Започва с(о)валката в търсене на неопетнени експерти

Както казва Путлер относно провала на неговата специална военна излагация в Украйна “всичко върви по плана”. Отнася се и за мистерията около българските имена, годни за честта да станат част от списъка в папката на служебният премиер Димитър Главчев.

Планът, както разбрахме от първия миг на неговата публична поява в новото му качество, е да състави кабинет от неопетнени експерти. Тъй като обратното броене започна и времето за откриването на подходящите персонални находки намалява с всеки час, мога да направя обосновано предположение, че изтеклата информация за предстоящия кастинг звучи достоверно. Щял да започне с такава цел обиколка из министерствата от утре, 3 април 2024 г.

Това, трябва да призная, е иновативен план. Обикновено работодателят кани на разговор ( интервю, среща, кастинг) предварително набелязан ( като неопетнен) човек, но в случая планината е решила да отиде при Мохамед. Не е въпрос на йерархия само, а на известна логика, ако ме разбирате какво искам да споделя.

Оригиналната идея съставителят на кабинета да издирва министрите си на работното им място, откъсвайки ги от трудовите им задължения в името на евентуалната им саможертва да станат част от управление-еднодневка ( заради едната полза да си запишат в биографичната справка думата “министър”), предизвиква в мен здраво любопитство.

Винаги съм искал да вникна в истинската мотивация на специалистите ( успешни лекари, хора на изкуството, адвокати и пр.), които си тежат на мястото и като правило печелят по-тежки “пачки” от предлаганите им в държавните папки, но са готови да минат в друго качество, излизайки на сцената пред прожекторите на  една (съмнителна и краткотрайна) слава. В случая, понеже става дума конкретно за министерски служители, офертата към такъв човек изглежда като повишение. 

Не смея да си развихрям фантазията с паралел как се прави преглед на новобранци с цел доказване на тяхната годност (неопетненост). Оставям сравнението на въображението и спомените на осведомените.  И все пак- как ли би протекъл такъв кастинг за министри? 

Първо, един технически въпрос: където точно в съответното министерство ще се настани гастролиращият кандидат за служебен премиер, за да огледа неопетнените? Трябва ли титулярът на ведомството да му отстъпи кабинета си за повече тежест, че дори и да присъства на разп…, на разговора?

 

 

 

Не се връзва с претенцията за собствената воля на гастрольора при избора на неопетнен експерт. Ще развали доброто впечатление от заявеното намерение сред онези, които му верват.

Съответният чиновник, поканен за изслушването, ще бъде ли предварително уведомен или ще му приложат тактиката на изненадващата атака, за да не се опетни с изпускане на предварителна информация?

Ако се установи чрез някакъв детектор, долавящ биографични петна, че поканеният е опетнен, как ще се процедира след това: 

а. Ще му предложат химическо чистене чрез поемане на взаимен ангажимент да не бъде разгласявана тайната на опетняването му.

б. Ще му посочат веднага вратата (или, на дай Боже, прозореца, както правят с опетнените в московията)?

в. Ще приемат срещу подпис обещанието му повече да не прави така докато слугува на народа.

 

Ако експертът откаже да каже дали в мислите си се е опетнил с някое пристрастие към дадена партия и идеология, ще се смята ли подобен инат за опетняване на експерта?

Ще има ли обратна сила евентуално опетняване на експерта в качеството му на служебен министър или едно текущо опетняване ще минава под знака “кой можеше да предположи, че такъв неопетнен експерт ще се опетни”?

Политическата безполовост на експерта със знак плюс ли ще се таксува еднозначно или при деклариране на такава ще става ясно, че става дума за асоциален човек и евентуален лъжец, който “не се интересува от политика”?

Ще има ли класация по степен на неопетненост?

а. Кристално чист.

б. Леко замърсен.

в. Омазан, но годен – в случай, че конкурентите му са направо овъргаляни в кал и няма кой друг да поеме поста. 

Въпросите ми вероятно не се харесват на мнозина, но нямам други. Засега.

Нека с(о)валката започне!

