Вестоносците на добри новини у нас ги убиват с камъните на омразата към успелите

“М(р)ъни, м(р)ъни, м(р)ъни” е неофициалния ни химн по музика на б(АБА). Така сме научени от малки и в духа на “традиционните ценности”.

Не е поговорката “преклонена главичка сабя не я сече” най-позорното туземно умотворение по нашите земи- ако изобщо е с български произход, а не е подигравка, запокитена срещу нас от зложелатели. Но дори и наистина да си е наше творение, все пак се базира на някаква логика, на принуда и рефлекс за оцеляване, какъвто имат всички живи същества и общества.

Но що за рефлекс е вечното мрънкане и що за логика отразява “много хубаво не е на хубаво”?!

Тази пагубна философия е толкова разпространена на вълните на народопсихологията у нас, че и днес (почти) всички мразят онези, които са постигнали много хубав живот. 

Лично са ме проклинали не веднъж непознати за мен другарки и другари-злобари, според които винаги съм си живял много хубаво. Голям съм бил хитрец и трябва да ме е срам (че не изглеждам смачкан като тях, например). 

Не мога на всеки завистник да се изповядам, че и аз съм израснал в обществото на всеобщото равенство, където всички деца имахме по един чифт гуменки и джапанки за лятото, едно палто и едни зимни обувки през зимата.  

Днес е норма у нас да имаш повече от едно собствено жилище. Това е немислим лукс за западния човек. Според една статистика около 40 на сто от жилищния фонд у нас стои под ключ. 

Иди си купи апартамент в лелеяната Германия, на която дивно завиждаме, че плащат повече от 4 пъти повече за час работа на човек, че да те питам тогава как точно ще го постигнеш . Имам лични впечатления, за да си позволя да го напиша.

Познавам наша девойка на 20-тина години, която има 6-7 жилища в България, нито едно от които не е купила сама. Всичките са наследство от починали близки, а тя е единствено дете. Ще рече, демографската криза я облагодетелства, но простите отговори не обясняват сложната истина, поради която не искаме да си признаем иманЕто. Боим са да не ни заподозрат, че сме богати дори и при обстоятелства, при които никой не може да ни обвини в крадене и корупция.

Мрази нашенецът успелите и това си е. За истински богатия-да не говорим. Дори и замогнали се напоследък нашенци продължават да кълнат на “богаташ” и “милионер”. Подразбира се, че “прекалено” забогателият е крадец и престъпник, за разлика от замогналия се с честен труд, който не може да си позволи чак пък да си купи трето жилище и трета кола, а хоризонтът му за отскачания на почивка в чужбина не стига по-далеч от европа и азиатско-африканските ни покрайнини.

На този нашенска особеност да се сравняваме завистливо с най-успелите се дължи и уж необяснимото усещане на българите, че са вечно нещастни. Обяснимо е и още как! “Равнис” по Швейцария е команда, която отеква като “кръгом”, възпалявайки чувството за несправедливост, че не сме богати като тях.

В същото време за броени десетилетия демокрация тук се случи истинско чудо. Станахме част от най-богатия икономически клуб ЕС. От 2007 година насам, когато ни приеха, Брутният ни вътрешен продукт се е утроил. Нищо подобно никога не се е случвало за такъв кратък период в дългата ни история на народ и държава. 

Помните ли как Живков се хвалеше, че за близо половин век социализъма ни е построил 2 Българии, а пък при капитализъма не можем дори да боядисаме построеното? Неговият телохранител Борисов му пригласяше в това хвалене.

 

 

 

 

 

 

 

 

Да, тръгнали сме да растем скокообразно икономически от ниска база, но не е ли все пак забележително постигнатото? Забележително е, но си остава незабележимо от широките народни маси от мърморковци. 

Ето по тази причина и политиците се боят от изговарянето на истината за успеха. Който го направи, веднага го намразват избирателите. 

Да дам думата тогава на един финансист, който за кратко беше във властта, но явно днес не си прави сметката да се харесва на избирателите. Цитатът е по агенция “Фокус”:

“В данните на Евростат има добри новини за България. Преди 20 години България беше едва 28-29% от средноевропейското ниво, тоест за тези години сме увеличили значително качеството на живот, каза финансистът Любомир Дацов в ефира на bTV.

