал съм и за Бялата книга, в която Франция обявява на всеослушание доктрината си за водене на война. Сама. Без НАТО. Но да съм я чел? Не, не съм. 

Сергей Асланян, водещ на телевизионния канал “Ходорковски LIVE”, обяснява в интервю за руския опозиционер Иля Пономарьов (в изгнание), какво пише във френската концепция за водене на (самостоятелна) война, която не само не е тайна, а е афиширана отдавна. Но едва сега, с близо три седмици закъснение, са я прочели внимателно в Москва. Явно изпитват нервна криза по този повод.

 

Франция, която декларира, че няма нужда от позволение да воюва от никого, пред(по)лага без заобикалки в своята оповестена доктрина за водене на война да нанесе първи удар по врага с тактическо ядрено оръжие. В случая: срещу ключови цели в московията, когато е на бойна нога на територията в Украйна.

След като порази целите си, сред които е Москва, френската армия ще активира всичките си видове въоръжения, собствено производство, по суша, въздух и земя. И в морето – с кораби клас “Мистрал”, които Путлер искаше да купи и почти успя, но получи отказ от тази “сделка на века” за неговия флот след като нападна Украйна. След тактическите ядрени удари и използването на всички конвенционални оръжия, френската концепция предвижда довършителна работа със стратегически ядрен удар.

Франция разполага в момента с професионално обучена армия от 200 00 души. Тя няма нищо общо с мобилизираното рашистко пушечно месо. Няма да седи в окопите и да замества украински войници, които така да бъдат освободени за фронта другаде. Ще воюва сама до пълен разгром на врага.

Франция разполага и с 8 хиляден Чуждестранен легион. Марширува и козирува на парадите пред своя президент  с чукове на рамо, каквито Пригожин заимства като символ на наемниците си от Вагнер. Чуковете на легионерите приличат на секира. Заострени са в единия край. Посланието е нещо като познатото ни “като не щеш мира, на ти секира”.

Това е бойна сила, която по думите на Асланян, очевиден познавач на френския военен потенциал и философия, по своята агресивност и безкомпромисност относно врага, превъзхожда всички специални части по света. Няма аналог в това отношение дори с американските тюлени, нито с британските САС, които са прототип на всички съвременни командоси от Втората световна война насам. Девизът на легионерите не е победа, а “разкъсай маймуната със зъби”, по образната метафора на журналиста.

Легионът разполага със собствени танкове, артилерия, авиация и специални части, командоси на командосите, обучавани да унищожават врага безмилостно. Не взимат пленници.

Ето с този потенциал Макрон заплаши Путлер и го накара да се замисли и да мрънка в обяснително-отбранителен режим.

Да повторя: Франция заяви, че и сама може да смачка путлеризма, а в Москва видимо най-после разбраха с какво ще си имат работа в лицето на френската военна мощ и решителност.

Vive la France

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28 мнения за “В Москва разбраха, че Макрон не се шегува и взеха да мрънкат”

 1. 18.3,ДЕНЯТ с В. Дремджиев/Ст. Манов: Макрон няколко пъти споменава, че Франция е обект на серия кибератаки вкл. в болници от руски хакери, а и може би известно отрезвяване за същинската природа на режима на Путин . Не на последно място – относително слабата военна помощ, която Франция предостави до този момент от началото на войната – напр. само 30 000 снаряда 155мм.Твърдата позиция на Макрон е доста смела във вътрешнополитически план – 68% от французите не одобряват изпращане на сухопътни войски в Украйна. Срещата в Полша е да покаже, че позицията му не е изолирана в Европа, а среща подкрепа и сред страните от Източна Европа(цитира и България), които явно (Чехия, Литва), или дискретно са го подкрепили. Във френските медии се споменава, че знак за подкрепа на по-твърд курс към росия е получен от София.
  – Путин теряет контроль.Добровольцы РДК, Легиона Свобода России и батальона Сибирь продолжают освобождать РФ . К ним присоединились и ичкерийские бойцы.