9 мнения за “Започва с(о)валката в търсене на неопетнени експерти”

 1. Едва ли може да се направи “кастинг” на толкова министри за толкова кратко време! И то ако има истински подбор!
  Но главчевЬ все пак може да си има готов “списък” и всичко да е само пунта мара и шменти-капели за пред публиката???
  Или пък все пак да не “забравим” , че цялата калинкова разплута “администрация” в НРБь е де-факто “пар(т)ийна” , и назначена от геЙрберастката шайка и бокоТИКВАТА, заедно с магнитския им кукловод дИбильян прасееФскиЙ, над 500 000 казионни порционии “пар(т)ийни” техни кланови кадри!
  Така че главчевЬ отдавна познава техните “пар(т)йни” кадри , назначени за синекурВЕни номенклатурчици в бюрокраДцията им на бюджетна “издръжка”!
  И затова знае #КОЙ да “избере”, предварително! Макар че все пак ще му е трудно , защото пък другите им казионни номенклатурчици ще се “обидят” , че не ги е “ощастливил” и не ги е повишил за министерски пионки на “вожда” и магнитския му ортак дИбильян прасееФскиЙ!
  Одите на донь байХУЙаньЮ ви геЙрберасткиЙ, одите на агенть БудаХари, одите на мулташкия “бизмесмемь” дИбильян прасееФскиЙ, одите на хуйло ви!
  ДОЛУ МОЧИ-те, одите на бокоТИКВАТА, одите на хуйло ви!
  ДОЛУ колониалният “празДникь” 3-иЙ мартЬ, оди на бокоТИКВАТА, оди на хуйло ви!

 2. Няма такава сатира!
  ШАПО!
  “Винаги съм искал да вникна в истинската мотивация на специалистите ( успешни лекари, хора на изкуството, адвокати и пр.), които си тежат на мястото…”
  Мой приятел, който е адвокат-цивилист, btw, изключително висока топка, е споделял: “Как може да си адвокат и да “пристанеш” за министър. Като им свърши мандата и се завърнат сред колегите си няма по-смачкани (каквото и да означава това) хора от тях.”

 3. Аз пък винаги съм съчувствал (да не кажа разбирал) на утвърдените специалисти, оставили топло местенце с тежки пачки за обветреното от хорските хули министерско място. Весткие причини бол.
  1. Може да си мислят, че имат добри идеи, които може да са полезни, ако могат (ако им позволят де) да се осъществят;
  2. Все някой трябва да я свърши тази работа;
  3. Честолюбието (суетата дори) в някои случаи са двигател на прогреса.

  Не е съвсем по темата, но един руснак беше казал, че ако маймуните се бяха придържа ли към традиционните ценности, нямаше да слязат от дърветата.

  Мен по-скоро ме интересува не с какви мотиви стават министри, а какви ги вършат като такива.
  И през ум не ми е минавало да се питам, за какво му беше на Тагарев да се превръща в мишена на путинофилската омраза. Но съм му благодарен за това.

 4. Преди време предложих за бос на БФС , на мястото на Боби Пер.,2-ма достойни !Но нямаше отзвук и не се прие !Сега ще добавя и 3-ти -също много достоен !!И троата трябва да влезнат в будущий кабинет ! 1-те , 2-ма са “тежки “/не пият ,не пушат и не взимат подкупи , което значи , че са идеални / 1-ят стои в началото на мостика в Бургас -за жалост не му знам името ! 2-ят , също стои за постоянно, но във Филибето ! Стои в началото на стълбите с водопада , малко встрани от книж. Хеликон !! Не си спомням името му ! И 3-тия е , живой , има успешен бизнес и концесия на стадион в града на вятъра и ромите !! Разбира се , 1-ят му хотел успешно фалира , но 2-ят е абсол. успех!! Имам изнапредвид известният ” Божествен плешивец ” Д. Лечков ! Дори и даматите за салата си гледа сам !

 5. Може би наистина е настанало време ББ да се пенсионира… или ще чакаме да се събере пленума и да го свалят от власт “свои хора”… при вторият вариант, националната агония ще е дълга, а “петна” ще има по всички ни.

 6. След като прочетох за първи път, се смях със сълзи !!!
  След втория прочит, се върнах в реалността и вече не се смеех.
  Каквото и да напиша като коментар, ще бъде излишно.

  С Уважение към г-н Инджев.

 7. Отличен Коментар–въпросник от собственика на глога. Прекрасно казано и от Караиванов.
  От мен изказаното за търсене на недефиниран „Неопетнен“, означава бла–бла, защото всички знаетем, че политиците са маскари. Демек ВЕРВАЙТЕ ми (като при симеончо, царския), ама този път давам гаранция, каквато фактически не мога да дам. Ама, ще се оправим!
  Да не се повтарям, но нужен е самодоказал се в практиката си ЕКИП поне с това, че не се е петнил. А публиката ще прецени по собствени съображения, дали това е вярно!

 8. Kолкото по-често се съставят служебни правителства, толкова по-трудно ще се намира персонал за тях. Щом вече дори най-обиграният в персоналния мениджмънт тандем Шиши&Буци се затруднява с тази задача…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.