По думите му България е третата държава в Европа по растеж на брутния вътрешен продукт. “В момента сме на 67% от средноевропейското ниво, влизаме в онази зона, в която няма съществена разлика в качеството на живот на средните европейци”, казва той.

Преди 10 години Гърция беше почти двойно по-богата от България и се живееше по-добре, сега Гърция е само с 2% по-добре от България, заяви още Дацов”.

Да добавя, че втора година България е на първо място по продажби на нови автомобили в ЕС. Има бум на туристическите пътувания в чужбина (както и в страната, но те някак минават в графата “нормално” – от едното родолюбие). Статистиката говори за повече от 10 процента скок през февруари на туристически поток към чужбина спрямо същия месец на 2023-та.

Всичко това, изречено от някого, който по дефиниция иска да се хареса на “обикновения човек”, е направо табу, за да не кажа “анатема”. Правилото на желаещия да очарова публиката е да се придържа към мрънкащото мнозинство, което си остава постоянна величина.

Аз пък обичам да се “правя на американец”. Когато ме попитат как съм, заявявам, че се чувствам отлично. Така постъпват онези, които пеят в оригинал песничката на АBBA с рефрена “money, money, money”. 

Банално е да се повтарям, но разликата между нас и тях е, че там “времето е пари”, а ние тук имаме лаф “дай да убием два часа”.  

Вестоносците на добри новини са обречени у нас да загинат позорно под грамадата, натрупана от камъните на омразата, хвърляни срещу успеха на другия. 

Предстои да видим в сегашното предизборно време как по нея ще се катерят  стари и нови кандидати да ни управляват, които ще ни кажат обратното на всичко всичко, написано по-горе: че живеем в ужасна разруха, тънем в нищета на европейското (ако не и на световното) дъно по всички показатели. И само Те могат да ни спасят, като ни преведат през този ад.

15 мнения за “Вестоносците на добри новини у нас ги убиват с камъните на омразата към успелите”

 1. Което си е право, право си е. Истината, само истината, цялата истина и нищо друго освен истината. Само тя (ИСТИНАТА) ни прави свободни. Банализирано клише ама необоримо: “Когато фактите говорят и Боговете мълчат”.
  Междувременно, Иво има последователи и в преуспяваща Швеция.
  https://fakti.bg/world/868150-nova-teoria-raztarsi-rusia-putin-stoi-zad-klaneto-v-krokus-siti-hol

 2. Най-добре е да се отчитат доходите на българите СЛЕД данъчното облагане!!!
  И тогава да се СРАВНЯВАТ с доходите на другите европейски народи, след данъчно им облагане!
  Тогава ще се види реално къде се намират българските доходи спрямо доходите на другите европейски държави!
  А тук, атечествено-ПОПУЛИСТките “синдиКАЛни” паразити постоянно повтарят своите си ЛЪЖИ и МАНИПУЛАЦИИ и ФАЛШИФИКАЦИИТЕ си. И така само влизат в хора на лъжливите “сирените” , техни атечествено-ПОПУЛИСТки “колеги” , като атечествено-милЮЮЮционерската МУТРА бокоТИКВАТА и неговата шайка ГЕйРБь и сегашната му “евроГЕРБска” пунта маФия ГЕРБриелЬ , също техните атечествено-путлерастки “колеги” кУпейкинь и иZZраждане, вековните атечествено-болшевишки ПОПУЛИСТки “колеги” кУрвела ниновНаЯ и БКПь, също атечествено-чалгарските маймуни от ИТНь и всичките “други” атечествено-путлериотски ПОПУЛИСТи като атака, мвро, маГАрешки, бардаковЬ и т.н..
  Единственият по-меродавен признак е сравнението със съседните държави, доходите им след данъчното облагане.
  Също и сраМнението със другите колонии от бившата савецка империя, от Полша до Чехия и бившата ГДРь. А най-много трябва да се сраМняваме със съседна РуМЪНИя, която беше след нас при влизането ни в ЕС, преди 18 години, въпреки че НРБь
  фалира при Виденов. А пък сега , съседна РуМЪНИя е с поне 50% пред нас. Също така РуМЪНИя задмина и селяшкия еснафски бай ОрбанЮ и Унгария, и сега даже Унгария може да бъде след нас ,още тази година.
  Така че сраМнението с РуМЪНИя само показва, че изоставането от руМЪНИте се дължи само и единствено на мутро-милЮЮЮционерската шайка и КОРУПЦИЯТА на атечесвено-магнитските “юпита” от Кобурга – бокоТИКВАТА и неговият мулташки братиньо дИбильян прасееФскиЙ, които бандитстват откакто НРБь влезе в ЕС!!!!
  И пак заради техните ПОДкупени ,с откраднатите от КТБ милиарди,
  атечествено-клюкарски атечествено-кафяви джендъри, като нИдялко ПИДЯЛковь и агентЬция МОЧь , НРБь падна до “спешното” 112 място по “свободата” на словото, НАЛИ!
  Одите на донь байХУЙаньЮ ви геЙрберасткиЙ, одите на агенть БудаХари, одите на мултакото бизмесмемьско “юпи” дИбильян прасееФскиЙ, одите на хуйло ви!