 2. Не знам наще продажни съветки партенки дали са обърнали внимание колко френска реч се чува по централните софийски улици. Двата съседни апартамена до този на майка и татко намиращ се на около 5 мин. пеша от триъгника на власта се обитават от лица с френско гражданство. Имам познат французин живеещ в София от поне 10 год., има българска приятелка и не смята да се връща във Франция за момента. На Витоша съм виждал цели групи французи с деца, кучета и тн. Нашите съветски прошляци как я мислят, че някой ще остави путлер да си разиграва коня и да погубват животи първо на граждани на Франция и въобще човешки животи. Виждаме какво почват да строят румънците и то със СОБСТВЕНИ средства, най – голямата база на NATO в Европа.
  Дано никога не се случва война в такъв мащаб, макар да тропа на вратата ни!
  Слава на Украйна!

 3. За Макрон.
  Да започна с най-важното за българина-съпругата Бриджит която не е никакъв проблем във всички измерения за самите франсета. Но за нашенеца който е цар на лесните решения на трудните въпроси и понеже, обаче, защото е подредил всичко на 6 у нас си пъха гагата по сите азимути за какво ли не (на всяка манджа-мерудия), възръстовата им разлика, е Проблемът на проблемите в геополитиката.
  Бриджит е била и видимо си остава първата и единствена ЛЮБОВ на Еманюел!
  ЕМ се абстрахира от всичко и прави-струва, развежда я. Тя има по него време три големи деца, дъщеря е на милионер-сладкар и я взема за гуру в личното си пространство. В чудесните отношения е с децата и внуците й.
  Самият той от малък е с голямо самочувствие и то не е на пусто място. С великолепни артистични данни. Гледал съм му И кадри как по костюм и “трандафори” играе футбол на спортна площадка. Държи топката много близо и слаломира между тинейджъри за които е въпрос на “живот и смърт”Emoji да му я отнемат. На 25 год. завършвайки висшето си образование, най-близкият му приятел го пита като как се вижда след нов четвърт век: “Пенсионер, след два президентски мандата”. Още в началото си на кариерата кат финансист участва във влизането на Нестле във Франция (най-голямата в историята на страната бизнес- сделка) което му носи комисиона от десетки милиони евро. Водещият еврофилософ на второто половина на столетието Пол Рикьор лично на 17г. го избира за слушател-събеседник в школата си.
  За мен, колкото и условно да звучи бие Шарл дьо Гол като политик и е само с няколко идеи по-долу от Наполеон кат държавник.
  През 2017г. следяхме изкъсо с булката за сметка на всичко останало предизборната му кампания. Бързо навакса дефицита във външната политика, явно дотогава не му е била слабост и бе изключително точен в конкретиката на всеки проблем независимо от характера му във вътрешната политика. Можеше, примерно, без да се повтори, да изнесе лекция от половин час като как да се усъвършенстват улесненията за инвалидите. Нещо като адв. Петър Славов е който има над 150 законо-проекта за три непълни мандата като започнем от съдебната система и стигнем до винетки, тротоари и светофари.
  За Украина, след като публично ЕМ се ожали, че си е загубил над 100 часа да му губи времето “обидчивият” путКин сега е обърнал другото листо. При него всичко е изчислено с няколко хода на напред. Има и варианти Б, В и т.н. но всички те са в първоначално зададеният тренд.
  Досегашните му постижения.
  Реформира френското “БДЖ” въпреки неистова съпротива на силните тук синдикати. Укроти бързо движението на Жълтите жилетки удолетворявайки някои от справедлите им искания зад които стояха 63% от французите видимо от тогавашните социологически проучвания. Те (ЖЖ), продължиха по инерция, ей тъй за идеята, всяка събота да протестират постепенно радикализирайки се-разрушения, палежи, обръщания на коли, атакуване на административни сгради. Явно, по липса на въображение, туй бе техният главен седмичен купон. И няма как да бъде другояче, подкрепата за тях падна до 3%, т.е. в рамките на статистическата грешка. Реформира и трудовото право. Бръкна дълбоко в пенсионното законодателство, въпреки, че имаше подкрепата само на наборите-сиреч на около 20% от народонаселението. Прокара и спорният миграционен закон. И най-вече, за мен, практически спечели за най-важната си кауза днес “наша Маринка” (Марин льо Пен). Тя не само осъди убийството на Навалний но и сега практически не възразява срещу евентуална намеса във войната на бъдещата “коалиция на желаещите”. За разлика от клоуна-краен левичар Меланшон, платеният пудел на путКин във Франция.
  Европа, цивилизованият свят трябва не само свещи да палят, че след танте Меркел която разви икономика на Германия до първа сила на континента благодарения И на “евтините” руски въглеводороди които сега излизат през носа на храбрите украинци плащащи с кръвта си свободата и суверининета на страната си плюс близкото обкръжение-балтийските страни, Източна Европа, Молдова и др се намери лидер от ранга на Макрон.
  Кой разбрал-разбрал.

 4. Kalchomaniq

  Без да ви обидя, пише се нашите, а не “наще”. Сигурно е от бързане… Но колкото и да бързате, от дясно на ляво са “щ”, “ш”, “и” и тогава е “е” ! Ако сте френско говорящ мигрант, ще ви разбера и дори похваля. Наистина. Ама на дали сте такъв. Учете Български Език!

 5. Мамка му!

  Не ви ли писна колеги коментатори, да си чешете езиците на гости?…
  За кого е женен Макрон си е негова работа. Дали така мисли българина, е ваша работа също и го обяснявате?! Малко почивка, а ?
  Погледнете се и се запитайте, какво правя “аз” собствено и еднолично? Би било прекрасно!!
  Не само да си приписвате чужда енергия.
  Не забравяйте, че сте поканени на гости !!!
  Проявете уважение към себе си на първо място, за да уважавате и друго мнение.

  Мамка му!

 6. Една луда маймуна заедно с други, до смърт изплашени, държат държавата ни в залог, а се коментира “какво”, “как”, “защо”…
  Социализма и неродения му брат Комунизма, да си живеят в мавзолея на сифилистика .
  Сещате се за маймуната, нали ? Ако ли не, казвам ясно: Бойко Борисов, Теменужка Петкова, Деница Сачева, Делян Добрев, Делян “тото – лафка” Пеевски заедно с мама Свинка, цар хазарт Симеон, Първанов- трите шлема,…
  Съберете си ума !!!

 7. Имаше преди години интересен случай в плевенско – накякви френски командоси ли бъха, не се разбра точно, ядоха пердах от двама братя, пазещи нивите си. Тогава нямаше смислен коментар от французите, нещо там тренировка имало и нещо се объркало, аман-заман, потулиха го.
  Не им вярвам много на французите, не че не са сериозни, но обичат да се перчат повечко като петли на ограда.

 8. Според старото журналистическо правило лошата новина е добра новина, докато добрата новина не е новина. В статията не само се съобщава добра новина, но дори най-важната новина от дълго време, защото показва единствения път, по който на мъките на Украина и безпомощността на съюзниците й може скоро да им се види краят. Защото злото руZко джудже разбира само от демонстрация на сила.

  БРАВО НА МАКРОН!!!

 9. Въртяха, сукаха, успяха да махнат Тагарев!
  Жечо Станков – министър на енергетиката?!?!?!??

  Боже, Боже….Пази България!

 10. Към Ale:

  Този примитивен пример с френските парашутисти, при обстоятелства, които не знаем, противопоставяте на всичко написано относно ОТКРИТАТА френска доктрина за водене на война?
  Т.е. българските селяни, цели двама, са големи юнаци, а френските парашутисти (и вкупом сичкото френска военна мощ, за която става дума в текста),са некакви кекави нищожества.
  Точно това партиатарско перчене е жалко.
  Апропо, Франция е все така велика (привлекателна) сила.
  Който не знае защо, да вземе да почете малко, преди да се изказва неподготвен относно “петлите” на стобора.
  Не случайно и днес е номер едно в света като най-привлекателната дестинация в световния туристически поток.При това привлича световната заможна и образована публика.