  ДОЛУ МОЧИ-те, одите на бокоТИКВАТА, одите на хуйло ви!

  ДОЛУ колониалният “празДникь” 3-иЙ мартЬ, оди на бокоТИКВАТА, оди на хуйло ви!

 3. С тази статистика трябваше да сме изпреварили Германия ако нямаше Бойковци след 2007. Което значи , че или ГЕРБ всъщост са си вършили работата или статистиката не дава пълна представа. Все ми се струва, че в такива статистики България= София.

 4. От години наред, всички нормални хора сме изправени пред грозната дилема, да избираме между голямото и по-малкото зло. Какво остава за медиите, които са част и от двете. Моля да ме извините, ако звуча наивно.
  Всеки има право да избере какъв иска да бъде. Трябва да го искаш и да имаш знания за да го постигнеш. Но не само. Нужна е смелост. Смелост, която да ти позволи да не плащаш “Данък Обществено Мнение”! Този данък убива всички мечти, но също така създава и отчаяние. Отчаяния човек е способен всичко. За сметка на когото и каквото, и да е. Само и само да намери малко спокойствие, оправдание пред собственото си аз и какво ли още не, в очакване друг да му поднесе чудото на богатството, за което мечтае.
  Но… има и изключения! Наричат се психопати. Спирам.

  С Уважение,

 5. След като чух и връчванетона 3-тия мандат, ме заболя главата. То не беше подмазване , милички шегички от ИТН и бълвоч от двете страни. Едно нещо ми се струва и това е че пРезидентът нямаше време да подготвя партиен проект за изборите. Но пък с охота би подкрепил чалготеката, а пък ИТакаНататък си остават нечии играч ,който явно е с много близки интереси с тези на пРезидента…

 6. Забелязахте ли тримата клоуни-чалгари как се ХИЛЕХА при връчването на мандата днес?

  И как ни една мисирка не и направи впечатление това, тази простащина и профанизация на конституционния процес?
  За съидейника им изобщо не отварям тема..

  Ей така, да ги подбъзикне малко…на върха на щастието и мерзостта им?

 7. от Иво Инджев
  “”поговорката “преклонена главичка сабя не я сече” най-позорното туземно умотворение по нашите земи- ако изобщо е с български произход, а не е подигравка, запокитена срещу нас от зложелатели.””

  Беше преди около два месеца, а може би три, слушах реч във Румънският парламент
  //даваха го по нашите новини//
  във която тяхният или Президент или Мин.Председател, каза същата тази поговорка за сабята и главицата…..и я представи като традиционна Румънска и със горчивина сподели колко е пагубна за това архаично мислене наложено във съвременният им свят!

  Румънците, я считат за тяхна, а по вероятно да е Балкански фолклор масов сред Балканските страни и наложена като манталитет!
  За съжаление!

  Доминиращото към момента поколение, е носител на тези архаизми от 17в.
  За съжаление, поколението на нашите родители преди 35г. не допусна нито революцията на Балцерович, нито еволюцията на някакво движение напред….и затънахме във настоящото Герберско блато.
  Сега, моето поколение…. прави същото!
  Средновековен Манталитет!
  Обърнат наопъки Светоглед!

 8. Палажението в БГто ,беше ламбаво само по времето на Ламбо, ТАТЕТО , БАТЕТО И Б.М.перуката !!!Щом и Славчо Тр. се връща в БТВито,очевадно е ,че ще му се плаща повеече отколкото изкарва от онайзи креатура 3/4 ТВ.,което пък значи ,че вече сме”цъфнали”остава само да”вържем”!!!