 11. Ще цитирам “краваря” Майк Тайсън по памет и може с перфиразиране, и доза интернет мистификация… Всеки има план, докато не му счупиш носа… е явно до там се опряли нещата за фарнцузите… не има храесва плана…

 12. @ Ale:
  Кво викаш – “Булгар, булгар”, а?

 13. Ale
  Те не беха ли от некъде, къде ваше умствено село или пък отхвърлени от легиона? Имам некакъв спомен да е ставало нещо такава, да ге… Как са нивите, опазихте ли ги, да ге…?

 14. В кръга на шегата Макрон е на 1 глава и половина от Де Гол.
  Това, което мен сериозно ме тревожи е, че украинците от ден първи казаха, че искат оръжия преди всичко друго. А точно това им се отказва активно. Току някой “избухва” с някаква голяма доставка и после суша.

  Започвам да си мисля, че западните сили нарочно искат да избият украинците като им дават “на час по лъжичка”.

  Каквато и да е военната доктрина на Франция изявлението на Макрон си остава висящо във въздуха за мен.

 15. За протокола.
  Не случайно започнах с брака на Макрон. За масовият, политиканстващ българин, обстоятелството, че ЕМ се е оженил за “баба си” му е предостатъчно да гледа отвисоко на всяко негово действие: “Остави го тоя бабалюб”. Точка.
  И те, така…

 16. https://leave-russia.org/staying-companies

  Започвам да си “пъхам гагата” и аз с този линк който за мен е по- меродавен и показателен от това колко велики реформи е провел Микрон и неговата Франция, без да ме вълнува с кого спи и коя е неговата единствена любов и каква е бляскавата му кариера та чак до Елисейския дворец. Признавам си че не съм видял още предоставения линк за страшната френска военна мощ но задължително ще го направя с надежда да ми се промени мнението.
  Две години вече след обявяване на първите санкции и призиви за оттегляне на бизнеса от ьуzzия картинката не е обнадеждаваща, съотношението на тези които се махнаха и преглътнаха загубите към тези които остават там и или се правят на ударени или шикалкавят или пък най-безцеремонно си въртят бизнеса с терориста окупатор е много силно в полза на вторите. Франция е все още там с 80 такива фирми и то какви – само първите 4 от тях Leroy Merlin, Auchan, Sanofy и L’Oreal са там със стотици мега молове и магазини. Не били във военната сфера, но са от тези най-последните дето открито обявяват че няма да се махнат и даже организираха акции за изпращане на материали (да не летални) за “нашие мальчики на фронте” !!! А пък G7 са там все още със около 580 фирми.
  Ако Микрон е толкова велик нека извади френските фирми оттам и с това да ни убеди в свръх възможностите си. Не, не може и няма да го направи а може би по-точното ще бъде НЕ ИСКА.
  Миналата година на съмита в Япония на G7 поставиха на дневен ред пълното ембарго на ьуzия но нищо не направиха, нищо не решиха. Нека Микрон направи първата стъпка,ще го призная за голям лидер и държавник и ще приветствам такава негова стъпка!!! Но той не е толкова самостоятелен и независим а Америка е несигурна и явно както е казал онзи великия държавник ще направи вярната стъпка но след като направи преди това всички възможни грешни.
  Стъпките които Микрон прави и Франция прави и преди него не говорят за такава решителност а единствено за изгода, груба изгода в ущърб на околните и в тандем с Германия. Повече от 20 години си подаваха топката в ЕС и доведоха до Брекзит и бяха на ръба от други екзити и с това ослабиха ЕС но пък сега имаме поне един твърд съюзник на Украйна…
  На мен повече ми прилича на нагнетяване до край на обстановката за да се седне на масата на преговорите и там Микрон да има централно място за да си осигури добра стартова позиция на ьуzzкия пазар след войната…
  Колкото до досегашните помощи, нито джавелините и байрактарите, нито леопардите и абрамсите нито HIMARSите и GLSDB, нито STORM SHADOW и SCALP обърнаха хода на войната. Да направиха много но ограничени успехи , защото всички те са с ОГРАНИЧЕН радиус на поражение.
  Единствените които направиха така че кремълското джудже да помърмори и даже да затрепери си остават засега украинските далекобойни дронове, морски и въздушни. И макар и по-слаби по мощ удариха яко и точно и имаме 35 процента от черноморския флот на агресора на дъното и 15 процента от рафинерийния му капацитет изваден от строя за много дълго време…
  Спирам дотук с “пъхането на гагата” и отивам да се запозная и насладя на могъщата френска военна мощ…

 17. Интересен факт:
  Командир на страховития Чуждестранен легион на Франция е бригаден генерал Кирило Ющенко (Cyrille Youchtchenko), украинец.

 18. @Ale
  Случаят е следният:
  става въпрос за нещо като Дипломна работа за завършили някаква си школа за разузнавачи във Франция. Задачата се състояла в това незабелязано да преминат през целия европейски континент, пеша, без пари, без каквито и да са оръжия и екипировка. Сложното на задачата е да преминат три хиляди километра, без да ги забележат никакви хора по пътя и да оцелеят без запаси от храна и вода. Как са стигнали до България, те си знаят, но са били спипани в някакво лозе около Плевен. Мисията им свършила дотам – навярно доста висок рейтинг им се е получил.
  Не са се съпротивлявали на задържането. В полицията се разбрало какви са и какво търсят в лозето – спали на надуваеми дюшечета, кучетата на някакъв овчар ги надушили и залаяли, дошъл овчарят, не се получил разговор по разбираеми причини, но той повикал полицая на селото, който ги закарал до Плевен.
  “Геройският” разказ на намерилите ги и съобщили на полицията за тях е украсен до степен “набихме френски командоси – булгар!булгар!” е повод за радост и гордост на турбопатрЕотите, но е неверен.
  Случката беше използвана от антизападната пропагаДна на рашистите, но запознатите разказват друго.

 19. @ Росен Йорданов,
  га се напише МИкрон по-убедително ли се получава. Точно кат при герберджилъка. За тях квалификациите “просто Киро” и Кокорко са унищожителни. Какво като украинците на най-високо ниво Благодарят за действията им след руската агресия и особено в първите дни на войната. Тогава България, в качеството им на, единият премиер, другият финансов министър, осигуриха близо 40% от горивата и мунициите за “всичко за фронта, всичко за победата”. Без тяхната енергична намеса сега тези писания биха били неактуални.
  Сега, приятно четене. Само ме гони една мисла. Не беше ли по-разумно първо да се прегледа намиращата се в мрежата френската военна доктрина и после да се изригва.
  И за протокола-Франция не е русийката за да нареди Макрон на останалите френски фирми в Мордор да се изтеглят. Учете материалната част.

 20. Единственото, което си мисля по темата и няма да се въздържа да го споделя, е защо, преди евентуалното пращане на войски в помощ на Украйна (според скромното ми лично мнение те отдавна трябваше да са там, в подкрепа на героичния украински народ, и в защита на ЦЯЛА Свободна Европа), не изпратиха трийсетина Мираж-а и Рафал-а на ВСУ?
  Защо?