 9. Според мен да се правиш на беден вече е в ДНК на българина и това е резултата от превземането на власта от престъпници и мошеници-мързеливци през далечната 1944г.
  Преди това са били фукари и мъжете, които са били по-бедни са ходили с фалшиви ризи (само с нагръдник, яка и маншети) за да внушават успех.
  След 9-ти е било изключително опасно да си богат. Надушат ли те терористите дошли на власт край с теб и с имуществото ти. И така поколения уравниловка и страх да покажеш сой.
  С това измамно поведение поведение се сблъсквам непрекъснато и единственото, което казвам е :”какво си заплакал ти не можеш да си преброиш къщите и колите и т.н.”
  Абсолютно вярно е, че не сме бедни и често ставаме свидетели от телевизиите за ограбване на възрастни хора притежатели на много и големи имоти.
  Не мога да си обясня тази лакомия освен с несигурност какво ще се случи утре, а като имат повече имоти хората може би се чувстват по-сигурни.

 10. Относно поговорката, има подобна в Япония, макар да има положителен смисъл за тяхната култура:
  МиноруХодоКоубеОТареруИнахоКана 実るほど頭を垂れる稲穂かな (実るほど-до узряване,頭を垂れる-прекланя глава,稲穂かな-оризов клас)
  – дали не е узряла вече главата (тук заместена със зърната ориз на върха на растението) и затова е преклонена. Използва се за по-мъдри хора, достойни за уважение, които не стърчат нагоре като младоците, които още не са “узрели” за истините в живота.

  Направи ми впечатление изследването, което よ цитира – https://pld-bg.eu/research/ за това как 25% от негласуващите на 2021/2/3 избори всъщност са образовани, щастливи и пр. Не съм запознат с работата на този изследовател, но имам колеги, които са образовани, добре платени, имащи всичко и са отвратени от политиката до степен да не гласуват. Познавам и много, които не искат и да мислят за случващото се; наскро ме пита един добър приятел, управител, с невероятно много връзки в бизнес среди, срещащ се всеки ден с поне 10-20 души “коя е Митрофанова?” Чудя се дали това е “мъдрата глава”, която е решила че не иска да се мърси с политиканстване и се държи далеч от излъчващи злъч изказвания, и вместо това гледа да си живее живота – пътувания, ски, спорт – и вярва че всичко ще си дойде на мястото само или че просто няма оправия, поне те да са сухи от цялата бъркотия.

  Или просто е бавен, мъчителен процес, като зреенето на ориза – не можеш да го насилиш да се случи по-бързо. Има неща, които правя днес в живота си, но не знаех за тях преди 5-6 години само; тези неща толкова ме изпълват и правят щастлив, а ми отне години да ги забележа че са били тук през цялото време. Като този прекрасен форум/блог на Иво например. Изглежда ми сега че много лесно че можех още преди 10-15 години да съм по-информиран, по-зрял, но не намерих тогава тези неща, бях погълнат от каквото тогава е било най-належащо да се прави или от каквото в миналото още не бях се оттърсил. Затова ми се струва че е въпрос на пътуване (вътрешно израстване, търсене, изчистване) да се стигне до момента, когато препатил имаш увереността че може да гласуваш за нещо по-добро и то да смени сегашната гнила реалност. Може би и като нация имаме да вървим път на узряване; днешното ни ежедневие се е случвало в Холандия през 17-ти век по същия жесток начин, но колко път са извървели те оттогава. Имам предвид управлението на De Witt, и какво му се е случило, както е представено в този филм https://www.youtube.com/watch?v=6GtOmTLnlXU (това е откъс – речта му , формула за успешна нация)

 11. Не съм запознат с работата на този изследовател, но имам колеги, които са образовани, добре платени, имащи всичко и са отвратени от политиката до степен да не гласуват. Познавам и много, които не искат и да мислят за случващото се;

 12. От много време насам политици, синдикалисти и земеделски производители, добре ояли се, с тегло над 100 кг, реват от екраните на телевизорите, че умират от глад, вследствие на ниски доходи. Не съм виждал адекватен “журналист” да им отговори с очевидната констатация “Този врат не е от глад. Тая шия не е от туршия.”
  Преди няколко години медиите изнесоха пред българската общественост факта, че директор на софийска болница е собственик на 19 апартамента в София, които няма как да се закупят с ниски доходи.
  В празничните дни се излъчват репортажи по телевизиите за грандиозни опашки от български автомобили на граничните пунктове с Гърция. Българските граждани не могат да си позволят този кеф, ако получават ниски доходи.