 21. Шапо, Стопанино!
  С 2-3 дребни уточнения. Френските ядрени бойни глави (броени като operational/deployed) са над 300. Има и резервни (non-deployed), чиято бройка не се дава. Преведено, при нужда и целесъобразност тези глави могат да се употребят на порции или накуп и веднага да бъдат заместени с нови от резерва. И са независими (non-NATO), тоест не чакат благослов от Брюксел. Париж има и впечатляващи оперативни запаси химически и биологични оръжия, също на пълен контрол от Елисейския дворец, не Брюксел. Легионът е страшна сила, но по-важното е, че президентът може да го употреби във всяка точка на света “в интерес на Франция” и съгласувано само с Нац. съвет по сигурност (в него има депутати, сенатори, военни и ГЗ). По смисъла на френския и европейския закон, легионът не е френска/ЕС бойна единица. Т.е. не е подвластна на брюкселската администрация. Сега, чуковете, които така са ви впечатлили, са по-скоро носталгия по време, когато инженер-помпиерите е трябвало да направят мост или да сринат барикада. Днес са екзотика за парад. Кремълските дребосъци трябва повече да се боят от реактивните бойни платформи, с които десантна група може например да се стовари в района на руZки ядрени силози, да избие всичко, което мърда, да деактивира командния център и техниката и да се евакуира обратно до товарен самолет или хеликоптер, който ще ги прибере у дома. Може да изчегърта и държавен бункер с все обитателите и охраната. А флотът (Marine nationale) е 7-ми в света по тонаж и ударна мощ, вкл. ядрени подводници и самолетоносачи, които по обсег превъзхождат 4-5 пъти напр. руZкия самолетоносач клас “Киев”, известен като “димящият Кузя”. Та така…

 22. Добре, Георги, ще я намеря и ще се запозная с тази доктрина. А Микрон ще пиша не защото ме мъчи някакъв гербаджилък а защото така го чувствам засега, поне на полето на чисто военното противопоставяне той до днешния ден не изглежда нищо повече от това. Защото и аз, и всички, и ти самият си позволяваме такива конструкции, съжалявам че те засягам, не е ехидничене а просто израз на огромното учудване от метаморфозите на тоя човек.
  Колкото до това дали може или не може или е много трудно да извади френският бизнес от ьуzия, това го направиха със санкциите и в началото и после и досега, значи може. Може и върху частния бизнес да се наложат санкции към тези които въртят бизнес с агресора и терориста, не само към държавния с който е навярно по-лесно.
  À la guerre côme à la guerre e точно френски прословут израз – нека им го каже и им наложи санкции. Може другите големи и те да го последват…

  Видяхме че малките балтийски републики го правят и дават всичко от себе си, и ембарго въведоха, и експулсиране, и конфискации и го правят с неимоверна всеотдайност, защото иначе загиват или ги затриват в сибирския ГУЛАГ. Още един действен пример че може!!!
  А Украйна точно това иска – действащи санкции, ембарго, конфискации и далекобойни оръжия, не иска никакви командоси и легионери.

  Така че нека той направи първата стъпка, тогава ще го приветствам, ще пиша името му само с главни букви и ще го призная и за новия Чърчил!!!

 23. Росене, с всичко съгласен.
  Само моето инфо, дори не съм го споделям тук, защото ме боли и не искам и другите съблогари да ги заболи, е че малките балтийски републики, плюс Полша, въпреки, че в %-ти дават най-голям дял в помощта на героична Украина, продължават междувременно да въртят търговия на мах с русийката. Търговско ембарго му е майката, ама всички ония горе имат н-съображения още да не се стигне до санкцията на санкциите.
  Btw, моята реплика (вторият пост) бе към друг коментатор. От ония които четат селективно, вадят от контекста нещо което им отърва на визията и после громят с пълна сила.
  Не че съм съгласен с твоето мнение от вчера което, мое виждане, предизвика Иво да напише горната статия ама принципа ми е, да търся истината, само истината, цялата истина и нищо друго освен истината.
  Най-важното е налице. Европа, приемаме, че Макрон се явява в случая неин говорител се взема у ръце. Както преди 10-тина години в “частен разговор”, Стопанинът на Блога Ни ми сподели: “Докога, старият континент, ще се оставя да им бършат задниците американците”.
  На 100% от вярно, по-вярно, най-вярно, Иво Инджев.
  п.с.
  За добро или лошо, точно над дома ни, минава трасе на изтребители, военно летище е на 100-тина км от нас. Ката ден, откак ввХУЙЛО нахлу в Украина, прелитат Миражи с бръснещ полет. След 26.02., миниум, удвоиха израходването на летателният си ресурс. В студията на радио и телетата, военни експерти, надълго и нашироко, се обясняват в какво конкретно може да се изрази отиването на бойни подразделения на терен.
  Както редеше Горби за одиозната перестройка: “Процесс Пошел”.
  Ще, да видим.

 24. Добре Георги, радвам се че диалогът ни въпреки критиките не избива в полемика. Преди време това ме отказа от коментарната част на блога, щеше да ми е неприятно да се случи отново…
  Много приятно ми стана че споменаваш за миражите обаче. Ние тук на Апенините, (където съм се установил от вече 35 години след като в татковината ми се изгавриха крайно грозно, стъпкаха ме и ми се изплюха в душата) пък си имаме бази на USAF. Много са. На много от местните пикльовци и тролове разни са им прекалено много и не могат да дишат, гледам че все скачат на бой със Байдън и чакат Пуйло да дойде да ги поведе…
  Аз пък дишам свободно. Преди години когато работех по магистралите тук съм бил в непосредствена близост до тях и в Ливорно и край Бреша. Срещали сме американците често и сме се поздравявали. Естествено извън базата, вътре и пуйловски анало-говнетен кинжал не може да припари. Ние имаме F35, Италия е част от програмата. И ги правят тук. Aeronautica Militare, италианските ВВС трябваше по програмата да имат 131 бройки. След като цените скочиха двойно, че и повече намалиха бройката на 90. Вече около 60 са оперативни и май половината от тях са F35В тези с късо излитане и вертикално кацане, може би защото нашите самолетоносачи са по-малки…
  Да оставим Макрон да се движи в посоката в която е тръгнал. Няма начин да не го последват след това…
  Аз съм бил много пъти критичен към Франция, вероятно повлиян от местната преса, но трябва да призная че Италия не е извадила на международната сцена велик държавник може би от Гарибалди насам. А там нещата се решават не от големи а от велики държавници!!!
  А ти навярно не можеш да си представиш колко неща пък на Франция и французите ми харесват и даже ме кефят. И колкото пъти съм бил във Франция са ме радвали. Мога доста да разказвам, ще спомена само едно – че тук в Милано има много наполеонови места и забележителности и музеи които съм посетил всички и съм изчел най-подробно поясненията до всички експонати. А единственото място където в Милано съм се чувствал така свободно и приятно, почти както съм бил на постлано одеяло край Сена с бутилка вино , франзела, нещо за хапване и в приятна компания и обкръжен от многобройни компании от такива като мен в непринуден разговор, без викове, без крясъци или бабаитски изстъпления е точно в парка край триумфалната арка на Наполеон. Говоря за Милано, защото мнозина не знаят че такава има…
  Е, не е същото усещането като край Сена, но много наподобява!!!
  А тук е идвал с АсвабАдителите си и СуворАв, оня същият, колко интересно. А на него не му сложили нито арка, нито паметник, пустите му.италианци. А ние всички знаем, всички сме учили за неговите героични АсвабАдителни походи по Европата, за невероятния му преход през Алпите, а то се оказва че е драпал през планината подгонен от армията на ген.Масена и като е бягал е изгубил половината от АсвабАдителите си и едва другата пАлАвина спаслась…
  Такива ми ти работи Георги. И сега когато вече не работя и не прелитам само над татковината както ми се случваше постоянно и много дълго време а си позволявам да я посещавам по-често знаеш ли какво Абнаружих в моя роден Тутракан, в който ми се ще да има паметник на един друг ВЕЛИК държавник който ни освободи от АсваАбадителната прегръдка на северния АсвАбадитель, да, паметник на оня дето беше всеизвестен като най-големият враг на нашата, знаменитата Тутрканска селищна система !!!
  Ами Абнаружих Георги паметник на същия този СуворАв, дето в Милано си нямат такъв, не се сетили да направят.
  А нашите Тутраканци поставили такъв докато се скитам по чужбините. И даже май не се сетили сами ами го получили В пАдАрАк. От МАцква!!!
  И знаеш ли къде го изтъпанили? Точно пред входа на клуба на БеСеПьето , които както е всеизвестно ако получат от МАцква В пАдАрАк и едно нещо дето наш Боко завръща в целофан са способни и него да поставят като паметник…
  Пак такива ми ти работи.