 13. За съжаление…и аз познавам доста такива.
  Изглежда, когато човек малко от малко стъпи на крака, започва да си вярва, че случващото се около него, не го касае.
  Е, историята е недвусмислена по този въпрос и претърпелите комунистическите преврати в Русия и България и изтърпелите крушенията на живота си в следствие на тази преврати, са наясно относно това, дали и до колко ги касае.
  Те си вярват, че статутът им е неприкосновен!

  Единствената поука която хората си вземат от историята е, че същите, не си вземат поука от нея!

 14. – време е да станем националисти … копейкин днес от трибуната на НС призовава да се освободим от НАТО – 20 години стигат ‘робство и тиранство’- в унисон със скорошно обявения от гундяев: “нов етап в национално-освободителната борба на руския народ срещу престъпния киевски режим и колективния Запад зад него, който се води по земите на Югозападна Русия от 2014 г.”
  – в същото време за туземния реZилдент ”присъединяването ни към НАТО е присъединяване и към споделените демократични ценности … положени върховни усилия на поколения държавници, политици, дипломати, военни и общественици за членството на страната в НАТО … защото сме по-силни заедно“
  – В Мордор да се уточнят – https://daniivanov.blogspot.com/2024/03/blog-post_221.html

 15. Илиян Петров 💙💛,

  на нас двойните”освободители” ни вменяват и че сме били роби и че без тях не може да ни има – „подареното освобождение“ е инструмент за налагане на комплекс за малоценност, който трябва да развива у българина разбирането, че е недостоен за самостоятелно съществуване русия, но не им се получава и 1915 г. Московският славянски комитет ни размахва пръст:„ Българският народ трябва да помни, че в своето 500-годишно турско робство ни един път не е вдигнал оръжие срещу угнетителите си турци…”, а Руското Дружество за побратимяване на славянските народи в Петербург преди победната за нас руско-българска война излиза с констатации:”Понеже българският народ показва своята неспособност сам да се управлява, управлението на страната ще бъде поверено на комисари от Антантата, освен това, границите на България ще бъдат променени в полза на Сърбия и Румъния” – не им се получи и българите в Македония да убедят, че не са българи, но след1944-та успяха …
  – в соца ни убеждаваха , че онова ”курица не птица- Болгария не заграница” е защото сме ”най-лоялни” към ссср-то, но криеха за горянската съпротива и че това са казвали альошките, които са мародерствали тук по време на окупацията след 9-ти … и не само тук
  – цитат от “Бродский и Польша”, Ирена Грудзинская-Грос :
  ”Бродски (род.1940 г.) и неговите връстници навлизат в зряла възраст във време на невидимото, бавно отслабване на комунистическата идеология. Той нямаше и 13 години, когато Сталин почина, на 60 преживя „размразяването“, полския „октомври“, революцията в Унгария, която разтърси „социалистическия блок“. Беше ли Полша в онези години непоклатима част от съветската империя, в пълно съответствие с поговорката”курица не птица, Польша не заграница”? Это челноки придумали, когда из Польши барахло тащили…”
  (Делото за трофеите тръгва през 1946 г.- ”Събирах боклуци”, казва Жуков – https://www.standartnews.com/lifestyle-lyubopitno/marshal-zhukov-zlatniyat-batalon-i-dachata-ss-skrovishcha-460523.html)
  – в досъветските времена изразът е: “Курица — не птица, баба — не человек” – фразата: “Курица — не птица, прапорщик — не офицер” се приписва на Петър 1-ви
  Виктора Робсман, който бяга в Персия през 30-те години на мин. век пише: ”…Белые стены, исписанные в разных местах короткими надписями, именами, фамилиями побывавших здесь до нас людей, бежавших из России. Некоторые надписи смешили, вроде: “Курица не птица, а Персия не заграница! ”
  – при соца всички държави в московския лагер са ”незаграницей” и коя от всички се е оказала 1-ва е според ситуацията …
  Курица – не птица, Украина – не заграница,https://cavaler-gard.livejournal.com/1931.html
  https://www.youtube.com/shorts/ITL8mKkpUho

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.