 25. Франция много иска да е велика сила, но не е – това са реалностите. По-важно е какво казват от “Петте очи”, нали говорим за военни възможности, не за туризъм – там наистина французите са номер едно. А случаят с плевенските селяни беше излагация основно за нас и нашенските нрави, но все пак и мъничко за Франция. При тях перченето винаги надскача по галски комично реалните възможности, пък били те и не за подценяване. Много беше забавно да се наблюдава бурната френска реакция на отказа на Австралия от голяма военна сделка, сключена преди рашистката война, но това е друга и много по-обширна тема.

 26. Смислени коментари, тук в блога!
  Резюмирано, прекрасно от страна на Макрон, ама дано да се сбъдне.
  Не познавам Франция, вероятно поради непознаването на езика, но съм я посещавал няколко пъти (живея на Запад, макар и източно от нея) и винаги съм се възхищавал от видяното и преживяното там.
  Тук става дума обаче за френски политики, които според моята „осведоменост“, не са ми дали основания за особени овации.
  И за начите селяндури чух, най–вече за биячеството– единствената гордост на недодялаността. Спомням си и за „Болгар, Болгар! на Алеко.
  Мога, и искрено да се надявам, поне Макрон да направи този прекрасен ход в полза на Украйна
  Предполагам това го е споменал при срещата си с шолц, което вероятно е предизвикало „разминаването“, което бе споменато като „охладняване“ на отношенията между двете страни. Неприятно е, когато нещата които се правят в повечето случаи стават със закъснения.
  Тук е и голямата питанка, която стои при взиманите решения. Дали те се перавят на ВРЕМЕ?

 27. Историята с френските командоси се случи когато вътрешен министър беше Румен Петков,затова беше раздухана от комунистите….

 28. @Ale:

  Френските командоси за разлика от колегите си в САЩ и Великобритания работят на малки групи и по високорискови операции. Обикновенно практикуват тайни операции в тила на врага, незабелязано проникване, унищожаване на стратегически обекти и на терористи. Никога не отразяват нищо за стратегическите си операции.

  За да поддържат специалните си части в постоянна бойна готовност тренирата на територията на съюзнически държави с мисии като тази която беше отразена по новините в България. При проникване на чужда територия предупреждават за дата, час и сектор от територията. Така Франция тренира своите специални части по стратегията котка-мишка. Най-важното условие за тези операции е да не се използват истински оръжия и да няма пострадали. Ако проникването мине незабелязано държавата домакин получва доклад за пробиви в сигурността си. Всички държави от ЕС са били домакин на такива Френски операции. Много вероятно е няколко следмици след този случай същите тези французи, които са тренирали в България да са били изпратени в някоя африканска държава където са “оправили” местен главар-терорист. Смятате ли че ако са имали разрешение да действат, някой щеше да намери онези нашите със шкембетата, за да им прави репортажи в новините?

  Издънката в България е била следствие от теч на информация от нашите служби. След този случай на територията на България не е имало такива операции и обменът между Френски и Български служби е намалял значително. Ако не вярвате, питайте “Петър от ДАНС” … той знае повече детайли специално за този случай… но дали ще иска и може да разкаже.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.